Nickserv Erisim (Access) Listeleri

Versiyon 1.2.2


Dokumani son olarak ceviren: uzay () @ 2005-11-22

Dokumani son olarak gozden geciren: Fredfred () @ 2005-11-12

Dokumanin orijinal yazari: quen () @ 1996-02-09

Lutfen, bu dokuman hakkindaki her hangi bir gorus veya onerinizi (yardim istekleri icin degil!) docs@dal.net adresine gonderiniz. Bu dokuman icerisinde aciklanmayan bir konuda yardima ihtiyac duyarsaniz, lutfen http://docs.dal.net adresindeki bilgilere bakiniz

Onsoz

Bu rehber, DALnet icerisindeki nickname(leri)nizi hangi sartlar altinda ve tam olarak nasil kontrol edebileceginizi aciklamaktadir.Yukarida sozunu ettigim ''kontrol'', size her baglanisinizda sifrenizi NickServ'e identify etmek suretiyle veya ''access listesi'' olarakta bilinen NickServ ozelligi tarafindan saglanmaktadir.

Eger halen kendinize, NickServ'i kullanarak bir nick secip kaydetmediyseniz, bu dokumana devam etmeden once Servisler FAQ bolumundeki Soru 1.2 ''Nickimi nasil kaydederim'' bolumunu okuyunuz.

Son olarak, iki kisa not - ne zaman su sekilde bir komut yazarsam:

/nickserv identify sifre

Gerekli olan yeterli bilgi parametresi (burada 'sifre') disinda, komut gosterildigi sekilde yazilmalidir. Ornegin, yukaridaki ornekte, sifreniz ''elma' olmus olsaydi, su sekilde yazacaktiniz:

/nickserv identify elma

Komutlara /nickserv veya /chanserv ile basladiginizda, servislere guvenli bir sekilde mesaj gonderirsiniz. Eger clientiniz bu komutu kabul etmiyorsa, komuta /quote nickserv, veya /msg nickserv@services.dal.net seklinde baslayabilirsiniz.

Icindekiler

1 · Bu bilgileri neden bilmek zorundasiniz?

DALnet bu rehberi okumak icin sizi tesvik etmektedir, cunku:

Eger NickServ size her zaman sifrenizi soruyorsa ve siz de bundan artbiktiysaniz, bunu halledebilirsiniz ve bu rehber de bunu nasil yapacaginizi aciklamaktadir.

Boyle bir sey olmasa bile, baska birilerinin gercekten sizin nickinizi kullanmak isteyebilmeleri mumkundur.Baska kisilerin ''sizi taklit etmesi'' ile ilgili bir paranoyaniz olmasa bile, baskalarinin sizin nickinizi kullanip sizin yerinize gecerek ve kotu davranislarda bulunarak, sizi zor duruma dusurmeleri mumkundur.

Eger erisim maskiniz "cok genis" ise ve baska kullanicilara erisim hakki taniyorsa, sizin AOP, SOP veya founder olarak bulundugunuz kanallaradaki haklarin aynisi onlara da saglanmis olur.

Bir cok durumda nasil ''dogru'' bir erisim listesi elde edilir, ana fikri cercevesinde kisa bir ozet Bolum 10 icerisinde bulabilirsiniz.

2 · Nickname Access (erisim) listeleri nelerdir?

Sifreyi yazarak gondermeye ihtiyac duyulmadan, nickname'nin kayitli kullanicisi olarak gorulmenizi saglayan adres lsitelerine nickname erisim listesi denilmektedir. Bunlar belli bir adres ile uyusan, belirli adresler veya ''masklar'' olabilir.

Kullanicinin, kayitli bir nicki kullanmasina musaade eden bir cok farkli yol vardir.

Bu durumu aciklamak icin, baglandiginizda veya nick degistirdiginizde neler olacaginin kisa bir ozetini veriyoruz.

  1. Nickin kayitli oldugunu NickServ kontrol eder.Eger kayitli degilse, o zaman bir bildiride bulunmaz (yani, bu nicki kullanabilirsiniz).

