Informatia ChanServ

Versiune 1.5.0


Ultima translatare de rCreative () pe 2020-06-02

Ultima revizie de Fredfred () si h () pe 2019-01-04

Original scris de Mystro () pe 2001-04-26

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

ChanServ a fost creat pentru a opri sfarsiturile canalelor, administrarea automata a canalului, si pentru a face o viata mai usor utilizatori in general. De peste cativa ani multe comenzi diferite au fost adaugate ChanServ'ului. Aceste comenzi sunt discutate in acest document.

ChanServ poate fi accesat prin oricare mod /chanserv sau /msg chanserv@services.dal.net. Pentru scopul acestui document, vom folosi comanda /chanserv , oricum, cateva cliente IRC (ca BitchX) nu suporta /chanserv si va trebuie sa folosesti/msg chanserv@services.dal.net.

Continuturi

1 · Inregistrarea unui canal

Syntax: /chanserv register #canal parola descriptie

Informatie: Comanda de INREGISTRARE permite unui utilizator sa inregistreze canalul lui/ei (daca nu este deja inregistrat) rapid si fara dureri tastand o singura line. In ordinea inregistrarii unui canal, utilizatorul trebuie sa specifice canalul, parola lui sau ei, si o scurta descriptie a canalului.

Notatie: Sub no circumstante trebuie sa nu dai parola nimaniui. DALnet NU te va ajuta cu sfarsitu canalului daca ti-ai dat parola. Desigur, incearca sa-ti o faci care sa nu fie simpla pentru tine dar sa fie grea pentru altii de ghicit.

In ordine vei gasi daca un canal este inregistrat sau nu, tastand /chanserv info #canal, mai multe despre aceasta mai tarziu. Desigur, nu uita sa folosesti semnul # cand inregistrezi un canal.

Exemplu: /chanserv register #mystro m3dj35 Casa mea online.

Acesta va inregistra canalul #mystro cu parola m3dj35 (o parola complexa pentru cineva ca s-o ghiceasca) si descriptia "My home online."

2 · Stergerea unui Canal

Syntaxa: /chanserv drop #canal [codulstergerii]

Informatie: Aceasta comanda va permite sa stergi un canal unde esti fondator. Trebuie sa folosesti mai intai comanda singur si atunci vei primi codul de stergere care-l vei tasta cu comanda.

Notatie: Trebuei sa te identifi pentru a putea sa-ti stergi canalul.

Exemplu: /chanserv drop #mystro

Acesta este comanda initiala, dupa care vei vedea ceva ca acesta fereastra in starea mea:

-ChanServ- Dropping a channel is permanent and cannot be undone!

-ChanServ- To confirm, type: /chanserv DROP #mystro 13151683216

Apoi, vei tasta comanda /chanserv DROP #mystro 13151683216 pentru finalizare daca esti sigur.

3 · Identificarea ca fondator al canalului

Syntaxa: /chanserv identify #canal parola

Information: Comanda de identificare a utilizatorului ca fondator al canalului si da accesul utilizatorului pentru comenzile stabilite-fondatorului. Poti desigur sa folosesti /identify #canal parola si /services identify #canal parola (Acesta nu poate lucra pe anumiti clienti).

4 · Recuperarea parolei

Syntaxa: /chanserv sendpass #canal email

Informatie: Comanda de trimitere a parolei permite fondatorului sa aiba parola canalului trimisa pe adresa de mail asociata cu canalul in data de baze a serviciilor. Folosind acea functie, fondatorul poate avea parola lui trimis in caz ca-si pierde/uita parola. Porecla fondatorului pentru acel canal trebuie sa fie identificata inainte ca, comanda sa poata fi folosita.

Notatie: Este sugerat ca tu sa-ti setezi adresa de mail pentru a avea o adresa de mail permanenta ca sa nu ti-o mai schimbi dupa aceea (nu un mail care sa vina de la ISP'ul tau, ca tu sa poti schimba pe viitor ISP'urile). Daca mail-ul tau a fost schimbat si tu ti-ai pierdut parola, nu vei fi capabil sa ti-o recuperezi.

