Sejarah DALnet

Versi 1.1.1


Translasi terakhir oleh eDdYk0nG () pada tgl 2007-05-06

Revised terakhir oleh eDdYk0nG () pada tgl 2007-05-06

Ditulis pertama kali oleh Dalila () pada tgl 2000-12-09

Segala komentar atau feedback tentang dokumen ini (hanya mengenai hal tersebut!

Pengenalan

Tujuan dokumen ini ditulis adalah untuk memberitahu bagaimana Rangkaian IRC DALnet diasaskan dan bagaimana ia berkembang. DALnet merupakan salah satu Rangkaian IRC yang terbesar dengan bantuan ramai orang yang telah memberi bantuan dari segi masa dan sumber.

Daftar Isi

1 · Sejarah

IRC bermula sejak penciptaannya oleh Jarkko Oikarinen pada tahun 1988. IRCnet merupakan Rangkaian IRC yang pertama dan merupakan revolusi baru untuk orang berkomunikasi antara satu sama lain di seluruh dunia. Selepas beberapa ketika, timbul pula masalah konflik dalaman dan beberapa pelayan terputus dari IRCnet dan membentukkan Rangkaian baru iaitu EFnet (Eris Free Network) yang merupakan Rangkaian IRC yang paling lama dan terbesar yang masih wujud.

Oleh kerana bilangan pengguna yang besar di Rangkaian IRC EFnet (maksimum pengguna sebanyak 7,000 merupakan jumlah besar pada masa itu), timbul pula masalah putus rangkaian dan menyebabkan gangguan operasi rangkaian.

DALnet ditemui pada Julai 1994 (pada hari jadi Dalvenjah yang jatuh pada hari itu) sebagai Rangkaian IRC alternatif untuk mengatasi masalah- masalah yang dihadapi di EFnet. Tidak lama kemudian, DALnet telah menjadi salah satu rangkaian IRC yang popular dengan bilangan pengguna yang meningkat.

Kebangaan DALnet selain daripada semangat ramah mesra, Servis (yang rangkaian IRC lain tidak punyai dan dicipta oleh DALnet) adalah kekurangan masalah 'lag' dan putusan rangkaian. Sebagai contoh, seorang Pentadbir Pelayan (Server Administrator) menukar routing pelayannya ke hub lain kerana beliau berpendapat 'lag' 2 saat adalah terlalu besar. Pada masa itu, semua pengguna kenal sesama antara mereka dengan purata 150 pengguna.

Banyak faktor mempengaruhi perkembangan DALnet dan salah satu daripadanya ialah dengan penghasilan klien IRC untuk Windows: mIRC. Pada masa itu, tidak terdapat banyak klien IRC untuk Windows. Sebelum muncul Windows95, kebanyakkan pengguna menggunakan klien UNIX.

mIRC memberi sumbangan besar kepada pembangunan DALnet kerana ia merupakan salah satu rangkaian IRC yang awal yang pelayan- pelayannya tersenarai dalam senarai pelayan/ rangkaian secara 'default'. Dalam perintah dengan mengikut abjad, DALnet terletak sebelum EFnet, Undernet dan Rangkaian IRC besar yang lain. Dengan ini, pengguna IRC baru yang menggunakan mIRC akan menggunakan pelayan/ rangkaian pertama yang tersenarai dalam klien IRC itu dan menyebabkan jumlah pengguna yang besar ke DALnet.

DALnet pula berbangga dengan bilangan pengguna yang meningkat. DALnet mengambil seberapa banyak langkah yang bisa untuk memberi khidmat bantuan dengan menampung pengguna baru seberapa banyak yang mereka bisa. Ramai pengguna mengunjungi DALnet dan sebelum akhir tahun 1995, satu rekod telah dicapai dengan bilangan pengguna sebanyak 1000 secara berterusan.

Ini memang sesuatu yang menggembirakan untuk DALnet tetapi seperti dalam realiti kehidupan, DALnet juga mengalami beberapa masalah pada tahun 1996. Antaranya ialah 'lag' dan putus rangkaian yang tidak pernah dihadapi. Disebabkan oleh bilangan pengguna yang besar, DALnet bukan lagi seperti dulu "family network" dimana semua kenal antara satu sama lain. Tambahan pula, Servis DALnet mempunyai fungsi akill tetapi tidak mempunyai koordinasi untuk sistem ini. Dengan ini, Pasukan KLine dibentuk.

Pada masa itu, jika didapati channel yang bermasalah atau berhubung kait dengan aktivitas yang bertentangan, ia akan ditutup dan dikunci. Kini, bilangan pengguna semakin bertambah dalam rangkaian IRC ini. Kebanyakkan kebijaksanaan masih kekal dan berkuatkuasa dan hanya dengan bukti yang kukuh dan penyiasatan rapi, tindakan bisa diambil. Kita juga akan memastikan tindakan akan dikenakan kepada pesalah itu.

Pada masa itu, dimana hanya terdapat 7 pelayan, semua keputusan major dibuat dengan cara mengundi yang dikendalikan oleh semua pentadbir pelayan. Setelah kembangnya Rangkaian DALnet, ia agak menyukarkan dan disinilah Lembaga Eksekutif dibentuk: JoelKatz, Kestral, MirclMax, Sentinele, Webmaster, Aetobatus dan WillRiker; bersama dengan Dalvenjah sebagai CEO. Beberapa pasukan (unit) dibentuk juga untuk mencapai matlamat DALnet mengikut keperluan rangkaian dan penggunanya.

Sedikit demi sedikit, DALnet berkembang dan juga membantu dalam pembangunan teknologi penyelenggaraan pelayan IRC.

Tujuan Servis dibentukkan pada tahun 1995 adalah untuk memberi pengguna keistimewaan untuk mengawal kehadiran mereka tanpa ketakutan pengambilan alih channel atau diganggu. Seperti yang dinyatakan tadi, DALnet adalah rangkaian IRC yang pertama untuk menggunakan Servis yang diguna hari ini.

Rangkaian IRC DALnet terdiri daripada pelayan yang disambung antara satu sama lain melalui hub yang merupakan sejenis pelayan yang bileh mengawal blok informasi yang besar dan juga menyokong pelayan kecil yang dikenali sebagai dedaun. Kesemua pelayan ini disambung dan membentuk satu rangkaian yang mengandungi 'chat rooms' yang dikenali sebagai channel.

Ada masa juga dimana berlakunya beberapa perkara yang tidak diingini. Pada satu masa, akill*!*@*.* diletak secara tidak sengaja dalam 2 kes berasingan: sekali oleh Dalvenjah dan yang kedua oleh Mittens. Orang yang mengambil langkah untuk mengelakkan berlakunya kejadian seperti itu juga kadangkala membuat kesilapan tetapi yang pentingnya, semua belajar dari kesilapan itu dan beberapa langkah telah diambil untuk mengelakkanya berlaku lagi. Sejak itu, penetapan akill*!*@*.* tidak dapat ditetapkan lagi.

Ramai orang telah lawat DALnet , termasuk beberapa celebrities . Celibrity pertama yang melawat DALnet ialah BB King, Lagenda Jazz, untuk sesi soal jawab pada hari Selasa , Januari 16, 1997 pada 19:30 EST dalam #jazzirc .

