Kesilapan Biasa Sambungan IRC

Versi 1.0.0


Terjemahan terakhir oleh eDdYk0nG () pada 2006-05-21

Revisi terakhir oleh kainan () pada 2007-3-15

Penulis asal Hammer () dan Merlin` () pada 2005-05-22

Sila hantar maklum balas dan komen mengenai dokumen ini (bukan permintaan bantuan) kepada docs@dal.net. Jika anda memerlukan bantuan mengenai apa-apa yang tidak terkandung dalam dokumen ini, sila rujuk kepada http://help.dal.net.

Pengenalan

Dokumen diatas ditunjukkan untuk membantu pengguna dalam penyelesaian masalah penyambungan dan mencari penyelesaiannya, untuk membantu anda memahami situasi berikut dengan lebih baik, kami menyediakan beberapa contoh yang serupa:

Joe adalah MIRC anda , seorang pelanggan IRC

Mary adalah IRC server (sebagai contoh Jane, Helga dan Kyoko, kesemua mereka bekerja di tempat yang sama (rangkaian) Mary juga).

Pegawai perhubungan dimana Mary bekerja disalah satu server didalam rangkaian (kebanyakannya dalah irc.dal.net).

Dalam kebanyakan peristiwa yang kami alami, Joe sedang mencuba menelefon Mary melalui telefon.

Kandungan

1 · [10049] Tidak dapat menetapkan alamat pemohon

Sinopsis: Joe cuba untuk menelefon ke tempat kerja Mary; dia tidak peduli siapa yang dia bercakap di situ (Mary, Jane, Helga, Kyoko), jadi dia pun mendial nombor pusat pejabat, dimana telah (sementara) ditukarkan kepada 9. Penyelesaiannya, semestinya, adalah untuk menghubungi Mary ataupun (Jane, atau Helga, dll) secara terus.

Ini bermaksud IRC server tidak dapat dihubungkan kepasa semua orang. Kebanyakannya ialah catatan DNS telah dipulaskan kepada hujung pada ketidakwujudkan nombor IP 255.255.255.255 kepada penyimpanan serangan DDoS (Perkhidmatan Pengagihan Penafian) oleh Pentadbir. Lebih baik mencuba IRC server yang tepat di rangkaian tersebut ataupun rangkaian yang lain! (Apabila mereka menetapkan alamat IP server jeoada 255.255.255.255 anda akan mendapat kesilapan "Tidak dapat menetapkan alamat pemohon". Apabila mereka menetapkannya kepada 127.0.0.1 anda akan mendapat kesilapan "Sambungan dibatalkan" kerana anda sedang menghubungkan kepada anda sendiri sebagai server. Jika alamat keseluruhan itu dilumpuhkan (tidak menetapkan apa-apa) anda akan mendapat kesilapan "Tidak dapat menyelesaikan IRC server")

2 · [10050]Rangkaian tergendala atau [10051] tidak dapat menyambungkan rangkaian

Sinopsis: Joe menerima sambungan tetapi telefon Mary tidak berbunyi apabila Joe mendial nombor telefon Mary

Kesilapan ini berlaku sekiranya laluan rangkaian terhenti, ataupun barangkali salah satu rankaiannya dalam laluan kepada rangkaian tersebut tergendala dan tidak dapat melalui data penghantaran.

3 · [10052] Rangkaian tergendala sambungan kembali asal

Sinopsis: Joe menerima sambungan tetapi semasa menelefon Mary dan telefonnya berdering, Penghubungan Mary tergendala.

Server yang menerima IRC server, atau rangkaian yang sedang dijalankan, tergendala, atau kembali asal. Hanya perlu disambungkan semula selepas beberapa minit.

4 · [10053] Program komputer menyebabkan penyambungan tergendala

Sinopsis: Joe dan Mary Sedang berbual melalui telefon masing-masing. Joe kehabisan bateri, ini menyebabkan dia tersilap bahawa talian telefon dengan Mary telah terputus, jadi diapun memutuskan panggilan.

Kesilapan ini berlaku kepada bahagian pelanggan untuk banyak sebabnya. Pada dasarnya, itu adalah perkara yang sama seperti kesilapan seterusnya. (dimana adalah bahagian server).

5 · [10054] Sambungan ditutup

Sambungan ditutup adalah paling susah kerana ia boleh disebabkan oleh banyak perkara. Di semua kes, server menentukan bahawa soket itu adalah tidak memuaskan dan menutupnya dari kawasan tersebut.

5.1 Baca Kesilapan

Sinopsis: Mary tidak memahami apa yang Joe cakapkan lagi, jadi dia rela memutuskan panggilan daripada kehilangan pesanannya (data).

Baca kesilapan berlaku apabila server tidak berjaya mentafsir daripada pelanggan pengguna. Server menggumpulkan maklumat daripada pelanggan melalui teks, penetapan, dan lain-lain. Apabila server menerima kesilapan apabila membaca daripada pelanggan, ia menghentikan pengguna, menghasilkan semula dalam pesanan baca kesilapan apabila ditutup.

