Ghidul Ban

Versiune 1.2.4


Ultima translatare de Zappu () pe 2006-02-19

Ultima revizie de PJKevin () pe 2005-05-12

Original scris de Aysmonte pe 1997-03-03

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

Un canal banat este o restrictie pentru un utilizator IRC prevenindu-se de intrarea pe canal, bazat pe adresa lor si/sau porecla. De notat ca banurile nu sunt procese sensibilie si nu se fac discriminari. Acela este, vei putea cu desavarsire sa dai un ban destul de usor oamenilor inocenti de pe canal atata timp cat vei tine pe cineva afara.

Adu-ti aminte, sa setezi banul pe canal, trenuie sa fii operator pe acel canal (marcat de "@" urmatorul pentru porecla ta pe lista membrilor canalului). Numai operatorii canalului pot adauga sau sterge banurile de pe canal.

Daca esti operator de canal va trebui sa intelegi cum lucreaza banurile si cand si de ce ele vor fi implementate. Am sa sparg acestea in doua simple pasuri pentru tine pentru a le urma si poze generale pentru fiecare articol pentru a te ajuta sa intelegi de ce si cum functioneaza toate acestea. S-ar putea sa insinueze plecarea prin acest documtent de mai multe ori pentru a te familiariza singur, nu numai cu terminologie, dar desigur pentru ca tu sa intelegi si sa retii toate aceste informatii. Ca in orice exista intotdeauna alte moduri pentru a face lucrurile, dar am sa acopar ce este de baza pentru a functiona pe majoritatea clientelod de IRC.

Va trebuie desigur sa fie notate aceste documente cat timp au fost scrise cu banurile canalului in minte, toate tehnicile cerute pentru canal, la fel ca AKick-urile (autokick-urile). AKick-urile sunt simple versiuni de banuri mai mult permanente. Numai SOpii si fondatorului canalului are abilitatea de a adauga un AKick in lista Akick CHanServ. Acesta este acoperita la sfarsitul documentului.

Continuturi

1 · Ce este un Ban de Canal si Cand Se Foloseste Una?

Un ban este un mod al canalului care este setat pentru a prevenii clientii cu certitudinea identificatorilor IRC (numele utilizatorului, numele gazdei, porecla) pentru intrarea pe acel canal. Daca ei sunt deja pe canal, ii previne pe ei pentru vorbire (similar daca canalul este +m dar ei nu sunt +o sau +v) sau schimbarea poreclei lor. Aceasta rubrica este stiuta ca +bquiet.

Banurile sunt specifice canalului, acela este, un ban poate exista numai in canalul specificat in linia de comanda a banului. Toate banurile pot disparea de pe canal daca acel canal va devenit gol. Banurile canalului pot numai sa fie setate si sterse de operatorii canalului. AutoKick-utile sunt exceptii pentru regula si implementate de ChanServ oricand un utilizator se potriveste cu intrebarea daca banul este pentru canal. Daca acolo este cineva pe canal sau nu este neinsemnat.

Cand trebuie sa folosesti banul? Bine acesta este in intregime deasupra ta ca un operador de canal. General un ban poate fi pus pe un utilizator intrand pe canal care a facut constant probleme. Acela este, floodarea canalului devenind grosolan. Acesta nu inseamna ca este numai un ban care trebuie sa fie pus. Poti sa fii banat de pe un canal datorita poreclei ofensive, sau alt motiv. Setarea banurilor este o intelepciune plina cu un operator de canal.

Va trebuie sa fie notat acel operator de canal ca sa puna banul corect, pentru orice motiv vor ei. Ca un operator de canal, ei sunt in efect ca propietar al acelui canal. Gandeste-te ca este ca o casa. Daca se-ntampla sa fie propietarul, tu retii ce trebuie sters pentru un motiv care-l vrei, probabil numai pentru ca nu-l placi pe el.

Cateva cama;e poate avea o setare a regulilor folosite pentru a determina un ban can trebuie pus. Cand obtii statusul de operator pe canalul consultat cu fondatorul acelui acelui canal pentru a vedea daca ei au setat regulile lui, daca inca nu le stii, if you don't already know, care linie dinafara instantelor si activitatilor banurile vor fi puse pe utilizatori.

2 · Ce informatie Este Nevoie Pentru A Pune Un Ban?

In ordinea setarii unui ban, trebuie sa stii adresa acelui utilizator pentru a fi prevenit de intrarea pe canal sau redus la tacere. Pentru a cauta aceasta informatie, foloseste comanda WHOIS.