Tito Puente juga telah mengadakan satu persidangan dalam #jazzirc pada hari Selasa , Februari 13th pada 19:30 EST . Wes Craven , pengarah siri popular Screams, lawat pada April 20. Ada juga lawatan lain dan masa kini , Unit Peristiwa dibentuk untuk dikelolakan seperti peristiwa ini atau kelas umum untuk pengguna DALnet.

Ketika rangkaian itu berterusan tumbuh, ia telah diputuskan bahawa satu IRCD baru {program pelayan) harus di cipta dan akhirnya DALnet tukar dari Dreamforge ke Bahamut (dikenali sebagai dfhybrid pada permulaan) dalam bulan Jun 1999 .

Dreamforge mengalami kesusahan disebabkan semakin banyak di bisa hadapi itu akibat tambah jumlah punya pengguna; ia ada batasan banyak . Timbullah idea adalah ke mula memakai itu kod kembangkan oleh EFnet, bagaimanapun dengan banyak perubahan itu adalah perlu ia ke dengan kejayaan bekerja pada DALnet . ini adalah kelahiran itu punya Bahamut . White_Dragon, lucas, Raistlin_Majere, Rakarra dan banyak VIP lain, dan masih, dengan berat terlibat projek ini . IRCD baru ini membisakan pelayan untuk urus pengguna beribu-ribu sedangkan mereka bisa sahaja ambil biasanya ke sebelum 2000. Informasi selanjutnya pada Bahamut bisa didapati di http ://bahamut.dal.net.

Pada 22 Mac 2000, Dalvenjah menyerahkan kedudukan tugas CEO itu (ketua pegawai eksekutif) kepada taz , disebabkan oleh kehidupan benar pertimbangan yang buat ia menyukarkan untuk beliau untuk hadiri ke DALnet yang sebanyak diperlu . Dalvenjah buat satu pekerjaan yang mengkagumkan , dan taz meneruskan tradisi itu. taz menyerahkan tugasnya kepada MirclMax pada awal Januari 2003 dengan jawatan yang baru iaitu Pengarah Operasi Rangkaian (DNO) dan tidak lagi menggunakan jawatan CEO dan COO dan MirclMax memegang jawatan DNO hingga hari ini.

Kini, dengan sepuluh tahun dengan jumlah rekod pengguna paling tinggi sebanyak 140,000 pada satu masa dan masih berkembang dengan memberi Servis yang terunggul untuk semua.

2 · Bagaimana ia bermula?

Pada zaman dahulu , sekumpulan sahabat yang selalu bercakap dalam channel #StarTrek di EFnet . Mereka bosan dengan melihat keadaan putus rangkaian dan netsplit seringkali. Mereka ingin berbual di tempat yang tidak mempunyai apa- apa gangguan.

Pada masa itu, Dalvenjah memiliki sebuah pelayan untuk Star Trek RPGs (Role Playing Games) dan SIMs: mindijari. Morpher juga memiliki pelayan uncc yang digunakan untuk menguji bot. Dalvenjah mencadangkan untuk menyambung kedua- dua pelayan ini yang difikir sebagai cadangan yang baik untuk pengguna channel #StarTrek. Tidak lama kemudian, Watchman dan MirclMax juga menyambung pelayan mereka kepada rangkaian kecil ini dengan xgw.dal.net dan davis.dal.net.

Ramai orang ada memikir kenapa rangkaian itu dinamakan DALnet dan bukannya TrekNet. Keterangan itu cantik mudah. Sejak dalvenjah pertama kemukakan idea itu, bila-bila saja dia kumpulan sahabat rujuk kepadanya, mereka sentiasa kata "Dal's Net", ketika dalam: " Let's head over to DAL's net". MirclMaxlah yang mencadangkan ia dipanggil DALnet. ia harus di perhati bahawa corak betul tulis nama itu adalah DALnet : " DAL " dalam kapitalisasi besar dan "net" kecil. Bila kamu nama sesuatu, kamu dikehendaki mengeja dan menulisnya dengan betul, jadi sila hormati ini.

Pada saat ini, pertengahan 1994 (DALnet dilahirkan pada Julai 1994, ada sepasang dozen orang pengguna disekitar; tetapi lain lari dari kucar-kacir EFnet, dan sebelum tahun itu berakhir, ia ada tumbuh ke 80-100 orang pengguna. Beberapa keperluan meningkat begitu: okey, sekarang kita ada menggembirakan, tempat aman untuk bercakap ... "Hey! How about setting up the Services we had thought about?" "Yeah! Something that can do better than just a bot!" (kamu terpaksa bergantung pada akan kawal nama samaran atau channel pada sebarang di rangkaian lain pada masa itu).

Morpher bercadang untuk mengatasi cabaran untuk mengkod NickServ dan ChanServ, dua Servis yang berasaskan bot yang dikendalikan oleh MirclMax. Di channel #StarTrek, bot ircII MirclMax, RunABot berfungsi dengan sempurna dengan penguncimod dan pengawalan channel secara kekal. Morpher juga menambahkan beberapa arahan tambahan untuk pengawalan channel dengan lebih baik.

ChanServ merupakan Servis pertama DALnet dan dilahirkan pada 19 Januari 1995. Channel pertama yang didaftarkan ialah #DS9 (Deep Space 9). MirclMax pernah mengunjungi channel #StarTrek dan #ds9. Apabila beliau mengunjungi DALnet, beliau berfikiran untuk mendaftarkan channel- channel itu dahulu. MirclMax mendaftarkan 3 channel yang pertama: #DS9, #DragonRealm yang merupakan channel bantuan dan channel am dan #StarTrek. Dalvenjah pula mendaftarkan channel #AFD (alt.fan.dragons), berdasarkan newsgroup itu; #PBride (Princess Bride) dan banyak lagi.

NickServ dilahirkan 2 bukan kemudian pada 1hb Mac 1995. Nama samaran yang pertama didaftarkan ialah Morph tetapi selepas beberapa tahun, beliau menukarnya kepada Morpher yang menyebabkan tarikh pendaftaran itu tidak tepat. Nama samaran yang lama pada masa kini dalam tertib berikut ialah JoeBlow, WatchMan, MirclMax, RunABot dan Dalvenjah.

Antara pengguna DALnet aktif dulu ialah: Geordie, WillRiker, Jadzia, Data, Worf; anda dapat lihat bahawa kebanyakkan mereka adalah peminat Star Trek.

Pada masa itu, MirclMax, pendiri #dragonrealm mencuba sesuatu yang baru. Beliau akan menetapkan had pengguna (mod +l) kepada bilangan pengguna yang berada di rangkaian pada masa itu. Ia dikatakan mencapai 250.

Servis sebenarnya disambung ke pelayan uncc.dal.net pada setiap masa beroperasi daripada mesin Morpher semasa ia sedang direka. Apabila projek itu telah selesai, ia dipindah ke pelayan mindijari.dal.net dimana sekumpulan orang menyelenggara kod Servis.

HelpServ muncul kemudian. Ia memegang fail bantuan untuk klien ircII. Untuk klien ircII, program dan fail bantuan berada dalam pakej berasingan. Oleh yang demikian, tujuan sebenarnya adalah dengan mengadakan satu bot dengan fail bantuan di rangkaian untuk rujukan pengguna.

