Acesarea Listelor Nickserv

Versiune 1.2.2


Ultima translatare de Zappu () pe 2006-04-09

Ultima revizie de Fredfred () pe 2005-11-12

Original scris de quen () pe 1996-02-09

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

Acest ghid explica modul de a controla exact despre ce circumstante esti si mai multe despre porecla(le) de pe DALnet. "Controlul" mentionat de mine este furnizat pentru tine de rubrica NickServ cunoscuta ca "lista de acces" sau de identificare la NickServ cu parola ta de fiecare data cand intri pe DALnet.

Daca n-ai ales si n-ai inregistrat inca o poreclat pentru tine cu NickServ, va trebui primul lucur sa - citesti Intrebarea 1.2 "Cum sa-mi inregistrez o porecla" al Serviciilor FAQ inainte sa continui cu acesta.

In final, doua notatii rezumate - oricum am sa-ti dau o comanda pe care o tastezi asa

/nickserv identify parola

Comanda trebuie sa fie tastata dupa cum este aratata, cu exceptia ca tu sa inlocuiesti parametrii ceruti (aici 'parola') cu o piesa apropiata informatiei. De exemplu, in exemplu de mai jos, daca parola ta a fost "mar", va trebui sa tastezi

/nickserv identify mar

Cand comenzile incep cu /nickserv sau /chanserv, acelea sunt numite sa pentru a le folosit la un mesaj securizat de catre serviciu. Daca clientul tau nu intelege comanda, poti incepe cu comenzile /quote nickserv, sau cu /msg nickserv@services.dal.net.

Continuturi

1 · Dece ai nevoie sa stii aceasta informatie

DALnet te incurajeaza sa citesti acest ghid pentru ca:

Daca intotdeuna NickServ te-ntreaba de parola ta si tu iei in considerare acest lucru, o POTI fixa, si acesta explica cum.

Daca acesta nu este cazul, este posibil in totalitate ca cativa dintre utilizatori vor intr-adevar sa-ti foloseasca porecla ta. Chiar daca nu esti paranoic despre ceilalti oameni "pretinzand ca esti tu", considera ca ei te pot lua pe tine cu rautate in cateva moduri pentru a-ti lua porecla.

Daca accesul mastii tale este "prea mare" si permite altor utilizatori sa-l acceseze, acesta le poate da acces lor cu drepturile tale de pe canalele unde esti AOP, SOP, sau fondator.

Un rezumat poate fi gasit pe sectiune 10, ce explica rezumatul despre cum iei o lista de acces "corecta" in cele mai bune cazuri.

2 · Ce porecla este in lista de acces

O porecla din lista de acces este intr-o lista a adreselor la care tu esti recunoscut ca un utilizator autorizat a poreclei, fara a avea nevoie de a trimite manul o parola. Acestea pot fi adrese exacte sau "masti" care se potrivesc cu sirul adreselor.

Acolo sunt cateva moduri despre cum poti permite unui utilizator sa foloseasca o porecla inregistrata.

In ordinea explicata acestora, aici este un rezumat despre ce se-ntamplat cand tu te loghezi, sau despre schimbarea poreclei tale.

  1. NickServ verifica daca porecle este inregistrata. Daca nu, atunci el nu ia nici o actiune (i.e. poti folosi porecla).

  2. NickServ verifica daca ai numele utilizatorului si numele gazdei potrivit cu aceste date din lista de acces pentru acea porecla. (Numele utilizatorului si numele gazdei este "ceva@undeva.com" partea informatiei care ti-o cand tastezi /whois.) Daca acolo se potriveste, atunci te consideri un utilizator valabil pentru porecla, si NickServ nu va lua nici o actiune.

  3. NickServ trimite avertazari explicand ca daca acesta este porecla ta, va trebuie sa folosesti comanda /nickserv identify parola . La acest punct, tu nu ai acces la memorandumuri, canale, drepturi de AOP, etc.

