Panduan Penuh ChatZilla

Versi 1.0.0


Translasi terakhir oleh eDdYk0nG () pada tgl 2009-10-02

Revised terakhir oleh FredFred () pada tgl 2009-07-10

Ditulis pertama kali oleh Tamer pada tgl 2008-09-14

Segala komentar atau feedback tentang dokumen ini (hanya mengenai hal tersebut! tidak ada permintaan bantuan!) kepada docs@dal.net. Jika anda membutuhkan bantuan tentang hal yang tidak disebutkan di dalam dokumen, harap anda bisa melihat informasi di http://help.dal.net.

Pengenalan

Sini anda akan dapat rujukan bagaimana untuk menggunakan Chatzilla.

Daftar Isi

1 · Memasang ChatZilla

1.1 Bagaimana Saya Memasang ChatZilla?

ChatZilla pada masa ini diagihkan sebagai sebahagian daripada Mozilla Suite, SeaMonkey Suite, dan tersedia ada seperti satu sambungan untuk Mozilla Firefox.

Tip: Dapatkan ChatZilla di sini, untuk Mozilla, SeaMonkey dan Firefox.

* Jika anda muat turun yang terkini pembebasan Mozilla yang terkini atau pembebasan SeaMonkey, anda mesti memilih Sepenuh atau Sebilangan apabila memasang untuk mendapatkan ChatZilla.

* Jika anda menggunakan Mozilla Firefox, atau ingin mengunakan ChatZilla untuk anda Mozilla atau SeaMonkey memasang, anda boleh memasang version terbaru daripada tapak Mozilla Update. Version-version semasa dan lebih tua boleh dijumpa atas halaman ChatZilla Development juga.

Nota: Sedang semua platform-platform, anda akan memerlukan untuk mula semula pelayar anda selepas memasang. Jika anda menggunakan Quick ciri Launch bagi atau Mozilla SeaMonkey, anda akan memerlukan untuk keluar dilancarkan segera ikon pada taskbar anda juga, dan pada beberapa sistem, anda mungkin perlu untuk mula semula sistem pengendalian.

1.2 Bagaimana cara uninstall ChatZilla?

Mozilla Firefox boleh di install pemasangan penyambung seperti ChatZilla seperti berikut:

1.Buka Tools > Extensions

2.Cari ChatZilla extension, and memilihnya.

3.Sama ada klik pada butang Uninstall, atau klik kanan dan memilih Uninstall.

4.Mengesahkan yang anda mahu uninstall ChatZilla,kemudian anda perlu untuk mula semula Mozilla Firefox menyelesaikan uninstall.

Mozilla dan SeaMonkey tidak mempunyai uninstall ciri untuk XPI, tetapi membuang ChatZilla adalah biasanya mungkin.

Amaran: Buku panduan install pemasangan prosedur adalah di sediakan dengan tiada apa-apa jaminan.

1. Tutupkan Mozilla atau SeaMonkey.

2. Cari (dalam permohonan itu install direktori) dan menama semula fail tersebut components/chatzilla-service.js dan chrome/chatzilla.jar ke sesuatu yang lain .

3. Larikan regchrome.

4. Kalau Permulaan Mozilla adalah dengan baik, Kalau semua berfungsi, Kalau tidak, jangan namakan dan tinggalkan segala-galanya ,atau memotong pemasangan itu dan permulaan dari scratch.

1.3 Bagaimana saya mengemas kini ChatZilla ke satu version berbeza di SeaMonkey pada Linux / BSD ?

Dalam SeaMonkey, ChatZilla akan perlukan untuk mengemas kini beberapa file di mana ada pada direktori permohonan(selalu ini is/usr/local/seamonkey). Direktori ini adalah biasanya di tuliskan hanya sahaja oleh root , yang mana mengundang kepada masalah semasa anda larikan SeaMonkey biasanya.kamu telah dinasihatkan untuk sementara untuk buat diri kamu sebagai pemilik direktori ini (Misalnya contoh gunakan chown tool) dan dengan larikan SeaMonkey biasanya,mengemas kini install,memulakan semula SeaMonkey,dan melakukan pemeriksaan segala-galanya berfungsi Selepas memastikan segalanya OK, pastikan anda menetapkan root untuk menjadi pemilik kepada installation direktori semula.

1.4 Bagaimana saya buat irc : Url kerja dengan saya pelanggan Irc diganti dengan ChatZilla?

Kalau anda gunakan rangkaian Mozilla atau SeaMonkey, anda perlu guna untuk gunakan uninstall prosedur Di terangkan diatas. Kalau anda gunakan Mozilla Firefox, anda boleh memutuskan pada ChatZilla extension dengan gunakan cara-cara berikut:

1. Buka Tools > Extensions.

2. Pilih ChatZilla daripada senarai pada Extensions.

3. Klik-kanan ChatZilla, and pilih Disable.

4. Memulakan Semula Mozilla Firefox untuk sebenarnya memutuskan ChatZilla.

2 · Membuat Permulaan

2.1 Bagaimanakah saya ingin memulakan ChatZilla?

* Dalam Mozilla Suite atau SeaMonkey, Window > IRC Chat.

* Dalam Mozilla Firefox, Tools > ChatZilla.

* Dalam Mozilla Firefox, anda boleh menempatkan butang ChatZilla pada toolbar anda.

* kamu boleh juga bermula dengan browser dengan untuk chat perintah pilihan barisan. Ini akan melancarkan ChatZilla digantikan dengan browser front end.

* Anda boleh menaip pada IRC URL di dalam URL bar. Taip hanya irc: untuk melancarkan ChatZilla dan menyambung kepada channels.

Tip: Anda boleh bookmark URL ini, dan file kan tersebut walaupun itu buat perasaan kepada kamu.

