Managerierea elementelor enervante pe IRC

Versiune 1.2.0


Ultima translatare de Zappu () pe 2006-11-16

Ultima revizie de Documentation Team () pe 2017-11-03

Original scris de Kzoo () si LadyDana () pe 2001-01-24

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

Oricine îşi petrece oricât timp pe IRC va fi deranjat eventual de către unii utilizatori care s-ar putea să nu se comporte într-o manieră plăcută sa~u respectuoasă. Scopul acestui document este de a vă ajuta să vă descurcaţi cu aceşti utilizatori enervanţi în aşa fel încât să nu mai fie aşa de deranjanţi. Reţineţi, aveţi câteva comenzi la dispoziţie care pot fi foarte eficiente. Sunt de asemenea alte lucruri pe care le puteţi face pentru a ajuta DALnel sa scape de aceşti utilizatori inconsiderabili. Unele, dar nu toate, deranjamente pot fi raportate unui operator IRC.

Vă rugăm să vedeţi documentul pe http://docs.dal.net/docs/findoperro.html pentru a învăţa cum să contactaţi un operator. Acest document conţine informaţii despre următoarele subiecte.

Continuturi

1 · Comenzile aflate la dispoziţia dumneavoastră

Sunt două comenzi puternice pe care le a~u mulţi utilizatori pe DALnet. Prima este pentru utilizatorii de pe mIRC, care este

/ignore pse~udonim 3.

Dacă doriţi să ignoraţi un utilizator cu pse~udonimul HotChique, aţi tasta

/ignore HotChique 3.

Această comandă va ignora un utilizator@gazdă particular/ă, indiferent de pse~udonimul pe care se intâmplă să îl utilizeze în acel moment. Este ca propriul dumneavoastră ban. Cât timp utilizatorul enervant nu işi schimbă codul de utilizator, nu veţi mai fi deranjat. Puteţi folosi de asemenea comanda /ignore care figurează pe mIRC în mai multe moduri. Cereţi în #mIRC sa~u tastaţi /help ignore la status pe ecran.

Pentru a ridica o ignorare, comanda este

/ignore -r pse~udonim .

Comanda /ignore va rămâne in preferinţele clientului mIRC până când aceasta este înlăturată.

Cealalată comandă este /silence, urmată de unii parametri. Prima este cea mai specifică iar ultima este cea mai vastă, care va afecta mulţi alţi utilizatori în afara celui enervant. Puteţi găsi utilizatorul/gazda utilizatorului enervant tastând:

/whois pse~udonim

De exemplu, dacă HotChique vă deranjează şi vreiţi să utilizaţi comanda /silence, veţi tasta mai întâi:

/whois HotChique

Veti vedea mai apoi ceva care arată de genul:

HotChique este ~doogs@modem03.spamcity.com * Hot
HotChique este pe twisted.ma.us.dal.net
Sfârşit de listă /WHOIS .

Această informaţie poate fi utilizată în mai multe moduri, depinzând de cat de mult vreţi să /silence. Urmează exemple de acest gen, precum şi ce face fiecare.

/silence + HotChique!~doogs@modem03.spamcity.com reduce la tăcere pse~udonimul HotChique cu adresa care se potriveşte ~doogs@modem03.spamcity.com.

/silence + *!*@modem03.spamcity.com reduce la tăcere pe oricine din adresă cu orice pse~udonim.

/silence + *!*spamcity.com reduce la tăcere pe oricine foloseşte acest ISP.

Când +/- sunt lasate în afară, + este asumat.

O tăcere este ridicată prin

/silence - orice parametru a fost setat .

Asta înseamnă că dacă parametrul a fost *!*@modem03.spamcity.com, veţi tasta:

/silence - *!*@modem03.spamcity.com

Tastarea numai a /silence va arăta setările domneavoastră de tăcere. Aşa veţi afla ce parametri a~u fost setaţi. Puteţi tăia şi lipi apoi parametrii pe care vreţi să îi scoateţi sa~u să îi modificaţi.

Comanda /silence este o parte a procesului IRCD, în aşa fel încât când ieşiţi de pe DALnet, toate setările pe care le aveţi în privinţa comenzii /silence sunt îndepărtate. În final, câteva informaţii mai detaliate despre aceste caracteristici pot fi obţinute de pe http://docs.dal.net/docs/miscro.html.