  4. Optiunea Enforce este acum setata implicit dupa completarea ingiregistrarii poreclei. Daca porecla are optiunea enforce pornita, NickServ iti schimba porecla in guest in maxim 60 de secunde, inafara de parola de identificare care este trimisa (vezi mai jos). Daca porecla are optiunea enforce oprita, tu vei sa lasi sa foloseasca porecla, cu aceleasi restrictii pe accesul deja explicat. (Pentru informatia despre setarea optiunii ENFORCE pornite pentru poreclele tale, vezi intrebarea Serviciile FAQ 1.3 "Cum opresc pe altii de folosirea poreclei mele inregistrate?")

  5. Daca tastezi comanda /nickserv identify parola vei avea drepturi depline la porecla cat de curand este acceptata.

Acela a fost un pic complicat, pentru ca aici un alt rezumat va arata un pic mai diferit decat perspectivul; o persoana poate sa foloseasca o porecla inregistrata daca:

  1. Adresa lui [numele utilizatorului si numele gazdei] se potriveste cu unnul din lista de acces.

  2. Ei trimit o comanda manuala /nickserv identify parola .

  3. Optiunea Enforce este setata oprit pentru acea porecla

  4. Optiunea Enforce is setata porenit [in acest caz ei o pot folosi numai pentru 60 de secunde]

(Numai in cazurile 1 si 2 persoana este vazut ca "propietar valabil" al poreclei, cu accsul la memorandumuri, pentru a vedea setarile poreclei, si pentru orice privilegi al canalului care s-ar putea sa fie pentru acea porecla. Setarile schimbarii poreclei permite sa ceri parola de identificare, cazul 2.)

Poti vedea ca de aceea "lista de acces" este folosita pentru avantaj, deci daca tot continui sa folosesti acelasi furnizor de serviciu Internet nu vei vrea sa ai nevoie sa tastezi in parola de fiecare data cand iti folosesti porecla.

3 · Cum adaug un nume de utilizator si un nume de gazda in lista ta de acces?

Acolo sunt doua moduri in care se pot intampla:

  1. Sa te adaugi singur folosind comanda /nickserv access add masca (vezi mai jos)

  2. Cand iti inregistrezi porecla ta, adresa pe care o folosesti la acel moment este adaugata automat la lista ta de acces (ai putea sa te stergi singur; citeste in continuare)

4 · Cum sa-mi schimb porecla din lista de acces

Aici sunt comenzi pentru manipularea listei tale de acces. Inainte sa folosesti una dintre ele, va trebuie sa schimbi porecla apropiata. Vei avea nevoie desigur sa te identifici pentru porecla (/nickserv identify parola) inainte ca tu sa poti sa dai comenzile ADD sau DEL.

Dupa ce ai tastat una dintre aceste comenzi, NickServ iti va raspunde pentru a arata rezultatele sau pentru a confirma ca, comanda ta merge.

Daca acolo nu este nici un raspuns, NickServ probabil are intarziere, deci te rog stai calm. Daca acolo este un mesaj ca nickserv - no such nick/channel sau Services is currently down. Please wait a few moments, and then try again. atunci NickServ, probabil nu merge in acel moment; incearca din nou mai tarziu.

/nickserv access list

Tastand aceasta comanda iti va arata lista de acces curenta

/nickserv access add masca

Tastand aceasta comanda - inlocuieste cuvantul "masca" cu unul actual masca - va adauga "masca adresei" (vezi mai tarziu) la lista la care oamenii se potrivesc cu acea masca si vor fi capabili sa foloseasca porecla fara identificare.

/nickserv access del masca

Daca "masca adresei" este inproprie, nesecurizata, sau nu mai este ceruta, o poti sterge din lista folosind aceasta comanda.

5 · Voturi pro si contra pentru a avea masca adresei in lista ta de acces

Acolo sunt avantaje ale securitatii pentru a curata lista de acces, ceea ce inseamna ca tu trebuie intotdeauna sa dai lui NickServ parola asa cum folosesti si porecla. Asadar, daca securitatea poreclei tale este mult mai importanta pentru tine atunci avantajul, acesteia este actiunea pe care va trebui s-o iei.