* Sudah Tentu, anda boleh guna sebarang IRC URL untuk mulakan ChatZilla dan buat penyambungan kepada lokasi ditentukan, bagaimanpun,channel tersebut tidak akan memasuki lain daripada irc.

* Dalam sesetengah peristiwa-peristiwa luar biasa, Dalam sesetengah sambungan pengurus Mozilla Firefox akan tidak berfungsi pada penyambung chatzilla sebaik selepas memasang, walaupun benda itu tidak tunjuk ia tidak berfungsi dalam senarai. Jika anda tidak boleh mulakan ChatZilla seperti dinyatakan diatas(misalnya contoh, Anda akan dapat mesej menyatakan bahawa IRC protocol anda tidak berdaftar), Cuba tidak aktifkan ChatZilla, memasang semula Firefox, aktifkan semula ChatZilla, dan memasang semula Firefox semula.

2.2 Bagaimana saya menyambung ke satu rangkaian atau server?

ChatZilla datang dari dengan pilih daripada rangkaian IRC yang popular,yang mana boleh disenaraikan melalui pada /networks perintah. Nama rangkaian itu boleh diklik untuk disambungkan kepada mereka , atau pada /attach perintah boleh di gunakan.

Tip: ChatZilla membenarkan anda buat penyambungan pada pelbagai servers pada satu masa, begitu, tidak seperti pelanggan lain, penyambungan pada rangkaian baru atau server tidak akan memutus anda pada rangkaian semasa anda atau server.Anda boleh buat manual dan buat dengan pada/disconnect perintah.

Input

/networks

Output

Boleh didapati rangkaian [dalnet, efnet, freenode, hybridnet, moznet, quakenet, serenia, slashnet, undernet, webbnet].

Input

/attach moznet

Output

Rangkaian pendapat untuk moznet membuka.

Percubaan untuk menyambung pada moznet.Gunakan /cancel untuk menggugur.

Penyambungan pada irc://moznet/ (irc://irc.mozilla.org/), Percubaan1 dari 5.

Mesej tentang penyambugan, dan pada "message of the day" (MOTD).

Pengujung pada /MOTD perintah.

Tiada Alasan bahawa anda ada pada dan gunakan sahaja pada rangkaian disediakan oleh ChatZilla - anda boleh meyambung pada sebarang IRC server anda suka guna dengan /server perintah. Misalnya contoh, cara lain untuk menyambung pada rangkaian Mozilla IRC adalah (The akhir satu kegunaan ialah hubungan selamat):

Input

/server irc.mozilla.org

/server irc.mozilla.org 6667

/sslserver irc.mozilla.org 6697

Lebih umum /attach perintah menerima satu irc: URL sebagai parameter. Kamu boleh kemungkinan pada irc:// kata awalan, bagaimanpun. Ini boleh digunakan pada penyambung pada satu rangkaian dan channel dengan satu perintah, seperti /attach moznet/chatzilla, atau/attach moznet/killer,isnick.

2.3 Bagaimana saya mengguna proxy dengan ChatZilla ?

ChatZilla akan berfungsi automatik dengan kebanyakan konfigurasi sebagai ia berfungsi dengan browser anda rangkaian konfigurasi. Di sana ada peting empat main konfigurasi utama anda boleh gunakan:

* SOCKS v4/v5 proxy: saja konfigurasi pada anda punya penetap browser SOCKS proxy .ChatZilla akan guna proxy ini dengan tidak sengaja.

* HTTP proxy: pastikan browser anda ada satu konfigurasi HTTP proxy , dan kemudian menetap "http"sebagai pada Proxy Type.

* Force no proxy: kalau anda ada SOCKS proxy pada dengan browser untuk benda lain dan tidak hendak ChatZilla untuk digunakan, menetap "none" sebagai pada Proxy Type.

* No proxy at all: dengan tiada SOCKS proxy menetap di browser anda, ChatZilla akan dengan tidak sengaja gunakan terus penyambung. Ini akan pada mode normal pada operasi akan akan ditetapkan dengan meninggalkan Proxy Type kosong.

Pada penetap Proxy Type di jumpai didalam ChatZilla kecenduragan window, atas pada umum tab ini pada penyambung kumpulan. Ia wujud kedua-dua untuk menetap Global dan untuk semua rangkaian.Ia hanya ada dalam ChatZilla 0.9.75 dan terkini.

2.4 Apakah yang saya harus buat jika saya dapat satu kesalahan menyambung?

Pertama, jangan panik.Ia semua ditentukan atas kesalahan tersebut. Pada kebanyakan alasan umum ialah pada alamat salah pada server, atau satu firewall Silap dikonfiguraskani.Pada senarai tersebut akan dengan penuh harapan menutup pada kesalahan anda ada, tapi kalau anda nak dapat satu kesalahan lain cuba untuk menyambung pada #chatzilla pada irc.mozilla.org dan kami akan membantu menyelesaikan masalah anda.

* Output

Host yang tidak diketahui ``irc.example.com'' menyambung pada irc://irc.contoh.com/ (irc.contoh.com:6667).

Kesalahan bermakna ChatZilla tidak boleh menjumpai badan server untuk pada nama diberikan. Ia paling mungkin yang nama server ditentukan ialah tidak betul, walaupun ia mungkin disebabkan oleh tetapan DNS untuk hos rangkaian ataupun masalah DNS tempatan.

* Output

Connection to irc://irc.example.com/ (irc.example.com:6667) timed out.

Masalah ini bermaksud alamat rangkaian telah dijumpa, tetapi ia tidak menunjukkan balasan apabila dihubungi. Kemungkinan penyebab ini adalah kerana tetapan anti-virus atau firewall telah menghalang IRC. Jika anda tidak mempunyai firewall, atau juga tidak boleh digunakan selepas ditutup, kemungkinan rangkaian IRC itu ditutup sementara.

* Output

Connection to irc://irc.example.com/ (irc.example.com:6667) refused.

