Ελέγχοντας την πρόσβαση στο κανάλι σας

Version 1.0.1


Last translated by ssr () on 2003-11-07

Last revised by quen () on 2000-11-05

Originally written by quen () on 1997-06-20

Please direct any comments or feedback about this document (only! no help requests!) to docs@dal.net. If you need help on issues not covered in this document, please see the information at http://help.dal.net.

Εισαγωγή

Αυτός ο οδηγός εξηγεί πως να ελένχετε ποιός έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα προνόμια στο εγγεγραμένο (registered) κανάλι σας. Αυτά τα προνόμια χρησιμοποιούντε για να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του καναλιού, έτσι ώστε άλλα άτομα (που εμπιστεύεστε) να μπορουν να κρατήσουν την τάξη στο κανάλι όταν δεν είστε εκεί.

Αυτός ο οδηγός εξηγεί επίσης πως να κάνετε ban κάποιούς απο το κανάλι μόνιμα χρησιμοποιόντας τον ChanServ. Τα Bans που θέτετε με τον απλό τρόπο εξαφανίζοντε αν το κανάλι αδειάσει απο ανθρώπους σε οποιαδήποτε στιγμή.

Αν δεν έχετε κάνει register το κανάλι σας ήδη με τον ChanServ, πρέπει να το κάνετε πρώτα αυτό- διαβάστε την ερώτηση 1.8 "Πως κάνω register το κανάλι μου?" στις συχνές ερωτήσεις (FAQ) των Services, πριν συνεχίσετε να διαβάζετε.

Τέλος, μερικές σύντομες σημειώσεις - όταν δίνω μια εντολή να πληκτρολογήσετε όπως

/chanserv identify #κανάλι κωδικός

η εντολή πρέπει να πληκτρολογείτε όπως σας παρουσιάζετε, εκτός ότι θα πρέπει να αντικαταστήσετε τις απαιτούμενες παραμέτρους (το '#κανάλι' και 'κωδικός' στην προκειμένη περίπτωση) με τα κατάλληλα κομμάτια πληροφοριών. Για παράδειγμα, στο παραπάνω παράδειγμα, αν ο κωδικός σας ήταν 'apple' και το κανάλι σας ήταν '#mychannel', θα έπρεπε να πληκτρολογήσετε στην πραγματικότητα

/chanserv identify #mychannel apple

Όταν οι εντολές ξεκινάνε με /chanserv/nickserv, ή /memoserv), αυτό είναι ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιήτε για να στείλετε μήνυμα στην υπηρεσία με τρόπο ασφαλή. Αν ο client σας δεν υποστηρίζει την εντολή, μπορείτε είτε να ξεκινήσετε τις εντολές με /quote chanserv, είτε με /msg chanserv@services.dal.net.

Contents

1 · Γιατί πρέπει να γνωρίζετε αυτή την πληροφορία

Το DALnet σας ενθαρύνει να διαβάσετε αυτό τον οδηγό γιατί:

 • Αν το κανάλι σας συναντήσει προβλήματα σαν καταχρηστική συμπεριφορά ή ένα takeover, θα χρειαστείτε AOPs και πιθανότατα SOPs ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

 • Αν το κανάλι σας μεγαλώσει πολύ, μπορεί να χρειαστείτε SOPs για να βοηθήσουν στην διαχειρισή του.

 • Προσθέτοντας τους λάθος ανθρώπους σαν AOPs και SOPs ή να προσθέσετε AOPs και SOPs με τον λάθος τρόπο, μπορεί να προκαλέσει τρύπες ασφαλείας που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα απο εχθρικούς χρήστες, έτσ θα πρέπει να είστε πλήρως ενημερωμένοι για την χρήση αυτών των επιλογών.

 • Αν χρειάζεστε μόνιμα bans σε χρήστες, θα πρέπει να ξέρετε πως να θέσετε AKICKs.

Μια περίληψη μπορεί να βρεθεί στο section 9, που εξηγεί εν συντομία ποιόν θα έπρεπε να προσθέσετε σαν SOPs ή AOPs και πως να τους προσθέσετε.