5 · Adăugarea / eliminarea / listarea managerilor

Syntax: /chanserv manager #channel add/del/list/wipe nick

Fondatorii pot acum adăuga până la 5 manageri la canalul lor. Managerii dețin * aproape * control complet asupra canalului, cu excepția modificării fondamentului canalului

Managerii de canale pot:
- Gestionați lista SOP (adăugați / eliminați SOP-uri)
- Ștergeți listele AOP / SOP
- Modificați descrierea canalului
- Masskick și massdeop un canal până la și inclusiv nivelul de acces al AOp
- Setați / dezactivați OPGUARD
- Setați / dezactivați MLOCK
- Setați / dezactivați IDENT
- Setarea / dezactivarea KEEPTOPIC
- Setați / dezactivați RESTRICT
- Setați / dezactivați adresa URL
- Setați / dezactivați VERBOSE
- Setați / dezactivați TOPICLOCK (dacă nu este blocat la fondator)
- Setați / dezactivați LEAVEOPS
- Setați / dezactivați PRIVATE
- Setați / dezactivați nivelul MEMO (dacă nu este blocat de fondator)
- Vedeți nick-ul succesorului cu ChanServ INFO

Managerii canalelor pot * NU *:
- Schimbați parola canalului - Modificați fondatorul
- Stabilirea / dezactivarea succesorului
- Setați / dezactivați blocarea de mesaje
- Adăugați / eliminați alți manageri
- Setați / dezactivați UNSECURE (în prezent rupte și nu face nimic)
- Utilizați calea de transfer

6 · Adaugare/eliminare/Listare VOps

Syntax: /chanserv vop #channel add/del/list/wipe [nick] or [mask]

Informatie: Această comandă permite adăugării sau eliminării oricărui SOp / Manager sau a fondatorului VOps din canal. Argumentul LIST din comandă poate fi accesat de AOps și în sus.

7 · Half-oping / Half-deoping people

Syntax: /chanserv halfop/dehalfop #channel nickname

Information: Această comandă va înjumătăți un nick dat în canal. Nu va merge este opguard este activat și utilizatorul nu are acces HOP. Trebuie să fie un AOp sau mai mare pentru a utiliza această comandă.

Note: Lista VOP este limitată la 300 de intrări. Ștergerea poate fi utilizată numai de către manager sau fondator.

8 · Ada~ugarea/stergerea/listarea HOps

Syntax: /chanserv hop #channel add/del/list/xlist/wipe [nick] or [mask] [reason]

Informatie: Half-ops (Hops) vor putea să dea lovituri utilizatorilor care nu sunt opați (+ o) sau vocali (+ v), de asemenea, pot schimba subiectul canalului chiar dacă (+ t) este setat. Pentru mai multe informații despre modurile de canal, please visit http://docs.dal.net/docs/modes.html.

Note: Lista HOP este limitată la 300 de înregistrări. Dacă un SOP + adaugă o jumătate de opțiune la un canal, le dă permisiunea de a se invita și de a se dezabona și pot vedea listele de canale.

9 · Ștergeți listele VOP/HOP/AOP/SOP

Syntaxa: /chanserv sop #canal add/del/list/wipe [porecla]

Informatie: Această comandă contează toate AKicks, Halfops, VOps, AOps, SOps și Managers dintr-un canal și vă oferă numărul într-un răspuns.

Notatie: SOpi au acces la mai multe comenzi (adaugarea si stergerea AOpilor, adaugarea/stergerea akick'urilor, etc...) si de aceea trebuie sa fie alesi cu foarte multa grija. Nu poti avea in lista de acces a ChanServ'ului mai mult de 100 de SOpi. Stergerea poate fi folosita numai de fondator.

Update: Fondatorii nu mai pot fi adăugați la listele AOP/SOP/AKICK.

10 · Adaugarea/stergerea/AOpilor din lista

Syntaxa: /chanserv aop #canal add/del/list/wipe [porecla]

Informatie: Această comandă listează toate VOP-urile, HOP-urile, AOP-urile, SOP-urile, managerii și fondatorul canalului. Limitat la AutoOps sau mai mare.

Notatie: Lista de AOpi este limitata la 300 de intrari. Stergerea poate fi folosita numai de fondator.

Update: Fondatorii nu mai pot fi adăugați la listele AOP/SOP/AKICK.

11 · Adaugarea/stergerea/AKick'urilor din lista

Syntaxa: /chanserv akick #canal add/del/list/wipe [porecla/gazda]

Informatie: Akick'urile sunt Auto Kick'uri si pot fi adauga de un SOp sau Fondator; oricum numai un fondatoare poate sterge akick'urile. Akick'urile pot fi adaugate de porecla sau numele gazdei. Desigur, poti specifica structura listei (*cuvant*). Stergerea poate fi folosita numai de fondator.