Din moment ce /ignore şi /silence folosesc gazde in aceeaşi manieră ca şi ban-urile de canal o fac, puteţi trage o privire pe http://docs.dal.net/docs/banguidero.html pentru a avea o idee mai bună despre cum funcţionează adresele utilizarotilor (cunoscute şi ca gazdă de utilizator sa~u măşti de utilizator).

Aceste comenzi sunt prima linie de apărare împotriva majorităţii elementelor agasante care a~u loc pe IRC.

2 · Another /ignore patterns

Există mai multe moduri de a folosi comanda magică /ignore în IRC. Următoarea este o listă a diferitelor combinații de ignorare și a ceea ce acoperă.

/ignore HotChique

Acest model va * NUMAI * ignora nickul HotChique, indiferent de ce IP / gazdă folosește: HotChique!*@*

/ignore HotChique 2

Acest model va ignora FULL gazdă HotChique, indiferent de pseudonimul pe care îl folosește: *!*@31.203.9.51

/ignore HotChique 3

Acest model va ignora un anumit *user@host.*, indiferent de nick-ul pe care se întâmplă să îl folosească la acel moment: *!*doogs@31.203.9.*

/ignore HotChique 4

Acest model va ignora un anumit *!*@host.*, indiferent de nick-ul pe care îl folosesc la acel moment: !*@31.203.9.*

/ignore HotChique 5

Acest model va ignora o anumită nick!user@host, atunci veți vedea ceva care arată ca: HotChique !doogs@31.203.9.51

/ignore HotChique 6

Acest model va ignora o particulară nick!*user@host, după care veți vedea ceva care arată ca: HotChique!*doogs@31.203.9.51

/ignore HotChique 7

Acest model va ignora o anumita nick!*@host, atunci veti vedea ceva care arata ca: HotChique!*@31.203.9.51

/ignore HotChique 8

Acest model va ignora o anumită nick!*user@host.*, după care veți vedea ceva care arată: HotChique!*doogs@31.203.9.*

/ignore HotChique 9

Acest model va ignora o anumită nick!*@host.*, după care veți vedea ceva care arată ca: HotChique!*@31.203.9.*

/ignore HotChique 10

Acest model va ignora un anumit *!*user@host, indiferent de ce nick se întâmplă să o folosească la acel moment: *!doogs@31.203.9.51

3 · A avea de-a face cu Spam

Spam, sa~u făcutul nedorit de reclamă, este unul dintre cele mai agasante intruziuni pe perioada de IRC. Spam ia numeroase forme precum reclame la site-uri web şi canale, sa~u reclamă la un script particular. Indiferent de tipul de spam , majorităţii utilizatorilor nu le pasă.

Primul lucru pe care îl puteţi face dacă sunteţi bombardat cu reclame în mod curent de către o persoană este să folosiţi comanda /ignore sa~u /silence . Puteţi să le setaţi cât mai mult sa~u mai puţin vaste, după dorinţă. Ţineţi minte doar că dacă o setaţi prea vastă, aţi putea rata alţi utilizatori care a~u o mască de utilizator sa~u gazdă similară.

Mulţi utilizatori doresc să raporteze spam-ul unui operator de IRC. Dacă un operator are timp, ar putea intra pe canalul unde pare să aibă loc spam-ul şi să se confrunte cu orice spam care se prezintă. Simpla denunţare unui operator de IRC că unul şi altul trimite spam nu se va solda cu prea mare activitate decât dacă operatorul de IRC a experimentat el insusi mesajul spam. Este mult prea uşor să "creezi" mesaje false pentru a le raporta unui operator de IRC. De aceea este foarte important pentru operatorul de IRC să vadă realitatea.

Sunt de asemenea numeroase reclame şi invitaţii pe canale. Asta este de asemenea împotriva regulilor DALnet-ului. DALnet va lua măsuri împotriva celor care invită, care este o altă formă de spam. Este de asemenea posibilitatea ca măsurile să fie luate împotriva canalului care făcea reclamă sa~u invita, dacă spammer-ul face parte din colectivul sa~u acelui canal.