Masalah ini bermaksud alamat rangkaian telah dijumpa, tetapi ia tidak membernarkan anda membuat penyambungan. Ini berkemungkinan kerana port yang salah (contoh seperti 6667)digunakan, pastikan rangkaian itu bukan dalam port yang berlainanan (terutamanya jika anda berhubung menggunakan SSL) dan cuba lagi. Masalah ini juga mungkin bermaksud rangkaian tersebut mengalami masalah teknikal.

* Output

Connection to irc://irc.example.com/ (irc.example.com:6667) closed.

Ini bermaksud hubungan telah ditutup sebelum ia boleh dihubungi. Kemungkinan penyebab ini adalah kerana tetapan anti-virus atau firewall telah menghalang IRC.

ZoneAlarm Internet Security dikenali sebagai penghalang IRC seperti ini, anda boleh memperbaiki ini dengan mengikut arahan IMSecurity > Settings > Advanced dan buang tick pada perkara "Block IRC".

* Output

Connection to irc://irc.example.com/ (irc.example.com:6667) reset.

Ini bermaksud ChatZilla tersebut boleh membuka hubungan tetapi telah ditutup. Kemungkinan penyebab ini adalah kerana tetapan anti-virus atau firewall telah menghalang IRC.

McAfee Anti-Virus dikenali untuk berbuat demikian and anda perlu buka halangan port IRC untuk menggunakan pelanggan IRC, anda boleh membuat demikian daripada "Access Protection" didalam tempat "VirusScan Console" dengan membuka peraturan untuk port 6666-6669. Baca dokumen program anti-virus anda untuk arahan bagaimana untuk menggunakan ia atau anti-virus yang lain.

Mana-mana komputer diantara anda dan rangkaian boleh menyebabkan masalah ini, jadi ia juga hanya reset atau reboot DSL router anda atau tetapan rangkaian tempatan bertukar. Dalam kes ini, masalah itu hanya untuk sementara, dan anda akan dapat berhubung semula dalam beberapa saat.(ChatZilla akan cuba semula dengan anda).

* Output

ERROR Closing Link: irc.example.com (Install IdentD)

Mesej ini, kadang-kadang berlainan perkataan (tetapi selalu menyebut "ident" atau "identd"), bermaksud rangkaian yang anda sedang berhubung memerlukan penyesahan servis yang unik.

2.5 Bagaimana saya nak buka 'ident'?

Sesetengah rangkaian memerlukan anda membuka "ident server" untuk berhubung, walaupun rangkaian ini hanya berguna jika anda menggunakan pelanggan komputer yang banyak (dimana ramai orang yang boleh menggunakan satu komputer yang sama).

Di dalam ChatZilla 0.9.71, anda boleh memeriksa kotak "Enable Identification Server during connection process" di Preferences, atau memasukkan arahan /network-pref identd.enabled true untuk membuka ident rangkaian ChatZilla untuk rangkaian sekarang.

Note: Ident rangkaian tertentu pada port TCP 113. Ini bermaksud anda perlu membuka port ini pada mana-mana tetapan NAT atau firewall yang anda gunakan.

Note: Dalam sesetengah sistem, seperti Linux dam Mac OS X, ident rangkaian mestilah digunakan untuk salah satu sistem. Anda perlu meneliti dokumen sistem anda untuk keterangan lanjut.

Tips: Sesetengah rangkaian hanya mempunyai beberapa server rangkaian yang memerlukan ident. Percubaan sesetengah rangkaian mungkin membenarkan anda berhubung tanpa menggunakan ident.

2.6 Bagaimana saya ingin memasuki saluran?

Setelah anda berhubung pada rangkaian, anda boleh memasuki saluran dengan menggunakan arahan /join. COntoh, jika anda berhubung kepada MozNet, anda boleh memasuki saluran ChatZilla.

Input

/join #chatzilla

Output

Penmandangan saluran untuk #ChatZilla

ANDA (Nama samaran) has joined #chatzilla

Topik untuk #chatzilla adalah "ChatZilla -- VERSION TERBARU ialah 0.9.68.5.1"

Topik untuk #chatzilla telah diletakkan oleh Somebody pada 22 September 2005 16:37:05

Tips: Tidak pasti saluran apakah untuk sesetengah rangkaian? Hanya berhubung, klik pada IRC > Masuk saluran... dan periksa pada senarai saluran.

Tips: Arahan /j adalah jalan pendek untuk /join.

2.7 Bagaimana saya nak melihat senarai saluran pada rangkaian?

Gunakan IRC > Join channel... untuk membuka dialog yang akan menunjukkan semua saluran pada rangkaian. Anda boleh memasuki rangkaian yang ada atau membuat rangkaian yang baru melalui dialog ini, nama saluran, topik atau nombor pengguna yang berlainan. Pada rangkaian yang besar, bagaimanapun, dialog ini mungking susah untuk beroperasi (20,000 saluran mempunyai limitnya tersendiru, is about its limit, terpulang kepada limitan JavaScript). Nota: Dialog ini telah dimasukkan di ChatZilla 0.9.67 dan tidak terdapat di version sebelumnya. Arahan /list boleh digunakan untuk membawa senarai saluran pada rangkaian tersebut. Pada saluran yang besar, bagaimanapun, ia mungkin mengambil masa yang sangat lama,On large networks. Pada sesetengah rangkaian, anda akan ditendang keluar dengan mesej seperti "Excess Flood" kerana berbuat demikian. Sesetengah rangkaian kenali tetapan /list untuk jumlah nombor pengguna di dalam saluran, dll. Cth. (jika anda memerlukan perkara seperti ini, lihat pada perkara diatas). ChatZilla juga memperkenalkan arahan /rlist, dimana boleh digunakan untuk menjawab senarai terpulang pada nama saluran terpulang pada softwear rangkaian. Taip /help rlist untuk keterangan lanjut.