Jadi semua telah siap sedia! "Oh, oh! ada masalah. Saya ingin memberitahu rakan saya sesuatu apabila ia sambung tetapi saya mungkin tidak ada pada masa itu" Ok, apa kata kita mereka Servis yang bisa menyimpan dan menghantar pesanan kepada orang lain? "Bagus! Apa yang kita patut namakan Servis itu?" Dengan itu, semua memberi idea mereka..... NoteServ, MsgServ, akhirnya, ibu Lefler mencadangkan MemoServ dan semua setuju.

Leflerlah orang yang bertanggungjawab atas kod MemoServ. JoelKatz menyelenggara Servis ini dan membuat beberapa perubahan, membuang bugs dan membentukkanya untuk menampung bilangan pengguna yang besar sehingga taz menulisnya semula. MSofty kini menjaga dan menyelenggara Servis yang kita guna sehingga hari ini.

Semenjak hari itu, Servis merupakan satu bahagian integrasi DALnet. Ia telah diubahsuaikan dari masa ke semasa mengikut keperluan rangkaian, masa dan Servis lain juga ditambahkan.

DALnet telah menjadi salah satu rangkaian IRC yang terbesar dan salah satu yang terbesar dengan Servis. Perkembangan DALnet adalah kerana mengutamakan pengguna. Daripada ideologi inilah bentuknya perkembangan sistem bantuan on dan offline bagi pengguna yang memerlukannya; (mailing lists, channel bantuan, laman web dan dokumen).

Kewujudan DALnet adalah daripada keprihatinan antara satu sama lain. Dengan bandwidth yang digunakan untuk setiap pelayan yang disumbangkan sebagai perkhimatan dari komuniti Internet. Semua kakitangan DALnet adalah sukarelawan yang melapangkan masa demi rangkaian dan penggunanya.

Masa depan DALnet bergantung sukarelawan dan pengguna rangkaian. Kami percaya DALnet akan berkembang pada masa yang akan datang dan anda bisa menikmatinya. Terima kasih kerana memilih DALnet.

Pernah dikatakan "Beginnings of DALnet? One word: #StarTrek" (Permulaan DALnet adalah daripada #StarTrek). Panjanglah umur dan berkembang!

3 · Carta Perkembangan.

Hari	Bulan		Tahun	Bil. Pengguna	Bil. Pelayan
	Julai		1994	25			2-4
	Februari	1995	100			5
	November	1995	1,000			7
	Jun		1996	5,000			8
	December	1996	10,000		12
	Julai		1997	15,000		20
26th	Oktober	1997	20,000		30
8th	Ogos		1998	30,000		35
19th	Ogos		1998	40,000		Stabil
	Oktober	1999	50,000		Stabil
1st	Januari	2000	60,000		Stabil
14th	Oktober	2000	70,000		Stabil
2nd	Disember	2000	80,000		Stabil
July		2001	90,000		Stabil
	January	2002	100,000		Stabil
	June		2002	140,000		Stabil
	October	2002	95,000		Stabil
	March		2003	20,000		Stabil
	July		2003	30,000		Stabil
	December	2003	35,000		Stabil
	February	2004	40,000		Stabil
15th	December    2006    30,000  Stabil


Bilangan pengguna merosot antara Oktober 2002 hingga Mac 2003 adalah akibat serangan DDOS terhadap rangkaian. Walaubagaimanapun, DALnet masih kekal popularitinya dan beberapa pengguna kembali semula.

4 · Struktur Organisasi

Struktur organisasi DALnet adalah berasaskan 2 idea: kerjasama dan tanggungjawab.

Kakitangan DALnet beroperasi berdasarkan konsep sukarela. Walaupun terdapat tanggungjawab yang disertakan dengan komitmen, penglibatan mereka secara sukarela merupakan kucar-kacir ringan. Tiada seorang kakitangan DALnet dijangka melakukan sesuatu yang mereka tidak ingin melakukan.

Kucar-kacir yang dimaksudkan disini tidak bererti DALnet kurang pengorganisasian. Operasi DALnet melibatkan beberapa unit atau pasukan dan membentuk satu rangkaian dimana setiap kakitangan DALnet mempunyai seorang superior yang bertanggungjawab untuk menyokong dan mengawal serta mengarahkan tugas- tugasan.

Bertentangan dengan pandangan orang umum, DALnet mempunyai lebih daripada satu rantai kommand. Berikut adalah satu gambaran rantai ini.

Organisasi Utama

Operator IRC

Channel- Channel

Channel- Channel Bantuan

4.1 Organisasi Utama:

Organisasi utama terdiri daripada 3 kedudukan yang berasingan yang berkerjasama dengan dedikasi dan tetap dengan area mereka pada masa yang sama. Objektif mereka adalah untuk menjaga struktur dan operasi DALnet.

AOB (Lembaga Pentadbiran Menyeluruh)

DNO (Pengarah Operasi Rangkaian)

Organisasi utama pula terbahagi kepada 3 cawangan yang berlainan iaitu: Pelayan, Servis DALnet dan Servis Pengguna.

Pelayan yang disambung ke DALnet dikendalikan oleh Pentadbir Pelayan dan kakitangan Operator IRC. Setiap Pentadbir Pelayan mempunyai satu tanggungjawab umum iaitu memastikan pelayan mereka disambung dan berada dalam keadaan baik.

Servis, sama ada Servis DALnet atau Servis Pengguna; beberapa buat unit (pasukan) telah dibentukkan untuk keperluan pengguna dan rangkaian.

Setiap unit mempunyai Ketua Kumpulan yang bertanggungjawab atas pertunjukan dan kecekapan bagi unit itu. Terdapat beberapa Unit yang mempunyai cabang kecil dan lebih mendalam dan juga mempunyai ketuanya tersendiri. Cabang kecil ini akan melaporkan kepada unit utama dan unit utama akan melaporkan kepada Lembaga Pentadbiran Menyeluruh (AOB) atau Pengarah Operasi Rangkaian (DNO).

Kepelbagaian kedudukan adalah berdasarkan keperluan setiap unit. Pada amnya, anda bisa menganggap bahawa satu unit itu mempunyai satu matlamat untuk dicapai. Beberapa unit ini perlu aksess tertentu kepada Servis (seperti KLine, SRA dan Coders), manakala ysng lain seperti (Postmasters,Hostmasters dan beberapa sub unit Help Comittee) tidak perlu. Sila lawat http://www.dal.net/admin/teams.php3 untuk maklumat lanjut.

Berikut adalah beberapa unit yang masih aktif di DALnet.

4.2 Coders Team (Unit Coders)

Unit ini terdiri daripada orang yang kod IRCD DALnet. Mereka memprogramkan, membuat pengubahsuaian dan penyelenggaraan jika perlu. Mereka juga mengkodkan arahan baru dalam Servis. Merekalah yang memberi kehidupan kepada DALnet.

4.3 Help Committee (Unit Jawatankuasa Bantuan)

Jawatankuasa bantuan bertanggungjawab untuk memberi bantuan kepada pengguna dalam pelbagai cara. Kebijaksanaan channel bantuan teriktiraf adalah untuk menetapkan 'standard' yang tinggi untuk bantuan yang diberi di DALnet. Jawatankuasa Bantuan juga terpecah kepada beberapa cawangan mengikut keperluan.