Uneori un spammer va da mesaj tuturor celor care intră pe un canal chiar dacă ei nu sunt pe acel canal. Acesta este denumit spamming prin relaţie. Esenţialmente, se găseşte un robot în interiorul canalului care transmite toate pse~udonimele în canal către robot-ul care dă spam în afara canalului. Majoritatea timpului, ambii roboţi vor avea aceeaşi adresă IP. IRCD-ul DALnet-ului vă permite să căutaţi cu uşurinţă o adresă specifică în interiorul unui canal dat. Vedeţi http://docs.dal.net/docs/miscro.html#5.10 pentru detalii în legătură cu modul de abordare.

Dacă v-aţi săturat să vedeţi spam despre un anumit canal, vă rugăm să păstraţi o copie a acelui spam. Puteţi să tăiaţi şi să il lipiţi pe notepad sa~u în alt loc pentru a-l păstra. Ţineţi apăsat butonul drept al mouse-ului domneavoastră şi trasaţi o linie peste mesajul supărător. Apoi puteţi să daţi click stânga pe mouse şi să daţi copiere. Postaţi cursorul în locul în care vreţi să îl salvaţi, şi daţi click stânga pe mouse din nou, alegând numai lipire de această dată. Dacă folosiţi mIRC, doar punerea în lumină a textului îl va trimite către clipboardul Windows-ului ca să daţi lipire pe notepad direct.

Unii oameni loghează orice. Un log este ca o înregistrare a tot ce s-a întamplat într-un canal sa~u într-o conversaţie. Majoritatea clieţilor IRC, cum sunt mIRC sa~u pIRCh, a~u o trăsătură implementată care vă permite să logaţi totul. Dacă aţi închis fereastra cu spam (dacă a venit ca o comandă /msg) tot mai puteţi să găsiţi spam-un în logurile dumneavoastră. Vă rugăm să intraţi pe #mIRC sa~u pe #pIRCh pentru informaţii despre cum să activaţi această opţiune. Dacă folosiţi un client IRC, altul decât cei doi menţionaţi deasupra, apoi incercaţi canalul suport pentru clientul dumneavoastră. În unele cazuri s-ar putea sa trebuiască să trimiteţi email a~utorului însuşi.

Una din cele mai eficiente moduri de a raporta spamerii este de a-i raporta echipei de adăugare a mesajelor în masă. Datorită operatiunilor efectuate de viruşii care scanează după adrese de email şi site-uri web, echipa de adăugare a mesajelor în masă acceptă numai raporturile în direct. Puteţi face asta completând formularul nostru de pe http://www.dal.net/admin/contactmassad.php3. Asiguraţi-vă că incudeţi log-urile şi /whois al spammer-ului/advertiser-ului/inviter-ului.

Informaţia dumneavoastră ar putea arăta cam aşa:

Timpul: 11:28 AM
Zona de timp: US Eastern Standard
Data: May 13, 2000

Join #TeenPleasurePalace şi veţi primi ops-uri!

HotChique este ~doogs@modem03.spamcity.com * Hot
HotChique se găseşte pe twisted.ma.us.dal.net
Sfârşit de listă /WHOIS .

Explicaţie: Una dintre ops-urile din canal era spammer-ul ... aici este /whois său se potriveşte cu gazda spammer-ului .

BullyOp este ~op@modem03.spamcity.com * Hmm
BullyOp se găseşte pe @#TeenPleasurePalace
BullyOp este pe avana.ga.us.dal.net
Sfârşit de listă /WHOIS .

Ce se intâmplă cu acea informaţie? Este mai întâi atribuit unui membru al echipei de adăugare a mesajelor în masă. Această persoană verifică dacă spammer-ul este pe lista operatorilor, sa~u este găsitor al canalului care primeşte spam. Deci dacă puteţi să aduceţi cu această informaţie atunci munca lor va fi mult mai uşoară. Dacă spammerul este intr-adevar un operator, vor fi luate unele măsuri împotriva canalului respectiv. Dacă este o anumită repetitivitate a spam-ului de pe un anumit canal, poate fi închis.