Noteaza ca daca altcineva incearca sa administreze porecla ta datorata din lista de acces, ei inca nu-ti pot accesa orice comanda critica la fel ca stergerea inregistrarii sau schimbarea parolei. Toate acestea iti cer sa te identifici cu o parola mai intai.

Oricum, daca cineva are acces in acest mod ei vor fi capabili sa citeasca memorandumurile tale si sa trimita memorandumuri folosind numele tau, la fel de bine accesul castigat de catre orice drept de-al tau paote sa aibe pe canale (AOPii, SOPii, etc). Ei pot desigur sa inregistreze canale cu numele tau.

Daca te decizi ca porecla ta sa aibe nevoie sa fie securizata, restul acestei sectiuni explica cum sa-ti cureti lista ta de acces. Altfel, va trebui sa faci un salt pentru urmatoarea sectiune. Toate celelalte sectiuni de acuma isi asuma pentru tine ca tu *te* duci sa folosesti lista de acces.

Pentru a curata masca din lista ta de acces, da-i urmatoarea comanda:

  1. Tasteaza /nickserv identify parola (unde "parola" este parola pentru porecla ta)

  2. Tasteaza /nickserv access wipe

O data ce ti-ai curatat lista de acces, te vei duce sa te identifici cu NickServ de fiecare data cand intri pe DALnet. Pentru a face aceasta, vei tasta:

/nickserv identify parola

Nu-ti crea scripturi de auto-identificare. Este usor sa te loghezi din greseala pe alta retea, si sa uit ca tu ai pus scriptul pornit pe auto-identificare. Pe alta retea, acolo s-ar putea sa fi un utilizator numindu-se NickServ in special pentru a-ti fura parolele. Depinde de scriptul tau, parola ta se poate duce la el. O alta problema este ca tu sa nu-ti dai scriptul altor prieteni si sa uiti sa stergi parola din el. Acesta este un pericol real si se intampla multor utilizatori de pe DALnet.

Daca ti-ai curatat lista ta de acces, acolo n-a fost mult punct pus pe citirea documentului acesta, ceea ce-si asuma pentru tine sa decizi cum sa folosesti lista de acces.

6 · Numele gazdelor si numele utilizatorului explicate

In alegerea unei masti pentru tine, primul lucru pentru a face este, sa fii un timp on-line, pentru a rula comanada /whois pe tine, si iti va arata rezultatele. Vei vedea ceva de genul:

YourNick is ~user@009-443.provider.com * Your Silly Message
[etc]

sau probabil ca:

*** YourNick is ~user@009-443.provider.com (Your Silly Message)

Partea importanta este partea ~user@009-443.provider.com , la care tu trebuie sa fie capabil sa vezi orice format folosind programul tau de IRC. Ne vom uita mai de aproape la partile variate ale acesteia.

Inainte sa incepem: daca rezultatul tau va arata ca ~user@124.45.230.123 - i.e. patru numere si nici un cuvant din partea de "nume a gazdei" - te rog vezi sectiune 8 in acest ghid.

6.1 Numele utilizatorului

Partea cu numele utilizatorului a adresei este "~user". Defapt, acesta divide doua parti - "~" care indica ca tu nu ai un server identificat, si "user" care este numele utilizatorului actual.

Cu execeptia ca tu folosesti un Unix sau un calculator care are un sistem VMS la fel ca alte sisteme de universitate, sau vei vedea unul dintre cativa furnzori de serviciu particular, ce pare ca tu poti schima numele utilizatorului tau cu orice ce-ti place. [Notatie: mIRC'ul numeste numele utilizatorului fiind 'adresa de mail'.]

