DALnet Bot FAQ

Version 5.0.3


Last translated by DreamHealer () on 2004-05-03

Last revised by ssr () on 2004-02-16

Originally written by Ayukawa () on 1997-03-01

Please direct any comments or feedback about this document (only! no help requests!) to docs@dal.net. If you need help on issues not covered in this document, please see the information at http://help.dal.net.

Introduktion

En vanlig fråga på DALnet är, "Får jag köra en bot här?" Denna FAQ försöker att svara på frågor som du skulle kunna ha om att köra botar på DALnet. Den förklarar exakt vad en bot är till nya användare, och varför någon skulle vilja ha en.

Contents

1 · Vad är en bot?

En bot är en automatiserad klient som är ansluten mot IRC, och är inte direkt kontrollerad av en person. En bot reagerar till fördefinerade kommandon med fördefinerade handlingar. Vissa botar försvarar kanaler mot floods och övertagningar, när andra botar är programmerade TILL att flooda och ta över kanaler. Det finns även andra botar som ändast var skapade för underhållning. Botar finns tillgängliga i alla möjliga format, från enkla ofta temporära mIRC script, till de mer komplexa och kraftfullare eggdrops.

OBS: Alla botar som är programmerade till att flooda, ta över kanaler, eller syssla med andra otillåtna aktiviteter kommer att bli bannade från DALnet. Försök till att köra dem kommer att resultera i en kill och/eller en AKILL.

2 · Behöver jag en bot?

I dem flesta fall, så är svaret "nej". DALnet's Services (ChanServ, NickServ, MemoServ) är designade till att möjligtvis eliminera dem flesta syften som botar ursprungligen var designade till. ChanServ sätter och låser en kanals moder och topic. Den sätter även personer automatiskt med op eller ban, beroende på deras access till kanalen.

Det finns vissa saker som Services inte kan göra tyvärr. En bra bot kan ibland försvara kanaler mer effektivt än ChanServ. Script kan läggas till i botar som kickar ut användare som floodar, svär, osv. Andra script kan läggas till för underhållning, som ChanServ vanligtvis inte tillhandahåller.

Det sämsta anledningen att ha en bot är att hålla en kanal öppen när ingen är där. Dessa botar är kort och gott slöseri med bandbredd, och tar upp en anslutning som en aktiv användare skulle kunnat använt.

3 · Vilka servrar kan jag köra min bot på?

Varje server har en egen bot politik. Medans registrering av botar tillhör historien, så är det upp till varje server's admin om han/hon vill tillåta botar på servern eller inte. Skadliga botar är bannade från ALLA servrar.

Det bästa sättet att kolla upp om en server tillåter botar är att kolla MOTD (Message of the Day) på enskilda servrar för att kolla upp deras botpolitik. Kommandot för detta är /motd servernamn.*. Exempel: /motd mozilla.*.

4 · Var får man tag i en bot?

Beroende på vad för typ av bot du vill köra, så finns flera utmärkta källor. http://www.mircscripts.org är en populär källa för både eggdrops och mIRC script. Det är rekommenderat att du skriver dina egna script, för om du laddar ner script som någon annan skrivit lämnar dig sårbar för bakdörrar som kan leda till att du förlorar ditt nick eller kanal.

En annan rekommenderad websida är http://www.egghelp.org för eggdrops.

5 · Vart kan jag vända mig för att få hjälp?

De rekommenderade hjälpkanalerna för botar och script är #HelpDesk. #mIRC är hjälpkanalen för själv mIRC klienten, men scriptfrågor svaras vanligtvis inte där.

6 · Får jag sätta upp en bot, och lämna den där på obestämd tid?

Servrar som tillåter att botar körs, låter dig ha dem där så länge du vill, förutsatt att syftet med dem är gott. Om du blir kontaktad av en IRC Operator från servern du kör din bot på och ber dig ta bort den, var god och gör så.

7 · Får min bot flooda denna användare?

Absolut inte. Floodbotar, klonbotar, övertagningsbotar, och andra typer av krigsscript är förbjudna på DALnet och kommer bli AKILL:ade om dem hittas på DALnet.

8 · Hur många botar får jag köra?

En bot räcker för vem som helst, om man tänker på att dom flesta inte ens behöver en. Kör man fler botar så anser man att det är klonbotar, och dom kommer att avlägsnas.