Dacă spam-ul implică scripturi publicitare, aceste scripturi ar putea fi interzise de DALnet pentru faptul că sunt maliţioase.

Dacă spam-ul implică site-uri web sa~u alte asemenea lucruri, codul ISP al acelei persoane care produce spam-ul este adesea înlăturat de pe DALnet pentru o perioadă. Spam-ul repetat va duce la o blocare mai permanentă, iar iar ISP-ul persoanei deranjante este notificat precum si gazda site-ului web pe care a fost făcută publicitate. Majoritatea Distribuitorilor de serivicii Internet nu doresc ca serviciile lor să fie utilizate pentru publicitate şi unele servicii gazdă ale web-ului ar putea avea parte de o surpriză neplacută dacă verifică conţinutul unor site-uri în care se face publicitate.

În rezumat: Este mai bine să daţi /ignore sa~u /silence unui spammer enervant. Dacă simţiţi nevoia să implicaţi un operator IRC, spuneţi-i unde are loc spam-ul. Majoritatea operatorilor de IRC nu vor aborda spam-ul de mâna a doua. Cea mai bună ofensivă a dumneavoastră este să logaţi spam-ul, luaţi /whois a spammer-ului, şi să aduceţi informaţii în această formă pe http://www.dal.net/admin/contactmassad.php3. Nu veţi vedea un răspuns imediat, dar asta va da echipei de adăugare a mesajelor în masă a DALnet-ului o oportunitate de a investiga şi de a lua măsuri.

Pentru mai multe informaţii legate de poliţa de făcut reclamele pe DALnet, vă rugăm să vedeţi http://kline.dal.net/massads/mup.htm.

4 · Securitatea personală şi hărţuirea

Unor utilizatori răutăcioşi le place sa pandească şi să hărţuiască utilizatorii, doar pentru a vedea dacă pot să îi sperie su să obţină informaţii personale de la ei. Primul lucru pe care trebuie să îl conştientizaţi e SĂ NU DAŢI NICIODATĂ NICI O INFORMAŢIE PERSONALĂ NIMĂNUI DE PE IRC decât dacă i-aţi cunoscut pentru o perioadă foarte lungă de timp şi aveţi încredere în ei în totalitate. Expunerea datelor personale pe IRC poate fi foarte periculoasă şi poate duce la tot felul de consecinţe nefaste. Ştirile sunt pline de poveşti cu oameni care am făcut acest lucru şi ce s-a întâmplat ca urmare. Deşi aceste situaţii nu sunt aşa de dese pe cât se crede,nu sunt nici chiar atât de rare. DALnet nu este responsabil pentru informaţiile transmise între utilizatori. Trebuie sa vă folosiţi propria dumneavoastră gândire. Reţineţi, securitatea dumneavoastră personală este responsabilitatea dumneavoastră .

Nu tineţi informaţii personale pe computerul dumneavoastră unde pot fi accesate de alţii. Nu spuneţi oamenilor în ce oraş locuiţi, şcoala la care mergeţi, activităţile dumneavoastră la şcoală, numărul dumneavoastră de telefon, sa~u orice altă informaţie de identificare. Dacă faceţi asta, vă puteţi lăsa expuşi la ceva neplăcut. Desigur, dacă aţi cunoscut pe cineva pe IRC de foarte multă vreme şi aveţi încredere să le oferiţi asemenea inforamţii, depinde de dumneavoastră dacă vreţi să le împărtăşiţi sa~u nu.

Sunt câteva canale bune care vă pot ajuta cu securizarea computerului dumneavoastră. Vă rugăm acordaţi-vă timp să vizitaţi #NoHack sa~u #Windows95. Canalul ulterior abordează probleme ale tuturor versiunilor de Windows şi ar trebui să fie considerată drept un canal de ajutor tehnic general.

Dacă sunteţi urmărit sa~u hărţuit de un utilizator, ar trebui să păstraţi log-urile acestei activităţi. Trebuie să ştiţi de asemenea comanda /whois a utilizatorului. Urmărirea şi hărţuirea sunt împotriva poliţei de uz raţional a majorităţii distribuitorilor de servicii Internet. Când aveţi această informaţie, puneţi-o într-un email către abuse@their.isp. Un exemplu ar fi dacă aţi fi hărţuit de către cineva cu masca de utilizator nasty@PP22.supernet.net. Ar trebui sa trimiteţi email-ul dumneavoastră, cu log-urile însemnate cu mărci de timp şi indicaţii ale zonei dumneavoastră de timp la abuse@supernet.net. Dacă nu primiţi un răspuns imediat, fiţi perseverent.