5.2 Tulis Kesilapan

Sinopsis: Mary cuba untuk bercakap dengan Joe tetapi rasanya dia tidak dapat melaluinya, jadi dia membiarkannya baik daripada kehilangan pesanannya (data).

Tulis kesilapan berlaku apabila server tidak berjaya menulis kepasa pelanggan pengguna. Apabila server menerima maklumat, ia biasanya membalas dengan maklumatnya tersendiri. Apabila server menerima kesilapan apabila menulis kepada pelanggan, ia kemudian menghentikan pengguna, menhasilkan pesanan tulis kesilapan dalam pesanan apabila ditutup yang agak sama dengan format baca kesilapan.

5.3 Ping Masa Tamat

Sinopsis: Mary,telah dibesarkan di dalam rumah yang penuh dengan budak-budak dan selalu idamkan perhatian, selalu bertanya untuk memastikan bahawa Joe masih berada di situ dan dapat mendengar. Jika Joe tidak membalas dengan cepat untuk padankan Mary, Mary akan memutuskan panggilan.

Server a~utomatiknya ping pengguna pada satu jangka masa. Ini kerana untuk memastikan pelanggan itu masih berada didalam sambungan. Apabila anda nampak "PING? PONG!" didalam permukaan status, itu bermakna server itu telahpun ping pelanggan anda, dan ia membalasnya dengan perkataan pong untuk memastikan server yang anda sambungkan masih didalam sambungan. Apabila itu tidak berlaku dan anda diputuskan sambungan tanpa pengetahuan server, server akan a~utomatik memutuskan pengguna apabila ia tidak menerima balasan, menghasilkan ping masa tamat. Ping masa tamat berlaku kepada SEMUA ORANG.

5.4 Kebocoran paip

Sinopsis: Mary telah mengambil sekeping nota yang mengandungi pesanan yang perlu disampaikan kepada Joe, tetapi bagaimanapun, diantara tangan dan mulut dia, pesanan itu telah tersilap disampaikan. Mary cuba untuk bercakap dengan Joe tetapi rasanya dia tidak dapat melaluinya, jadi dia membiarkannya baik daripada kehilangan pesanannya (data).

Kesilapan kebocoran paip bermaksud apabila server mengetahui bahawa ia mempunyai pesanan tetapi seolah-olahnya tidak menggunakan data hubungan dalaman untuk mendapatkan data keluar kepada soket.

5.5 Bermacam-macam

Sinopsis: Banyak lagi alasan yang lain; mungkin pegawai pecah masuk dan memberi Mary satu pesanan yang menyebabkan dia sangsi akan kesahihan panggilan itu jadi dia meletakkan telefon.

6 · [10055] Tiada ruang penampan didapati

Sinopsis: Joe ingin untuk menelefon Mary, tetapi tangannya sudahpun penuh.

Ini bermaksud mIRC mempunyai masalah membuat rangkaian soket yang baru; ia tidak boleh menggunakan Sambungan internet untuk menyambungkan kepada IRC server. Jika anda banyak menggunakan permohonan rangkaian yang lain pada satu masa yang sama, anda mungkin akan mendapat kesilapan seperti ini. Tutup sebahagaian permohonan yang lain dan/ataupun reset Sambungan rangkaian anda untuk membaiki masalah ini. Kesilapan ini juga menunjukkan kekurangan bantuan dalam sistem anda. Ia akan berlaku jika anda cuba untuk membuka terlalu banyak permohonan (untuk apa-apa saja) serentak dalam mesin anda. Jika kecenderungan ini berlaku selepas menjalankan sedikit permohonan untuk sementara, ia mungkin adalah petanda oleh permohonan yang tidak kembali kepada sistem bantuan (seperti memori)dengan baik. Ia juga menunjukkan anda tidak menutupkan permohonan dengan baik. Jika ia tidak berganjak, tutup Window atau memulakan mesin anda untuk mengubati masalah ini. Anda boleh menguji memori yang masih ada dengan Window Explorer arahan "bantuan/Perkara..." .

7 · [10060] Sambungan masa tamat

Sinopsis: Joe mendial nombor telefon Mary, tetapi ia tidak berdering, atau, ia berdering tetapi Mary tidak menjawab.

Setiap perkara tidak semestinya cepat dalam Internet. Atau apabila anda mencuba untuk menyambung ke server yang sangat jauh atau jika sambungan di suatu tempat diantara Internet bekalan anda dan server IRC telah putus. Jarang anda tidak mempunyai (sesuai) sambungan kepada Internet walaupun sebelum anda memulakan mIRC. Kesabaran adalah yang terbaik untuk masalah ini. Cuba sekali lagi selepas beberapa minit atau cuba IRC server yang lain. Itu tidak kena mengena dengan mIRC. Tiada apa yang anda boleh diperbaiki sendiri.