2 · Τι είναι οι AOPs και οι SOPs

Οι AOPs και οι SOPs είναι τα άτομα που εμπιστεύεστε αρκετά για να τους επιτρέψετε να έχουν συγκεκριμένη εξουσία στο κανάλι σας.

Οι SOPs είναι ένα επίπεδο υψηλότερο απο τους AOPs και έχουν όλα τα προνόμια των AOP και μερικά πρόσθετα. Σαν ιδρυτής, έχετε ένα υψηλότερο επίπεδο και έχετε όλα τα προνόμια των SOP και AOP, συν κάποιες πρόσθετες δυνάμεις που τις χρησιμοποιεί ο ιδρυτής μόνο. Δεν υπάρχει ανάγκη να προσθέσετε τον εαυτό σας στις λίστες SOP ή AOP.

Είναι πέρα απο το αντικείμενο αυτού του οδηγού να σας δώσει βοήθεια για την χρήση όλων των εντολών του ChanServ που δίνοντε στους AOPs και τους SOPs. Όμως, με κάθε ικανότητα δίνετε η κατάλληλη εντολή βοήθειας; πληκτρολογόντας αυτές ενώ είστε στο IRC θα σας παρέχει περαιτέρω πληροφορίες.

Οι AOPs έχουν τις ακόλουθες δυνάμεις:

 • Τους δίνετε ops (@) όταν μπαίνουν στο κανάλι; αν για κάποιο λόγο είναι στο κανάλι χωρίς ops, μπορούν να κάνουν τον ChanServ να τους δώσει ops ανά πάσα στιγμή. (/chanserv help op)

 • Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ChanServ για να δώσουν/αφαιρέσουν ops σε/από άλλα μέλη του καναλιού (αν το κάνουν αυτό, μια ειδοποίηση θα σταλεί στο κανάλι ενημερώνοντας τους άλλους στο κανάλι για αυτή τη πράξη, έτσι αυτή η πράξη δεν είναι ανώνυμη). (/chanserv help op)

 • Μπορούν να κάνουν unban τους εαυτούς τους απο το κανάλι αν γίνανε banned. (/chanserv help unban)

 • Λαμβάνουν που στέλνοντε σε όλο το 'κανάλι'. Μπορούν επίσης να στείλουν memos σε όλο το κανάλι; υπαρχεί μία ρύθμιση στο κανάλι που αποφασίζει πότε μπορούν οι AOPs, πότε οι SOPs ή μόνο ο ιδρυτής να στείλουν memos στο κανάλι. (/chanserv help set memo, /memoserv help send)

 • Είναι πιθανόν να θέσετε τα κανάλια έτσι ώστε μόνο οι ops να μπορούν να αλλάζουν το θέμα. (Όμως είναι επίσης πιθανό να τεθεί έτσι ώστε μόνο οι SOPs ή ο Ιδρυτής να αλλάξει το θέμα.) (/chanserv help set topiclock)

 • Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εντολές MKICK και MDEOP για να λύσουν προβλήματα takeover, αλλά αυτό δεν θα λειτουργήση αν οι SOPs ή ο ιδρυτής είναι στο. (/chanserv help mkick, /chanserv help mdeop)

 • Μπορούν να προσκαλέσουν τον εαυτό τους στο κανάλι (χρήσιμο αν το κανάλι είναι invite-only) εκτός και αν έχει τεθεί "private". (/chanserv help invite)

 • Μπορούν να δουν τις λίστες AOP, SOP και AKICK. (δείτε section 4)

Οι SOPs έχουν τις ακόλουθες πρόσθετες δυνάμεις:

 • Μπορούν να δώσουν, και να πάρουν, τα προνόμια AOP απο άτομα. (δείτε section 4)

 • Μπορούν να θέσουν ή να αφαιρέσουν AKICKs (μόνιμα bans) στο το κανάλι. (δείτε section 7 και section 8)

 • Μπορούν να αφαιρέσουν όλα τα bans απο το κανάλι χρησιμοποιόντας τον ChanServ. (/chanserv help unban)

 • Δέχοντε memos που στάλθηκαν στο κανάλι για SOPs. (/memoserv help sendsop)

