DALnet Bot pitanja

Verzija 5.0.3


Zadnji put preveo SarajMan () dana 2004-02-29

Zadnji put pregledao ssr () dana 2004-02-27

Napisao Ayukawa () dana 1997-03-01

Molim vas bilo kakve komentare ili sugestije o ovom dokumentu saljite (samo bez zahtjeva za pomoc!) na docs@dal.net. Ako trebate pomoc o temama koje nisu ovdje pokrivene, molim vas posjetite http://help.dal.net.

Uvod

Često pitanje na DALnet-u je: "Da li smijem imati bot ovdje?" E u ovom tekstu ću pokušati da odgovorim na pitanja vezana za postavljanje botova na DALnet-u. Objasnit ću novijim korisnicima šta je to bot, i zašto bi neko htio imati bot.

Sadrzaj

1 · Šta je to bot?

Bot je a~utomatski klijent koji je konektovan na IRC i nije direktno kontrolisan nekom osobom. Bot odgovara na već predefinisane komande sa predefinisanim akcijama. Neki botovi brane kanale od floda i preuzimanja kanala, dok ima botova koji su programirani za flod i preuzimanje kanala. Tako ima i botova koji služe samo za zabavu. Botovi su dostupni u više formata, tako što se rangiraju od najjednostavnijeg do najsloženijeg eggdropa.

Napomena:Svi botovi koji su programirani za flod, preuzimanje kanala, već su banovani ili će biti banovani.

2 · Da li ja trebam bot?

U većini slučajeva odgovor je NE. DALnet servisi (ChanServ, NickServ, MemoServ) su napravljeni da eliminišu sve što je ilegalno na serveru, a to je i posao skoro svakog bota stoga ih i ne trebate. Jedina prednost bota je ta da nekad može biti efikasniji od ChanServ-a(s obzirom na to da je napravljen da štiti kanal). Razne vrste botova se prave u današnje vrijeme, pa tako u vidu zabave po raznim kanalima se organizuje kviz(u nekim kanalima onaj ko je najbolji u kvizu možda dobije i op).

3 · Na kojim serverima mogu koristiti bot?

Svaki server ima drugo pravilo što se tiče botova. Dok je registracija botova stvar prošlosti, sada je na svakom adminu da li on/ona žele da dozvole botove na serveru. Oni botovi koji prave štetu su ili bit će banovani sa SVIH servera.

Najbolji način da vidite da li server dozvoljava botove jeste da pogledate MOTD (Poruku dana) od servera na kojem ste trenutno. Komanda za to je /motd imeservera.*. Na primjer: /motd serverpronto.*.

4 · Gdje mogu nabaviti bot?

Zavisno od toga koju vrstu bota želite ima više odličnih sajtova. http://www.mircscripts.org je veoma dobar sajt i za botove, ali i za mIRC skripte. Iako je bolje da vi sami pišete svoje skripte, tako skidajući sa interneta neku skriptu koja nije provjerena ostavlja vas ranjivim i tako možete čak izgubiti i svoj kanal.

Drugi veoma dobar sajt je http://www.egghelp.org za eggdrop.

5 · Gdje mogu otići za pomoć?

Preporučeni kanali(Engleski) za takve stvari su #HelpDesk. #mIRC je kanal za pomoć oko mIRC-a, ali tamo možete pokušati naći odgovore na svoja pitanja.

6 · Smijem li podići bot i ostaviti ga tu koliko želim?

Odgovor je da, ali na serverima koji dozvoljavaju botove, ali ako ga koristite u pozitivne svrhe, kao npr.da čuva vaš kanal kada nema niti jednog operatora.

7 · Smije li moj bot flodati ovog korisnika?

Ni slučajno. Ratne vrste botova flod, preuzimanje kanala, klonovi bit će odmah Akill sa DALnet-a..

8 · Koliko botova mogu koristiti?

Jedan bot je dovoljan za svakoga, uzevši u obzir da mu možda i ne treba. Ako se negdje nađe više od jednog bota, bit će odmah izbačen sa servera(bit će smatrano kao multibotovi).