MemoServ

Versiune 1.1.0


Ultima translatare de Zappu () pe 2006-03-18

Ultima revizie de Documetations Team () pe 2018-02-19

Original scris de LadyDana () pe 2000-10-22

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

DALnet sta in afara devenind o retea IRC mare cu servicii. A fost intr-adevar primul lucru pentru a avea o unealta re~usita ****Serv a serviciilor pentru utilizatorii de dinainte de 1994. Majoritatea foloseauaceste servicii ca NickServ, ChanServ si MemoServ. Acest document va merge printre capabilele comenzi MemoServ cu tine un timp furnizandu-ti sintaxa si exemplele. Iti va desigur cateva puncte despre ceea ce noi considera ca sunt servicii abuzive (privitor la MemoServ) si cum sa raportezi orice abuz.

O lista completa a comenzilor Serviciilor DALnet pot deisgur sa fie gasta la http://www.dal.net/services. In plus serviciile relateaza intrebari ce trebuie sa fie directionate la una dintre cele trei canale de ajutor ale DALnet'ului: #DALnetHelp, #Help sau#IRCHelp.

In toate privintele documentul, comanda /memoserv va fi folosita pentru interactiunea cu MemoServ. Este posibil ca, clientul IRC sa nu poate suporta aceasta comanda. Daca in acesta este cazul, atunci iti sugeram ca tu sa incerci /msg memoserv@services.dal.net sau/quote memoserv .

Continuturi

1 · Cerinte

Acolo sunt cateva cerinte de baza inainte ca un utilizator sa fie capabil sa trimite sausa primeasca memorandumuri folosind MemoServ pe DALnet. Aici este singura lista mult importanta printre ele:

Amandoua trimiterile si primirile alee memorandumului trebuie sa aibe porecle inregistrate. Cel care trimite trebuie sa foloseasca o porecla inregistrata la timpul cand va trimite memorandumul. Cel care primeste va fi capabil numa sa citeasca memorandumurile lor cand ei folosesc acea porecla pentru a trimite memorandumul.

Mesajul trimis prin MemoServ nu poate sa aibe mai mult de 255 caractere. Tine minte ca un memorandum este considerat sa fi doar acela - cu un mesaj scurt de plecare ca sa fie rapid de citit pentru altcineva. Daca vrei sa lasi mai multe mesaje iti sugeram sa iei adresa de mail a persoanei si sa scrii un mail pe pe viitor. Este deisgur posibil sa ai chef sa dai mesaj dupa ce l-ai trimis si pe celalalt. Oricum, mai multe de 2 memorandumuri la timp trebuie intr-adevar sa fie restituite de un mail.

In timp ce sistemul memo este folosit ca rubrica majoritatea utilizatorilor iauavantaj, acolo sunt acei neintelesi care nu vor sa fie sacaiti de memorandumuri mere~u. De aceea, DALnet are o optiune care permite propietarului sa opresca primirea memo'urilor de la o porecla. Daca aceasta schimba doar pentru o porecla, atunci nu vei fi capabil sa trimiti memorandumuri lor. Aceasta rubrica va fi acoperita in detaliu mai tarziu in acest document.

Acolo sunt cateva cereri pentru trimiterea unui memorandum, oricum, ele sunt mult mai multe comenzi specifice si de aceea va fi acoperi numai in aceste comenzi ce sunt atinse.

2 · Trimiterea de Memorandumuri

Acolo sunt trei tipuri de memorandumuri. Memorandumuri personale, memorandumuri de canal si memorandumuri globale. Memorandumurile globale sunt desigur atribuite ca MemoServ NEWS si pot numai sa fie trimise de Administratia DALnet. Aceasta rubrica va fi acoperita mai tarziu in document.

Memorandumurile personale sunt directionate catre tine numai, in timp ce memorandumurile de canal sunt directionate catre Operatori sa~u SOpi de ce a dat canalul. Cand trimite un memorandum de canal, memorandumul va fi duplicat a~utomat si trimis pentru fiecare porecla in lista de AOp/SOp/Manager.

Trimiterea unui memorandum personal este alcatuita din urmatoarea comanda:

/memoserv send porecla mesaj

Example:

/memoserv send PeanutButterLover I'm not going to be there tonight, catch you tomorrow!

Unde "PeanutButterLover" este o persoana care trimite acest memorandum.