In exemeplu dat, persoana nu si-a schimbat numele utilizatorului din programul implicit pe care el il foloseste, care se-ntampla sa fie "utilizator". Acesta este foarte obisnuit, dar nu este o idee sensibila particulara. Va trebui sa iei cateva nume de utilizatori ca cineva sa nu aibe la fel cu celalalt.

(Cand ridici un nume de utilizator, va trebui sa-ti alegi probabil numele utilizatorului sau numele contului la ISP'ul tau, cu exceptia ca tu sa vrei sa tii adresa ta de mail secrata de catre ceilalti utilizatori. Daca alegi ceva diferit pentru acel motiv, fii sigur ca el este un singur cuvant folosit numai pentru litere si numere; folosind alte simboluri ce pot cauza probleme.)

Daca in acest punct iti vei schimba numele utilizatorului, va trebui sa te deconecte de pe IRC si sa te reconectezi. (Este cel mai bine uzual sa iesi de tot din programul tau de IRC si sa-l redeschizi.) Apoi dai comanda /whois inca odata.

Vei avea nevoie sa stii "numele utilizatorului" tau pentru a alege o masca corecta.

6.2 Numele gazdei

Utilizatorii cu numele gazdelor de mai jos sunt "009-443.provider.com". Aceste indicatii pe care ei le folosesc pentru furnizorul de serviciu Internet "furnizor.com" (care le-am facut), si ca ei deja le folosesc pe masina sau pe linia telefonica la acel furnizor care este cu numarul 009-443.

Acest nume al gazdei este ceea ce cunoastem ca un nume de gazda dinamica . Numele gazdelor dinamice include un numar sau un cod similar la inceput, care este diferit de fiecare data cand tu suni la furnizor pentru a incepe o sesiune de Internet.

Cateva nume de gazde (de exemplu la o companie sau institutie) pot fi statice - pentru ca, de fieacre data cand tu incepe o sesiune de Internet, vei avea acelasi nume de gazda. Poti gasi ca tu esti in proba sau eroare, dar regula generala a manuirii este ca accesul tau la internet vine din sunare pe linie telefonica domestica ordinara, s-ar putea sa ai un nume de gazda dinamic. Numele gazdelor dinamice inttotdeauna au un numar sau coduri la inceput; numele gazdelor statice normale sunt doar cuvinte, dar s-ar putea sa includa desigur numere.

Aici sunt cateva exemple al numelor de gazda statice:

spelt-lib.demon.co.uk

altair.dur.ac.uk

quilt.usn.blaze.net.au

puree.ugcs.caltech.edu

Si aici sunt cateva nume de gazde dinamice:

ppp96.sagelink.net

one-pm30.norwich.net

ip022.phx.primenet.com

pc38.bgmoess-klu.ac.at

Doar prea confuz, numele gazdelor statice pot avea numere in ele (ca cm001-13.dur.ac.uk) - daca nesiguranta, si numarul lui are un numar, asuma-ti dinamica lui.

Vei avea nevoie sa stii ce tip de nume de gazda ai inainte de a putea alege o adresa corecta a mastii.

7 · Explicarea mastii adresei

Primul lucru, o notatie rapida despre masca adresei ce n-o include. Ei n-o includ in portiunea poreclei *! ca tu sa poti vedea masca banului de pe canal. Ei desigur nu trebuie sa includa ~ la inceputul numelui de utilizator, pentru ca s-ar putea sa apara inafara comenzii /whois . Daca vei include aceste doua lucruri, s-ar putea ca masca sa nu fi mers.

Mastile adreselor pot fi de doua forme.

7.1 Exact

De exemplu, o masca a adresei poate fi:

peter@orion.dur.ac.uk

Aceasta masca poate permite numai oamenilor ce folosesc un calculator exact sau o linie telefonica "orion.dur.ac.uk", si numele utilizatorului ("mail'ul" din mIRC) a fost setat pentru "peter", pentru a folosi o porecla fara sa se identifice.

7.2 Asterixurile

Asterixurile sunt simbolurile * ce tu s-ar putea sa le vezi in masca adresei. Un simbol * "se potriveste" cu orice numar al caracterelor (literelor sau numerelor), chiar daca nu sunt toate.