Update: Fondatorii nu mai pot fi adăugați la listele AOP/SOP/AKICK.

12 · Oparea / Deoparea utilizatorilor

Syntaxa: /chanserv op/deop #canal porecla

Informatie: Aceasta comanda este destul de simpla, ea permite ca tu sa opezi sau sa deopezi o porecla de pe canal fara sa fi opat sau chiar pe canal. Trebuie sa fi AOp sau sa ai acces mai mare pentru a folosi aceasta comanda.

Notatie: Nu poti deopa pe cineva care are acces mai mare in ChanServ decat tine.

13 · Kick'urile masive lae canalului

Syntaxa: /chanserv mkick #canal

Informatie: Comanda MKick (Kick'ul Masiv) este folosita in cazul desincronizarii (mai multe informatii in documentul Netsplits) in care canalul a fost inchis si redeschis. Aceasta comanda evacueaza un canal complet dand pe oricine afara, banand *!*@* (pe oricine), setand modul +i (numai invitatii) si +l 1. Cand scrii comanda MKICK pe canal, nu poti tasta UNBAN sau INVITE pentru a reintrat inapoi pe canal. Aceasta este folosita numai situatii rele.

Notatie: Kick'urile Masive sunt limitate doar odata pe ora, si sunt valabile numai pentru SOPi, MANAGERi si Fondatori. Comanda nu poate fi folosita daca cineva este mai mare decat tine pe canal. SOpii nu pot sa scrie mkick atunci cand fondatorul este prezent.

14 · Deoparea Masiva pe canal

Syntaxa: /chanserv mdeop #canal

Informatie: Comanda MDEOP va deopa pe oricine de pe canal care are acces egal sau comparativ cu cel din ChanServ decat de persoana care foloseste comanda. (AOpii pot numai sa deopeze operatori si alti Operatori, SOpii pot deopa numai alti SOpi, AOpi si alti operatori.)

15 · Setarea optiunilor pe channels

Comanda SET are multe argumente diferite incluzand FOUNDER, PASSWD, DESC, MLOCK, OPGUARD, KEEPTOPIC, URL, IDENT, RESTRICT si VERBOSE. Toate aceste comenzi pot modifica si schimba actiunile ChanServ'ului de pe canalul tau si va trebui sa iei ceva timp pentru a te familiariza cu ele deoarece te va ajuta sa tii canalul securizat.

Notatie: Pentru a folosi comanda ChanServ SET si argumentele ei, fii sigur ca esti identificat ca fondator al canalului (mai multe gasiti mai jos).

15.1 Schimbarea fondatorilor canalului

Syntaxa: /chanserv set #canal fondator

Informatie: Argumentul FONDATORULUI al comenzii setate va permite utilizatorului sa foloseasca aceasta comanda pentru a schimba fondatorul canalului chiar de el.

Notatie: Porecla acelui utilizator trebuie sa fie inregistrata sau comanda nu va merge.

15.2 Schimbarea parolei canalului

Syntaxa: /chanserv set #canal passwd vecheparola nouaparola

Informatie: Acest argument va schimba parola acelui canal de vechea parola pentru o parola noua. Este o idee buna pentru a pivota parola o data la cateva luni pentru improviza securitatea (mai multe despre aceasta in sectiunea Securitate).

Note: You must identify to the channel before being able to use this command.

Exemplu:/chanserv set #mystro passwd m3dj35 m3dj36

Aceasta comanda va seta parola canalului de m3dj35 pentru m3dj36

15.3 Schimbarea descriptiei canalului

Syntaxa: /chanserv set #canal desc nouadescriptie

Informatie: Argumentul DESC argument lasa un utilizator sa schimbe descriptia canalului care poate fi vazuta tastand comanda /chanserv info (mai multe despre aceasta mai tarziu).

Exemplu: /chansev set #mystro desc Mystro's home on the web!

Aceasta comanda va schimba descriptia canalului #mystro's pentru 'Mystro's home on the web!'