  2. NickServ, nickinizin erisim listesinde belirtilmis olan varsa kullanici adinizla veya host adinizla uyusup uyusmadigini da kontrol eder ( Kullanici adi ve host adi, /whois yaparak "birsey@biryer.com" seklinde alacaginiz bilgi bolumudur).Eger bu sekilde bir uyusma varsa, o zaman nickin gecerli kullanicisi olarak addedilirsiniz ve NickServ size karsi bir harekette bulunmaz.

  3. NickServ nickin size ait olup olmadigina dair uyari aciklamasi gonderir, bu durumda /nickserv identify sifre komutunu kullanmalisiniz. Bu noktada, memolariniza, kanallara AOP'lara, vb. erisim hakkiniz bulunmamaktadir.

  4. Nickizin kayit islemi tam anlamiyla bittiginde, enforce opsiyonu otomatik olarak acik konuma gelecektir. Eger nickinizin enforce ozelligi aciksa, sifre tanimlamasi gonderilmedikce (asagiya bakiniz) NickServ 60 saniye sonra nickinizi guest olarak degistirir. Eger enforce kapaliysa, erisim hakkinda az once belirttigimiz kisitlamalarla bu nicki kullanmaya devam edebilirsiniz (Nickleriniz icin ENFORCE komutunu acik hale getirmek hakkinda bilgi edinmek istiyorsaniz, Servisler FAQ 1.3 numarali sorusu olan "Baskalarini kayitli nickimi kullanmaktan nasil alikoyarim?" kismina goz atiniz).

  5. Eger /nickserv identify sifre komutunu yazarsaniz, kabul edilir edilmez nickin tum haklarini elde edersiniz.

Bu biraz karmasikti, tamamen farkli bir cerceveden bakan baska bir ornek daha verecegiz; bir kisi sayet asagidaki kosullara haizse bir kayitli nicki kullanabilir, bu kosullar:

  1. Adresleri [kullanici adi ve host adi] erisim listesindeki bir nickle uyusmaktadir.

  2. /nickserv identify sifre komutunu gondermistir.

  3. Nick icin Enforce kapali durumdadir.

  4. Enforce aciktir [bu durumda nicki yalnizca 60 saniyeligine kullanabilirler]

(Sadece 1. ve 2. durumlarda kisi nickin "gecerli sahibidir" ve memolara erisimi, nickname ayarlarini goruntuleme ve o nick icin gecerli olan her hangi bir kanaldaki ayricaliga ulasma hakkina sahiptir. Nickname ayarlarini degistirmek icin her zaman 2. durumdaki gibi sifre tanimlamasi gerekmektedir).

''Erisim listesinin'' uygunluguna gore bunu gorebilirsiniz, boylelikle ayni internet servis saglayicinizi kullandiginiz muddetce, nickinizi her kullanisinizda sifrenizi normalde yazmaniza gerek kalmayacaktir.

3 · Access (Erisim) listenize nasil username (kullanici adi) ve host adi eklersiniz?

Bunu yapabilmek icin iki yol vardir:

  1. /nickserv access add mask komutunu kullanarak bizzat ekleyebilirsiniz. (asagiya bakiniz)

  2. Nickinizi kaydederken, o an kullanmis oldugunuz adres otomatik olarak erisim listenize eklenmektedir (silmek isteyebilirsiniz; okumaya devam ediniz)

4 · Nickname erisim listenizi nasil degistirmeli?

Erisim listenizi kontrol etmek icin iste bazi komutlar.Her hangi birini kullanmadan once, uygun nickinizi almalisiniz. ADD veya DEL komutlarini kulanmadan once de, nick icin de identify etmek zorundasiniz (/nickserv identify sifre).

Bu komutlardan birini yazdiktan sonra, NickServ komutunuzun isledigine dair teyit veya sonuclarini gostererek size cevap verecektir.

Eger her hangi bir yanit alamiyorsaniz, muhtemelen NickServ lagdadir, o yuzden lutfen biraz sabirli olun. Eger su sekilde bir mesaj aliyorsaniz nickserv - no such nick/channel veya Services is currently down. Please wait a few moments, and then try again. o zaman muhtemelen NckServ o anda calismaktadir; daha sonra tekrar deneyiniz.

/nickserv access list

Bu komut size hali hazirdaki erisim listenizi gosterecektir

/nickserv access add mask

Bu komut - "mask" kelimesi yerine gercek bir mask koyarak - listeye bir "adres maski" (daha sonra bakiniz) ekleyecektir boylelikle o mask ile uyusan insanlar, nicki identify etmeden kullanabileceklerdir.