3 · Πράγματα για να έχετε υπόψη σας όταν δίνετε προνόμια AOP ή SOP

Οι AOPs και οι SOPs είναι τα άτομα που μπορούν να χειριστούν προβλήματα των καναλιών όπως το flooding και τα takeovers όταν δεν είστε εκεί. Αν πρόκειτε να λειτουργείσετε ένα επιτυχημένο κανάλι, είναι δικιά σας ευθύνη να επιβεβαιώσετε ότι υπάρχουν αρκετοί AOPs (ειδικά) και SOPs έτσι ώστε να μπορεί να διατηρηθεί η τάξη στο κανάλι. Αν το κανάλι χρησιμοποιήτε χωρίς να υπάρχουν AOPs παρόντες, τότε είναι ένας εύκολος στόχος για flooding και κατάχρηση.

Όταν δίνετε προνόμια AOP και SOP, τους δίνετε μερικό έλενγχο στο κανάλι σας, αλλά είναι ακόμα υπόλογοι σε εσάς - μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τους αφαιρέσετε τα προνόμια AOP και SOP.

Όμως, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι θα δώσετε AOPs ή SOPs σε άτομα που εμπιστεύστε καθώς θα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Αν και δεν θα μπορούν να δημιουργήσουν μόνιμη ζημιά - ο ιδρυτής μπορεί να ξεκάνει όποιες αλλαγές κάνουν - μπορούν βέβαια να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα ειδικά όταν δεν είστε εκεί. Θα πρέπει να το θυμάστε αυτό όταν δίνετε προνόμια AOP ή SOP.

Σε μια παρεμφερή σημείωση: ποτέ μην δώσετε το κωδικό του καναλιού σε κανένα. Αυτό είναι το ίδιο σαν τους δίνετε το κανάλι σας - συνιδιοκτησία δεν υποστηρίζετε απο το DALnet και σε μια διαμάχη, όποιος έχει τον κωδικό θεωρείτε ο μοναδικός ιδιοκτήτης του καναλιού. Αν θέλετε να μοιραστείτε την εξουσία του καναλιού με άλλους που εμπιστεύεστε τότε κάντε τους SOPs.

Αν μια διαφορετική συμφωνία είναι επιθυμητή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοινωνικά συμφωνημένους περιορισμούς ( για παράδειγμα, ο ιδρυτής μπορεί να συμφωνήση να μην προσθέσει SOPs χωρίς να συμβουλευτεί τους υπάρχουν SOPs). Όμως το λογισμικό του DALnet και το προσωπικό του πάντα θα θεωρείτον ιδρυτή ενός καναλιού σαν το μοναδικό τελικό υπεύθυνο για το πως λειτουργεί το κανάλι. Και παρακαλώ σημειώστε ότι το DALnet δεν θα βοήθησει ποτέ κάποιον που έχασε ένα κανάλι επειδή μοιράστηκαν τον κωδικό; οι κωδικοί θα πρέπει πάντα να μένουν ασφαλής.

4 · Πως να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε AOPs και SOPs

Ο ιδρυτής του καναλιού είναι ο μοναδικός που μπορεί να δώσει ή να πάρει προνόμια SOP. Οι SOPs και ο ιδρυτής μπορούν να δώσουν ή να πάρουν προνόμια AOP. Οι δυο εντολές για να δείτε την λίστα είναι διαθέσιμες στους AOPs ή SOPs και στον ιδρυτή, αλλά όχι στους απλούς χρήστες.

4.1 Πως να δείτε την λίστα των SOPs ή των AOPs

/chanserv sop #κανάλι list
/chanserv aop #κανάλι list

Αυτές οι εντολές θα σας δείξουν την λίστα με τους SOPs ή τους AOPs (αντίστοιχα) στο κανάλι.

Αν έχετε ένα μεγάλο κανάλι, μπορείτε να βρείτε χρήσιμο να δείτε την λίστα με τους SOPs ή AOPs θέτοντας σαν κριτήριο τα nicknames ή τα masks:

/chanserv sop #κανάλι list wildcard
/chanserv aop #κανάλι list wildcard

(Για παράδειγμα, /chanserv aop #mychannel list g* θα σας δείξει την λίστα με όλους τους AOPs στο κανάλι #mychannel που το nickname τους ξεκινάει με το g.)