4.4 Documentation Team (Kumpulan Dokumen) (HC Sub-team)

Cawangan ini bertanggungjawab atas semua dokumen mengenai DALnet, Servisnya yang dapat membantu pengguna rangkaian. Kumpulan Dokumen memastikan ia adalah sedia ada dan mudah difahami oleh orang ramai. Ini termasuk penjemahan dokumen kepada beberapa bahasa lain bagi pengguna yang berasal dari negara dimana bahasa perdana mereka bukan Bahasa Inggeris.

4.5 HelpDesk Team (Kumpulan HelpDesk)(HC Sub-team)

Tujuan cawangan ini adalah untuk menyenangkan pengguna mendapatkan bantuan sama ada channel hak milik DALnet, channel teriktiraf DALnet atau informasi yang diberi di laman web tertentu DALnet.

4.6 help.dal.net Web Team (Kumpulan Web help.dal.net)(HC Sub-team)

Cawangan ini bertanggungjawab untuk menyelenggara dan mengemaskinikan laman web Jawatankuasa Bantuan memastikan semua informasi adalah tepat dan dikemaskinikan supaya pengguna dapat mendapatkan informasi yang tepat dan betul.

4.7 HostMasters Team (Unit Hostmasters)

Unit ini bertanggungjawab atas isu DNS dan configurasi untuk rangkaian. Ini termasuk penetapan DNS untuk pelayan baru dan mengawal 'server pool'

4.8 KLine Team (Unit KLine) http://www.dal.net/admin/contactkline.php3

Unit KLine DALnet berfungsi sebagai perunding antara DALnet, pesalah dan ISP bertujuan untuk penyelesaian damai yang berkaitan dengan soalan- soalan akillyang telah ditetapkan. Sama ada soal itu adalah daripada pengguna DALnet, kakitangan atau ISP, ia adalah atas budibicara Unit KLine untuk memberi bukti mengenai pendakwaan penyalahgunaan. Sila ambil perhatian bahawa Rangkaian IRC DALnet dan pelayan- pelayannya berhak untuk menyekat sesiapa saja untuk mendapat aksess ke rangkaian itu dengan atau tanpa sebab. Penyalahgunaan bisalah termasuk tetapi tidak terhad kepada pengiklanan massa, eksploitasi, proksi terbuka, penyalahgunaan Servis, merentasi akill atau sekatan channel dan klon. Setiap cabang dikendalikan oleh satu cawangan kecil.

4.9 Closers Team (Unit Penutup) (KLine Sub-team)

Tujuan unit ini adalah untuk berurusan dengan channel yang telah ditutup. Unit ini akan berinteraksi dengan Operator DALnet dan pengguna untuk menyelesaikan masalah ini. Unit ini akan menjalankan penyiasatan atas permintaan seorang pengguna DALnet, operator atau sumber lain mengenai channel yang ditutup dan akan memberi pandangan mereka terhadap situasi kepada orang yang meminta penyiasatan itu.

Unit Penutup akan mengambil satu daripada pilihan yang mereka ada berdasarkan bukti yang ada. Satu persetujuan akan dibentukkan dengan kakitangan yang menutup channel itu bahawa ia adalah tindakan yang betul dan memberitahu orang yang memohon penyiasatan itu berdasarkan bukti yang menyebabkan tindakan itu diambil.

Membuka channel itu semula berdasarkan:

a) Bukti yang tidak mencukupi untuk penutupan channel itu.

b) Mendapati bahawa ia tidak menghentikan masalah penyalahgunaan.

Mengambil keputusan untuk penyiasatan lanjutan dijalankan dengan CSOp yang menutupnya untuk mendapatkan penyelesaian.

Nota: Jika channel itu dibeku, anda perlu menghubungi atau CSOp yang membeku channel itu. Unit penutup tidak akan membantu dalam situasi pembekuan.

4.10 CyberCafe (Unit Kafe Siber) (KLine Sub-team)

Unit ini bertanggungjawab atas kafe siber yang sah untuk memastikan ianya tidak dianggap sebagai klon berlebihan oleh Pentadbir DALnet dan Servis. Beberapa informasi kafe siber dan penghubung diperlukan untuk tujuan pengesahan bagi memastikan sambungan anda tidak terputus.

4.11 Massads Team (Unit Pengiklanan Massa) (KLine Sub-team) http://www.dal.net/admin/contactmassad.php3

Unit Pengiklanan Massa DALnet bertindak sebagai perunding antara pengguna dengan ISP yang menjadi punca akill kerana spam (termasuk jemputan channel dan laman web). Unit ini bertanggungjawab untuk komunikasi antara pengguna dengan ISP untuk membanteras masalah spam di DALnet.

Oleh kerana peningkatan virii dan trojan menerusi email, Unit Pengiklanan Massa hanya menerima hubungan secara terus dengan melawat http://www.dal.net/admin/contactmassad.php3. Pastikan log aktivitas spam dan /whoisnya itu juga turut disertakan.

4.12 Exploits Prevention Team (Unit Pencegahan Exploitasi)

Unit ini bertanggungjawab atas akill yang ditetapkan ke atas pengguna sama ada diketahui atau tidak. Jika seseorang pengguna itu dikenakan akill untuk tuuan eksploitasi dan tidak tahu sistem mereka terjangkit, unit ini akan membantu pengguna itu untuk membersihkan sistemnya untuk dapat menyambung semula. Untuk pengguna yang bertindak dengan sengaja, pasukan ini berhubung dengan ISP pesalah. #Nohack adalah channel operasi pencegahan dan unit ini dan akan cuba menolong sebelum ia menjadi suatu isu akill. Mereka juga bertanggungjawab untuk mengenalpasti skript dan addons berbentuk exploit kawalan klon dan proxy terbuka

4.13 Services Abuse Team (Unit Penyalahgunaan Servis)

Unit ini bertanggungjawab atas kes- kes penyalahgunaan yang berhubung kait dengan Servis DALnet. Penyalahgunaan Servis termasuk tetapi tidak terhad kepada pendaftaran nama samaran dan channel secara massa, membanjir atau spam pengguna melalui MemoServ dan penggunaan *!*@*.* dalam senarai aksess, senarai AOp atau SOp.

4.14 Postmasters Team (Unit Postmasters)

Unit ini pada amnya menyelenggara semua mailing list @dal.net dan mengawal database Operator IRC dan email mereka.

4.15 Moderators Team (Unit Moderators) (Postmasters Sub-team)

Unit ini memoderatekan mailing lists DALnet. Mereka bertanggungjawab atas spam, pengawalan masuk topik yang tidak berhubung kait dan kes kekerasan.

4.16 Routing Team (Unit Routing)

Unit ini menyelenggara sambungan antara pelayan. Juga menyambung semula pelayan bagi mendapatkan struktur rangkaian yang lebih optimum.

4.17 Security Team(Unit Keselamatan) (Exploits Sub-team)

Bertanggungjawab terhadap keselamatan pelayan secara am. Mereka akan memberitahu Pentadbir Pelayan mengenai exploit FreeBSD atau IRC. Mereka akan memberi berita/ informasi terkini.