/nickserv access del mask

Eger "adres maski" uygun degil, guvenli degil, veya artik ihtiyac yoksa, bu komutu kullanarak listeden cikarabilirsiniz.

5 · Adres masklarinin erisim listenizde olmasinin avantajlari ve dezavantajlari

Erisim listesini temizlemenin guvenlik avantajlari bulunmaktadir, bunun anlami nicki kullanirken her zaman icin NickServ'e sifre vermenizdir. Bu nedenle, nickin uygunlugundan cok guvenligi sizin icin daha onemliyse, almaniz gereken onlem budur.

Eger birisi erisim listenizden dolayi nickinizi kullanmayi basarmis olsa bile, yinede halen nickin kaydini dusurme veya sifresini degistirme gibi kritik komutlara erisim hakki bulunmamaktadir. Tum bunlar oncelikli olarak sifre ile identify etmeyi gerektirmektedir.

Ancak, her hangi bir yolla birisi sizin erisim listenize ulasirsa, nickinizi kullanarak memolarinizi okuyabilecek ve gonderebilecektir, ayrica, kanallarda sahip oldugunuz (AOPluklara, SOPluklara, vb) haklari kullanabilecektir. Ayrica nickiniz uzerine kanal kayit edebilecektir.

Eger nickinizin guvende kalmaya ihtiyaci olduguna karar verirseniz, bu bolumun geri kalan kismi erisim listenizi nasil temizleyebileceginizi anlatacaktir.Yoksa, bir sonraki bolume atlamalisiniz.Diger tum bolumler su andan itibaren sizin erisim listenizi kullanacaginizi addedecektir.

Erisim (access) mask listenizi temizlemek icin, asagidakileri yapiniz:

  1. /nickserv identify sifre yazip, ("sifre" yazan kisma sizin nick sifreniz gelecektir)

  2. /nickserv access wipe yaziniz

Bir kere erisim listenizi temizlemis oldugunuzda, DALnet'e her baglanisinizda, NickServ'e identify etmek zorunda kalacaksiniz.Bunu yapmak icinse, su sekilde yazmalisiniz:

/nickserv identify sifre

Otomatik-identify eden scriptler kullanmayiniz. Kazara baska bir aga baglanmaniz ve otomatik-identify ozelliginizin acik oldugunu unutmaniz olasidir.Diger bir ag uzerinde, ozellikle sifreleri calmak icin kendilerini NickServ olarak adlandiran kullanicilar da pekala olabilir.Scriptinize bagli olarak, sifreniz onlarin eline gecebilir.Diger bir problemse scriptinizi arkadasinizla paylasmaniz ve sifreyi degistirmeyi unutmus olabileceginizdir.Bu gercek bir tehlikedir ve onlarca DALnet kullancisinin basina gelmistir.

Eger erisim listenizi temizlediyseniz, dokumanin geri kalan kismini okumaniz icin fazla bir amac yoktur, erisim listenizi kullanmaya karar verdiginizi tahmin ederek dokumana devam edecegiz.

6 · Hostnameler (host adlari) ve usernameler (kullanici adlari) ile ilgili aciklamalar

Kendiniz icin bir mask secerken yapmaniz gereken ilk sey, online iken, uzerinizde /whois cekip, sonuclarina bakmanizdir. Suna benzer birseyler gormelisiniz:

Nickiniz is ~user@009-443.provider.com * Mesajiniz
[etc]

veya belki de soyle:

*** Nickiniz is ~user@009-443.provider.com (Mesajiniz)

Onemli olan bolum ~user@009-443.provider.com kismidir, IRC program formatiniz ne olursa olsun bunu gorebilmelisiniz. Bunun farkli kisimlarina daha yakindan bakacagiz.

Baslamadan once: eger elde etmis oldugunuz sonuc ~user@124.45.230.123 seklinde gorunuyorsa - yani 4 rakam ve ''hostname' kisminda hic bir kelime yoksa - lutfen bu rehber icindeki Bolum 8'e bakiniz.