In cazul unde utilizatorul si-a schimbat poreclele, poti folosi comanda WHOWAS . Aceasta comanda poate fi folosita imediat numai dupa ce cineva si-a schimbat poreclele sau sau a iesit de pe retea. Serverul nu este capabil pentru a retine adresele a acelui utilizator in definitiv dupa ce ei si-au schimbat poreclele sau au iesit, deci ai un minut pentru pentru a indeplini comanda WHOWAS in ordine pentru a fi efectiv el.

Voi folosi porecla in toate aceste exemplele. Acume pentru a indeplini comanda WHOIS pe "Nick", va trebui sa tastezi:

/whois NICK

la orice comanda linia interioara in clientul tau IRC. Depinde ce client folosesti, sau ce scripturi si filtre rulezi, iti va da un produs asemanator ca acesta:

*** Aysmonte is AMO@cs1p1.ipswich.gil.com.au Aysmonte@dal.net
*** on channels: @#gryphons
*** on irc via server cin.il.us.dal.net

Dupa cum vezi, exista multe informatii date de noi, incluzand: adresa utilizatorilor, canalele unde utilizatorul este on-line, serverul IRC devine folosit, so alte detalii daca utilizatorul este plecat si mai multe(nu sunt aratate aici, vezi Anexe A). Informatia aceasta ne este apare in prima linie:

*** Aysmonte is AMO@cs1p1.ipswich.gil.com.au Aysmonte@dal.net

Ruperea adreselor in doua pentru urmarea partilor:

porecla!utilizatorid@ISP.domeniu.tara

ISP.domeniu.tara sectiunea este desigur referita ca un nume gazda sau domeniuthe host name or domain.

Desigur ca vei vedea cateva adrese ciudate din cand in cand, dar esential ea este intotdeauna formatul de sus, cu domeniul si/sau ultima tara devenind si restul informatiei dupa @ devenind partea informatiei despre ISP si computerul utilizat. Poti bana orice porecla, utilizatorid si domeniu depinzand de cat de moale sau sever esti pentru a aplica banul. Aceasta va fi acoperita in mai multe detalii mai tarziu in acest document.

'!' este un separator pentru a separa porecla de userid. Userid si porecla poate fi aceeasi desigur. Simbolul '@' este un alt separator.'@' desparteste userid de adresa ramasa (Numele gazdei).

Am sa-ti dau exemple ale banurile urmate, sirul pentru un ban specific pentru site-ul cel mai larg de banuri. El este deasupra ta pentru a determinat un ban nevoit pentru o instanta particulara si desigur pentru mentinerea oricarui ban din lista. Majoritatea banurile de care ai nevoie pentru a fi puse ca banuri temporare si pot fi sterse dupa un scurt timp.

Dupa cum am mentionat mai sus, exista desigur posibilitatea ca gazda cu intrebarea ca este un VHost. VHost este o gazda virtuala si este adresa capricioasa, cel mai mult timp, creata in special pentru a merge pe IRC.

De aceea, poti vedea cine a iesit ce poate fi total bizar ca:

*** Nick is god@dancing.with.wolves.in.moonlight.net Hey hey!
*** on channels: @#faqsfordalnet
*** on irc via server shiva.va.us.dal.net

In cazul VHost-urilor, poti tine in minte ca exista mai mult probabil cateva similare, sau gazde diferite total. Providerele Shell Conturi pot face duzine de aceste gazde valabile numai pentru utilizatorii lor. In cazul acesta, unul poate lua nota acelui ident. Daca un ban este scapat, atunci merita sa incerci numai sa setezi un ban pe userid a acelei persoane. In plus instructiunile vor fi date mai jos.

3 · Cum Sa Pui Banurile

In toate exemplele banurilo date am sa folosesc <#channel> pentru a indica numele canalului de unde banul trebuie sa fie pus. Fi sigur sa specifici canalul corect in comanda de mod si nu <#channel>.

Nota: Cativa clienti au comenzi specifice pentru banare. Comanda MODE folosita aici merge pentru toti clientii. Trebuie sa vezi programele tale IRC (clientele) documentatia ajutor despre banuri/banare pentru a gasi cum sa folosesti comenzile ban pentru clientul specific, decat orice.