4.18 Training Team (Unit Latihan) (Tiada email terbuka)

Matlamat unit ini adalah untuk memberi latihan kepada Operator IRC, Pentadbir Servis dan CSOp yang baru dilantik. Unit ini tidak akan melatih kamu untuk menjadi seorang Operator IRC tetapi memberi latihan kepada mereka yang dilantik.

4.19 Web Team (Unit Laman Web)

Unit ini bertanggungjawab atas penyelenggaraan dan kemaskinikan laman web DALnet. Mereka bertanggungjawab atas semua informasi yang terkandung di laman web itu.

4.20 Administrative Oversight Board (Lembaga Pentadbiran Menyeluruh)

Mereka mempunyai kuasa maksimum di DALnet. Mereka juga memandang dan melihat kawalan am DALnet secara menyeluruh, menyelesaikan konflik dan membuat keputusan bagi CFV pelayan.

4.21 Services Root Administrators (Pentadbir Dasar Servis)

Orang ini mempunyai aksess yang paling tinggi kepada Servis. Mereka juga menentukan siapa layak mendapat status CSOp dan mengurus Servis di peringkat konsol (Coders mempunyai aksess). Dalam kata lain, Coderslah orang yang bisa mengaksess dan mengubahsuaikan kod Servis. Mereka mempunyai kebisaan untuk login kepada mesin dimana Servis beroperasi dan melakukan pelbagai operasi. Operator IRC diminta untuk berjumpa dengan mereka jika mereka mempunyai apa- apa soalan. Mereka juga berurusan dalam banyak perkara termasuk aksess Operator IRC. Mereka juga membina kod etika Operator IRC.

4.22 Operator IRC

Ramai berpendapat bahawa seorang yang diberi tugas Operator IRC adalah orang yang paling tinggi dan berkuasa. Sebenarnya, tidak.

Operator- Operator IRC mempunyai tanggungjawab dan aksess yang berbeza. Ia bisa dibahagikan kepada 3 kategori utama. Jika anda ingin memperoleh informasi lebih lanjut mengenai hal ini, anda bisalah membaca http://docs.dal.net/docs/operinfoid.html.

1.- Aksess Peringkat Pentadbiran:

DNO = Pengarah operasi Rangkaian

AOB = Lembaga Pentadbiran Menyeluruh

2.- Aksess Peringkat Servis:

SRA = Services Root Administrators (Pentadbir Dasar Servis)

CSop = Channel Services Operator (Operator Channel Services)

SA = Pentadbir Servis

3.- Aksess Peringkat Rangkaian:

Pentadbir Pelayan

Operator Global

Operator Lokal

4.23 Channel- Channel

Setiap channel di DALnet disokong oleh organisma dalam organisasi yang besar. Selepas pendaftaran channel dengan ChanServ, ia dikenali secara automatik oleh semua pelayan di rangkaian. Pendiri channel (pendaftar channel) itu mempunyai kuasa mutlak dan segala kuasa dan bertanggungjawab atas channel tersebut. Pendiri channel dan kakitangan yang teridiri daripada operator channel perlu mematuhi semua peraturan DALnet.

Struktur utama channel, seperti yang kami tahu adalah Pendiri, SOp dan AOp.

Setiap channel bisa menetapkan peraturan dan undang- undang, bahasa, topik dan apa- apa yang mereka inginkan. Semua pengguna dengan nama samaran berdaftar bisa mendaftarkan channel- channel dengan ChanServ.

4.24 Channel- Channel Bantuan

Ini adalah satu bahagian yang tidak diasingkan daripada struktur DALnet , tetapi ini bisa disalah fahamkan.

Salah satu daripada unit DALnet, Jawatankuasa Bantuan adalah bertanggungjawab terhadap bantuan yang diberi kepada pengguna dalam pelbagai cara. Salah satu cara adalah dengan membina channel bantuan dimana pengguna bisa bertanya berdasarkan beberapa subjek, dan bahasa.

Kebanyakkan channel bantuan adalah berdikari dan telah disahkan dan diiktirafkan selepas penyiasatan oleh Jawatankuasa Bantuan), sebagai channel bantuan rasmi DALnet.

Salah satu kesilapan pengguna ialah mereka mempercayai mereka yang "bekerja" di channel- channel ini mempunyai aksess atau kuasa di DALnet. Sebenarnya tidak.

"Helper" atau pembantu bukan satu tahap akses di DALnet. Pembantu channel bantuan adalah pengguna aktif yang melapangkan masa mereka untuk membantu pengguna dan tidak mempunyai sebarang aksess di rangkaian.

Mereka adalah pengguna biasa yang mempunyai pengalaman dan pengetahuan lebih dalam satu subjek dan akan sedia membantu anda dengan apa yang mereka tahu atau mengarahkan anda ke arah untuk mendapatkan bantuan itu. Mereka merupakan bahagian amat penting di DALnet.

5 · Orang- Orang yang telah membantu dalam Pembinaan DALnet

Terdapat ramai orang yang telah bekerja tungkus lumus dan membantu membina DALnet sehingga ia kukuh sepertimana ia berada pada hari ini. Kami telahpun tahu pendiri- pendiri DALnet: Dalvenjah, Morpher dan MirclMax, WatchMan dan sedikit lewat kemudian- Lefler.

Berikut adalah beberapa orang yang telah juga memberi sumbangan ikhlas terhadap perkembangan DALnet perintah dengan mengikut abjad. Walaubagaimanapun, terdapat ramai lagi yang perlu diberi penghargaan tetapi susah dicari. Kami masih terhutang budi kepada mereka. Terima kasih kerana memberikan kita DALnet!

5.1 Aetobatus

Beliau memberi bantuan di bahagian Coding pada peringkat awalan. Bekas Pentadbir (oahu.*). Pengarah Teknikal dan ahli Lembaga Pentadbiran Menyeluruh. Beliau mengundurkan diri pada 1hb Februari 1998 kerana kesuntukan masa.

5.2 acire

Bekas Ketua Unit Hostmaster. Telah membuat sedikit routing. AA untuk barovia.*. Sungguh bijak dan tahu kerjanya.

5.3 Ahnberg

Berada di DALnet semenjak tahun 1995. Kini Pentadbir pelayan mozilla.*, ahli AOB, sekarang ialah ahli SRA, testnet dan Hostmasters. Ketua Unit Routing, dan aplikasi pelayan. Juga bertanggungjawab atas pengundian pelayan aplikasi. Seorang yang peramah dan sentiasa bersedia membantu anda.

5.4 Dakal

Bekas Ketua Unit Routing. Membentuk unit latihan baru bersama White_Dragon. Membuat banyak kerja teknikal untuk DALnet.

5.5 Donwulff

Pernah menjadi pemangku Ketua Kumpulan Coding antara tahun 1996 dan 1997 semasa mengembangkan IRCd Dreamforge. Juga terlibat dalam banyak projek DALnet untuk menghapuskan bug dalam kod Walaupun dia mengkod ircdnya sendiri untuk menyelesaikan masalah bug. Bekerja secara senyap dan tidak dikenali oleh orang ramai.

5.6 gamma

Bekas Ketua Unit KLine. AA untuk pelayan jade.*. Bermula sebagai Ketua Kumpulan Exploits. Ahli unit Penyalahgunaan Servis (SAbuse) dan Unit Penutup. Mengambil alih KLine utama selepas peninggalan LadyMorgaine. Kini seorang ahli SRA.