Este dificil pentru un operator IRC să intervină într-o situaţie de hărţuire. Din nou, este prea uşor să falsifici log-uri si mesaje. Unii operatori IRC pot alege să discute acest lucru cu utilizatorul ofensiv, dar ca regulă generală, rezolvarea unei hărţuiri se face de către utilizator. Cea mai bună abordare a dumneavoastră este să logaţi hărţuirea ca mai sus. Dacă este numai o iritare, comenzile /ignore sa~u /silence ar putea să rezolve situaţia.

5 · "Nukes" şi alte denigrări ale atacurilor serviciilor

Mulţi utilizatori consideră că aceasta este o parte a IRC-ului când de fapt se petrece în afara oricărui server de DALnet. DALnet nu poate fi responsabil pentru aceste activităţi. Este responsabilitatea utilizatorilor să se protejeze împotriva acestor atacuri, şi de a avea softul necesar să obţină informaţii despre nuker. Operatorii de IRC nu vor depista şi scoate nukerii din moment ce, încă odată, log-urile pot fi falsificate cu mare uşurinţă.

Pentru informaţii despre ce a~u de spus guvernele US Canadian despre denigrarea atacurilor serviciilor , vă rugăm să vizitaţi http://m.dal.net/#NoHack.

Unii utilizatori preferă să folosească un firewall care paote preveni intrarea elementelor nocive pe calculatoarele lor. Unul care este demo poate fi găsit pe http://www.zonelabs.com. Până şi mai multe sunt disponibile printr-o căutare pe web. Iar, puteţi întreba pe alţii pentru a vedea ce folosesc majoritatea oamenilor.

Mai multe informaţii decât veţi avea vreodată nevoie despre atacurile DoS pot fi găsite pe http://www.denialinfo.com.

6 · Clone şi suprasolicitări

Suprasolicitarea este o succesiune rapidă de cuvinte, simboluri, comenzi ctcp sa~u alte contacte create pentru a domina un utilizator şi a-i forţa deconectarea. Asta se numeşte 'a înlătura prin suprasolicitare'. Nu numai că este foarte enervant acest lucru dar , interferează cu serverele funcţionale ale DALnet-ului.

Clonele sunt conectări multiple la DALnet, utilizând deseori software specializat pentru a re~uşi acest lucru. Clonele sunt deseori utilizate ca unelte de suprasolicitare.

Cazurile de suprasolicitări şi clonări ar trebui raportate unui operator IRC imediat deoarece acestea interferează cu operaţiunilor DALnet. Puteţi găsi un operator IRC şi să îi raportaţi canalul în care se petrece acţiunea. Operatorul IRC se va alătura canalului şi va aborda orice clonă şi/sa~u suprasolicitanţi.

Dacă sunteţi operator, setarea comenzii /mode #canal +R (care permite numai celor cu pse~udonim înregistrat şi identificat să intre) dezactivează deseori clonele, din moment ce pse~udonimele alese la întâmplare nu sunt inregistrate. Puteţi de asemenea modera canalul cu /mode #canal +ml 2 (care moderează canalul în aşa fel încât numai operatorii şi vocile pot fi văzute, şi setează limita la 2 care va preveni orice altă clonă de a mai intra pe canal). Atunci puteţi respira uşurat şi să găsiţi informaţiile necesare despre clonator/suprasolicitant.

Unele canale pot avea aceste moduri MLOCK'd aşa că nu le puteţi utiliza. În aceste cazuri, ar fi o idee bună să discutaţi cu fondatorul canalului despre schimbarea blocărilor aspectuale şi de a obţine un bun script de protecţie împotriva suprasolicitărilor. De asemenea, mai multe informaţii despre moduri şi blocări aspectuale consecutive, pot fi găsite pe http://docs.dal.net/docs/modesro.html.