Pentru a bana o porecla anumita NUMAI tu trebue sa folosesti urmatoare comanda:

/MODE #channel +b Nick

sau toata comanda

/MODE #channel +b Nick!*@*

Un exemplu al acelui ban folosit de numele real al canalului si porecla treb sa fie ca aceasta:

/MODE #Gryphons +b Aysmonte!*@*

Amandoua comenzile vor rezulta aceasta masca a banului. Daca este nefamiliar cu aceasta folosire /MODE comanda, vezi Anexe A pentru mai multe informatii pe aceasta comanda.

Acesta spune ca toate serverele IRC in reteaua IRC ca oricine foloseste o porecla a acelei Porecle care nu trebuie sa intre pe canal. Trebuie desigur sa fie notate aceste banuri pentru a nu ban utilizatorii unui canal. Pe DALnet, prevenirea lor de schimbarea poreclelor si/sau de trimiterea oricarui pentru canal, dar ei vor ramane pe canal, si vor primi text pe toate canalele pana ce un operator ii va da afara sau vor pleca de pe canal.

Acest ban este rar folosit, un utilizator banat isi poate schimba simplu poreclele. (Tehnic aceasta este o evaziune a banului pe partea utilizatorului, dar datorat pentru molesitatea banului nu multa lume poate fi numita o evaziune reala a banului.) Oricum, el are niste avantaje in prevenirea ofensivei poreclelor pentru a deveni folosit. (De exemplu, banezi *sex*!*@* intr-un canal familiar.)

Asterixurile, "*", in comanda de mai sus sunt cunoscatoare ca jokeri. Jokerii sunt folositi pentru zero reprezentativ sau mai multe caractere in aceasta pozitie, aceasta marcheaza orice numar al oricarui caracter in aceasta pozitie, chiar daca nu sunt toate. Alt joker este "?". Marca intrebarii "?" este folosita pentru a specifica numai un caracte in pozitia aceasta si este in general rar folosita. Cativa dintre voi pot fi folositi pentru a utiliza jokerii in directoare cautate pentru fisier si ca ei sa le indeplineasca similar. Desigur nota "!" este folosita ca separator in sintaxa banului.

Exemple ale jokerilor pentru IRC sunt:

ni?e = nice, nine, nixe, nife ...... *.gil.com.au = ipswich.gil.com.au, cs1p1.ipswich.gil.com.au, anyvarietywith.gil.com.au

? = One Character In This Position

* = Any String In This Position

Acum, acest exemplu al banului este destul de inutil, datorata pentru devenirea foarte specifica pe un teren acesta fiin usor de schimbat. Un "deschizator" (un ban acopera multe variante posibile ale adreselor, eg AMO@cs1p1.ipswich.gil.com.au este specific (ingust) avand in vedere ca AMO@*.gil.com.au este mult mai general (deschizator)) si este putin mai bine ca ban-ul sa fie urmat:

/MODE #channel +b *!User@ISP.domain.country

Spargearea acestui ban in doua, inseamna sa banezi pe oricine cu orice porecla si al cui este userid-ul este utilizatorul sau utilizatorul (banurile nu sunt cazuri-senzitive), cu un nume de gazda al ISP.domain.country. Acesta este un pic mai greu pentru a evita, dar toate versiunile atrag dupa sine pentru a se deloga din reteaua IRC, schimba-ti userid-ul si logheaza-te din nou si evita ban-ul. Din nou el va opri Porecla pentru intrarea imediata pe canal dar ii poate opri pe ei pentru cateva secunde, utilizatorul asumandu-si ca vrea sa evite ban-ul.

Pentru utilizatorii care sunt folosirea variata a VHost-urilor pentru a evita ban-urile, ii poti opri pe ei de banarea userid-urilor (ident) numai:

/MODE #channel +b *!userid@*

Cu acela care este produs exemplu acesta paote avea la inceputul acestui manual (Porecla este god@dancing.with.wolves.in.moonlight.net), comanda actuala poate fi ca aceasta:

/MODE #channel +b *!god@*

Daca, oricum, repetarea ban-urile ident sunt nereusite, tu poti considera locul unui ban pe intreg blocul de IP. Tu poti tine in minte aceasta deobicei putand lasa afara toti utilizatorii de la care compania care provine VHost-ul.

