1 · Kanal Bani nedir ve ne zaman kullanilir?
Ban, belli IRC tanimlayicilari olan (username, hostname, nickname) clientlarin kanala girmesini onleyen bir kiptir. Eger kanalda iseler (Eger +o veya +v degilseler, kanalin +m olmasi gibi), konusmalarini ve nick degistirmelerini de onler. Bu ozellik +bquite olarakta bilinmektedir.
Banlar, belirli bir kanalin ban komut satirinda olurlar.Kanal bos bir hal alinca, tum banlar da o zaman kaybolur. Kanal banlari yalniz kanal operatorleri tarafindan koyulabilir ve kaldirilabilir. AutoKickler bu kuralin disindadirlar ve kanala giren kisiyle bani uyusuyorsa, ChanServ tarafindan otomatik olarak atilir. Kanalda birinin olup olmamasi onemli degildir.
Bir bani ne zaman kullanmalisiniz? Kanal operatoru olarak bu tamamen size baglidir. Genel olarak, kanala girip surekli olarak sorun yaratan bir kisi icin ban koyulur.Bu, flood yapmak veya kaba olmak gibi durumlar olabilir.Bu, sadece bu durumlarda ban koyulur anlamina gelmez. Kotu bir nickten veya baska bir nedenden dolayida kanaldan banlayabilirsiniz. Ban koymak tamamen kanal operatorunun takdirine kalmistir.
Bazi kanallarin ban koymak icin bir takim kurallari vardir.Bir kanalda operator olmayi basardiginizda, kanalin ban ile ilgili kurallari olup olmadigini foundere sorunuz.
Bazi kanallarin ne zaman ban konulabilecegi konusunda bir takim ban kurallari olabilir.Bir kanalda operator olmayi basardiginizda, kanalin ban ile ilgili kurallari olup olmadigini foundere danisiniz.
2 · Ban koymak icin ne gibi bir bilgiye ihtiyac vardir?
Ban koymak icin, kullaniciyi kanala girmekten alikoyan, kullanicinin adresini bilmeniz gerekmektedir. Bu bilgiyi ortaya cikarmak icin, WHOIS komutunu kullanin.
Kullanicinin nickini degistirmis olabilecegi durumlarda, WHOWAS komutunu kullanabilirsiniz. Bu komut, birisinin nickini degistirirken veya agdan hemen ciktiktan sonra kullanildiginda yararli olur. Server, kisilerin nickini degistirdikten veya cikmasindan sonra kullanicinin adresini suresiz olarak hatirlama olanagina sahip degildir, bu yuzden etkili olabilmesi icin, WHOWAS komutunu kullanmak icin yaklasik bir dakikaniz vardir.
Asagidaki orneklerimin hepsinde nickname olarak Nick'i kullanacagim.WHOIS komutunu ''Nick'' uzerinde yerine getirmeniz icin yapmaniz gereken IRC clientinizin her hangi bir komut satirinda sunu yazmanizdir:
/whois NICK
Ne tur bir client, script veya filtre kullandiginiza bagli olarak, bu komutun sonucunda suna benzer bir sey yazacaktir:
*** Aysmonte is AMO@cs1p1.ipswich.gil.com.au Aysmonte@dal.net
*** on channels: @#gryphons
*** on irc via server cin.il.us.dal.net
Gordugunuz gibi, icinde kullanicinin adresinin, halen bulunmus oldugu kanallarin, kullanmis oldugu IRC serverinin ve kullanici yoksa onu da gosteren (burada belirtilmemistir, bakiniz Ilave A), bu tip detaylari olan bir cok bilgi bize sunulmaktadir. Bizim ihtiyacimiz olan bilgi ise ilk satirda bulunmaktadir:
*** Aysmonte is AMO@cs1p1.ipswich.gil.com.au Aysmonte@dal.net
Adresi parcalara ayiralim:
nickname!userid@ISS.alanadi.ulke
ISS.alanadi.ulke bolumu ayrica hostname (sistem adi) veya domain (alan adi) olarakta tanimlanmaktadir.
Tabii ki arada sirada bazi tuhaf adreslerde goreceksiniz, fakat temel olarak her zaman gerekli olan @ isaretinden sonra gelen ISS ve kullanilan bilgi hakkindaki bilgiler olan alan adi ve/veya sonundaki ulkesiyle yukaridaki bicimdir.