Όποια εντολή λίστας και να χρησιμοποιήσετε, ο κάθε AOP ή SOP εμφανίζετε με έναν αριθμό που κάνει εύκολη την αφαίρεση του αν το κρίνετε αναγκαίο. (δείτε παρακάτω).

4.2 Προσθέτοντας SOPs ή AOPs

/chanserv sop #κανάλι add nick ή mask
/chanserv aop #κανάλι add nick ή mask

Αυτές οι εντολές προσθέτουν άτομα στις λίστες SOP ή AOP. Αυτό είναι το αντίστοιχο του να δώσετε προνόμιο SOP ή AOP σε άτομα.

Γενικά θα ήταν καλύτερα να προσθέτετε AOPs ή SOPs χρησιμοποιόντας το nick τους (το οποίο θα έπρεπε να είναι registered) αλλά μπορείτε επίσης να το κάνετε χρησιμοποιόντας μια mask αν είναι αναγκαίο. Οι Masks δουλέυουν με τον ίδιο τρόπο που δουλεύουν οι ban masks των καναλιών - αν και φυσικά εδώ δίνουν προνόμια AOP ή SOP, δεν τους κάνουν ban - και δεν εξηγοούνται σε αυτόν τον οδηγό; για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον Οδηγό Ban.

Αν θέλετε να κάνετε κάποιον SOP που είναι ήδη AOP (ή το αντίθετο), δεν χρειάζετε να τους αφαιρέσετε απο την λίστα AOP, γιατί τα Services θα τους αφαιρέσουν αυτόματα για εσάς καθώς και θα τους προσθέσουν την ίδια στιγμή στην λίστα SOP.

Πρέπει να ελένξετε αν κάποιος έχει registered nick πριν τους δώσετε AOPs πληκτρολογόντας

/nickserv info nick

και να τους ζητήσετε να κάνουν register αν το nick δεν είναι registered. Αν προσπαθείσετε να προσθέσετε AOPs για κάποιον του οποίου το nick δεν είναι registered, θα τους προσθέσει χρησιμοποιόντας μια mask, το οποίο δεν είναι και τόσο καλή ιδέα (δείτε section 5).

Το κάθε κανάλι είναι περιορισμένο σε ένα μέγιστο αριθμό 300 AOPs και 100 SOPs. Ο ChanServ θα σας ειδοποιήσει αν προσπαθήσετε να προσθέσετε περισσότερους.

Σημείωση: Οι χρήστες μπορούν να θέσουν την επιλογή NOOP που θα σημαίνει ότι δεν μπορούν να προστεθούν σε κανένα κανάλι σαν AOP ή SOP. Δείτε /nickserv help set noop για περισσότερες πληροφορίες.

4.3 Πως να αφαιρέσετε SOPs ή AOPs

/chanserv sop #κανάλι del αριθμός ή καταχώρηση στην λίστα
/chanserv aop #κανάλι del αριθμός ή καταχώρηση στην λίστα

Αυτές οι εντολές χρησιμοποιούντε για να αφαιρέσουν άτομα απο τις λίστες SOP ή AOP.

Αυτό μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους συμπεριλαμβάνοντας:

 • Το άτομο καταχράστηκε τα προνόμια AOP ή SOP ή δεν τον εμπιστεύεστε πλέον για κάποιο λόγο.

 • Το nick "έληξε" και δεν είναι πλέον registered ή είναι registered απο κάποιον που δεν είναι ο αρχικός ιδιοκτήτης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εντολές με διαφορετικούς τρόπους; ο ευκολότερος είναι να χρησιμοποιήσετε την κατάληλη εντολή για να δείτε την λίστα και μετά να δώσετε τον αριθμό της καταχώρησης που θέλετε να διαγράψετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να δώσετε το nick ή την mask πρόσβασης που θέλετε να διαγράψετε; αν χρησιμοποιήσετε αυτήν την μέθοδο πρέπει να προσδιορίσετε το nick ή την mask ακριβώς όπως εμφανίζετε στην λίστα.