Memorandumurile de canal lucreaza pe acelasi principiu. Oricum, nu oricine poate sa trimite un memorandum de canal. Cand un canal este inregistrat, nivelul accesului implicit pentru trimiterea memorandumurilor de canal este setat pentru AOp. Ceea ce inseamna ca numai AOpii, SOpii, Manager si Fondatorul poate sa trimita. Oricum, in cele mai multe cazuri, Fondatorul alege ca numai pentru SOps, Manager si Fondator sa se poata trimite.

/memoserv send #canal mesaj

De exemplu:

/memoserv send #peanutbutterlovers Hey everyone! I will not be around for the the next 10 days, if there are any problems then talk to one of the sops.

Ceea ce a fost spus mai spus a fost trimis catre toate poreclele inregistrate in lista de AOp si SOp. Daca-ti place sa trimiti un memorandum SOpilor de pe canal, atunci foloseste urmatoarea comanda ce trebuie sa fie folosita:

/memoserv sendsop #canal mesaj

Example:

/memoserv sendsop #peanutbutterlovers What does everyone think about aopping PeanutLovingLady? She has been around a lot recently ...

Gandeste-te bine inainte ca tu sa trimiti memorandumuri canalului. Daca acesta este un rezultat ce nu preocupa pe nimeni, atunci poti considea trimiterea memorandumului pentru acesti oameni ca a fost degeaba. Tine minte ca nimanui nu-i place sa primeasca multe memorandumuri, in special daca majoritatea informatiei este folositoare pentru ei. Poti trimite in total 5 memorandumuri catre o persoana. MemoServ va refuza orice tentativa cu exceptia celui care a sters cateva dintre anterioarele memorandumuri.

Fiecare memorandum trimis de tine nu poate avea decat o limita de 255 de caractere. Daca treci de aceasta limita, MemoServ iti va spune ca sunt prea multe si va trebui sa mai reduci din caractere. Mai jos este un exemplu daca trimit un memorandum de 288 de caractere cuiva. Iti va spune ca trebuie sa reduci din lunginmea de 33 caractere inainte ca tu sa-l trimiti.

-MemoServ- Memos can be no longer than 255 characters. Your memo was 288 characters long. Please shorten it by 33 characters.

3 · Citirea Memorandumurilor

Cand folosesti porecla ta primul lucru, MemoServ te va lasa sa stii daca exista vre~un memorandum pentru tine.

-MemoServ- You have 1 new memo. To list them, use: /msg MemoServ@services.dal.net list

Acesta ne duce direct la urmatoarea comanda. Numele lui implica, comanda MemoServ LIST perimitandu-ti sa vezi memorandumurile trimise poreclei tale. Ea iti da voie sa vezi de la ce porecla ai primit, numarul lui, timpul cand a fost trimis si statusul curent al memorandumului (nou, citit saumarcat ca stergere).

/memoserv list

Tastand MemoServ LIST va aparea numai primele 20 de memorandumuri.Daca vrei sa vezi memorandumurile ramase, va trebui sa stergi cateva memorandumuri inainte sa fie capabile pentru a fi vazute. Poti desigur sa folosesti optiunea STARTPOINT pentru a citi ramasitele. Exemplu, daca vrei lista memorandumurile tale incepand de la memorandumul5, vei folosi:

/memoserv list 5

Acesta va lista memorandumurile de la Memorandumul 5 la Memorandumul 25. Optiunea STARTPOINT este disponibila daca ai fost plecat pentru ceva timp si ai primit multe memorandumuri.

Comanda READ a fost folosita actual pentru a vedea ce contine memorandumul. Sintaxa este:

/memoserv read memo numar

Dupa cum am mentionat mai inainte, numarul memorandumului este aparut inafara lui MemoServ LIST. Exemplu:

/memoserv read 1

Daca ai primit mai mult de un memorandum, atunci este posibil desigur sa citesti numarul lor in acelasi timp. De exemplu:

/memoserv read 1,2,3

or

/memoserv read 1,3,5

Notatie: Toate memorandumurile sunt sterse dupa 30 de zile, indeferent daca ei le-aumai citit saunu. Un total de 50 de memorandumuri poate fi stocat pentru o porecla la orice timp.

4 · Stergerea Memorandumurilor

Odata ce tu ai citit memorandumul si nu ai nevoie de el deloc, atunci poti sa le stergi. Stergerea unui memorandum este alcatuita actual din doi pasi. Primul lucru el marcheaza ca fiind sters(e) si atunci el va fi sters.