Sambungan atau penghantaran permohon tergendala kerana sambungan parti tidak memberi respon dengan baik selepas beberapa masa. (Tempoh masa-tamat adalah terpulang kepada protokol perhububungan.)

Periksa pernyataan terdahulu: periksa alamat destinasi adalah alamat IP yang sah. Jika anda menggunakan hostnama, adakah ia menyelesaikan kepada alamat yang betul? Jika keputusan hostnama menggunakan host tempatan, ia berkemungkinan anda menyelesaikan kepada alamat yang lama. Bolehkah anda ping hostnama itu?

Adakah anda mempunyai laluan tatarajah? Adalah laluan atas dan berjalan. (diperiksa dengan mempingkannya, selepas itu ping alamat di sebelahnya)? Cuba jejaki kepada alamat destinasi untuk memeriksa yang semua laluan adalah berfungsi.

Periksa pelindung subnet anda. Jika anda tidak mempunyai pelindung subnet yang sesuai, rangkaian sistem anda akan menganggap alamat tempatan sebagai alamat terpencil (jadi ia memajukan alamat dalam subnet tempatan kepada laluan, lebih baik daripada menyiarkan pemohon tempatan ARP), atau visa versa.

8 · [10061] Sambungan dibatalkan

Sinopsis: Mary tidak berapa di rumah. Cuba Jane dibawah jalan itu.

Tiada sambungan dapat dibuat kerana sasaran mesin aktif membatalkannya. Ini biasanya diputuskan dari mencuba untuk menyambung kepada perkhidmatan yang tidak aktif dalam host asing.

Sama ada anda pergi ke host yang salah, atau server permohonan anda sedang cuba hubungi tidak dilaksanakan. Periksa destinasi alamat yang anda gunakan. Jika anda memerlukan host nama, adakah ia menyelesaikan kepada alamat yang betul? Jika keputusan host nama menggunakan host tempatan, ia mungkin anda menyelesaikan kepada alamat yang lama dan usang. Ia juga mungkin yang fail perkhidmatan tempatan mempunyai nombor perlabuhan yang salah (walaupun ia tidak serupa).

Anda boleh mengesahkan yang sistem terasing telah menolak percubaan sambungan anda dengan memeriksa rangkaian statistik tempatan. Periksa sistem rangkaian anda (pelaksanaan WinSock) ada kegunaannya yang menunjukkan statistik rangkaian. Anda boleh menggunakan ini untuk mengesahkan yang anda menerima TCP reset atau Perlabuhan Tidak Kecapaian ICMP setiap kali anda cuba untuk menyambung.

Ini adalah salah satu daripada kesilapan yang paling kerap dan salah satu daripada yand terbaik untuk bertemu, semenjak ia salah satu daripada persamaran yang terkecil. Hanya ada beberapa kemungkinan menyebabkan keselapan ini:

  • Anda cuba menyambung kepada perlabuhan yang salah. Ini adalah masalah yang biasa.

  • Anda mencuba untuk menyambung kepada alamat hos destinasi yang salah.

  • Permohonan server tidak berjalan kepada destinasi host.

  • Permohonan server tidak berada di perlabuhan yang betul.

9 · [10065] Tiada laluan kepada Kesilapan host

Sinopsis: Joe tidak dapat mencari telefonnya.

Ini biasanya bermaksud anda tidak disambungkan kepada Internet dengan baik. Window anda tidak dapat mencari bagaimana atau dimana untuk mencari IRC server itu. Ia tidak kena mengena dengan mIRC atau IRC! Periksa sambungan anda (sambung semula jika semuanya nampak baik) dan cuba sekali lagi.

10 · Tidak dapat menyelesaikan IRC server

Sinopsis: Joe sedang mencuba untuk memanggil Mary tetapi pegawai itu tidak tahu siapa adalah Mary.

Kesilapan ini berlaku apabila catatan DNS (yang menukar hosnama kepada alamat IP untuk kegunaan semasa) telah diubah atau tidak wujud (tiada kuasa server DNS dapat ditempatkan).

  • Server DNS untuk hostnama telah tergendala.

  • Catatan DNS untuk kawasan itu tidak aktif atau tidak sah.

  • Catatan baru DNS untuk kawasan dimana telah menukar IP masih belum dihasilkan jadi mereka masih menuju kepada alamat IP yang lama, dimana boleh juga memberi kesilapan Sambungan Dibatalkan atau kesilapan Sambungan Masa Tamat.

11 · Nota Terakhir

Ada beberapa lagi kesilapan yang Saya tidak tunjukkan sini, kesilapan berikut boleh dijumpai di http://www.mirc.co.uk/help/servererrors.html. Terima kasih kepada Krejt untuk dokumennya. Kepada pembaca, kami berharap dokumen ini akan dijumpai untuk beberapa bantuan.