'!', nickname'i userid kismindan ayiran bir ayractir.Userid ve nickname ayni olabilir. '@' sembolu bir baska ayractir.'@', adresin geri kanlan kismini (Hostname), userid bolumunden ayirir.
Belirli ban koymaktan genis capli bana kadar banlarin orneklerini verecegim.Banin kanalda kalici veya kisa bir sureyle kalmasi karari da size baglidir.Koymus oldugunuz banlarin buyuk bir bolumu geci banlar olacaktir ve kisa bir sure sonra silinecektir.
Yukarida da bahsedildigi gibi, hostlari VHost seklinde yaparak kullanma olasiligi da vardir. VHostlar, virtual host'a karsilik gelmektedir ve cogu zaman IRC uzerinde kullanilmak uzere yaratilan gosteris icin yapilan adreslerdir.
Bu yuzden, su sekilde size garip gelebilecek bir cikti da gorebilirsiniz:
*** Nick is god@dancing.with.wolves.in.moonlight.net Hey hey!
*** on channels: @#faqsfordalnet
*** on irc via server shiva.va.us.dal.net
VHost olmasi durumunda, buna benzer birkac veya bundan tamamen farkli vhost olabilecegini de unutmayiniz.Shell Account Saglayicilari, kullanicilarina bunun gibi onlarca hostu kullanabilme olanagi saglamaktadir. Bu gibi durumlarda identi dikkatli not etmelisiniz.Eger bandan kurtulmussa, o zaman o kisinin userid'sinden ban koymak daha etkili olur.Daha fazla bilgi ileride verilecektir.
3 · Banlar nasil koyulur?
Verecegim tum ban orneklerinde ban koyulmasi gereken kanaldaki kanal ismini <#kanal> olarak belirtecegim. Komut icerisinde dogru kanal ismini belirttiginizden emin olunuz ve <#kanal> seklinde yazmayiniz.
Not: Bazi clientlarin ban icin belirli komutlari vardir.Burada kullanilan MODE komutu tum clientlarda calisir.Clientlarinizdaki ban komutlarinin, nasil kullanilacagi hakkinda daha fazla bilgi icin, IRC programinizin (client'in) dokumantasyon yardim kismini goruntulemeniz yeterli olacaktir.
Belli bir nicki banlamak icin SADECE sizin kullanabileceginiz komut soyledir:
/MODE #kanal +b Nick
veya tam olarak
/MODE #kanal +b Nick!*@*
Gercek bir kanal ve nick kullanirsak ban su sekilde olacaktir:
/MODE #Gryphons +b Aysmonte!*@*
Her iki komutta ayni islevi gorup, sozu gecen maskin banlanmasina neden olacaktir.Eger /MODE komutunu kullanmaya alisik degiseniz, bu komut uzerine daha fazla bilgi icin Ilave A bolumune bakiniz.
Bu, IRC aginda bulunan tum IRC serverlerinda, Nick, nickname'ini kullanan birisinin kanala girmesine izin verilmeyecek anlamanina gelir. Ayrica banlarin kullanicilari kanal disina atmayacagi da not edilmelidir. DALnet uzerinde, nickini degistirmesine ve/veya kanala her hangi bir yazi gondermesini onleyecektir, ancak bir kanal operatoru onu kickleyene veya ayrilana kadar kanalda kalacak ve kanalda yazilan herseyi gorebilecektir.
Kullanici nickini degistirerek kolayca banlanmaktan kurtuldugu icin, bu ban nadiren kullanilmaktadir.(Banin icinde bulundugu gevseklikten dolayi, bircok kisi bunu gercek bir ban olarak nitelendirmek istemez) Yinede kotu nicklerin kullanilmasini onlemek gibi avantajlari da bulunmaktadir. (Ornegin *sex*!*@* kelimesini bir aile kanalindan banlamak).