2.8 Apakah maksud simbol yang terdapat pada senarai nama pelanggan

What do the symbols/blobs in the user list mean?

*Tiada simbol/hitam: Biasa - pengguna tersebut tidak mempunyai status.

* +/kelabu: Voice - pengguna tersebut boleh bercakap didalam saluran apabila ia didiamkan. Digunakan pada pengguna sebagai tanda percaya tanpa sebarang kuasa.

* %/biru: Halfop - pengguna tersebut mempunyai kuasa untuk mendiamkan saluran, tukar topik, dll, tetapi tidak boleh menendang halfop lain juga pengguna yang mempunyai pangkat yang lebih tinggi, juga tidak boleh membuat op/halfop yang baru. Tidak semua rangkaian terdapat halfop.

* @/hijau: Op - pengguna tersebut boleh memberi/ambil balik status op/halfop/voice, dan menukar topik channel dan menukar tetapan saluran yang lain terpulang kenapa tetepan rangkaian.

* &/oren dan /unggu: Admin/Founder channel - Pangkat tertinggi op, biasanya pangkat diberikan rangkaian.

2.9 Bagaimana saya ingin keluar daripada rangkaian?

Untuk keluar daripada rangkaian tanpa menutup ChatZilla, klik-kanan pada tab daripada rangkaian dan tekan pada Disconnect From option, atau tukar pada pandangan dalam rangkaian dan gunakan IRC > Disconnect From menu item. Anda juga boleh menaip /disconnect dimana-mana sahaja.

Tips: Untuk keluar dari semua saluran tanpa menutup ChatZilla, taip /disconnect-all.

2.10 Bagaimanakah saya ingin sembunyikan alamat IP saya daripada pengguna lain?

Secara umum, anda tidak boleh. IRC biasanya, alamat IP anda digunakan untuk berkomunikasi dengan setiap pelanggan. Terpulang kepada dimana anda berada, dan siapakah musuh anda, ini bukanlah satu masalah. Dalam percubaan, ini bukanlah satu masalah kepada pelanggan biasa.

Bagaimanapun, rangkaian yang besar membolehkan pengguna menggunakan mode "x" dimana menyembunyikan alamat IP daripada pengguna lain. (IRC Operator masih dapat melihat alamat IP sebanar anda). Anda juga boleh menggunakan mode pengguna ini dengan menambah "x" pada kotak Usermode di tab General di preferences, ataupun di Global Settings, ataupun di rangkaian sendirian.

Nota: Ingat bahawa bukan semua rangkaian mempunyai ini. Yang tidak terdapat tidak akan menghiraukannya, jadi jangan berasa tidak pasti untuk mencuba menambah mod itu.

2.11 Bagaimana saya ingin menggunakan DCC untuk menghantar fail?

ChatZilla mempunyai tetapan DCC Chat dan DCC File. Berikut adalah arahan dan langkah-langkah untuk menggunakannya. Taip/help dcc pada ChatZilla untuk keterangan lanjut.

Nota: Beberapa arahan biasa DCC yang dipilih adalah Resume dan Reverse. ChatZilla sekarang tidak mempunyai tetapan berikut, tatapi kedua-dua itu akan dirancangkan pada version yang akan datang.

/dcc-chat nickname

Menghantar DCC berbual kepada nama samaran, dimana boleh dijawab atau tidak.

/dcc-send nickname

Katakan anda mempunyai fail yang hendak dihantar kepada nama samaran, selepas dimana ia dihantar. Pengguna boleh memilih sama-ada menjawab ataupun tidak.

/dcc-accept

Menerima DCC Chat yang terakhir atau pilihan DCC File kepada anda. Ini tidak akan berguna dalam masa 10 saat waktu pilihan dihantar, ketika anda ingin menerima pilihan tersebut, sila gunakan arahan /dcc-accept nama-samaran.

/dcc-decline

Menolak (gagal) pilihan DCC Chat atau DCC File yang terakhir.

/dcc-accept-list, /dcc-accept-list-add, /dcc-accept-list-remove

MEnyelia senarai DCC auto-accept. Pilihan DCC Chat atau DCC File daripada pengguna dalam senarai ini akan diterima secara automatik.

Arahan sambungan terus pelanggan

2.12 Bagaimana saya ingin memilih set perkataan? (dan mengapa pengguna lain tidak dapat membaca perkataan saya?)

ChatZilla membenarkan anda memilih kod perkataan pada level yang berlainan. Perkataan biasa yang digunakan oleh ChatZilla ialah UTF-8, dan ia mensyorkan bahawa anda membiarkan tetapan ini.

Tip: Perkataan yang paling umum adalah ISO-8859-15, sejak dimana mIRC selalu guna(ia juga boleh membuat Shift-JIS untuk bahasa Jepun). Jika anda tidak pasti, or pengguna lain juga tidak tahu, cuba gunakan ISO-8859-15 dahulu (taip /charset ISO-8859-15 pada saluran).

Malangnya masalah yang IRC alami yang perkataan luar negara (dan kebanyakan ialah non-US-ASCII) tidak boleh dihantar tanpa mengkodkannya. Masalahnya ada banyak, banyak kod perkataan yang berlainan yang ada, dan berlainan sistem, dan program yang berlainan. Untuk membantu anda, ChatZilla mempunyai banyak kod perkataan yang berlainan untuk pilihan anda.

Jika teks anda mengeluarkan tanda soal (?) atau perkataan yang luar biasa (contoh, perkataan Jepun pada saluran Danish) jadi ia bermaksud ChatZilla yang digunakan tidak sama dengan kod yang digunakan pada pengguna lain. Carta dibawah menunjukkan senarai arahan charset yang terdapat di ChatZilla.

/default-charset

Memilih perkataan yang biasa untuk semua rangkaian/saluran dan pengguna. Charset ini digunakan apabila tidak ada charset yang lain ditetap.