6.1 Kullanici Adi (username)

Yukaridaki adresin kullanici adi kismi "~user" olmaktadir. Hatta, bu kendi icerisinde iki kisma ayrilmaktadir, - "~" bu isaret sizin ident serverine sahip olmadiginiz anlamina gelmektedir ve "user" de gercek kullanici adiniz olarak ele alinmaktadir.

Bazi universiteler veya belli bir kac internet servis saglayicilari gibi Unix veya VMS bilgisayar sistemlerini kullanmadikca, istediginiz bir kullanici adini secme veya degistirme sansiniz vardir. [Not: mIRC, kullanici adini 'email address' olarak adlandirmaktadir.]

Vermis oldugum ornekte, kullanicinin kullanmis oldugu programin kusurundan dolayi ''user'' olan kullanici adi degistirilmemestir. Bu cok genel bir durumdur, ancak hic de duyarli bir dusunce degildir.Herkesin ayni kullanici adina sahip olmamasi icin, farkli bir kullanici adi secmelisiniz.

(Bir kullanici adi secerken, e-posta adresinizi diger kullanicilardan gizli tutmak istemedikce, buyuk bir olasilik ISS'daki kullanici adini veya hesap adini secersiniz.O nedenle baska bir sey secerseniz, o zaman icinde sadece harfler ve rakamlar olan tek bir kelime secmeye ozen gosteriniz; diger sembolleri kullanmak sorun teskil edebilir).

Eger bu noktada kullanici adinizi degistirmek isterseniz, IRC'tan baglantinizi kopartip tekrardan baglanmak zorundasinizdir (genelde IRC programinizdan cikip daha sonra yeniden yuklemeniz en iyisidir). Daha sonra tekrardan kendi nickinize /whois yapiniz.

Dogru bir mask secmek icin "kullanici adinizi" bilmek zorundasiniz.

6.2 Hostname (Host adi)

Yukaridaki kullanicinin host adi "009-443.provider.com" dur. Bu, Internet Servis Saglayicisi olarak "provider.com"u kullandigini ve o anda saglayicinin makinasini veya telefon hattindan 009-443 nolu rakamlardan giris yaptigini isaret etmektedir.

Bu host adi dinamik host adi olarak bilinmektedir. Dinamik host adlari, Internet'e baglanirken saglayicinizi her arayisinizda farkli numaralar veya benzer kodlar icerir.

Bazi host adlari (ornegin bir sirket veya enstitude) sabit olabiliyor - yani, internet oturumunuzu her baslatisinizda, tam olarak ayni host adina sahip olursunuz.Ancak genelde, eger internete dial-up seklinde siradan bir telefon hatti uzerinden baglaniyorsaniz, o zaman muhtemelen dinamik (degisken) bir hostnameniz olur.Dinamik hostnamelerin basinda her zaman bir rakam ve tuhaf bir kod bulunur; sabit hostnameler de ise normal de sadece kelimeler vardir, ancak ayrica rakamlar da icerebilir.

Sabit hostnamelere bir kac ornek:

spelt-lib.demon.co.uk

altair.dur.ac.uk

quilt.usn.blaze.net.au

puree.ugcs.caltech.edu

ve dinamik hostnameler icin ornekler:

ppp96.sagelink.net

one-pm30.norwich.net

ip022.phx.primenet.com

pc38.bgmoess-klu.ac.at

Duragan hostnamelerin icerisinde rakamlar da olabilir (orn: cm001-13.dur.ac.uk) - eger kuskuya duserseniz ve de rakamlari varsa onu dinamik olarak varsayabilirsiniz.

Dogru bir adres maski secmeden ne tur bir hostnameye sahip oldugunuzu bilmek zorundasiniz.

7 · Adres masklari ile ilgili aciklamalar

Ilk olarak, adres masklarinin ne olduguna dair kisa bir not icermez. Kanal banlarinda gormus olabileceginiz nickname parcasi olan *! seklinde bir isaret icermez.Ayrica, /whois ciktisinda gorulebilen kullanici adinin basindaki ~ isareti de icermemelidir.Eger bu iki seyden birini yazarsaniz, maskin asla islemeyecegi muhtemeldir.

Adres masklari iki sekilde bicimlendirilebilir.