Yukarida komutta yazilan "*" yildiz isareti ozel sembol olarak bilinmektedir. Ozel semboller bu durumda sifiri ya da daha fazla karakteri temsil etmektedir. Bir baska ozel sembol de ''?" isaretidir. Soru isareti ''?'' tek bir karakteri belirlemek icin konulur ve genelde nadiren kullanilir. Bazilariniz ozel sembolleri belki dosyalar icin rehber aramalarinda buna benzer islev goren sekillerde kullaniyorsunuzdur. Ayrica ban soz dizimi icerisinde ''!'' sembolunun de kullanildigini fark edeceksiniz.
IRC icin ozel sembollerin ornekleri:
ni?e = nice, nine, nixe, nife ...... *.gil.com.au = ipswich.gil.com.au, cs1p1.ipswich.gil.com.au, anyvarietywith.gil.com.au
? = Bu durumda tek bir karakter
* = Bu durumda her hangi bir karakter
Degistirilmesi kolay olan cok belirgin bir alanda oldugu icin, bu ornek ban oldukca amacsizdir.Ornegin AMO@cs1p1.ipswich.gil.com.au adresi daha dar bir ban niteligi tasirken, buna karsin AMO@*.gil.com.au adres bani daha genis bir alani kaplamaktadir ve biraz daha iyi bir sekli ise soyledir:
/MODE #kanal +b
*!Kullanici@ISS.alanadi.ulke
Bu bani parcalara ayirirsak, ISS.alanadi.ulke hostname'ine sahip, userid'si Kullanici ve kullanici olan tum nickleri banladigimiz anlamina gelmektedir.Bundan kacinmak biraz daha zordur ancak tum kacinmalar IRC agindan kopup, userid'yi degistirmeyi ve tekrardan baglanmayi gerektirir.Kullanicinin sizin baninizdan kacinmak istedigini dusunursek, yine kanaliniza girdiginde bu sefer de hemen Nick'ten banlanacaktir.
Banlardan kacinmak icin Vhostlarini degistirmeyi aliskanlik haline getiren kullanicilar vardir, bu gibi kullanicilari userid (ident)'lerinden banlayarak durdurabilirsiniz:
/MODE #kanal +b *!userid@*
Baslarda verdigimiz whois komutunun sonucunda cikan ornegi (Nick is god@dancing.with.wolves.in.moonlight.net) ele alirsak, komutumuz se sekilde olacaktir:
/MODE #kanal +b *!god@*
Ancak, eger, tekrarlanan ident banlari basarisizlikla sonuclanirsa, bani tum IP bloguna koymak zorundasiniz. Kullanicilarin, kendilerine Vhost saglayan firmadan cikabileceklerini de akliniz da tutunuz.
Yapilmasi gereken ilk sey VHost'un kamufle ettigi IP blogunu ortaya cikarmaktir:
/DNS hostname
Bunu dancing.with.wolves.in.moonlight.net alan adi uzerinde komutu deneyerek pratik bir ornek verelim. Buyuk bir olasilikla suna benzer birsey alacaksinizdir:
Looking up dancing.with.wolves.in.moonlight.net ..
Resolved dancing.with.wolves.in.moonlight.net to 222.666.999.555
Simdi dancing.with.wolves.in.moonlight.net hostunun 222.666.999.555 IP adresine karsilik geldigini ogrendik. Bu da diger tum sirket VHostlarinin 222.666.999.'un altinda olabilecegi anlamina gelmektedir (eger kocaman bir sirket oldugu dusunulmezse). IP blogunu banlamak icin yazmaniz gereksen ise:
/MODE #kanal +b *!*@222.666.999.*
Eger hala bu kullaniciyla bir sorun yasiyorsaniz, o zaman #DALnetHelp, #IRCHelp veya #Help gibi resmi yardim kanallarindan birine girip asistanlik isteyebilirsiniz. IRC Operatorleri #OperHelp kanalinda bulunabilir.
Daha 'normal' durumlarla ilgili olarak ise, ozellikle de gecici ban olursa, normal bir ban koymak en idealidir, komut soyle olacaktir:
/MODE #kanal +b
*!*@ISS.alanadi.ulke
Burada, tum kullanicilarin, kullanici adlarini degistiremeyeceklerini de belirtmeliyim. ancak gun gectikce boyle bir degisiklige izin veren clientlari kullanan daha cok kullanici oldugu da unutulmamalidir.
"*!*", servere, belirli Host/Alan adindan olan her hangi bir nickin veya userid'nin kanaliniza girmemesi icin komutunu verir.