Αν διαγράφετε καταχωρήσεις βασιζόμενες στους αριθμούς της λίστας, θα πρέπει να διαγράφετε μια καταχώρηση την φορά. Οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν μετά απο κάθε διαγραφή, έτσι θα χρειαστεί να επαναλάβετε την εντολή για να δείτε την λίστα ώστε να δείτε τον σωστό αριθμό.

4.4 VERBOSE mode

Αν η επιλογή VERBOSE έχει ενεργοποιηθεί για ένα κανάλι, τότε όποτε γίνετε μια αλλαγή σε συγκεκριμένες επιλογές του καναλιού (στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν κάποιος προσθέτει ή αφαιρεί AOP/SOPs ή AKICKs), τότε όλοι οι ops που είναι στο κανάλι θα ενημερωθούν με μια ειδοποίηση.

Για να ενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή:

/chanserv set #κανάλι verbose on

5 · Συμβουλές στο πως να χρησιμοποιείτε διευθύνσεις mask στις λίστες AOP/SOP

Είναι γενικά καλύτερο να χρησιμοποιείτε nicknames, παρά να χρησιμοποιείτε διευθύνσεις masks, στις λίστες AOP/SOP. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό:

 • Μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς ποιός έχει AOPs ή SOPs.

 • Δεν είναι πραγματικά δυνατόν να κάνετε ένα λάθος και να δώσετε σε πολλά άτομα AOPs απο όσα θέλατε (για παράδειγμα αν βάλετε το σύμβολο * σε λάθος θέση σε μια mask.)

 • Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα με κάποιον που χρησιμοποιεί τον ίδιο διακομιστή με έναν AOP και παίρνει ops που ήταν για τον AOP, αυτά μπορούν να επιλυθούν χωρίς να χρειάζετε να αφαιρέσετε το AOP απο το συγκεκριμένο άτομο.

Υπάρχει ένα πλεονέκτημα στο να χρησιμοποιείτε διευθύνσεις masks:

 • Μπορείτε να ξέρετε ακριβώς πια διεύθυνση mask θα πάρει ops αυτόματα.

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε διευθύνσεις masks για να δώσετε AOPs, δείτε τον Οδηγό Ban που εξηγεί τις διευθύνσεις mask.

Σημειώστε ότι ενώ ο οδηγός εξηγεί πως να τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε άτομα ban, όταν τα χρησιμοποιείτε στις λίστες AOP δεν γίνοντε ban αλλά παίρνουν AOPs.

6 · Προβλήματα όταν οι λάθος άνθρωποι παίρνουν AOPs/SOPs

(Σημείωση: Αυτός ο τομέας γράφτηκε σχετικά με τους AOPs, αλλά όλα αυτά εφαρμόζοντε και στους SOPs επίσης.)

Υπάρχουν δυο βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να πάρει προνόμια AOP στο κανάλι σας, ακόμα και δεν τα δώσατε εσείς σε εκείνο το άτομο.

 • Αν ταιριάζουν με μια καταχώρηση πρόσβασης στη λίστα, ενός 'πραγματικού' AOP.

 • Αν το nick ενός απο τους AOP έληξε, και έκαναν register το nick.

Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν ops σε ένα κανάλι (αλλά όχι πρόσβαση σε κάποια απο τις εντολές του ChanServ για τους AOPs) αν ο ChanServ έχει πέσει και το κανάλι σας είναι άδειο όταν αυτού μπουν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για αυτό, αλλά ο ChanServ σπάνια μένει εκτός δικτύου για πάνω απο μερικά λεπτά.

Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν ops αν τους το δώσει κάποιος που έχει ήδη ops (π.χ. ένας AOP ή SOP). Έαν δεν θέλετε να το επιτρέψετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή που ονομάζετε OPGUARD που επεξηγείται στο τέλος του τομέα.