5.7 Geordi

Salah seorang Admin asli DALnet, xanth.dal.net Pada masa itu, terdapat 7 pelayan sahaja.

5.8 JoeBlow

Kini ahli AOB. Bekas SRA. Telah mengendalikan applikasi pelayan untuk masa yang panjang (kini dikendalikan oleh Ahnberg).

5.9 JoelKatz

Bekas ahli Lembaga Pentadbiran Menyeluruh, Pengarah Coding dan SRA. Penulis asal panduan CSOp. Bekas Pentadbir beberapa pelayan (igc.*, enterprise.*, glass.*, wizlink.*, host.*). Jarang datang online sekarang tetapi masih aktif dalam mailing list.

5.10 LadyMorgaine

Merupakan bekas SOp #DALnetHelp sebelum penjadi pengarah KLine selepas mittens dikeluarkan. Pernah menjadi AA sodre.* dan CaeSpock menggantikan tempatnya selepas itu.

5.11 lucas

Bekas ahli SRA, yang pernah mengkodkan perkhidmatan adalah Ketua Unit Coder. Bekas Pentadbir (hebron.*)

5.12 Luce

Bekas operator Australia di glass.* dan armidale/bunyip.* dan kemudian menjadi sebahagian kakitangan davis.*. Mempunyai kebijaksanaan/ attitude dan komitmen yang tinggi. Beliaubukan lagi kakitangan atas komitmen hidup realitinya.

5.13 mittens

Mula operasi KLine dan memiliki kawalan mengikut agregat yang berlainan. Bekas ahli Unit Latihan Operator IRC.

5.14 MSofty

Kini seorang ahli Coder dan bekas unit Routing. Pentadbir toronto.* dan juga ahli SRA, sekarang ialah ahli AOB, serta menyelengarakan Servis dan users.dal.net. Jarang bercakap tetapi baik orangnya bila berbual dengan beliau.

5.15 Raistlin

Operator IRC yang agak lama. Salah seorang pendiri channel #DALnetHelp. Menulis bot #DALnetHelp iaitu HelpBot. Berada di DALnet dari peringkat awal dan masih memberi sokongan dari jauh. Pemberi sokongan kepada semua Pentadbir DALnet.

5.16 Raistlin_Majere

Bekas Ketua Unit Coder di Bahamut , ahli KLine, Ahli Pentadbiran Testnet, Routing dan bekas ketua unit Coders dan Kafe Siber. Seorang Pentadbir yang lama di DALnet. Bekerja di toledolink.* dimana letaknya pusat glass.* dan mengambil alih tempat JoelKatz. Bekas Ketua Unit Exploits dan juga Coder untuk eggdrop.

5.17 Rakarra

Bekas Coder IRCD dan telah memberi sumbangan banyak untuk unit Coding semasa di peringkat DreamForge. Bekas Pentadbir davis.* Seorang yang baik dan masih berada di mailing list dan IRC dari masa ke semasa.

5.18 Russell

Pentadbir asal glass.* dan telah membuat banyak kerja Coding untuk IRCD pra-DreamForge dan Servis. Beliau merupakan ketua Coder IRCD sebelum Donwulff mengambil alih.

5.19 Sentinele

Salah seorang bekas ahli Lembaga Pentadbiran Menyeluruh (Sekertaris), Bekas Ketua Jawatankuasa Bantuan/ Sumber Manusia. Telah memberi sumbangan ikhlas untuk pembinaan channel bantuan. Pernah membuat penyelenggaraan directory kakitangan. Mengundurkan diri Lembaga Pentadbiran Menyeluruhnya pada 1hb Januari 1998 dan berada sebagai Operator IRC untuk masa yang singkat.

5.20 Studded

Bekas Ketua Pegawai Operasi dan merupakan seorang yang ketat dan terus terang tetapi jujur dan adil. Bekerja keras dan berdedikasi dan berasaskan penggunaan akal. Bertanggungjawab atas pengurusan #OperHelp. Mengundurkan diri pada 20hb Jun 1999 kerana kesempitan masa akibat hal hidup realitinya.

5.21 taz

Bekas CEO, Bekas SRA, menulis kod yang asli untuk perkhidmatan DALnet. Beliau bersara pada tahun 2003

5.22 toolman

Kini seorang ahli SRA dan AOB. Pentadbir pelayan liberty.*, SOp di#DALnetHelp. Adalah seorang Ketua Interim Unit Routing. Ahnberg telah mengambil alih jawatan itu.

5.23 White_Dragon

Coder yang baik dan kreatif. Menambah beberapa fungsi OperServ dan menetapkan opsyen NOMEMO untuk NickServ. Bekas SRA. Operator IRC dreamscape.* asalnya sehingga menjadi pentadbir opus.*. Telah membuat kerja teknikal di DALnet. di dalam beberapa bidang. Salah seorang pendiri Unit Latihan bersama Dakal. Bertanggungjawab untuk perlaksanaan projek Bahamut. Masih berada dan berbual di channel yang digemarinya.

5.24 Wizzu

Skripter untuk IRCII. Ahli KLine yang asal (backup, coordinator dan pemangku Ketua) sehingga 1998. Menulis Panduan Operator DALnet, Jun-Sep 1997. Pendiri dan Ketua Unit Dokumentasi DALnet sehingga 1998. Ahli Unit Coders. Terlibat dalam Jawatankuasa Bantuan (ahli dan Jawatankuasa Kemudikan). Kini seorang CSOp di toronto.*. Backup untuk Unit Latihan dan ahli aktif Unit Dokumen dan penglibatan dalam editorial dalam setiap dokumen DALnet.

5.25 xPsycho

Pernah menyelaras dan mengkod perkhidmatan. Bekas ahli AOB dan ahli SRA.

6 · Temuramah dengan Pendiri- Pendiri DALnet

Saya tahu anda ingin tahu serba sedikit tentang pendiri- pengsasa DALnet. Ini adalah satu temuramah kecil bagi mereka yang ingin tahu.

6.1 MirclMax

1.- Apakah DALnet kepada anda?

DALnet adalah sangat khas bagi saya. Alangkah seronoknya idea/ visi anda menjadi realiti.

2.- Mengapa anda kerja bertungkus lumus untuk DALnet?

Ia adalah sesuatu yang saya mengambil kisah.

3.- Bagaimana tanggungjawab anda di DALnet mempengaruhi hidup sebenar anda?

Saya tidak melibatkan atu mengaitkan DALnet dengan hidup sebenar saya. Saya tidak ada masalah dengan ini juga. Saya melapangkan masa juga untuk DALnet.

4.- Apakah perasaan anda terhadap menjadi seorang yang ditakuti/ dihormati/ seorang yang susah untuk dicari di kalangan pengguna?

Penghormatan adalah normal. Saya bukannya seorang yang tidak bisa dicapai. Saya juga sentiasa berbual dengan pengguna #startrek. Saya membalas email dan mesej yang diterima seberapa yang bisa. Yang menjemukan saya adalah pengguna yang berbual dengan saya kerana status saya di DALnet. Ini memberi insentif yang kurang untuk berbual dengan mereka.

5.- Siapakah anda? (Sebagai seorang)

Seperti yang saya katakan tadi, saya tidak melibatkan hidupan sebenar saya dengan DALnet. Jadi saya tidak menjawab soalan peribadi.