Daha cok deneyimle, adresin ISS bolumunun, kullanicilarin kullanmis olduklari PPP'ye veya SLIP dial hesaplarina gore degisiklige ugradigini fark edeceksiniz. ISS'yi tasfir eden duragan bir bolum kalacaktir, ancak bu kullanicilar icin genelde ekstra bir bolum vardir.ISS bolumunu parcalara ayirdigimizda ise su hale gelir:
nick!userid@PPP.ISS.ALANADI.ULKE
PPP, genelde modem uzerinden arama yapip, ISS'ye baglandigi surece, arama/baglanti suresi icin kullaniciya tahsis edilir.
Birinin kanaliza girmeksini daha etkili bir sekilde durdurmak icin yapmaniz gereken:
/MODE #kanal +b
*!*@*.ISS.alanadi.ulke
Gordugunuz gibi, bu, belirli bir ISS'den gelen tum PPP'leri, userid'leri ve nickleri banlamak istediginiz anlamina gelir.Bu herhalde sorun yaratan kullanici icin kullanilan en guvenli ve genis kapsamli ban bicimidir.Temel olarak o ISS'den gelen hicbir kullanici kanala giremez. Ancak tamamen farkli ikinci bir ISS'den baglanirlarsa o zaman bandan kurtulurlar. Bu olaya DALnet tarafindan izin verilmeyip, bandan kacinma olarak nitelendirilmektedir. Boyle bir olay oldugunda veya olursa bir IRCop bulunuz.
Tabii ki gecici ban icin dusunebileceginiz bir baska ban ise daha genis Alan Adi veya Ulke'dir. Bu, sorun yaratan kullanicidan kurtulabilmek icin yapilan hizli bir cozumdur.Su bicimlerde kullanilabilir:
/MODE #kanal +b *!*@*.alanadi.ulke
/MODE #kanal +b *!*@*.ulke
Bu banlar cok genis kapsamlidir ve kanalinizdan banlanmayi hak etmeyen kisileri de ''yakalayabilirsiniz''. Banlamis oldugunuz bir adresi iceren baska bir adresi banlayamiyacaginizi da unutmayiniz. Eger su sekil bir adrese ban koyarsaniz *!*@*.ISS.ALANADI.ULKE o zaman su sekil bir adrese ban koyamazsiniz: *!*@*.ALANADI.ULKE (daha genis ban) veya *!NickID@PPP.ISS.ALANADI.ULKE (daha dar / daha belirgin ban).
Bu sizin icin ne anlama gelir? Yani eger birini kanaliniza girmemesi icin userid ve nickname'inden banladiysaniz, (*!*@PPP.ISS.ALANADI.ULKE) o zaman tum ISS'ye ban koymadan once bu bani veya buna benzer bir bani kaldirmak zorundasinizdir (*!*@*.ISS.ALANADI.ULKE).
Guncelligi icin belirli zamanlarla ban listenizi kontrol etmeniz iyi bir fikir olacaktir.Bunu yaparken ayni olmayan ancak birbirine benzeyen 2 ban bulabilirsiniz. Bu ornekte banlarimiz icin su adresleri kullanacagiz:
Nick1!userid1@YeniISS.YeniAlanadi.ULKE
Nick2!userid2@EskiISS.EskiAlanadi.ULKE
Simdi de nickname ve userid uzerine olan bani soyleyelim
*!*@YeniISS.YeniAlanadi.ULKE
*!*@EskiISS.EskiAlanadi.ULKE
Her ikisini de kaplayan daha etkin ve ban listenizi daha kontrol edilebilir bir hale getirmek icin, su sekilde bir ban koyabilirsiniz:
*!*@*ISP.*Alanadi.ULKE
Neden mumkun oldugunca banlari kisa tutmak gerekir? Temel olarak, kisa listelerle ugrasmak ve gerektiginde yeniden ayar yapmak her zaman daha kolaydir. Ayrica, DALnet'in bir kanal icin en fazla 200 bana izin verdigini de aklinizda bulundurunuz.