15.4 Schimbarea modurilor canalului

Syntaxa: /chanserv set #canal mlock moduri

Informatie: Comanda MLOCK este cea mai importanta comanda pentru a mentine securitatea canalului. Mai jos este o lista cu toate modurile posibile si ce fac ele:

+R - Numai poreclele inregistrate au voie. Foarte folositoare daca vrei sa opresti atacul clonelor, de atunci multe atacuri ale clonelor folosesc porecle neinregistrate.

+n - Nici un mesaj din exterior. Aceasta optiune This option previne utilizatorii care nu sunt pe canal de trimiterea mesajelor pe acel canal.

+t - Numai operator pot seta subiectul. Aceasta comanda poate sa faca ca ne-operatorii sa nu schimbe subiectul canalului. Acolo sunt desigur cateva setari ale ChanServ'ului ce te pot ajuta cu mai multe setari specifici ale temei (numai SOpii/AOpii pot schimba subiectul) , mai multe despre aceasta mai jos.

+s and +p - Amandoua comenzile de setare a canalului pentru a fi invizibile pentru comenzile /list , dar desigur setarile +s este invizibila pentru whois, amandoua setarile sunt bune pentru a tine utilizatorii nedoriti inafara canalului.

+i - Aceasta optiune face ca, canalul sa fie inchis pentru oricine inafara de invitatiile operatorilor sau de invitatia ChanServ'ului folosind comanda /chanserv invite .

+k - Aceasta optiune seteaza o parola pe un canal care un utilizator trebuie sa tasteze in ordine pentru a intra pe canal.

+l - Aceasta optiune limiteaza suma utilizatorilor care poate intra pe canal. Cativa roboti eu scripturi care poate seta limita la 5-10 utilizatori mai mult decat timpul pe care il ai pe canal, pentru ca este o tehnica buna pentru protectia clonelor. (Mai multe despre aceasta gasiti in sectiunea Securitate).

+m - Aceasta optiune previne pe oricine care nu are voce sau nu este OPat de vorbirea pe canal.

+c - Aceasta optiune va dezactiva orice control codat (colorat, boldat, subliniat, invers) de trimiterea pe canal si de acele mesaje. Desigur sunt folositoare impotriva atucurilor cu clone.

Mai multe informatii despre moduri verificati acest link http://docs.dal.net/docs/modesro.html

Notatie: Cateva dintre aceste optiuni necesita anumite argumente ( +l are nevoie de un numar, +k are nevoie de o parola) deci argumentele au nevoie sa fie specificate in ordinea optiunilor. ( +kl parola numar)

Exemplu: /chanserv set #mystro mlock +ntR-s

Aceasta comanda va seta #mystro pentru +ntR-s ce inseamna ca numai operatorii pot schimba tema, nici un mesaj din exterior, numai porecle inregistrate si nu poate seta ascuns.

15.5 Setarea comenzii OPGUARD pornit si oprit

Syntaxa: /chanserv set #canal opguard on/off

Informatie: Cand argumentul acesta este setat numai pentru HOpi, AOpi, SOpi, Manageri si Fondator va fi permis pentru un operator de pe canal, orice alta persoana va fi automat deopat.

15.6 Setarea comenzii KEEPTOPIC pornit si oprit

Syntaxa: /chanserv set #canal keeptopic on/off

Informatie: Daca un canal devine gol (ultima persoana pleaca), ChanServ'ul va salva tema daca aceasta optiune este setata pornit, deci data viitoare cineva vine cu tema si va fi recreata cu porecla care a fost setata.

15.7 Indicati un URL in info

Syntaxa: /chanserv set #canal url [URL'uaici]

Informatie: Aceasta comanda te lasa sa-ti setezi URL'ul pentru canalul tau care poate sa fie vazut prin comanda /chanserv info . Pentru a sterge un URL, tasteaza comanda fara URL la sfarsit.

15.8 Operatorii trebuie sa se identifice inainte de a fi opati

Syntaxa: /chanserv set #canal ident on/off

Informatie: Argumentul ident regularizeaza daca utilizatorii pot lua OP pe canal automat fara sa se poate identifica (lista de acces) sau trebuie sa se identifice. (Te rog vezi http://docs.dal.net/docs/nickservro.html#5 pentru mai multe informatii despre lista de acces).

15.9 Restrictia unui canal pentru HOpi sau mai mare

Syntaxa: /chanserv set #canal restrict on/off

Informatie: Argumentul RESTRICT , cand este pornit, nu va permite nimanui cine nu este in lista de acces a canalului pentru a intra pe canal si va fi banat si dat afara automat.