Dacă nu sunteţi operator şi utilizaţi mIRC-ul, aţi putea încerca să utilizaţi comanda /ignore pse~udonim 2 , care ar putea, sa~u nu, să prevină clonele de a vă suprasolicita. Dacă suprasolicitarea se face de către un singur utilizator, ar trebui să funcţioneze. Dacă respectivele clone vă apar în ferestre de mesaj, vă rugăm să tastaţi /close -m, care va închide toate mesajele sa~u din windows pe care le-aţi accesat query.

7 · Viruşi şi alte lucruri nocive

Aţi putea da peste un utilizator care încearcă să vă trimită fişiere care de fapt sunt viruşi şi troieni. Unele dintre aceste fişiere pot fi denumite Movie.avi.pif, Parcul Draguţ, DMSetup, Links.vbs şi alte denumiri. Sunt de asemenea unele dispozitive maliţioase precum "uşile de ieşire prin spate" care permit altor utilizatori să vă acceseze computerul. Orice ar fi, şi oricum ar fi denumite, pot şi vă vor dăuna computerului dumneavoastră.

Singurul mod în care puteţi să preveniţi transmiterea acestor fişiere este să vă menţineţi preferinţele pentru DCC setate pe ignorare. În acest mod trebuie să vă transformaţi DCC să primească un fişier . Niciodată să nu acceptaţi şi să porniţi nici un fişier de la nimeni pe care nu cunoaşteţi .

Dacă dumneavoastră credeţi că sunteţi infectat vă rugăm să părăsiţi toate canalele pe care se întâmplă. Acest lucru este pentru a preveni răspândirea virusului. Intraţi imediat #NoHack, canalul DALnet unde ajutorul pentru înlăturarea virusului poate fi primit. Daţi acest sfat tuturor pe care îi ştiţi că răspândesc un virus. Dacă persoana alege să nu intre acolo , vă rugăm să găsiţi un operator IRC şi spuneţi-i pe ce canal răspândeşte această persoană virusul.

DALnet a stabilit un sistem de prevenire denumit DCCALLOW care blochează esenţialmente fişierele cu extensii pe care le folosesc viruşii în mod frecvent. Majoritatea oamenilor nu ştiu că trimit viruşi. Dacă puteţi, contactaţi-i şi convingeţi-i să intre pe #nohack sa~u să îşî scaneze computerul de viruşi. Totuşi nu este necesar să raportaţi aceşti utilizatori operatorilor IRC. Mai multe informaţii găsiţi pe DCCALLOW care este valabil pe http://docs.dal.net/docs/miscro.html.

Pentru o grămadă de informaţii folositoare şi unele legături bune în ceea ce priveşte viruşii, vă rugăm să vizitaţi http://docs.dal.net/docs/exploitsro.html poate conţine unele sfaturi care vă sunt folositoare.

8 · Sumar

Învăţaţi şi utilizaţi comenzile /ignore şi /silence .

Raportaţi spam-ul şi invitaţiile pe http://www.dal.net/admin/contactmassad.php3 cu log-urile corespunzătoare.

Este răspunderea dumneavoastră să vă menţineţi securitatea personală. Nu împărţiţi datele dumneavoastră personale altora de pe IRC decât dacă v-a~u câştigat încrederea.

Luaţi-vă un firewall pentru a vă proteja împotriva atacurilor serviciilor de denigrare (DoS), şi NukeNabber sa~u un program asemănător pentru a obţine informaţiile privitoare la cine vă accesează contul. Raportaţi această informaţie la distribuitorul de servicii Internet al nuker-ului. Insistaţi dacă nu primiţi răspuns în câteva zile.

Raportaţi clonele şi suprasolicitările unui operator IRC. Puteţi utiliza comenzi variate pentru a vă scăpa de unii dintre cei care vă enervează.

Dacă aveţi un virus, sa~u cunoaşteţi pe cineva care răspândeşte vre~un virus, intraţi pe #NoHack sa~u trimiteţi persoana respectivă acolo. Pentru a evita primirea unui virus, nu acceptaţi niciodată nici un fişier de la nimeni pe care nu cunoaşteţi.

Vizitaţi legăturile menţionate în acest document pentru a fi mult mai bine informaţi.