Benzer bir amacla kullanabilen bir diger ban da screw ban'dir.Screw ban'da temelde ozel sembol olarak "?" kullanilir. Screw banlar pek kullanisli degillerdir ve pratikte nadiren kullanilirlar. Ornegin benzer bir isim icin iki ISS'niz var:
*!*@Yeni1ISS.Alanadi.ULKE
*!*@Yeni2ISS.Alanadi.ULKE
Burada ban olarak koyacaginiz ban soyledir:
/MODE #kanal +b
*!*@Yeni?ISS.Alanadi.ULKE
"?" yalniz BIR karakter yerine gecer,o yuzden birden fazla karakteri bloke etmek icin "*" isareti kullanmak zorunda kalacaksiniz.Diger degisiklikler, tum bu bunlarda olasidir.Ozel semboller karistirilabilir ve kelimenin onunden, ortasina veya sonuna konulabilir. Ozel sembolleri ulke bolumunde bile kullanabilirsiniz.Su iki adresi ele alalim:
Nick1!kullaniciid1@ISS.ALANADI.net
Nick2!kullaniciid2@ISP.ALANADI.com
Su sekilde de ban koyabilirsiniz:
/MODE #kanal +b
*!*@ISS.Alanadi.*
boylelikle tum nickleri, kullanici id ve ulke kisimlarini kaplamis olursunuz.Yine bu ban da pek kullanisli degildir. Teknik olarak bazen karsiniza cikar, ancak bu sekil bir bana ihtiyaciniz olacagini pek sanmiyorum.Banlari ne kadar iyi kullanirsaniz o kadar etkili ve cok is yapar, kullanimi biraz tecrube ister ancak kisa bir sure sonra insanlarin adreslerine bakarken nasil etkili bir ban konulacagi hissini hemen kaparsiniz. Bazi ozel durumlarda neyin iyi olacagini bilmiyorsaniz, sinirlenmeyin ve birkac deneme yapin ve ne ise yaradigini gorun.Bazi kisiler icin ban koymak bir kabustur, ancak su ana kadar, daha deneyimli bir operator gelip size yardim edene kadar kanala bakabilecek genel bir bilgiye sahip olmus oldunuz.Eger IRC'ta arkadasiniz varsa o zaman ban koyma konusunda ondan yardim almayi deneyebilirsiniz.Banlamak icin rehber olarak, hizli bir kontrol listesi icin bu dokumanin sonlarinda yer alan "Hizlandirilmis Ban Rehberi" ne goz atabilirsiniz, Bolum 7.
Su sekilde yapabilecegim diger ban konfigurasyonlari da bulunmaktadir:
/MODE #kanal +b
*!*kullanici@*.iss.net
ancak daha fazlasi icin diger TUM konfigurasyonlari gostermeye gerek yoktur.Daha cok deneyimle, ortaya cikan ihtiyaclar dogrultusunda, ne tur banlar koymaniz gerektigini cozeceksiniz.Baskalarini izlemek ve belirli yonlerden neden ban koyduklarini sormak sizin olaya daha vakif olmanizi saglayacaktir. Ayrica banlamayi yaparken noktalama isaretlerine de ozen gosteriniz, *!*user@*isp.net banlamakla *!*user@*.isp.net adresini banlamak tamamen farklidir, bu yuzden banlarinizi yaparken cok dikkatli olmaniz onerilir yoksa bazi beklenmeyen sonuclar ortaya cikabilecektir.
Bazen adresleri (hostname)! icin kelimeler yerine numaralara sahip IP adresleri olan kullanicilar goreceksiniz. Bu geneldir, bu yuzden endiselenmeyin.Bu gibi kullanicilar icin etkili bir ban koyma zamani gelince, sadece fikrimizi degistirmeliyiz. Ayrica cesitli nedenlerden dolayi da her zaman IP numaralari olmayacaklarini da belirteyim.
Her hostname icin ilgili bir IP adresi oldugu da not edilmelidir(VHost orneklerimizde verdigimiz gibi). Eger birini IP adresini kullanirken banlarsaniz o zaman bir diger sefere bir hostname kullansa bile o kisinin kanala girmesini onleyebilirsiniz, tabii ki IP adresinin de degismedigini varsayarsak.Genelde cozumlenemeyen adres eksikligi, ISP ile DALnet'e girerken baglanmis oldugu server arasindaki lagdan dolayi kaynaklanir.Bu da IRC serveri icerisindeki ''name lookup'' dan yanit alamamakla sonuclanir, boylelikle o da bunun yerine IP adresi kullanir.