De exemplu:

"for*"

se potriveste cu "forest", "fortune", "for" - orice, ce incepe cu 3 litere "for".

"*st"

se potriveste cu "forest", "best", "Bucharest" - orice, ce sfarseste cu doua litere "st".

"f*st"

se potriveste cu "forest", "frost", "fst", "fast" - orice, ce incepe cu "f" si ce sfarseste cu "st".

"f*s*t"

se potriveste cu "forest", "foresight", "frost" - orice, ce incepe cu "f", sfarseste cu "t", si are un "s" pe undeva in mijloc.

Daca n-ai inteles in totalitate, nu-ti fa griji; la fel ca asterixurile complexe care n-au nevoie sa specifice mastile adresei.

O masca accesata tipic cu un asterix s-ar putea sa fie:

CuteElf@*.netcom.com

Acesta permite oricui cu numele utilizatorului sa fie setat pentru CuteElf, si pentru sfarsitul de nume al gazdei din ".netcom.com", pentru accesul la porecla. (De atunci fiecare utilizator Netcom care are la sfarsit adresa ".netcom.com", nu are securizata masca de acces.)

7.3 Cum sa alegi o masca corecta pentru tine

Deci, stii ca numele utilizatorului tau si numele gazdei tale, si daca adresa este statica sau dinamica. Ce-i acum?

Daca numele gazdei tale este numeric - o setare a 4 numere, in loc de "cuvinte" - va trebui sa ne uitam la sectiune 8, ce explica cum distribui cu situatia aceasta - aceste nume de gazde lucreaza diferit fata de tipul normal.

7.4 Daca ai o adresa statica

Masca corecta accesata pentru tine in acest caz este:

numeleutilizatorului@numelegazdei

De exemplu, in evenimentul neplacut, exemplul acela care in a fost data adresa statica, masca accesata corect va fi:

user@009-443.provider.com

7.5 Daca ai o adresa dinamica

Lucrurile sunt cam complicate aici. In esenta ai nevoie sa inlocuiesti partea de nume a gazdei ce se schimba de fiecare data cu un *:

numeleutilizatorului@*.partea-de-numeagadei-care-nuse-schimba

De exemplu, o masca buna pentru exemeplu de majos va fi:

utilizator@*.furnizor.com

Daca 009 a fost acelasi intotdeauna atunci utilizatorul a sunat, si s-a schimbat numai in 443, atunci chiar si o masca mai buna poate fi:

utilizator@009-*.furnizor.com

8 · Numele gazdelor numerice

Cateodata partea de nume a gazdei a adresei tale nu poate aparea ca un nume:

numeleutilizatorului@A56.furnizorulmeu.com

dar setata ca 4 numere:

numeleutilizatorului@154.43.68.56

Setarea numerelor - desigur cunoscuta ca o adresa IP - este actuala adresa a gazdei "real". Numele normal vazut de tine este simplu s usor de citit dupa modul cum este dat numarul.

Motivul de care numele gazdei tale cateodata este ca un numar intarziat impreuna cu furnizorul de serviciu si serverul de IRC pe care tu esti conectat. In acest caz, serverul de IRC nu poate primi raspuns la "cautarea numelui" impreuna cu timpul rezonabil, deci el cade inapoi la numarul folosit.

Asumandu-te normal vei primi un nume, daca numele gazdei tale se sfarseste cu un numar de fiecare data, este o solutie usoara pentru a schimba serverul, sau chiar sa te reconectezi pe acelasi server. Daca folosesti un server ca o geografie apropiata de tine, este neplacut ca acel "numar" sa se intample deseori. Nu va trebui sa adauga o adresa IP in lista ta de acces doar o singura data numele gazdei tale va aparea ca numere.

Daca numele gazdei tale vine intotdeauna frecvent ca numere, s-ar putea sa vrei sa-l adaugi in lista ta de acces. Numele gazdelor numerice sunt simple pentru a distribui contextul unei masti de acces.