6.- Apakah yang anda ingin lihat seterusnya di DALnet?

Saya ingin melihatnya berkembang dan membesar menjadi rangkaian IRC yang terbaik.

7.- Apakah yang anda paling nikmati mengenai DALnet?

Saya rasa ia adalah faktor anda bisa berbual dengan orang yang anda mungkin tidak dapat bertemu. Saya juga suka faktor "peluang sama" yang semua dapat menikmati. Apabila saya berbual dengan seseorang itu, saya tidak tanyakan umur, jantina, personaliti atau kecacatan (melainkan mereka memberitahunya). Saya rasa eloklah kita memberi layanan yang sama yang anda ingin dapatkan.

8.- Mengapa anda memilih nama samaran ini?

Nama samaran ini adalah merujuk kepada character Miracle Max daripada buku/ wayang "The Princess Bride". Ia ditulis sebagai MirclMax kerana saya memilihnya sebelum DALnet wujud dan nama samaran anda terhad kepada 9 character.

9.- Adakah anda memikir DALnet akan berkembang semasa ia berada di peringkat awal pada tahun 1994 dengan harapan tinggi?

Saya rasa kita mempunyai harapan yang tinggi. Kami cuba untuk melakukan sesuatu yang baru dan lebih baik. Kami mencipta Servis (NickServ, ChanServ/MemoServ) yang merupakan asas bagi setiap rangkaian IRC yang wujud selepas kita. Apa yang kami ingin lakukan adalah dengan membina IRC dengan "betul"; bukannya sempurna tetapi kami mencuba seberapa yang kami bisa.

10.- Apa- apa lagi yang ingin ditambahkan?

Tidak

6.2 Morpher

1.- Apakah DALnet kepada anda?

Pada amnya, Dalvenjah dan saya menyambung pelayan... tetapi ia berkembang menjadi salah satu rangkaian IRC yang terkagum dan saya masih hairan.

2.- Adakah anda memikir DALnet akan berkembang semasa ia berada di peringkat awal pada tahun 1994 dengan harapan tinggi?

Saya tidak berfikir seperti itu; menyambung pelayan adalah sebagai gurauan saja dan kami tidak sangka ia akan menjadi seperti ini.

3.- Mengapa anda mengundurkan diri?

Selepas 4 tahun bersama dengan DALnet, saya ingin berseorangan tetapi mungkin pulang.

4.- Bagaimana tanggungjawab anda di DALnet mempengaruhi hidup sebenar anda?

Setelah menemui beberapa orang sahabat semasa sebagai kakitangan DALnet , saya telah menemui salah seorang mereka dalam hidup realiti saya. , saya tidak akan ada ada alasan banyak untuk pergi ke Finland ini pada musim panas ini kalau tidak.

5.- Apakah perasaan anda terhadap menjadi seorang yang ditakuti/ dihormati/ seorang yang susah untuk dicari di kalangan pengguna?

Cuma mengangkat bahu dan tidak mengambil kisah sangat

6.- Siapakah anda? (Sebagai seorang)

Umur saya 30 (sekarang) dan tinggal di Carolina Utara, USA. Saya mempelajari "computer science" dengan mempelajarinya sendiri dan belajar juga seperti biasa dalam kelas, programming sebagai hobi dan kini saya bekerja untuk syarikat perisian secara profesional.

7.- Apakah yang anda ingin lihat seterusnya di DALnet?

Selain daripada masalah politik di kalangan Pentadbiran (yang telah lenyap sejak kebelakangan ini atau mungkin tidak), tidak begitu banyak hehehe

8.- Apakah yang anda paling nikmati mengenai DALnet?

Pada awalnya, ia adalah kerana rangkaian ini kecil tetapi keadaan ini telah berubah jadi, sebab utama saya masih ke sini adalah kerana kebanyakkan rakan- rakan saya berada di rangkaian ini.

9.- Mengapa anda memilih nama samaran ini?

Bermula dengan Morph, selepas character X-Men tetapi membuat beberapa perubahan bagi mengelakkan "kill" yang berpunca daripada "nick collision" di EFnet (sebelum pelayan dapat perlindungan terhadap masalah iniia masih kekal

10.- Mengapa anda kerja bertungkus lumus untuk DALnet?

Ia amat menarik terutamanya waktu ia berkembang dengan pesat. Selepas itu, saya meninggalkan kakitangan.

11.- Apa- apa lagi yang ingin ditambahkan?

Tidak.

6.3 WatchMan

1.- Apakah DALnet kepada anda?

Bagi saya, ia adalah sesuatu yang bertumbuh untuk bertahun-tahun, lalui banyak kerja keras dan kesalahan banyak dan banyak bahan jahat, dan penghujung itu keputusan adalah apa yang kamu nampak bila kamu log in. Ia tidak di mana-mana hampir sempurna, tetapi ia adalah lebih baik daripada apa yang setengah orang fikir . Pada penghujung keputusan itu banyak orang bekerjasama, dan bukan seharusnya tuju kepada gol yang sama . Ia adalah akibat konflik tahun demi tahun.

Bagi saya , secara peribadi , ia sesuatu di itu satu sebahagian daripada kehidupan saya dalam jangka masa yang panjang sekarang. Malangnya, ia adalah satu peringatan potensi terbazir. Ia adalah bagaikan satu kincir angin saya tidak bisa halang lawan Walaupun bila saya harus. Ia sesuatu rasa itu pahit tetapi, memeranjatkan, ia manis dan lembut dan lemah-lembut dan baik. bukan seringkali, tetapi kadang-kadang.

kes: Saya menerima e-mel dari seorang pengguna hari yang lain -- dia memberitahu saya bahawa dia menemui suami dia pada DALnet dan mengucapkan terima kasih kepada saya kerana ia tercapai. Saya tidak tahu jika bina segala dan akan lalui semua kesukaran itu supaya cuma ada orang bisa temui seorang orang baik adalah betul-betul efektif, tetapi hey, saya tidak bisa ketuk ia. Ia telah buat saya gembira.

2.- Adakah anda memikir DALnet akan berkembang semasa ia berada di peringkat awal pada tahun 1994 dengan harapan tinggi?

Saya tidak tahu . Saya tidak bisa ingat kembali lagi . Ia adalah... Ia bukan kerana saiz. Saya berpendapat begitu kerana saya suka adanya satu rangkaian kecil kerja itu daripada satu besar satu tidak. Saya akan ambil kualiti atas kuantiti pada bila- bila.

3.- Bagaimana tanggungjawab anda di DALnet mempengaruhi hidup sebenar anda?

Bila saya tidur lewat untuk bersihkan kelecehan, ia pengaruhi ia jalan terlalu banyak . Kurang ia dikatakan, lebih baik.

4.- Apakah perasaan anda terhadap menjadi seorang yang ditakuti/ dihormati/ seorang yang susah untuk dicari di kalangan pengguna?