IP adresli kullanici uzerine /WHOIS yapilmis bir ornek ciktisini gormek icin Ilave A bolumune bakiniz.
Gordugunuz gibi "yazili" bir hostname yerine dort numaradan kurulu bir hostname var. Bazi kullanicilar icin bu sureklidir ancak digerleri icin ise bu degisecektir. Genelde degisen son sayisal hanedir (yinede bu olmayabilir, ancak genel olarak baska bir sey beklemeye gerek yoktur). Eger onlar veya siz duragan (degismeyen) bir hostname'e sahipseniz o zaman sizin IP'nizin de her zaman ayni kalacagi akilda tutulmalidir.Boylelikle daha onceden hostun ilk bolumunu banlamak icin kullandigimiz ozel sembolun aksine, bu gibi durumlarda son haneyi cikartiriz ve onun yerine su sekil bir ozel sembol koyariz:
/MODE #kanal +b *!*kullanici@254.253.252.*
Ayriyeten belirttiginiz zaman bittiginde bani otomatik olarak kalkan, zamanli banlarda koyabilirsiniz. Ornegin, #fleetstreet kanalinda Aysmonte nickine 20 saniye sureyle ban koymak istedigimi dusunelim, yazmam gereken komut sudur:
/ban -u20 #fleetstreet Aysmonte*!*@*
Ayrica, bir kisiyi tek bir komutta banlayip atabilirsiniz. Ornegin Aysmonte nickini banlayip atmak istersem, yazmama gereken komut su olacaktir:
/ban -k #fleetstreet Aysmonte sebep
Bu, IP adresine/hostuna ban koyup kanaldan atilmasini saglayacaktir:
4 · Ban Listelerinin Cikarilmasi ve Degistirilmesi
Banlari cikarmak, kurmakla karsilastirildiginda oldukca basit gelir.Ilk olarak hangi ban maskini cikarmaniz gerektigini bilmeniz gerekir.Genelde su komutu kullanaraktan yapabilirsiniz:
/MODE #kanal b
Diger clientlar, ornegin mIRC'ta, kanal ban listesini gormek icin tum yapmaniz gereken kanalda yazilan ana ekranda, iki kere tiklamaktir.
Kanalinizin ban listesini gordukten sonra, hangi ban maskini silmek istediginizi bulun ve daha sonra sunu yaziniz:
/MODE #kanal -b banmask
Tum kullanicilar kanaldan cikmissa o zaman ban listeniz artik olmayacaktir ve onceden yazmis olduklarinizi yeniden yaratmak zorunda kalacaksiniz.ChanServ AKICK komutunu kullanarak bu banlari kalici bir hale getirebilirsiniz ancak bunun icin bir kayitli kanala ihtiyaciniz vardir.
Eger genis capli bir baniniz varsa (or. *!*@*.com.au) ve biri uzerine daha dar bir ban koymak istiyorsaniz (or. *!*@cs1p1.ipswich.gil.com.au ), oncelikle genis capli bani kaldiriniz.
5 · Banlari Kolaylastirmak
Bazen, spam botları tarafından kullanilan ve nickin sonunda farkli sayilar bulunan nickleri kanaldan uzak tutmak istersiniz. Ban listenize 100 tane ban eklemektense, tek bir nick bani koyabilirsiniz. Asagidaki ornege bir goz atalim:
Farkli IPlerden/Hostlardan, #fleetstreet kanalina Andrea521, Andrea522, Andrea523, Andrea524 ve Andrea5255 nickleriyle 5 kullanici geliyor. Her bir hosta farkli farkli ban atmaktansa, ozel semboller kullanarak nick ban ekleyerek bani kolaylastirabilirsiniz. Bunun icin soyle yazmalisiniz:
/mode #fleetstreet +b Andrea???!*@*
bu ban Andrea nickinden sonra 3 haneli rakam iceren tum nickleri disarida tutacaktir. Ancak nickten sonra 3'ten az sayıda karakter kullanirlarsa, bu banin etkisini azaltacaktir. Bu yuzden, hepsini disarida tutmak icin daha genis bir bana ihtiyaciniz olacaktir. Bunun icinse:
/mode #fleetstreet +b Andrea*!*@*
banini kullanarak, Andrea nickine sahip olan ve sonunda numara olsun veya olmasin, tum nickleri disariya atacaktir. Ancak bu bandan etkilenen, ornegin Andrea_Simon nickine sahip bir arkadasiniz oldugunu dusunursek, o zaman da istisnai mask koymak zorunda kalacaksiniz. Bu tur bir banin nasil koyuldugu hakkinda bilgi icin Bolum 8 'e goz atiniz.