Comanda DEL permite sa marchezi unul saucateva memorandumuri pentru a fi sterse. Marcarea unui memorandum pentru a fi sters permite sa vezi memorandumul inainte ca el sa fi fost sters. Sintaxa comenzii DEL este:

/memoserv del memo numar(e)

De exemplu:

/memoserv del 1
/memoserv del 1,2,3
/memoserv del 1,3,5

Dupa cum poti vedea, comanda DEL lucreaza in multe moduri ca, comanda READ. El face ca optiunea sa stapaneasca READ neavand:

/memoserv del all

ALL schimba toate memorandumurile marcate ca fiind sterse si le va sterge la fel de bine. Odata ce tu ai folosit aceasta comanda, acolo nu este drum de intoarcere. Memorandumurile nu vor mai fi pastrate mult timp oriunde.

Un memorandum poate desigur sa fie sters in doua moduri. Toate memorandumurile sterse sunt sterse cand tu opresti folosirea poreclei tale. Poti desigur manual sa-i spui lui MemoServ sa stearga memorandumurile sterse cu comanda PURGE.

/memoserv purge

Inca odata, odata ce un memorandum a fost sters, el nu este capabil la toate oriunde. Deci te rog sa folosesti aceasta comanda cu preca~utiune.

5 · Ignorarea Memo-urilor

Utilizatorii pot preveni acum utilizatorii / măștile specifice Trimițându-le în memorie.

The syntax is:

/memoserv ignore addnick or mask
/memoserv ignore delnick or mask
/memoserv ignore wipe
/memoserv ignore list

Prima comandă vă permite să adăugați o porecla sau o mască în lista dvs. de ignorare a memoriei. Acel utilizator sau utilizatori nu vă vor mai putea trimite memo-uri.

A doua comandă vă permite să ștergeți nicks sau masks din lista dvs. de ignorare.

A treia comandă vă permite să curățați complet lista ignorată. Toate nicks sau măști sunt șterse și toată lumea vă poate aminti din nou.

A patra comandă permite utilizatorilor să verifice intrările din lista de ignorare.

Lista ignorată poate conține până la 50 de intrări. Anumitele canale sunt ignorate, de asemenea, dacă persoana care trimite această notă de canale se află pe lista dvs. de ignorare.

6 · Inaintarea Memorandumurilor

Daca se-ntampla sa ai si o a doua porecla, atunci este posibil ca tu sa poti dori pentru toate memorandumurile tale sa pleci la poreclele tale primare. Acest mod, nu vrei sa aibe o schimba constanta poreclelor pentru a citi memorandumuri. Aceea este optiunea FORWARD care este pentru. Ea spune MemoServ'ului sa inainteze a~utomat toate memorandumurile trimite pentru o porecla catre alta porecla.

Sintaxa este:

/memoserv forward
/memoserv forward -
/memoserv forward porecla parola

Prima comanda permite sa verifici daca deja ai pornit inaintarea pentru porecla saunu. Daca deja ai pornit inaintarea, atunci o poti opri folosind a doua comanda.

A treia comanda este folosit pentru pornirea actuala pe rubrica inaintarii. Exemplu:

/memoserv forward ILovePeanutButter MyPeanuttyPassword321

Comanda de mai sus va avea inaintat toate memorandumurile directionate pentru porecla pe care tu o folosesti in loc de porecla "ILovePeanutButter" . "MyPeanuttyPassword321" va fi parola pentru porecla "ILovePeanutButter". Evident, porecla ta curenta a fost inregistrata in ordinea pentru ca aceasta comanda sa lucreze.

7 · Stirile MemoServ

Stirile MemoServ sunt articole stiri trimite de administratia DALnet pentru a informa utilizatorii de importante schimbari privitor la servicii. Ei desigur se refera la memorandumurile globale.

Implica de porecla lui, memorandumurile globale sunt trimise catre toate poreclele inregistrate de pe retea, privitoare la optiunile FORWARD sauNOMEMO daca sunt pornite sauoprite. Invadand aceste rubrici.

Poti folosi comanda /memoserv news pentru a citi articolul stirilor. Dupa citirea lor, articolul stirilor va fi sters a~utomat de el. Daca nu-l citesti, MemoServ iti va aduce aminte ca tu sa-l citesti inainte ca tu sa fii obosit de cicalirea constanta si asa va fi citit simplu si usor. *clipind*

Datorat pentru acesta, articolele MemoServ NEWS sunt relativ rare si sunt trimise numai inafara pentru rezultatele foarte importante. Articolele trecut sunt valabile la http://www.dal.net/news.