/charset

Memilih kod perkataan untuk permandangan tertentu, dan berguna untuk semua permandangan. Apabila menukar rangkaian semua saluran dan mesej akan ditukarkan kecuali menetapkan pada saluran atau permandangan mesej yang tertentu.

Arahan kod perkataan.

2.13 Bagaimanakah saya ingin memulakan logging?

Logging ChatZilla dibenarkan bermula pada nombol yang ada pada level. Jalan yang terbaik memulakan loggin untuk permandangan yang tertentu adalah taip /log pada permandangan.

* Untuk log permandangan sekarang, taip log on, taip /log off untuk berhenti.

* Untuk log semua saluran, taip /pref channelLog true.

* Untuk log semua permandan rangkaian, taip /pref networkLog true.

* Untuk log semua mesej, taip /pref userLog true.

Persamaan log

Pastikan bahawa anda mungkin terlebih guna arahan /log.

Secara umumnya, ChatZilla menyimpan log pada profil. Taip /pref logFileName untuk melihat fail tersebut. Anda boleh menukar logFileName, tapi ia tidak akan menyalin lof yang lama.

3 · Basic Usage

3.1 Adakah ChatZilla mempunyai kegunaan nama samaran yang berlainan?

Ya. Taip nama samaran dan tekan kunci tab.

Jika nama samaran tidak unik, ChatZilla akan menunjukkan mana-mana perkataan yang ada sama dengan nama samaran. Jika anda menekan tab dua-kali, ChatZilla akan menunjukkan semua nama samaran yang hampir sama.

Daripada permandangan rangkaian dan mesej, anda boleh tab penuh pada nama samaran didalam mana-mana saluran pada rangkaian yang sama. Daripada permandangan saluran, hanya pengguna dalam saluran yang sama akan dimasukkan didalam kegunaan tab.

Tip: Untuk menyiapkan nama samaran saluran, taip hanya perkataan "#", tekan knci tab, dan ChatZilla akan menunjukkan anda.

Jika anda menekan kunci tab pada garis yang kosong, ChatZilla akan menunjukkan pengguna yang terakhir yang anda pernah berbual.

Katakan rginda_home dan rginda_work adalah pengguna didalam saluran:

1.Taip rg dan tekan tab. ChatZilla akan menunjukkan rginda_ kerana ia mempunyai 2 nama samaran yang bermula dengan perkataan itu.

2.Tekan tab dua-kali, cepat. ChatZilla menunjukkan mesej ``2 matches for “rginda_”: [rginda_home, rginda_work]''.

3.Masukkan h, dan tab. Jika ini adalah perkataan yang pertama, ChatZilla menunjukkan ``rginda_home, ''.

Kegunaan nama samaran

3.2 Adakah ChatZilla mempunyai kugunaan arahan yang lain?

Ya. Ia berguna seperti kegunaan nama samaran.

Tip: Anda tidak perlu menaip arahan yang penuh - ChatZilla membenarkan anda memendekkan arahan cukup untuk digunakan.

Amaran: Sesetengah saluran dan laman web mensyorkan anda menggunakan /cs daripada /msg ChanServ. SIla ambil perhatian bahawa ini tidak boleh digunakan di ChatZilla pada version sebelum 0.9.79, kerana mereka menyokong arahan /css dimana sama dengan ChatZilla (sejak /cs bukan arahan IRC). Di ChatZilla 0.9.79, arahan /css telah dipindah kerana ia cuma alias untuk /motif.

3.3 Kenapa sesuatu mesej keluar daripada tab rangkaian?

Mesej itu telah disalin kerana ia padan dengan senarai ikutan anda.

Menu View > Copy Important Messages boleh digunakan untuk hentikan perkara ini.

3.4 Dimanakah tetapan timestamp?

Gunakan View > Show Timestamps untuk menggunakan timestamp, atau membukanya melalui tetapan yang ada pada tab Appearance di preferences, atau tetapan global.

3.5 Kenapa sesetengah saluran tidak menunjukkan mesej JOIN, PART, QUIT atau pertukaran nama samaran??

Kemungkinan besar adalah ChatZilla telah automatik membuka "Conference Mode" pada saluran, dimana melebihi limit pengguna (biasa adalah 150 pada version sekarang).

Untuk periksa atau menukar limit, buka window preferences ChatZilla, dan periksa tab Appearance - ia dilabelkan sebagai "Conference Mode limit". Anda boleh menukar limit global (pilih Global Settings pada sebelah kiri), pada rangkaian satu (pilih rangkaian), atau saluran.

Conference Mode automatik dibuka sekiranya nombor pengguna bertukar, tetapi hanya kiraan sekurang-kurangnya 10 keatas atau bawah daripada tetapan.

3.6 Apakah senarai ikutan?

Senarai ikutan adalah senarai perkataan atau nama samaran yang anda ingin ChatZilla untuk mengingatkan. COntoh:

* Mesej ini akan ditunjukkan berlainan dari mesej yang lain.

* Jika anda mempunyai "Copy Important Messages", mesej itu akan disalin kepada permandangan rangkaian.

* Tab saluran akan bertukar merah.

* ChatZilla mungkin beep, atau bermainkan fail .wav.

* Window ChatZilla akan mendapatkan reaksi anda.

Secara amnya, nama samaran anda hanyalah satu-satunya didalam senarai ikutan. Anda boleh menambah perkataan lain dari tab Lists di Global Settings, dalam preferences.

3.7 Bagaimanakah saya ingin memasuki saluran yang mempunyai kunci?

Daripada dialog ChatZilla, pilih Global Settings, lepas itu tab Startup, masukkan saluran baru ke dalam senarai autoconnect, dan masukkan nama saluran sebagai channelname?key=keyvalue. Jadi, jika anda ingin memasuki saluran #cia pada rangkaian Mozilla menggunakan kunci pada startup, anda perlu memasukkan sebagai irc://moznet/cia?key=tenent.