Primul lucru pentru a face este sa cauti blocul IP al cui este VHost-ul fiind partea aceasta:

/DNS hostname

Sa incercam aceasta cu un exemplu practicabil folosind comanda pe domeniul dancing.with.wolves.in.moonlight.net. S-ar putea probabil sa primesti ceva asemnator ca:

Looking up dancing.with.wolves.in.moonlight.net ..
Resolved dancing.with.wolves.in.moonlight.net to 222.666.999.555

Vom avea acuma de intemeiat aceasta gazda a dancing.with.wolves.in.moonlight.net avand o adresa IP a 222.666.999.555. Acesta insemnand toate alte VHost-uri ale companiei care sunt sub 222.666.999.ceva (insemnand ca aceasta companie nu este mare). In oridinea pentru a bana un bloc IP, va trebuie sa tastezi:

/MODE #channel +b *!*@222.666.999.*

Ar trebuie sa ai probleme cu utilizatorul acesta atunci timpul poate fi prea mare pentru a contacta pe cineva intr-un canal oficial de ajutat ca #DALnetHelp, #IRCHelp sau #Help. IRC Operatorii pot fi gasiti pe #OperHelp.

Cu mai mult situatiile 'normale' , un ban mai bine pus, in special daca acesta poate fi un ban temporar, poate fi urmat de:

/MODE #channel +b *!*@ISP.domain.country

Ar trebuie notat aici ca nu toti utilizatorii pot schimba numele utilizatorului dar el este un bun raspunzator pentru a face aceste zile si oamenii mai multi conectandu-se folosind clientele dandu-le voie sa faca aceasta modificare.

"*!*" spune ca serverul nu da voie oricarei porecle sau userid de specificata Gazda/Domeniu pentru a intra pe canal.

Cu experienta poti nota ca sectiunea ISP a unei adrese schimba pentru oameni folosind cadranul PPP sau SLIP in conturi. Poate fi o parte statica referindu-se la ISP, oricum exista uzual desigur o parte in plus aprovizionata pentru acesti utilizatori. Vom rupe in doua partea ISP-ului a adresei acum devenind:

nick!userid@PPP.ISP.DOMAIN.COUNTRY

PPP este denumit unui utilizator atunci cand intri cu ISP-ul lor, uzual vizavi de cadranul in care este modem-ul, pentru durata acestui conexiuni/convorbiri.

Pentru a opri o persoana mai mult eficienta de intrarea pe canal de banarea lor ca pe fiecare urmare:

/MODE #channel +b *!*@*.ISP.domain.country

Acesta, dupa cum vezi, vei spune ca tu vrei sa banezi toate poreclele, userid-urile si PPP-urile pentru un ISP particular. Acesta este probabil sigur si cel mai mult considerat folosit, forumula pentru ban poate dulce la probleme unui utilizator. In esenta nimeni pentru acest ISP paote fi valabil sa intre pe canalul tau. Oricum, ei pot avea un al-2-lea cont cu un ISP total diferit care ei se vor putea loga si atunci vor evita banul tau. Acesta va fi contat ca pe o evaziune a banului care nu este permisa pe DALnet. Cauta un IRCop daca/cand aceasta se-ntampla. In exemplu de mai sus oamenii isi pot schimba VHost-urile in ordine pentru a lua ban peste tot este un alt exemplu al evaziunii banului.

Desigur alt ban poate considera pentru un ban temporar este un Domeniu foarte larg sau ban tara. Acesta poate fi folosit ca un fix rapid pentru a se descotorosi de problemele facute un timp figurate inafara banului indica pentru locul pe acest utilizator. Poate lua aceste forme:

/MODE #channel +b *!*@*.domain.country
/MODE #channel +b *!*@*.country

Acestea sunt foarte deschise oarecum, si tu vei fi "atragator" multi oameni in acest ban nu merita sa fie banati de pe acel canal. Pe aceasta nota poate fi bine un timp pentru a mentiona ca odata ai un ban pus neputand pune alt ban acoperind sirul acesta. Deci daca pui un ban pe *!*@*.ISP.DOMAIN.COUNTRY nu poti atunci bana: *!*@*.DOMAIN.COUNTRY (ban-ul larg) sau *!NickID@PPP.ISP.DOMAIN.COUNTRY (ingust / mai mult ban specific).

Ce inseamna acesta pentru tine? Deci daca ai banat pe userid si porecla (*!*@PPP.ISP.DOMAIN.COUNTRY) pentru intrarea pe canalul tau atunci va trebui sa stergi acest ban inainte sa fie pe tot ISP-ul (*!*@*.ISP.DOMAIN.COUNTRY) sau cateva alte banuri similare.