Ca un "nume" standard tiparit numelor de gazda, vei avea nevoie sa determini daca numele gazdei tale este dinamic sau static; daca deja stii ca de la formatul "numelui" tiparit in numele gazdei, atunci el va fi acelasi pentru numele gazdei numerice. Daca ai un nume de gazda numeric si nu stii ce tip este, singurul mod pentru a verifica este sa te loghezi la furnizorul de Internet de cateva ori si sa vezi daca ultimul numar (de la setarea a patra) este schimbat. Iti poti asuma ca, contul de pe care suni va avea desigur un nume de gazda dinamic.

Daca ai un nume de gazda dinamic, vei avea nevoie de:

/nickserv access add numeleutilizatorului@154.43.68.*

unde numele utilizatorului si primele trei numere sunt singure pentru comanda /whois, si * sunt inlocuite la ultimul numar.

Daca adresa ta este statica, simplu, include toate cele patru numere inlocuind pe ultimul cu un *. In exemplul meu, va fi:

/nickserv access add numeleutilizatorului@154.43.68.56

9 · Lucrurile pentru a-ti aminti si de sfatul securitatii

Daca vrei porecla ta pentru a fi securizat cat se poate de posibil

Sterge toate adresele din masca de acces, si foloseste

/nickserv identify parola

de fiecare data comanda aceasta te va log la DALnet. (Vezi sectiune 5 al acestui ghid.)

Daca ai o adresa statica

Daca esti singurul dintre cativa norocosi cu o adresa statica, va trebui sa ai o lista de acces consistenta a numeluideutilizator@numelegazdei si nimic altceva. Masca din lista nu trebuie sa aibe orice asterix (* simboluri) de atunci adresa ta este intotdeauna exacta.

Sterge orice alta masca care s-ar putea sa fie in lista.

Pentru ca adresa este statica, nimeni altcineva nu poate sa aibe o adresa care sa se potriveasca, deci aceasta este cea mai securizata; este neplacuta altora pentru ca va fi capabila sa abuzeze de porecla ta.

Daca ai o adresa dinamica

Majoritatea dintre noi ne blocam cu adresele dinamice. Conceptia de baza este sa ai numai o masca in lista, care va "permite sa intre" catorva omaeni care sunt posibili. Sterge orice alte masti.

Masca trebuie sa includa numele utilizatorulu tau, si mai mult decat numele gazdei posibila (toate dintre acestea nu se schimba). De exemplu, cat timp am folosit Netcom, masca mea implicita ca NickServ desemnata mie permite oricui de la Netcom sa-mi foloseasca porecla. (Ei furnizeaza schimbarea numelui de utilizatpr pentru unul care a l-am folosit la acel timp.) Uitandu-ma dupa numele gazdei mele, am notificat ca partea referita pentru punctul convorbirii pe care am folosit-o, si care n-am schimbat-o. Deci am inlocuit-o cu masca mea de acces pentru a o include la fel de bine, ceea ce inseamna ca numai acesti utilizatori Netcom care folosesc Seattle, punctul convorbirii WA va fi capabil sa-mi foloseasca porecla.

Dupa cum poti vedea, cand ai un IP dinamic, mastile accesate intotdeauna permit grupurilor mari al oamenilor un potential pentru a-ti folosi porecla ta. Daca nu esti satisfacut cu aceasta, singura optiune este sa stergi toate mastile de acces din lista, si sa te identifici manual cu NickServ de fiecare data cand folosesti DALnet.

Noteaza ca daca alticineva te administreaza pentru a folosi porecla datorand pentru lista de acces, ei nu pot lua nici o comanda critica ca stergerea inregistrarii sau schimbarea parolei. Toate dintre acestea iti cer sa te identifici cu o parola prima data. Oricum, daca cineva are acces on acest mod ei vor fi capabili sa citeasca memorandumurile tale si sa trimita memorandumuri folosindu-ti numele tau, la fel de bine accesul pe orice canal privilegiat pe care-l ai.