7.1 Belirli

Ornegin, bir adres maski su sekilde olabilir:

peter@orion.dur.ac.uk

Bu mask sadece belli bir bilgisayarda veya telefon hattinda "orion.dur.ac.uk" adresini kullanan ve kullanici adi (mIRC icerisinde ''email'') ''peter'' olan ve nickini identify etmeden kullanan insanlarin kanala girmesine imkan tanir.

7.2 Ozel Semboller

Ozel semboller adres masklari icerisinde gorebileceginiz * sembollerdir. * sembolu, her hangi bir karakterle (harflerle veya rakamlarla), hatta hic biriyle bile ''eslesir''.

Ornegin:

"for*"

"forest", "fortune" "for" gibi, "for" ile baslayan herseyin yerini tutacaktir.

"*st"

"forest", "best", "Bucharest" gibi "st" bitimli olan her hangi bir seyle eslesecektir.

"f*st"

"forest", "frost", "fst", "fast" gibi "f" ile baslayip "st" ile biten her hangi bir seyle eslesecektir.

"f*s*t"

"forest", "foresight", "frost" gibi "f" ile balayip "t" ile biten ve ortalarda bir yerde "s" olan her hangi bir seyle eslesecektir.

Eger bunlari tam olarak anlamadiysaniz, endise etmeyin; bu tur karisik ozel semboller, belirli erisim masklari icin genelde gerekli degildir.

Ozel sembolle yapilabilecek tipik bir erisim maski su sekilde olabilir:

CuteElf@*.netcom.com

Bu, kullanici adi CuteElf ve hostnamesi ".netcom.com" bitimli olan her hangi birinin nicke erisimine olanak tanir. (Her Netcom kullanicisinin adresi ".netcom.com" bitimli olugundan bu yana, bu guvenli bir erisim maski olmaktan cikmistir.)

7.3 Kendiniz icin dogru nasil bir mask secmeli?

Kullanici adinizi, hostnamenizi ve adresinizin sabit veya dinamik oldugunu da biliyorsunuz. Peki, simdi sirada ne var?

Eger hostnameniz rakamsalsa - "kelimeler" yerine 4 rakamli bir kurulum - o zaman simdi bu gibi bir durumu aciklayan Bolum 8 kismina bakmalisiniz - bu hostnameler, normal tiplerden farkli islemektedir.

7.4 Eger sabit bir adrese sahipseniz;

Bu durumda sizin icin en dogru erisim maski sudur:

kullaniciadi@hostadi

Ornegin, vermis oldugum sabit adres orneginin tersi bir durumunda, dogru erisim maski su olacaktir:

kullanici@009-443.provider.com

7.5 Eger dinamik adrese sahipseniz;

Burada isler biraz daha karisik.Her seferinde degisen kisim icin yerine * koymak zorundasiniz:

kullaniciadi@*.hostun-degismeyen-bolumu

Ornegin, yukarida verilen ornek icin iyi bir mask su sekilde olacaktir:

kullanici@*.provider.com

Eger her baglanista 009 sabit kaliyorsa ve degisen yalniz 443 ise o zaman su daha iyi bir mask olacaktir:

kullanici@009-*.provider.com

8 · Rakamsal Hostlar

Bazen adres hostunuzun bir kismi isim olarak gorunmeyebilir:

kullaniciadi@A56.myprovider.com

ancak 4 rakamli bir kurulusta olabilir:

kullaniciadi@154.43.68.56

Bu numaralar - ayrica IP adresi olarakta bilinir - "gercek" host adresidir.Gordugunuz isim, numara vermenin daha kolay okunabilir bir yoludur.

Arada bir hostunuzun numara olarak ortaya cikmasinin nedeni, baglandiginiz IRC server ve servis saglayiciniz arasindaki lagdir.Bu durumda, IRC serveri "name lookup" icin gecerli bir sure icerisinde yanit veremeyebilir ve bu nedenle kullanilan numaraya geri doner.

Normalde bir isim aldiginizi dusunursek, eger hostunuz bir seferde numara olarak bitiyorsa, en kolay cozum serveri degistirmek veya ayni servere yeniden baglanmak olacaktir. Cografi olarak size yakin bir server kullaniyorsaniz, ''sayi'' olayinin genelde olmasi pek mumkun degildir. Hostunuz yalnizca bir kereligine numaralardan gozuktugu icin onu IP adresiniz olarak erisim listenize eklememelisiniz.