Este o idee buna pentru o perioada sa verifici lista banurilor tale pentru mentinere. Ca timp actioneaza deci poti cauta doua banuri in locul acesta sunt similare dar nu cu desavarsire la fel. Trebuie sa folosim adresele pentru banurile noastre in acest exemplu:

Nick1!userid1@NewISP.NewDomain.COUNTRY

Nick2!userid2@OldISP.OldDomain.COUNTRY

Acum lasa-ne pe noi sa spunem ca banul a fost pus pe porecla si userid facandu-le lor

*!*@NewISP.NewDomain.COUNTRY

*!*@OldISP.OldDomain.COUNTRY

Deci pentru a face mai multe lucrurie eficiente si lista banurilor tale mai mult posbila vei putea bana

*!*@*ISP.*Domain.COUNTRY

pentru a le acoperi pe amandoua.

De ce tin asa de putin timpul banurilor ca posibilitati? In esenta, listele mici sunt intotdeauna usor de administrat si resetat daca este nevoie. Poti desigur nota ca DALnet-ul da voie numai la 200 de ban-uri maxim pentru un canal in orice timp.

Alt lucru poti face cu banurile similare este sa folosesti un ban insurubat. Un ban insurabat in esenta folosit de joker-ul "?". Banurile insurubate nu sunt foarte folositoare, si ele sunt foarte rar folosite de obicei. De exemplu ai doua ISP-uri cu un nume similar:

*!*@New1ISP.Domain.COUNTRY

*!*@New2ISP.Domain.COUNTRY

Pentru un ban aici poti pun un ban pe:

/MODE #channel +b *!*@New?ISP.Domain.COUNTRY

Notatia aceasta "?" numai daca merege pentru UN caracter, deci daca ai incercat sa blochezi mai multe atunci un caracter poate sa foloseasca un "*". Alte variante sunt posibile pentru toate aceste banuri. Jokerii pot fi mixati deasupra si se pot schimba peste tot pentru fatada cuvantului din mijloc catre sfarsit. Vei putea folosi jokerii pentru campul tarii. Duce la 2 adrese ca:

Nick1!userid1@ISP.DOMAIN.net

Nick2!userid2@ISP.DOMAIN.com

Vei putea pune un ban ca:

/MODE #channel +b *!*@ISP.Domain.*

pentru a acoperi toate poreclele, userid-ul si camapurile tarii. Din nou acest ban nu este folositor de asemenea. Tehnic poate chema cateodata, oricum eu am avut indoieli despre ce va avea sa fie pus ca ban. Ban-urile sunt multilaterale si numai eficiente ca tu sa le lasi sa fie, ei vor lua ceva experienta pentru a fi folosit dar dupa un timp cu privire la adresele oamenilor va trebui de curand sa iei o simtire pentru cum sa banezi eficient. Nu te agita daca nu cunoscti ce este bun pentru cateva cazuri particulare, doar incearta cateva inafara si vezi daca va merge. Pentru punerea a cateva banuri puse este un cosmar, dar atat de mult ca tu sa ai o intelegere generala va trebui sa fi capabil pentru a vedea dupa ce canalul are multa experienta ca operatorul sa vina de multe ori sa te ajute pe tine. Daca ai un prieten pe IRC atunci poti intreba despre ajutorul lor in punerea banurilor pe ei si experimentare. Pentru o verificare rapida a listei la fel pentru ghidul banarilor vezi "Ghidul Banului Rapid", sectiune 7 mai tarziu in acest document.

Acolo sunt alte configuratii ale ban-urilor ca de exemplu:

/MODE #channel +b *!*user@*.isp.net

dar aici nu este real de a avea nevoie printre ei TOATE cu tine. Cu experienta vei simti inafara de ce tip de ban trebuie pus atunci cand apare. Vazandu-i pe altii si intrebandu-i de ce i-au pus ban sigur pot desigur sa duca la neintelegerea acestei parti. Desigur ia nota punctuatiei tale cand baneaza pentru *!*user@*isp.net este total diferit cu *!*user@*.isp.net (nota adunari pe perioada/punct), deci este valabil pentru a fi foarte pedant cand pune banurile tale sau vei gasi cateva rezultate neprevizibile.

La timpurile lor vei vedea utilizatorii cu o adresa IP, acestea au numere in loc de cuvinte pentru adresa lor (nume gazda)! Acesta este destul de obisnuit, deci nu-ti fa griji. Noi avem de modificat gandirile noastre atunci cand vine pentru a face ban efectiv pentru astfel de utilizatori. Lasa-ma sa ma gandesc ca ei nu pot intotdeauna sa aibe numerele Ip-ului pentru adresele datorate pentru motivele variate.