Daca iti schimbi furnizorul de Internet

In acest caz vei avea nevoie sa adauga noi, masti diferite pentru noua ta adresa. Nu uita sa stergi vechile masti, asumandu-ti ca nu vei mai folosi contul vechi.

Daca ai mai mult decat un cont de Internet

Vei putea sa adaugi cateva masti, una pentru fiecare cont pe care-l folosesti pe DALnet.

Nu adauga mastile de acces mari in lista ta

NU pune niciodata *@* in lista ta de acces, sau alte masti de acces ca *@*.net, *@*.com, *@*.uk, etc, care vor lasa numerele mari al oamenilor sa-ti foloseasca porecla ta.

Incearca sa ai cateva masti cat se poate de posibil

Vei avea nevoie de o singura masca de acces de fiecare cont pe care-l folosest pe IRC. Fiecare masca de acces va reduce securitatea poreclei tale, de a avea mai multe decat este minim.

Daca ai probleme cu lumea care incearca sa-ti fure porecla ta

Cateodata, daca oamenii incearca sa-ti fure porecla, s-ar putea sa vrei sa adaugi avertizarile la CSopi (numai oamenii care pot recupera canalul si parolele poreclei care s-ar putea sa fi fost pierdute) deci de aceea ei vor stii ca tu ai probleme cu acestea, si nu te vor lasa sa le dai parola nimanui.

Acesta este mai putin important pentru zilele noastre pentru ca porecla ta trebuie sa fie inregistrata cu o adresa de mail. CSopii vor trimite parolele numai la acea adresa de mail. Oricum, daca esti inca interesat, poti avertiza CSopii folosind o masca de acces "falsa" , de exemplu:

ATENTIE@nu-ti.da.parola.ta.la.oricine

or

ATENTIE@trimite-mi.numai.mie.parola.catre.mail

Nu va trebui sa adauga aceasta masca "falsa" fara sa stii sau sa suspectezi pe cineva care incearca sa-ti fure porecla ta. Daca le incluzi pe acestea, evident ca, CSop'ul nu-ti va da parola nimanui, nici macar tie.

Daca adaugi o masca "trimite-mi numai mie parola catre mail", nu uita sa fii sigur ca adresa ta de mail este specificata pentru porecla (vezi /nickserv help set email pentru mai multe informatii).

10 · Rezumat

Aici este modul rapid pentru a luat o lista de acces "corecta" in majoritatea cazurilor.

  1. Type /nickserv access list

  2. Type /nickserv access wipe

  3. Daca vrei ca porecla ta sa fie "securizata" complet, opreste-te acum, nu da orice alta comenzi. Vei avea de folosit comanda /nickserv identify parola de fiecare daca cand intri pe DALnet. (Notatie: Acolo este o forma scurta a acestei comenzi, /identify parola, ce s-ar putea sa gasesti ceva folositor.)

  4. Tasteaza /whois YourNick (unde inlocuiesti YourNick cu porecla pe care o ai pe IRC). Rezultatul trebuie sa fie:

    YourNick is youruser@stupidnumber.hostname * Your silly message

  5. Daca acolo au fost cateva numere idioate in numele gazdei (dupa simbolul @ ) atunci s-ar putea sa ai o adresa dinamica: tasteaza /nickserv access add userultau@*.numelegazdei (inlocuind "userultau" si "numelegazdei" cu o valoare actuala de la comanda /whois .)

    Daca acolo nu a fost nici un numar atunci s-ar putea sa ai o adresa statica. Rezultatul de la comanda actuala /whois va arata ca:

    YourNick is youruser@hostname

    In acest caz, tazteaza /nickserv access add utilizatorultau@numelegazdei (inlocuieste "utilizatorultau" si "numelegazdei" cu valorile actuale)

  6. Aceasta este tot, acuma ai terminat de citit.