Eger hostunuz her zaman icin veya siklikla numara olarak ortaya cikiyorsa, o zaman onu erisim listenize ekleyebilirsiniz.

Standart ''isim'' tipi hostlariniz oldugunda, hostunuzun dinamik mi ya da sabit mi olmasi gerektigine karar vermelisiniz; eger daha onceden ''isim'' tipi host biciminden oldugunu biliyorsaniz, o zaman rakamsal host ile ayni olacaktir.Eger rakamsal bir hostunuz varsa ve ne tip oldugunu bilmiyorsaniz, bunu ogrenmek icin yapacaginiz tek sey, Internet saglayiciniza birkac defa baglanip son rakaminin (4'lu dizilisin sonundaki) degisip degismedigine bakmaktir.Sizin de tahmin edebileceginiz gibi dialup baglantilarda her zaman dinamik host olmaktadir.

Eger dinamik hosta sahipseniz, yapmaniz gereken:

/nickserv access add kullaniciadi@154.43.68.*

bu ornek, /whois'inizde gordugunuz kullanici adinizin ve ilk 3 rakamsal grubun yerini tutmaktadir ve * ise son rakamin yerine gecmektedir.

Eger adresiniz sabit ise, o zaman basit bir sekilde sonuncusunu * yapmak yerine tum 4 rakamsal grubuda koyabilirsiniz, bu soyle olacaktir:

/nickserv access add kullaniciadi@154.43.68.56

9 · Hatirlanmasi gerekenler ve guvenlik onerileri

Eger nickinizin guvenliginin had safhada olmasini isterseniz;

Tum adresleri, erisim maskinizdan siliniz ve DALnet'e her baglanisinizda su komutu kullaniniz (Bu rehberin Bolum 5 kismina bakiniz).

/nickserv identify sifre

Eger sabit bir adresiniz varsa;

Eger sizde sabit adrese sahip sansli kisilerden biriyseniz, kullaniciadi@hostadi seklinde bir erisim listesine sahip olmalisiniz. Adresiniz tam olarak ayni olduktan sonra, mask icerisinde her hangi bir ozel sembole (* sembollerine) gerek yoktur.

Listenizde olabilecek diger masklari siliniz.

Adresiniz sabit oldugundan, hic kimsenin bu adresle ortusen bir adresi olamayacaktir, o yuzden bu oldukca guvenlidir; baskalarinin nickinizi kullanma ihtimali yoktur.

Eger dinamik (degisken) adresiniz varsa;

Ne yazik ki bir cogumuz dinamik adresleri kullaniriz. Temel ilke liste de yalnizca bir maskin olmasidir boylelikle mumkun oldugu kadar az kisiye ''erisim saglar''. Diger masklari siliniz.

Mask, kullanici adinizi ve mumkun oldugu kadar hostunuzun bir bolumunu (degismeyen kismini) icermelidir. Ornegin, Netcom'u kullanirken, NickServ benim kusurlu maskimi diger bir Netcom kullanicisina kullandirabilir.(Benim koymus oldugum kullanici adini da koydugunu dusunursek) Hostuma bakarak, hostumun bir parcasinin kullanmis oldugum dialup noktasina baglantili oldugunu fark ettim ve degistirmedim.Boylelike bunu da iceren bir adres maskiyla degistirdim, bunun anlami Seattle, WA dialup noktasini kullanan Netcom kullanicilari benim nickimi kullanma imkanina sahip oluyorlardi.

Gordugunuz gibi, dinamik IP'niz oldugunda, erisim masklariniz her zaman icin nickinizi kullanabilecek bir cok potansiyel insan gruplari yaratmaktadir.Eger bundan memnun kalmiyorsaniz, tek seceneginiz tum erisim masklarini silmeniz ve DALnet'i her kullanisinizda NickServ'e identify etmenizdir.

Eger birisi erisim listenizden dolayi nickinizi kullanmayi basarmis olsa bile, yinede halen nickin kaydini dusurme veya sifresini degistirme gibi kritik komutlara erisim hakki bulunmayacaktir. Tum bunlar oncelikli olarak sifre ile identify etmeyi gerektirmektedir.Ancak, her hangi bir yolla birisi sizin erisim listenize ulasirsa, nickinizi kullanarak memolarinizi okuyabilecek ve gonderebilecektir, ayrica her hangi bir kanalda sahip oldugunuz haklara da ulasabilecektir.