Trebuie sa fie notat ca pentru fiecare si orice nume gazda existenta asociata cu o adresa IP (ca demonstratie cu exemplele Vhost-urile noastre). Daca banezi pe cineva un timp ei folosesc adresa de IP atunci ei vor putea fi preveniti de reintrarea pe canal chiar daca numele gazdei lol rezolvate urmatoarea data - prevazute, desigur, ca adresa de IP ne fiind schimbata. Uzual lipsa adresei rezolvata este datorata lagului printre ISP-urile lor si server-ul de IRC ei conectandu-se atunci cand intra pe DALnet. Aceste rezultate in server-ul de IRC nu sunt valabile pentru a primi un raspuns pentru "cautarea numelui" in timp, deci folosesc in locul adreselor de IP.

Vezi Anexe A pentru un exemplu din afara pentru /WHOIS gata pe un utilizator cu o adresa IP.

Dupa cum vezi in loc de "text" numele gazdei este acum setat pentru patru numere. Pentru cativa utilizatori aecsta va fi constant dar pentru altii se va schimba. Partea aceasta va face sa schimbe general ultimele cifre ce sunt (printre acestea nu sunt intotdeauna un caz, dar destul de obisnuit exista sa n-ai nevoie inafara de orice altceva). Trebuie sa fie notat ca daca ei sau tu ai o nume gazda (neschimbat) statica atunci IP-ul tau intotdeauna va fi la fel de bine. Deci neplacut inainte unde noi vom folosi un joker pentru ban, prima parte a gazdei, in aceste cazuri vom sterge ultimele cifre si pus un joker in acestea astfel ca:

/MODE #channel +b *!*user@254.253.252.*

Vei putea desigur sa adaugi un timp al banului unde banul pus de tine va fi sters automat dupa un numar de secunde specificate. De exemplu, daca vrei sa banezi porecla Aysmonte pentru 20 de secunde pe #fleetstreet, voi tasta:

/ban -u20 #fleetstreet Aysmonte*!*@*

Exista desigur o comanda pentru ca tu sa banezi si sa dai afara un utilizator simultan ca si cand tastezi de 2 comenzi. De exemplu, daca vreo sa banezi si sa dai afara porecla Aysmonte, vei tasta:

/ban -k #fleetstreet Aysmonte reason

Acesta va pune un ban pe adresa/gazda IP-ului si va da afara porecla Aysmonte de pe canal.

4 · Stergerea si Modificarea Listei Banului

Stergerea ban-urilor este relativ simpla comparata cu setarea unuia. In primul rand tu ai cunostinta care masca a banului vrei s-o stergi de pe canalul tau. Acesta poate fi obtinut in multe aplicatii de folosirea comenzii:

/MODE #channel b

Alti clienti, de exemplu mIRC, tot ce trebuie sa faci dublu clic pe suprafata textulului de pe canal pentru a recuperata lista banurilor canalului.

Odata ce tu ai lista banurilor de pe canalul tau, cauta care masca a banului vrei sa fie stearsa atunca tastezi simplu:

/MODE #channel -b banmask

Trebuie notat ca daca canalul tau nu mai exista de mult timp, toti utilizatorii vor pleca atunci lista banului tau curent nu va mai exista mult timp si va avea sa fie recreata odata de tine "re-creata" de canal (intrand). DALnet ia intotdeauna acestea in obisnuinta de folosirea comenzilor ChanServ AKICK , dar acesta este numai valabil pentru canalele inregistrate.

Trebuie sa fie notat ca daca ai un ban deschis (eg. *!*@*.com.au) si vrei sa pui un ban ingust (eg. *!*@cs1p1.ipswich.gil.com.au ) pe cineva (nu acela va fi pe canal in primu rand). Sterge banul deschis pus pe ban-ul ingust.

5 · Simplificarea ban-urilor

Cateodata, vrei sa tii afara poreclele specifice pentru ca sunt folosite de boti de reclama pentru ca vin cu un nume standard cu numere la sfarsitul poreclei lui. Vrei sa setezi un ban pe porecla decat sa adaugi 100 de ban-uri pentru lista ta de ban-uri. Hai sa vedem acest urmator exemplu:

5 utilizatori cu diferite IP-uri/gazde vin in canalul #fleetstreet cu poreclele Andrea521, Andrea522, Andrea523, Andrea524 si Andrea525. In schimb sa adaugi 5 ban-uri pe gazdele lor, poti simplifica ban-ul de adaugarea unui ban pe porecla de folosirea jokerilor ca discutia precedenta. Deci va trebui sa tastezi urmatoarea comanda:

/mode #fleetstreet +b Andrea???!*@*

care va tine toate poreclele afara. Problem este, daca ei folosesc mai putine sau mai multe de 3 caractere dupa acea porecla, acesta emite un ban nereusit. De aceea, va fi nevoie sa setezi un ban deschis pentru a-i pastra afara complet. Deci urmatoarea masca a banului va fi setata:

/mode #fleetstreet +b Andrea*!*@*

care va tine pe oricine cu porecla Andrea indiferent de orice numar sau caracterele din spatele lui inafara canalului. Oricum, daca ai un prieten care sa fie afectat de un ban eg. Andrea_Simon, atunvi vei avea nevoie sa pui o exceptie a mastii. Poti sa raportezi sectiune 8 pentru a cunoaste mai multe despre cum sa pui o exceptie.

6 · Alte Servicii DAlnet Asociate

DALnet foloseste ChanServ pentru a se uitat dupa canalele inregistrate. Acesta pastreza lista sortata de ban-uri. In esenta, atunci cand adaugi un AKICK pe masca gazdei, ChanServ verifica utilizatorii ca ei sa intre pe canalul tau inregistrat. Cand un utilizator cu o masca a gazdei in lista de ChanServ AKICK intrand pe canalul tau, el da afara utilizatorul de pe canalul tau si pun un ban pe acea masca pentru a-i opri de reintrare.

Pentru a adauga un AKICK pentru un canal, in primu rand canalul trebuie sa fi inregistrat, in al doilea rand vei avea nevoie sa fii SOP (sau fondator) pentru a pune un ban. Un SOP este un SuperOp al canalului, pentru mai multe informatii foloseste comanda /ChanServ help SOP.

Notatie: Cativa clienti nu te pot lasa sa folosesti /ChanServ. Daca acesta este un caz atunci incearca sa folosesti /msg ChanServ@services.dal.net in loc de comanda de mai sus.

Comanda pentru a adauga un AKICK este:

/ChanServ AKICK #channel ADD nickname or host mask

Mai multe informatii despre aceasta comanda pot fi obtinute pe http://www.dal.net/services sau de sistemul de ajutor al ChanServ-ului:

/ChanServ Help AKICK

AKICK-urile stau pana cand le vor sterge, deci este important sa pastrezi lista de AKICK si sa stergi orice intrare veche.

7 · Ghidul Banului Rapid

  1. Decide daca ban-ul este temporar sau de lunga perioada.

  2. Ia informatia utilizatorilor folosind comanda /WHOIS sau comanda /WHOWAS

  3. Daca ban-ul este temporar atunci pune un ban ingust la fel ca nickname!*@* or *!userid@*

  4. Daca ban-ul este de lunga perioada, seteaza un AKICK la fel ca *!*@*.host

  5. Corecteaza-ti ban-ul tau pentru a fi sigur de el ca este eficient si nu se oprespte la mai multi utilizatori de pe canalul tau.

  6. Daca ban-ul este temporar, adu-ti aminte sa-l stergi inaintea unui timp predeterminat, cam 10 minute.

8 · Exceptioa Modului (+e)

+e sau exceptia modului a fost introdusa cand Bahamut 1.8.* a fost lansat. Funcia acestui mod este pentru a da voie altuia care este afectat de un ban care n-a fost destinat pentru el/ea sa intre pe canal. De exemplu, daca pui un ban pe masca *!*@219.94.* pe canalul #fleetstreet dar imi place sa-i dau voie prietenului meu Ting a carei masca este Ting!kluv@219.94.25.63 de pe canal, voi pune o exceptie tastand:

/mode #channelname +e Ting!*@219.94.*

care va da voie lui Ting sa intre pe canal. Modul de exceptie este desigur folositor in special cand vrei sa pui un ban specific gazdei/domeniului/ISP-ului dar vrei sa lasi oamenii sa intre. Pentru mai multe informatii despre modul exceptiei, poti citi documentele mod-urilor la acest link http://docs.dal.net/docs/modesro.html#2.3.

Appendix A · Comenzile Relevante ale IRC-ului

A.1 Comanda /mode

/MODE #channel +b *!*userid@ISP.domain.country

Pentru a strica aceasta comanda in doua:

/MODE

aceasta spune server-ului ca tu emiti o modifcare pentru canal sai modul utilizatorului.

<#channel>

informarile server-ului ca tu sa schimbi modul al cui este numele canalului. In acest caz modul schimbat va fi un ban pentru a fi aplicat.