6 · Diger Ilgili DALnet Servisleri
DALnet, kanallara bakmak icin ChanServ'i kullanir. Bu, ban listelerini saglikli bir sekilde tutar. Temel olarak, host mask uzerine AKICK eklediginizde, ChanServ kayitli kanaliniza giren kullanicilari kontrol eder.Sizin ChanServ AKICK listenizdeki biri kanala girdiginde, onu maskindan banlayarak, kanaldan atip bir kez daha girmesini onler.
Bir kanala AKICK eklemek icin ilk olarak kanalin kayitli olmasi gerekir, ikinci olarak ban koymak icin SOP (veya founder) olmaniz gerekmektedir.SOP kanalin SuperOp'udur, daha fazla bilgi icin /ChanServ help SOP komutunu kullaniniz.
Not: Bazi IRC clientlari /ChanServ'i kullanmaniza izin vermeyebilir.Bu gibi bir durum oldugunda onun yerine /msg ChanServ@services.dal.net komutunu kullanmayi deneyiniz.
AKICK eklemek icin gerekli olan komut:
/ChanServ AKICK #kanal ADD
nickname veya host mask
Bu komut uzerine daha fazla bilgi http://www.dal.net/services adresinde veya ChanServ'in yardim sisteminde bulunabilir:
/ChanServ Help AKICK
AKICK'ler kaldirilana kadar kalirlar, bu yuzden AKICK listesini muhafaza etmek ve eski girisleri silmek onemlidir.
7 · Hizlandirilmis Ban Rehberi
-
Banin gecici mi veya uzun sureli mi olmasi gerektigine karar verin.
-
/WHOIS veya /WHOWAS komutunu kullanaraktan kullanicinin IP bilgilerine ulasin.
-
Eger ban gecici ise, o zaman nickname!*@* veya *!userid@* gibi dar kapsamli ban koyunuz.
-
Eger ban uzun sureli olmasi gerekiyorsa, *!*@*.host gibi daha genis capli bir AKICK koyabilirsininiz.
-
Baninizin etkili oldugunu ve bir cok kullaniciyi kanaliza girmekten mahrum birakmayacagini gozden geciriniz.
-
Gecici bir bansa, belirli bir sureden sonra onu kaldirmayi unutmayiniz.
8 · Dista Birakma Modu (+e)
+e , diger bir deyisle dista birakma modu Bahamut 1.8.* sunuldugunda ortaya cikan bir kiptir. Bu modun amaci, onunla ilgisi olmayan bir bandan etkilenen kisiye, o bandan etkilenmemesi icin olanak tanir. Ornegin, #fleetstreet kanalinda, *!*@219.94.* maskina ban koymak istiyorum, ve de ayni zamanda Ting!kluv@219.94.25.63 maskina sahip olan arkadasim Ting'in kanala girmesine izin vermek istiyorum, bu tip bir durumda yazacagimiz komut sudur:
/mode #channelname +e Ting!*@219.94.*
bu banla Ting'in kanala girisine olanak saglamis olursunuz. Bu dista birakma modu, ozellikle belirli bir bani/alan adini/iss'yi banlamak istediginizde ve belli kisilerin kanala girisine izin vermek istediginizde kullanislidir. Bu kip hakkinda daha fazla bilgi icin, http://docs.dal.net/docs/modes.html#2.3 linkine goz atabilirsiniz.
Lutfen, bu dokuman hakkindaki her hangi bir gorus veya onerinizi (yardim istekleri icin degil!) docs@dal.net adresine gonderiniz. Bu dokuman icerisinde aciklanmayan bir konuda yardima ihtiyac duyarsaniz, lutfen http://docs.dal.net adresindeki bilgilere bakiniz