8 · Optiunea NOMEMO

Contrar pentru alte comenzi, optiunea NOMEMO este setat printre NickServ si nu MemoServ. Este considerat ca o porecla-specifica rubricii si este asadar o subsetare a comaenzilor NickServ SET .

Comanda este foar usoara pentru a tine minte. Ai doua posibilitati:

/nickserv set nomemo on
/nickserv set nomemo off

Aceea va porni optiunea NOMEMO si va opri respectiv. Tine minte ca optiunea NOMEMO acutal invadeaza optiunea FORWARD . Este posibil sa ai o porecla inaintata listand chiar daca NOMEMO este pornita, dar memorandumurile nu pot fi inaintate si vor fi refuzat de departe.

Este important sa-ti identifici porecla inainte sa folosesti comanda NOMEMO . Altfel schimbarea nu va merge bine. :) Iti poti identifica porecla cu /identify parola sau/quote identify parola una dintre aceasta.

9 · Abuzul

La fel cu orice, trimiterea de memorandumurilor cere resurse bune de la DALnet. Retea~ua DALnet nu tolereaza orice folosire abuziva a MemoServ'ului floodand printre, hartuind sa~u publicand.

La nici un timp poti sa ai scopul de a folosi memorandumuri pentru floodul utilizatorilor confrati. Acesta include repetate memorandumuri cu acelasi continut saumemorandumuri umplute cu vorbiri balbaita genral, desemnate pentru a enerva.

Hartuirea repetata a memorandumurilor este deisgur considerata o violare a politicii DALnet. Acesta include amenintari constante, flooduri sauabuziv verbal.

Nu poti folosi MemoServ pentru a-ti publica canaluk, site'ul sauscruptul printre memorandumurile pentru alti utilizatori care nu tecunosc pentru un fapt ce ei nu pot sa faca asa. Aceasta inseamna ca tu poti o mentiune ranita a unui canal pentru prietenul ta~u daca tu esti sigur ca ei nu pot mintii, dar nu pot da drumul la trimiterea nesolicitata a reclamelor pentru straini saucunoscut ocazional.

Depinde de severitatea jognirii, orice violare a politicii de mai sus este obligata pentru distribuirea alarmelor, banurilor de pe retea, inghetand o porecla, ignorand servicii sautrimitand mail la departamentul de abuz a utilizatorilor de ISP (Serviciu ce Furnizeaza Internet).

10 · Reportarea Abuziva

Daca ai fost vicata serviciilor abuzive implicand MemoServ atunci esti incurajat pentru a raport unui CSop (Operatorul de Servicii al Canalului) sauEchipa SAbuse (Abuzul Serviciilor).

Din nefericire, logurile sunt foarte usor de falsificat. De aceea, un log al unui incident nu este suficient pentru noi actual sa determine validitatea raportului ta~u. Te poti intalni cu conditiile inaintate daca vrei aceeasi actiune pentru a fi luata impotriva contravenientului in intrebare.

Primul dintre toate, este foarte important ca tu sa nu stergi memo(urile). Tine minte ca un memorandum care a fost marcat pentru stergere nu va fi prezent mult timp urmatoarea data cand folosesti porecla. Memorandumul trebuie sa arate pe MemoServ LIST.

>De aici, ai doua alegeri. Poti de fiecare data contacta Echipa SAbuse DALnet cu aceasta problema saupoti cerceta dupa un CSop pentru binele tau. Echipa SAbuse poate fi atinsa . Be sure to include a complete description of the incident de-a lungul copierii memorandumului primit. Acea mentiune a memorandumului este inca valabila si de aceea nu ai sters-o. In ordinea pentru un numar a Echipei SAbuse pentru verificarea acestui incident, vor avea sa foloseasca si sa-si identifice porecla. De aceea, o notatie scurta mentionand ca you would not mind them doing so for the purpose of verifying the report would be apreciere. Logurile a oricare altor incidente relatate pot deisgur sa nu fie egresite.

Oricum, daca iti place sa ca~uti pe cineva de departe, o lista a toti CSopii este valabila cu /motd services.*. Mai multe informatii despre cum sa gasesti un IRC Operator este deisgur valabila la http://docs.dal.net/docs/findoperro.html.