+b

informarile server-ului ce tip de mod schimbat pentru a fi indeplinit (in acest caz 'b' pentru ban) si un + pentru a adauga acel mod.

*!*userid@ISP.domain.country

este masca banului. Masca aceasta a server-ului va opri intrarea pe canalul tau.

O descriptie completa a tuturor canalelor valabile si modurile utilizatorilor sunt valabila la http://docs.dal.net/docs/modesro.html.

A.2 Comanda /whois

Exemplu ircII al comenzii /whois inafara

*** Aysmonte is AMO@cs1p1.ipswich.gil.com.au Aysmonte@dal.net
*** on channels: @#gryphons
*** on irc via server cin.il.us.dal.net
*** Away:"Reading email /MSG me to chat"
*** Aysmonte is an IRC Operator
*** Aysmonte has been idle 3 minutes

A patra, a cincia si a sasea linie poate sau nu poate fi prezenta. Ei depind pe ce server esti si desigur ce moduri personale pe care utilizatorul le-a setat.

Prima linie a acestui WHOIS inafara raporteaza adresa utilizatorului, care include id-ul utilizatorului (AMO), gazda utilizatorului (cs1p1.ipswich.gil.com.au), si linia cu numele real/irc al utilizatorului (GCOS) (Aysmonte@dal.net).

A doua linie informeaza pe ce canal este utilizatorul si daca nu este si daca nu este secret. Numele canalului este urmarit de #, daca un @ este present inanitea numelui canalului acesta indica ca utilizatorul este operator pe acel canal.

A treia linie spune pe care server este logat utilizatorul pe IRC.

A patra linie este un mesaj de plecare pentru a informa utilizatorii daca acea persoana este plecata deocamdata de langa tastatura, sau nu urmareste IRC-ul si ce motiv va fi dat pentru "absenta" lui.

A cincia linie ne informeaza ca acel utilizator este un IRC Operator. Pe DALnet acesta se poate uita diferit depinznd pe care server esti, dar in general vei vedea cuvintele IRC Operator sau IRCop pe undeva in linie.

A sasea linie ne da un timp inactiv atata timp cat utilizatorul a fost activ. Daca scrii comanda /WHOIS pe cineva si esti pe acelasi server atunci vei vedea timpul lor inactiv, daca este pe un server diferit atunci nu va ramane in urma ta cu exceptia specificarii cerute folosind /WHOIS porecla porecla (aceea este specificarea poreclei de doua ori).

Alte exemple ale comenzii WHOIS:

*** Aysmonte is AMO@203.1.72.142 Aysmonte@dal.net
*** on channels: @#gryphons
*** on irc via server cin.il.us.dal.net
*** Away:"Reading email /MSG me to chat"
*** Aysmonte is an IRC Operator
*** Aysmonte has been idle 3 minutes

Appendix B · Terminologie

Clentul IRC

Programul IRC te lasa sa te conectezi la un server IRC dar desigur, un utilizator pe IRC. Acesta are nevoie sa nu fie "real" un utilizator viu la un terminal dar sa poata desigur sa fie un program automat, adesea numit robot.

Domeniul

O clasificare (semnat de un singur cuvant sau abreviatie) a computerului care apartine dintr-o retea. Numele succesive domeniilor sunt folosit in formarea unica a numeleui de care computerul este cunoscut pentru retea.

Adresa IP

O setare unica a cifrelor identificate computer-ului conectat pentru o retea si folosit de programele de comunicatii. (De exemplu 123.123.12.1). Utilizatorii omenesti pot folosi multe nume domenizate prietenesti. Opunerea Ip-urilor pentru Protocolul Internet.

ISP

Furnizor de Servicii Internet. O companie ce furnizeaza un link intermediar printre computer sau retea si Internet.

Ping

O retea simpla care va raporta daca un nod particular pe retea este activ, si pe increderea curenta a liniei pentru acel nod. Acolo sunt cateva tipuri de ping-uri in folosinta pentru motive diferite.

PPP

Protocolul Punct-cu-Punct. Folosit pentru a intelemeia o conexiune TCP/IP printre doua "puncte", tipic peste link-ul serial la fel ca doua modem-uri si o linie de telefon.

SLIP

Linie-Seriala IP. Un protocol (vechi) alternativ pentru a intemeia o conexiune TCP/IP peste link-ul serial.

Telnet

Un program pe computer-ul care permite sa te conectezi de pe acel computer pe al altuia pe Internet, si actionand de la departare.