Nota: Anda boleh mencari keterangan lebih about irc: URL, dimana termasuk bagaimana untuk memasukkan kunci pada rangkaian, dan bagaimana untuk mendapatkan kunci/kata-laluan daripada memasukkannya terus.

Amaran: Informasi ini diterangkan sebagai teks biasa di fail preferences anda. Sesiapa yang menggunakan mesin anda boleh mambacanya.

3.8 Bagaimana saya ingin gunakan warna/tebal/garis didalam perkataan saya?

Pertama, anda mesti menetapkan tetapannya - ini adalah untuk memastikan anda ingin menggunakan warna dan bukannya untuk mengacau orang (warna yang berlebihan akan menjadi satu kekacauan yang besar).

Sila buat /pref outgoing.colorCodes true untuk membuka masukan warna. Tetapan ini akan disimpan, jadi anda hanya perlu memasukkannya sekali.

Untuk masukkan warna, tebal atau garis, anda perlu memasukkan % kedalam kotak input, lepas itu anda akan mendapat satu window menyatakan apa yang perlu dibuat. Berikut adalah:

Chart warna

* %U - garisan

Warning: %B - tebalan

Warning: %R - menukar warna pada foreground dan background

Warning: %O - menukar warna kepada yang asal

Warning: %C - menetap warna pada perkataan, cth, %C4 untuk warna merah

Warning: %% - meletakkan dua peratus sebelum U, B, R, O or C menghentikan ChatZilla daripada menggunakannya, jadi anda masih boleh menggunakan "%C" dengan menaip %%C.

3.9 Bagaimana saya ingin menggunakan senyuman/emosi/muka didalam perkataan saya?

Senang - cuma taip senyuman yang anda ingin dalam emel, dan ChatZilla akan automatik menunjukkannyaan. Tetapi apakah senyuman/emosi yang ada?

:-) - gembira

:-S - tidak faham

>:-( - marah

;-) - menjelik mata

B-) - kool

>:-D - jahat

:-D - sangat gembira/gelak

:") - malu

o_O - pening

X-D - gelak kuat

:~( - menangis

O_O - "eek", mata besar

:-O - terkejut

:-| - tidak tahu

:-? - ingin tahu

:-P - tunjukkan lidah

:-( - sedih

9_9 - guling mata

3.10 Bagaimana saya ingin membuka ChatZilla didalam tab?

Nota: Kita tidak mensyorkan jalan ChatZilla dalam tab.

Untuk mencuba, masuk chrome://chatzilla/content/ kedalam lokasi bar.

Amaran: Beberapa masalah dengan menggunakan ChatZilla dalam tab. Dibawah adalah senarai bagaimana untuk memperbaikinya.

* Klik-kanan pada kawasan berbual menunjukkan menu layaran selain daripada ChatZilla.

* Klik pada irc: URL pada kawasan bual akan membuka window yang berlainan. Masalah ini mungkin boleh dibaiki, tetapi ia mungkin susah pada waktu terakhir.

* Klik pada link laman web akan menukarkan ChatZilla dengan laman web tersebut.

* Klik pada irc: URL daripada laman web akan membuka window yang berlainan, selain daripada menjalankan ia pada ChatZilla dalam tab. Ini adalah satu-satunya masalah yang kita boleh baiki.

* Bug 286651 akan membuang segala tetapan apabila dibuka dalam tab, dimana akan berakhir dimana ia berfungsi.

3.11 Mengapakan tab saya kadang-kadang bertukar warna merah, hijau atau biru?

Warna yang berlainan bermaksud aktiviti yang berlainan.

* Hitam: Tiada aktiviti.

* Biru: Saluran bertukar pada sesetengah jalan. Ini berlaku apabika pengguna masuk atau keluar dari saluran, tukaran mod atau topik.

* Hijau: Mesej ditunjukkan pada tab. mesej boleh dikatakan mesej biasa, fungsi, atau notis. Mesej kepada anda akan bertukar kepada warna merah.

* Merah: Seseorang gunakan nama atau sebarang benda yang ada pada senarai ikutan anda, atau seseorang menghantar mesej kepada anda.

4 · Tetapan ChatZilla

4.1 Bagaimana saya ingin menetapkan nama samaran saya?

Apabila anda menyambung kepada rangkaian dengan ChatZilla, anda dikehendaki memasukkan nama samaran. Jika anda ingin menukar nama itu nanti, gunakan arahan /nick. ChatZilla automatik mengingat nama samarang terakhir yang anda gunakan.

Nota: Di ChatZilla 0.9.67 dan kemudian, apabila anda menyambung kepada rangkaian dan orang lain menggunakan nama samaran anda, ChatZilla automatik mendapatkannya balik apabila mereka tukar nama atau keluar daripadanya, tetapi hanyu untuk 6 minit yang pertama.

4.2 Bagaimana saya ingin menetap informasi?

Informasi anda adalan satu baris dimana pengguna lain akan nampak apabila mereka membuat informasi terhadap anda. Ramai pengguna menggunakan nama penuh atau laman web. Gunakan arahan /desc untuk menukar informasi anda. Anda mesti berhubung semula untuk ia bertukar selepas arahan itu.

4.3 Bagaimana saya ingin autoperform gunakan sesuatu arahan apabila saya berhubung pada rangkaian?

Setian rangkaian mempunyai "autoperform" dimana ia mengandungi senarai arahan ChatZilla. Anda boleh gunakan arahan /network-pref, lihat contoh dibawah.

Amaran: Jika anda menggunakan ini untuk automatik mengsahkan anda kepada bot atau servis, ingat bahawa kata-laluan anda akan disimpan pada fail anda.

Arahan autoperform digunakan apabila ChatZilla berjaya dihubungkan pada rangkaian. Arahan ini digunakan sebelum memasuki saluran "Open at Startup".