15.10 Pornirea comenzii VERBOSE oprit si pornit

Syntaxa: /chanserv set #canal verbose on/off

Informatie: Argumentul VERBOSE , cand este pornit, va notifica operatorii canalului despre orice schimbare facuta pentru lista de acces a canalului (adaugarea/stergerea aopilor, adaugarea/stergerea sopilor, adaugarea/stergerea akick'urilor).

Un exemplu din afara va fi:

-ChanServ:@#mystro- [VERBOSE] Mystro!mystro@sun.2kservices.com => aop #mystro add |Mystro|

15.11 Setarea care poate schimba tema

Syntaxa: /chanserv set #canal topiclock fondator/sop/off

Informatie: Comanda TOPICLOCK , cand este pornita, va permite sa setezi cine trebuie sa fie capabil pentru a schimba tema: Tu (fondatorul), un SOp, sau altcineva (oprit).

15.12 Permiterea utilizatorilor care intra pentru a sta opati

Syntaxa: /chanserv set #canal leaveops on/off

Informatie: Aceasta comanda, cand este pornita, nu poate deopa primul utilizator intrat pe canal indiferent daca el este un operator sau nu, daca oprit (la fel ca implicit), va deopa pe oricine care nu este AOp sau mai mare. Este recomandat ca tu sa nu umbli la aceasta setare pentru securitate.

15.13 Fondatorulnu are nevoie de identificare

Syntaxa: /chanserv set #canal unsecure

Informatie: Aceasta comanda, cand este pornita, va permite oricui sa accese lista de acces a fondatorului pentru a fi fondator tasteaza schimbarile acelui canal. Acesta poate fi o securitate larga compromisa daca fondatorul nu poate avea o securitate la lista de acces a nickserv'ului). Este sugerat pentru a nu umbla la acest argument.

15.14 Facerea canalul privat

Syntaxa: /chanserv set #canal private on/off

Informatie: Aceasta setare, cand este pornita, va preveni comanda /chanserv invite inainte de a fi folosita. Numai AOpii si cei de sus pot fi capabili sa vafa tema canalul cand tastezi /chanserv info #numecanal. Va permite desigur numai utilizatorilor care stiu despre cum sa acceseze canalul.

15.15 Setarea care poate sa trimita memorandumurile deschise-canalului

Syntax: /chanserv set #channel memo none/hop/aop/sop/manager/founder

Information: Această comandă permite fondatorului să gestioneze cine poate trimite note de canal. Când memo-ul este setat pe nimeni, nimeni nu poate memora; când memo-ul este setat pe HOp, toate persoanele de pe lista de acces a chanserv pot nota, atunci când nota este setată la SOp, doar fondatorul și sop-urile pot memora și atunci când opțiunea este setată la fondator, numai fondatorul canalului poate trimite note de larg canal.

15.16 Setarea unui succesor al canalului

Syntaxa: /chanserv set #canel succesor porecla / -

Informatie: Aceasta comanda permite fondatorului sa seteze un succesor pentru canal in caz ca porecla fondatorului expira. Cand si daca porecla expira canalul va fi dat succesorului cu toate drepturile si privilegiile fondatorului. Daca vrei sa dezactivezi rubrica succesorului pentru canalul tau, foloseste o cratima ("-") in loc de porecla. Daca porecla fondatorului expira, si acel canal are un succesor, urmatoarea comanda va decurge: Un memorandum a fost trimis succesorului cu un cod de AuTH. Succesorul trebuie sa foloseasca codul AUTH pentru a se imputernicii pe canal inainte cu zece (10) zile. Daca succesorul nu a facut in felul acesta, o parola la intamplare este generata pentru a fi folosita pentru identificare si vei deveni fondator. Daca porecla succesorului expira, sau succesnu ia nici o actiune inainte cu zece (10) zile, canalul expira si el deasemenea. Un utilizator se poate preveni singur de adaugarea ca succesor pentru un canal daca el a setat activat optiunea NOOP pe porecla lui (vezi http://docs.dal.net/docs/nickservro.html#6.7)

15.16.1 ·Stergerea singura ca Succesor

Dca vrei sa te stergi singur ca succesor al canalului poti folosi urmatoarea comanda pentru aceasta

Syntaxa:/chanserv successor #canal DEL

Notatie: Trebuie sa folosest acea Porecla care este listata ca succesor si trebuie sa te identifici lui.