Oh, saya harap tidak, saya percaya yang ini semua perkara remeh temeh dan bodoh tetapi saya tidak suka memanggil orang begitu. Jika seseorang itu benar- benar ingin menghormati saya, mereka bisa berbuat demikian dengan mengikut apa yang saya lakukan dan kata, bukan kerana simbol lencana pejabat saya. Apa- Apa kuasa yang anda memperoleh tidak membawa maksud dalam dunia sebenar. Saya rasa hairan terhadap orang yang mementingkan maksud menjadi seorang Operator IRC. Ia telah menjadi simbol status yang besar dan tidak membawa maksud kepada orang yang cuba memikirkannya terlebih dahulu. Ini tidak bermaksud kakitangan dan Operator IRC DALnet tidak penting. Tanpa mereka, tidak tahu apa yang bisa dibuat. Masalahnya di sini ialah ramai orang tidak tahu mengapa kita ada mereka atau mengapa mereka adalah aset kepada kita...

5.- Siapakah anda?

Saya adalah seorang penulis.

Identiti superhero rahsia saya ialah Captain Disdain-- Saya adalah seperti Mr. Furious dari Mystery Men kecuali saya cepat naik marah.

6.- Apakah yang anda ingin lihat berlaku di DALnet.

Saya rasa saya tidak ada apa- apa harapan di sana, memang. Saya suka lihat orang berkembang daripada perebutan kuasa dan menggunakan sumbernya dengan baik daripada membazir masa bertengkar mengenai channel, nama samaran dan kuasa.

Sebenarnya, kami membentuk tempat ini supaya kami dapat berkomunikasi tanpa sebarang masalah, dan kami mendapat suatu kumpulan etnik yang enggan berbual antara satu sama lain dan meminta kami menyingkirkan mereka daripada rangkaian untuk apa- apa sebab kerana mereka adalah daripada negara yang berlainan dan mempunyai warna kulit lain dan pilihan seksualiti yang berlainan... tetapi kita bukannya suatu Orwellian tetapi ada beberapa orang yang membuatnya seperti ini.

Orang- orang ini terlihat hairan apabila kami memberitahu mereka kami tidak mengambil kisah dengan hal seperti ini dan ia tidak bermaksud apa- apa kepada kami dan tidak mahu menghakimkan apa- apa. Orang- orang yang diadu itu bukannya melakukan apa- apa yang salah terhadap mereka.

Ia mungkin pandangan anda tetapi tidak bermaksud kita tidak boleh beramah mesra. Kami juga menghadapi masalah dengan "freedom of speech" dan pemberian pandangan. Saya berfikiran "Saya rasa kamu tidak patut dengan pandangan anda seperti itu". Lain kata, fikir sebelum bercakap. Ia merupakan konflik kecil tetapi penting untuk kita memastikan mereka berhak untuk memberi pandangan mereka atau lebih penting memastikan mereka tidak memberi informasi yang bertentangan kepada orang ramai. Dunia ini bukannya hitam putih tetapi terdapat juga orang yang suka menimbulkan masalah besar daripada perkara kecil. Ia amat menyukarkan untuk menyelesaikan hal ini untuk kepuasan. Saya rasa tidak ada cara tertentu.

Amat menyedihkan untuk melihat orang- orang seperti ini wujud-Walaupun mereka berhak memberi pandangan, ia tidak patut dilakikan dan saya berharap orang akan beramah mesra ataupun cuba beramah mesra.

Jadi apa yang saya ingin lihat di DALnet? Saya ingin melihat semua bijak berfikir untuk diri mereka sendiri dan tahu apa yang penting.

7.- Apakah yang anda paling nikmati mengenai DALnet?

Masa yang saya nikmati di DALnet adalah semasa kami membuat sesuatu yang bukan saja betul dan baik , malah bekerja. Adalah susah untuk mendefinasikannya tetapi ia memang memerlukan banyak kerja dan ketabahan.

8.- Mengapa anda memilih nama samaran ini?

ia adalah sesuatu yang saya petik daripada karya lama sebelum DALnet dilahirkan dan sebelum IRC dicipta. Saya tidak mempunyainya lagi-- Saya rasa tiada sesiapapun juga ada. tetapi mungkin ada dalam cakera keras lama orang, manalah tahu. Saya harap tidak. Ia mungkin sesuatu yang mengeri.

9.- Mengapa anda kerja bertungkus lumus untuk DALnet?

Saya muda dan memerlukan wang. Memang ia tidak ada wang yang membuktikan saya bodoh... Tidak, memang antara Dalvenjah, saya dan yang lain, ia lebih kepada kerjasama dalam kumpulan. Kami melakukannya untuk keseronokkan dan untuk membuktikan bahawa ia boleh dilakukan. Kami mempunyai prinsip yang berbeza daripada rangkaian lain. Ia merupakan sesuatu yang sedikit sukar tetapi kita mencuba. Ia mungkin tidak bijak tetapi saya tidak boleh mengatakan saya menyesal.

Memang terdapat idealism itu telah lenyap selepas beberapa tahun tetapi ada yang masih kekal. Kami tidak lagi apa yang kami seperti dulu, tetapi dalam hidup, jarang ia berjalan sepertimana yang kita ingin ia berjalan. Ia adalah sesuatu yang berlainan untuk mengawal suatu utopia di 80 atau 800 pengguna, dan berlainan untuk 80,000 pengguna... bukannya DALnet tidak mengalami utopia seperti itu tetapi anda telah mendapatkan maksud saya di sini.

Tidak, kami percayainya pada masa itu, dan ia adalah baik dan menyeronokkan dan kami melakukannya dengan rakan- rakan karib. Kini, kami ada satu raksasa sebagai rangkaian dan kebanyakkan mereka telah tinggal tetapi masih berhubung antara satu sama lain dan memang berkomunikasi dengan penuh maksud. Ia bukannya sesuatu yang boros.

Adakah saya akan mengulangi benda yang sama? Tidak, memang tidak. IRC hari ini bukannya sepertimana ia pada masa dahulu. Cara perbualan dulu dan sekarang adalah lain. Ia adalah bagaikan orang sebelah dunia itu dapat melihat apa yang saya menaip sebelum saya sempat menekan "enter". Pada masa itu, ia adalah suatu yang besar dan dipedulikan.

Waktu sekarang, ramai pengguna yang pelik dan tidak berfikiran waras boleh didapati memenuhinya. Saya tahu ia bukan sesuatu yang baik dikatakan tetapi tanyalah sesiapa yang berada di IRC ¡X- mana-mana rangkaian -- untuk 5 tahun dan mereka akan memberi pendapat yang sama. Ia telah menjadi tempat am. Tidak dikatakan ia adalah salah tetapi harus diingatkan amat susah untuk memotivasikan orang -- untuk memotivasikan saya, untuk menjadi lebih spesifik. Fikirlah topik perbualan yang menarik daripada menaip "LOL" berulang kali.

Bersambung "online" adalah senang. Ramai mengambil benda terlalu senang. Mereka tidak terfikir terdapat banyak topik lagi yang boleh dibual daripada rancangan TV.

Ada juga yang mempunyai kemahiran sosial dan personaliti. Saya bersyukur. Mereka adalah orang- orang yang turut bersama dengan kita.

10.- Apa- apa lagi yang ingin ditambahkan?

Aduhai, masih tak cukup?

7 · Kesimpulan

Ucapan ribuan terima kasih kepada mereka yang telah membantu saya menulis dokumen ini: FredFred, squirrel, Suresh dan DanceFighter. Terima kasih banyak banyak untuk masa dan kesabaran anda semua.