Nota: Kegunaan ini dimasukkan pada ChatZilla 0.9.41.

Untuk menghantar mesej kepada pengguna apabila anda berhubung pada EFNet, pertama pilih sebarang tab dan first select any tab dengan EFNet, dan taip:

/network-pref autoperform msg WiZ saya berada di sini lagi

Anda boleh memisahkan arahan kepada orang lain dengan tanda koma (';'), seperti:

/network-pref autoperform msg WiZ yo; msg mozbot trees

Menetap arahan autoperform

4.4 Bagaimana saya tidak ingin ChatZilla automatik berhubung pada rangkaian?

Secara amnya, ChatZilla akan berhubung kepada rangkaian apabila anda didesak untuk keluar dari hubungan. Pada rangkaian dimana mempunyai limit idle, ini akan membuatkan anda diban sementara.

Jika anda ingin menutup ini, taip /pref reconnect false. Jika anda ingin menutup pada sesetengah rangkaian, taip /network-pref reconnect false.

Pastikan bahawa jika anda menukar tetapan kepada false, anda masih boleh menggunkan arahan /network-pref pada rangkaian.

4.5 Bagaimana saya ingin membuat ChatZilla auto-masuk apabila saya ditendang?

Secara umum, ChatZilla tidak akan auto-masuk apabila anda ditendang keluar. Anda boleh mengaktifkan ini dengan arahan /pref autoRejoin true, atau /channel-pref autoRejoin true.

Amaran: Berhati-hati di saluran yang anda aktifkan ini, sesetengah bot dan operator saluran akan melarang anda masuk semula jika anda auto-masuk apabila ditendang.

4.6 Bagaimanakan saya ingin menukar font size?

Control - + Membuat perkataan 2x besar

Control - – Membuat perkataan 2x kecil

Control - 0 Reset kepada yang biasa

Ringkasan jalan-pendek

Jika font anda terlalu besar atay kecil, ia seperti masalah dengan tetapan DPI anda.

Jika ia bukan masalah DPI, anda boleh menggunakan tetapan pada View > Font Family and Size.

Untuk yang jarang didalam menu, gunakan arahan /font-size dan /font-family mempunyai fungsi yang sama.

4.7 Bagaimanakah saya ingin menukar scheme warna di window mesej?

Daripada menu View Color Scheme. ChatZilla mempunyai tiga warna scheme, dikenali sebagai "motifs". Default Motif gunakan motif yang biasa. Dark Motif ialah latar belakang yang gelab dan perkataan putih. Light Motif adalah bertentangan, gunakan putih sebagai latar belakang dan hitam sebagai perkataan.

Arahan /motif boleh digunakan pada fail CSS dengan bermaksud http: atau fail: URL. Contoh, arahan /motif http://example.host.com/cool-color-scheme.css mungkin digunakan untuk memilih motif "cool-color-scheme.css" daripada "example.host.com".

Anda boleh menggunakan arahan /network-motif, /channel-motif, dan /user-motif untuk menetap tetapan motif pada sesetengah tab, atau tab kumpulan.ar tab.

4.8 Bagaimana saya ingin gunakan aliases (atau membuat arahan baru)

ChatZilla mempunyai sokongan script, bagaimanapun, bukan semua memerlukannya:

/alias moz attach moznet membuat alias mudah bernama "moz" untuk menyambung kepada MozNet. Jalankan /moz akan mengaktifkan alias itu.

Anda boleh menggunakan beberapa arahan dengan memisahkannya dengan tanda(;):

/alias channelsaya join #chatzilla; join #venkman; join #xul; join #js Membuat arahan-multi bernama "channelsaya". Jalankan /channelsaya akan memasukkan anda kepada saluran "#chatzilla", "#venkman", "#xul" dan "#js".

Disini ada beberapa kata kunci yang didapati:

Sintax: $(N) - Mendapatkan parameter pada posisi N, dimana 1 dijadikan pertama. Parameter tersebut dikehendaki untuk menjalankan alias itu.

Sintax: $(N+) - Mendapatkan parameter pada posisi N, dan semua yang mengikutnya. Hanya parameter N dikehendaki.

Sintax: $(M-N - Mendapatkan parameter M kepada N. Semua parameter adalah dikehendaki.

Sintax: $(all) - Mendapatkan semua parameter. Ini bersamaan dengan $(1+), tetapi tiada parameter dikehendaki.

Sintax: $(recip)- Mendapatkan nama target pada alias. Ini adalah nama permandangan alias, cth: nama saluran.

Sintax: $(nick) - Mendapatkan nama samaran pengguna.

4.9 Bagaimana saya ingin menunjukkan muka di ChatZilla?

Ia ada motif yang mempamerkan gambar pada nama samaran di pengguna moznet.

4.10 Bagaimana saya ingin tukar format timestamp?

Format timestamp dikawal oleh preference timestampFormat, dimana anda boleh menetapnya global, rangkaian atau saluran dan setiap mesej.

Format ditunjukkan biasa, kecuali 6 dibawah dimana:

* %y - 4 digit tahun

* %m - nombor bulan (1 - 12).

* %d - hari bulan.

* %h - jam, pada format 24-jam.

* %n - minit.

* %s - saat.

4.11 Bolehkan saya gunakan warna scheme yang berlainan untuk saluran?

Ya. Arahan /network-motif, /channel-motif, dan /user-motif boleh digunakan untuk memilih motif untuk sesetengah tab kumpulan. Contoh, anda mungkin menggunakan motif muka pada rangkaian moznet, tetapi "kosong" pada rangkaian DALnet. Jika anda mempunyai ruangan web (tiada CGI dikehendaki)anda boleh memaperkan fail CSS untuk saluran anda.

4.12 Bagaimana saya ingin membuat warna scheme sendiri?

Window output ChatZilla mempunyai stail dengan CSS biasa. Baca komen pada output-base.css untuk keterangan lanjut.