Exemplu: /chanserv successor #Help DEL

Poti vedea in ce canale esti listat ca succesor ducandu-te la http://users.dal.net. Logheaza-te cu porecla inregistrata si parola, apoi selecteaza de pe meniul de navigatie "DAL Channels" iar apoi selecteaza optiunea "What channels am I Successor in?"

15.16.2 ·Retrimiterea Cererii Autorizatiei

Syntaxa:/chanserv sendauth #canal S

Informatie: Cand unui fondator ii expira porecla, succesorului ii va fi trimisa codul de AuTH de MemoServ pentru a obtine accesul pe canal. Daca primul memorandum nu ajunge, sucesorul poate sa mai trimita inca o cerere pentru codul de AUTH pentru a fi trimis din nou lui, folosind comanda memoserv'ului

15.17 Setarea opțiunii de blocare a mesajelor pentru canal

Syntax:/chanserv set #channel mailblock on/off

Information: Aceasta comanda permite fondatorului unui canal pentru a activa / dezactiva MAILBLOCK pe canalul său, prin faptul că activarea / dezactivarea opțiunii pentru parola de canal pentru a fi trimis la e-mail la dosar în cazul unei parole pierdute.

Note: Activând această comandă, fondatorul nu mai are opțiunea de a-și prelua parola în caz de pierdere / uitare. Opțiunea de blocare poștală NU ar trebui să fie activată decât dacă fondatorul este absolut sigur că nu va uita / pierde parola.

16 · Invita-te singur pe canal

Syntaxa: /chanserv invite #canal

Informatie: Această comandă vă va invita într-un canal +R/+O/+i/+l/+k/+b sau un canal pe care vi l-a fost interzis de cineva. Trebuie să fiți adăugat la lista de canale pentru a utiliza acea comandă.

17 · Vederea accesului altei persoane

Syntaxa: /chanserv acc/access #canal [porecla]

Informatie: Aceasta comanda lasa un AOp sau mai mai mare sa vada ce acces are el/cineva de pe canal. Accesul va aparea numeric, mai jos sunt definitiile:

-2 = Canalul este înghețat sau închis

-1 = AutoKICKed din canal

0 = de baza

5 = AutoVoice

10 = AutoOp

20 = SuperOp

30 = Utilizatorul are acces la MANAGER

40 = Are acces la fondator printr-o mască de acces NickServ

50 = A avut acces la fondator prin identificare la NickServ

60 = A avut acces la fondator prin identificare la ChanServ

Dacă utilizatorul nu este online, accesul va fi 0.

Notatie: Trebuie sa fi AOp sau mai mare pentru a folosi acea comanda.

Example: /chanserv acc #mystro mystro

Urmatorul raspuns va veni de la ChanServ:

-ChanServ- Mystro ACC #mystro 5 (Founder)

18 · De ce o persoana este opata

Syntaxa: /chanserv why #canal porecla

Informatie: Comanda WHY nu face acelasi lucru ca, comanda ACC/ACCESS , oricum se intoarce la situatia utilizatorului in formular AOp/SOp/Fondator cu nici un nivel de acces. Desigur iti va spune cand cineva foloseste o porecla diferita, ce porecla are acces pentru a-l lasa sa devina opat.

Notatie: Trebuie sa fii AOp sau mai mare pentru a folosi acea comanda

Example: /chanserv why #mystro mystro

Mai jos este ceea ce tu primesti de la ChanServ

-ChanServ- Mystro has FOUNDER access to #mystro. Reason: Identification to services with the channel password.

19 · Debanarea singura si a altora

Syntaxa: /chanserv unban #canal [porecla/*/porecla!utilizator@gazda]

Informatie Comanda UNBAN va debana toate mastile care se potrivesc cu porecla!utilizator@gazda daca nu specifici o porecla. AOpi pot desigur debana un utilizator specific sau o gazda. SOpii pot debana orice de specificatie semnului * in loc de de o porecla.

20 · Socotirea AOpilor/SOpilor si AKick'urilor

Syntaxa: /chanserv count #canal

Informatie: Aceasta comanda socoteste toate AKicks'urile, AOpii si SOpii din canal si da numarul cu un raspuns.