Internet saglayicinizi degistirirseniz;

Bu durumda, yeni adresiniz icin yeni ve degisik masklar eklemelisiniz.Eski hesabinizi bir daha kullanmayacaginizi da dusunursek, ona ait eski mask(lar)inizi silmeyi unutmayiniz.

Eger birden fazla Internet hesabiniz varsa;

DALnet icin kullandiginiz hesaplar dan her biri icin birkac mask eklemek isteyebilirsiniz.

Listenize genis capli erisim masklari eklemeyiniz.

Erisim listenize ASLA *@* veya bir cok kisinin sizin nickinizi kullanmasina imkan veren *@*.net, *@*.com, *@*.uk, vb. gibi bu cesit erisim masklari da eklemeyiniz.

Mumkun oldugunca az erisim maski yaziniz

IRC icin kullandiginiz her hesap icin yalnizca bir tane erisim maskina sahip olmalisiniz.Her erisim maski nickinizin guvenligini azaltir, bu yuzden minimum derecede adres maski kullanmaya ozen gosteriniz.

Nickinizi calmaya calisan insanlarla sorun yasiyorsaniz;

Bazen, insanlar nickinizi calmaya calistiklarinda, bunu CSOplara bildirmek isteyebilirsiniz (Yitirilmis olan kanal ve nick sifrelerini alabilen yegane kisiler) bu yuzden sizin bu gibi bir sorunla karsi karsiya oldugunuzu ve sifreyi kimseye vermeyeceginizi bilirler.

Gunumuzde bu durum daha az onem tasimaktadir, cunku nickinizin bir e-posta adresiyle kayitlanmis olmasi gerekmektedir. CSoplar, normalde sifreleri yalnizca bu e-posta adreslerine gonderirler. Ancak, halen endiseleniyorsaniz, ''sahte'' erisim maski kullanarak CSoplari uyarabilirsiniz, ornegin:

ATTENTION@dont.give.out.my.pass.to.anyone (DIKKAT@sifremi.kimseye.vermeyiniz)

veya

ATTENTION@only.send.my.password.by.email (DIKKAT@sifremi.yalnizca.maille.gonderiniz)

Bu tur ''sahte'' bir maski, birilerinin sizin nickinizi calmaya calistiklarini bilmedikce veya asiri derecede suphe etmedikce, yazmayiniz. Eger boyle bir durum icerisindeyseniz, CSop hic kimseye hatta size bile sifrenizi vermeyecektir.

Eger "only send my password by email" maskini eklerseniz, e-mail adresinizin belirtilen nickin adresi oldugundan emin olunuz. (daha fazla bilgi icin /nickserv help set email komutuna bakiniz).

10 · Ozet

Bir cok durumda ''dogru'' bir erisim listesine sahip olmanin kisa bir yolu;

  1. /nickserv access list yaziniz

  2. /nickserv access wipe yaziniz

  3. Eger nickinizin ''tamamen'' guvende olmasini istiyorsaniz, burada durunuz, baska bir komut yazmayiniz. DALnet'e her baglanisinizda /nickserv identify sifre komutunu kullanmak zorunda kalcaksiniz. (Not: /identify sifre, seklinde de kullanabilirsiniz.)

  4. /whois Nickiniz yaziniz ('Nickiniz' yerine kendi nickiniz). Sonucu soyle olmalidir:

    Nickiniz is kullanici@rakam.hostname * Mesajiniz

  5. Host kisminda rakamlar bulunuyorsa (@ sembolunden sonra) o zaman muhtemelen dinamik hosta sahipsinizdir: /nickserv access add kullanici@*.hostname yaziniz. ("kullanici" ve "hostname" kisimlari /whois komutu sonucunda cikan yerlerle yer degistirir.)

    Eger numaralar yoksa, o zaman muhtemelen sabit bir adrese sahipsinizdir. /whois'inizden cikan sonuc su sekilde olacaktir:

    Nick is kullanici@hostname

    Bu durumda, /nickserv access add kullanici@hostname seklinde yaziniz. ("nick" ve "host" gercek degerlerle yer degistirir)

  6. Hepsi bu kadar, bitirdiniz!.