4.13 Bagaimana saya ingin membuat motif muka pada saluran/rangkaian?

Jika anda mempunyai saluran cgi-enabled, anda mungkin boleh cuba skrip pada chatzilla/facesrv/ di hacksrus. di sana, anda akan mendapat tiga skrip:

* makefaces.pl membuat tiga motif muka (output-default-faces.css, output-dark-faces.css, dan output-light-faces.css).

* addface.pl adalah CGI yang menerima gambaran melalui laman web dan menukar kepada saiz yang dikehendaki dan dijalankan pada makefaces.pl.

* faces.pl adalah CGI yang digunakan untuk menunjukkan semua muka pada laman web.

4.14 Bagaimanakah saya ingin membuat skrip ChatZilla?

Dengan JavaScript! ChatZilla ditulis sepenuhnya di JavaScript. Kumpulan ChatZilla telah membuat beberapa contoh bagaimana ingin gunakan framework:

* Untuk senarai biasa pada menu di ChatZilla, lihat menus.js.

* Untuk contoh pada arahan biasa, lihat commands.js.

* Preferences biasa boleh didapati di prefs.js.

* Arahan international, seperti pertolongan perkataan, label UI, dan senarai parameter boleh didapati di chatzilla.properties.

Tip: Jika anda mempunyai sebarang masalah, sila pergi #chatzilla - di sana mempunyai pengguna yang boleh membantu anda.

4.15 Bagaimana saya ingin memuat turun skrip ketiga ChatZilla?

1. Pertama, anda mesti mencari dimana ChatZilla memerlukan skrip. Ia boleh dilakukan pada:

Input

/pref profilePath

Output

Preference profilePath is "C:\Documents and Settings\James\Application Data\Mozilla\ChatZilla\Profiles\w58z18i7.default\chatzilla".

Nota: Jika arahan diatas kosong, anda perlu membuat /pref profilePath - dan memperbaikinya.

2. Pergi pada ChatZilla, pergi pada skrip. Ini dimana ChatZilla memerlukan skrip untuk digunakkan.

3. Membuat subdirectory yang baru - namakan ia sesuatu yang berkaitan dengan skrip.

4. Simpan skrip itu pada subdirectory yang baru. Pastikan fail bernama init.js ada, atau ChatZilla tidak akan menggunakan skrip itu!

5. Restart semula ChatZilla.

Tip: Jika anda mengalami masalah skrip tidak berfungsi, ia mungkin mengalami masalah. Periksa dengan membuat arahan /client, lepas itu tik pada IRC > Open This Tab At Startup, dan restart semula ChatZilla. Semua masalah kefungsian skrip akan ditunjukkan.

Nota: ChatZilla juga akan menggunakan chatzilla/scripts/init.js pada startup, jika sudah ada, Sila tutup satu.

4.16 How do I tweak the rest of the preferences?

Gunakan prefs dialog, daripada ChatZilla > Preferences. Jika anda ingin kontrol, dan menggunakan pref "hidden", gunakan arahan /pref. Taip /pref untuk semua senarai pada preferences global.

5 · Dokumentasi dan Resources

5.1 Bagaimanakah motif muka digunakan?

Motif muka hanyalah fail css. Mereka berfungsi sama seperti motif yang lain.

5.2 Dimanakah dokumentasi yang lain?

*The ChatZilla Home Page adalah dimana semua boleh didapati.

*The ChatZilla Development Page mempunyai version ChatZilla untuk dimuat-turun, dan informati mengenai ChatZilla.

*The Official ChatZilla FAQ adalah apa yang anda sedang baca sekarang. Anda juga boleh mendapat ini dalam format XML.

*Moztips menyimpan Unofficial ChatZilla FAQ. Ia agak lama, tetapi masih mempunyai informasi yang berguna.

5.3 Adakah ChatZilla mempunyai kumpulah berita atau emel?

Ya. Kumpulan berita adalah mozilla.dev.apps.chatzilla dan boleh didapati di saluran berita news.mozilla.org. Emel adalah dev-apps-chatzilla@lists.mozilla.org. Untuk melanggan, hantar email pada mailto:dev-apps-chatzilla-request@lists.mozilla.org?subject=subscribe dengan subjek "subscribe". Untuk berhenti, hantar emel kepada yang sama dengan subjek unsubscribe.

5.4 Adakah saluran IRC untuk ChatZilla?

Mestilah ada! Saluran itu adalah #chatzilla pada irc.mozilla.org. Jika anda baru pada IRC, sila baca irchelp.org. Sila bersabar jika anda berada di #chatzilla untuk bertanya soalan. Kita tidak 24 jam berada dihadapan komputer.

5.5 Dimanakah saya ingin mencati motif yang lain?

Cuba di hacksrus.com. Anda boleh menggunakan motif ini dengan menarik fail .css kepada window mesej ChatZilla atau gunakan arahan /motif.

5.6 Bagaimana saya ingin mempamerkan soalan untuk FAQ

Sila nyatakan pada mozilla.dev.apps.chatzilla, atau pada saluran IRC.

6 · Soalan Umum

6.1 Dimanakah kod ChatZilla diletakkan?

ChatZilla ditulis sepenuhnya di JavaScript dan XUL dan tinggal di ChatZilla.jar. Anda boleh melihat melalui online menggunakan LXR: mozilla/extensions/irc/.

6.2 Bagaimana jika saya terjumpa kuman pada ChatZilla?

1.Carikan duplicates. Anda boleh scan seluruh ChatZilla pada senarai.

2.Jika anda tidak ada duplicate, sila failkan kuman itu.

7 · Kata Akhir

Akhirnya, saya telah siapkan semua. Telah menangguhkan ini berbulan-bulan kerana kerja tetapi saya rasa ia sudahpun disiapkan. Terima kasih kepada fredfred untuk semua bantuan dan arahan yang diberikan. :)