EXemplu: /chanserv count #mystro

Acesta va se va intoarce cu raspunsul:

-ChanServ- Channel: #mystro - VOP: 35 HOP:1 AOP: 27 SOP: 3 MANAGER: 1 AKICK: 9

21 · Cautarea informatiei de pe un canal

Syntaxa: /chanserv info #canal>

Informatie: Comanda INFO permite sa vezi informatia specifica a canalelor (setarile chanserv, topic, data inregistrarii, ultima data cand a fost opat, etc.)

Exemplu: /chanserv info #mystro

Aceasta comanda va da un raspuns cu informatia:

-ChanServ- Info for #mystro:

-ChanServ- Founder : |Mystro| (mystro@66.38.188.104)

-ChanServ- Mode Lock : +nt-ilk

-ChanServ- Description: My little home on the net.

-ChanServ- Options : Verbose

-ChanServ- Memo Level : AOP

-ChanServ- Registered : Thu 09/30/1999 03:07:00 GMT

-ChanServ- Last opping: Sat 04/21/2001 13:54:14 GMT

-ChanServ- *** End of Info ***

Acesta arata ca fondatorul este |Mystro| cu gazda mystro@66.38.188.104, modurile canalului sunt +nt-ilk, descriptia este 'my little home on the net.' etc.

22 · Securitatea Canalului

Acum ca te-ai familiarizat singur cu comenzile ChanServ , este timpul pentru a te misca la o tema foarte importanta: Securitatea Canalului. In fiecare zi, multi utilizatori intra pe canale ca #operhelp pentru a primi ajutor cu sfarsitul canalelor, parolele uitate, etc... Aici sunt cateva tactici pentru a te ajuta sa lupti cu toate problemele securitatii.

1) Fa-ti o parola folositoare literelor superioare si coborate, la fel de bine ca numerele. Acesta face ca parolele sa fie mai greu de ghicit.

2) Niciodata nu-ti da parola oricui care n-ai incredere cu viata ta. DALnet nu da ajutor utilizatorilor care da parolele altora si mai tarziu intrebuintate gresit.

3) Adaugarea SOpilor cu foarte multa grija. Desigur, adauga AOpi cu foarte multa grija. Nu adauga pe nimeni care nu cunosti foarte bine pentru lista de OPerator.

4) Implicit, setarea unui mlock cui cel al lui +nt. Acesta va preveni utilizatorii de schimbarea temei sau mesajului din afara devenind pe canal.

5) Nu-ti crea o auto-identificare in script. Daca o faci, fa-o sigur si n-o lasa sa iasa inafara scriptului cu auto idenfiticarea sau poate fi un necaz serios.

6) Roteste-ti parola o data la cateva luni.

Despre asta este vorba. Poti sa vrei sa iei loc la documentul cu Parolele (http://docs.dal.net/docs/passwordsro.html) pentru mai multe informatii despre parole.

23 · Exitarea canalului

Un canal expiră atunci când nici un op sau fondatorul nu se unește în termen de 30 de zile. Pentru a vă păstra canalul înregistrat mai mult timp, trebuie să vă alăturați canalului cel puțin o dată pe lună pentru al menține activ. De asemenea, trebuie să adăugați Manager / Sop sau Aop pentru a menține canalul în care sunteți ocupat și nu vă puteți conecta la DALnet din nici un motiv. Pentru mai multe informații despre adăugarea ops, vizitați http://docs.dal.net/docs/csaccessro.html#4.2.

O problemă comună cu care se confruntă cei mai mulți dintre fondatorii de canale este Opping necunoscuți. Pentru a vă dezvolta și securiza canalul, verificați http://docs.dal.net/docs/chandevro.html#4 , pentru mai multe instrucțiuni.

Notă: Dacă canalul este NU mai mult înregistrat și colectat de un alt utilizator, nu îl puteți recupera până nu expiră după 30 de zile din cauza inactivității. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă alăturați #OperHelp.

24 · Concluzie

Acum ca iti sunt familiare comenzile cu ChanServ esti gata pentru privilegile si responsabilitatile de a fi fondator. Poti desigur sa vrei sa verifici documentele NickServ pentru mai multe informatii despre comenzile si setarile NickServ .

Pentru mai multe informatii despre AKick'uri, AOpi si SOpi, te rog uita-te la documentul Acces Chanserv Access localizat la http://docs.dal.net/docs/csaccessro.html