6.1 Πως βρείτε γιατί κάποιος έχει προνόμια

Για να ανακαλύψετε γιατί κάποιος έχει προνόμια AOP ή SOP σε ένα κανάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή του ChanServ why:

/chanserv why #κανάλι nickname

Αυτό θα εξηγήσει την καταχώρηση στην AOP ή SOP λίστα (αν είναι κάποια) που είναι υπεύθυνη για τα προνόμια που κέρδισε το άτομο, έτσι ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά αν υπάρχει πρόβλημα.

6.2 Προβλήματα με τις λίστες πρόσβασεις

Όταν έχετε προσθέσει άτομα στην λίστα AOP με nickname, αυτό θα σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ταιριάζει με την 'λίστα πρόσβασης' οποιουδήποτε απο τους AOPs θα έχει προνόμια AOP στο κανάλι.

Αν άτομα που δεν είναι AOPs γίνοντε opped απο τον ChanServ στο κανάλι, τότε μπορεί επίσης να υπάρχει πρόβλημα με τις λίστες πρόσβασης - μπορείτε ποιανού AOP's η λίστα είναι το πρόβλημα γιατί αυτός που δεν είναι AOP και πήρε op θα χρησιμοποιεί τον ίδιο παροχέα (π.χ aol.com, netcom.com, iquest.net, κλπ.) με κάποιον απο τους AOPs. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε αυτό με την εντολή why που δόθηκε παραπάνω.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον AOP (με memo αν δεν είναι online) προτείνοντας να βελτιώσουν την λίστα πρόσβασης τους ή να την αφαιρέσουν τελείως, κάνοντας identify στον NickServ με τον κωδικό τους κάθε φορά που έρχοντε στο DALnet. Στο μεταξύ, αν το άτομο που έχει ops δημιουργεί προβλήματα, τότε αφαιρέστε προσωρινά τα προνόμια AOP.

Αν εσείς ή αυτοί δεν καταλαίνετε την έννοια της λίστα πρόσβασης του NickServ - που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήτε το nickname σας στο DALnet χωρίς να δίνετε τον κωδικό κάθε φορά, αλλά παρουσιάζουν αδυναμία ασφάλειας χρησιμοποιόντας ένα κύριο παροχέα Internet - τότε ο Οδηγός πρόσβασης του NickServ περιέχει τις επεξηγήσεις που χρειάζεστε.

Θα έχετε ήδη καταλάβει ότι ένας κακός AOP θα μπορεί ηθελημένα να θέτει έτσι την λίστα προσβασής του, για παράδειγμα, να επτρέπει σε οποιονδήποτε ops στο κανάλι. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να βεβαιωνόσατε ότι εμπιστεύεστε τα άτομα που δίνετε AOPs.

Σαν μια προσωρινή λύση άν υπάρχει ένα πρόβλημα με τις masks πρόσβασης ή αν χρειάζετε η ασφάλεια να είναι υψηλή, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή IDENT για το κανάλι. Αυτό σημαίνει ότι ο ChanServ θα επιτρέψει μόνο τους AOPs που έχουν κάνει identify στον NickServ (με τον κωδικό για το nick τους) να έχουν πρόσβαση στα προνόμια τους στο κανάλι, συμπεριλαμβάνοντας και τα ops.

Ο ιδρυτής μπορεί να ενεργοποιήσει την επιλογή IDENT για ένα κανάλι χρησιμοποιόντας

/chanserv set #κανάλι ident on

Σημειώστε ότι αν το κάνετε αυτό, όποιες καταχωρήσεις που χρησιμοποιούν masks αντί για nicknames δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Για περισσότερες πληροφορίες:

/chanserv help set ident

6.3 Προβλήματα με ληγμένα nick

Μετά απο ένα μήνα (τώρα, 30 ημέρες) ένα register nickname το οποίο δεν έχει χρησιμοποιήθει θα λήξει. Αυτός είναι ένας τεχνικός όρος που σημαίνει ότι ο NickServ θα θεωρεί το nick σαν 'unregistered' έτσι ώστε ο καθένας θα μπορεί αν το κάνει register αν το θέλει.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι αν κάποιος ήταν στην λίστα με τους AOP σας και το nick τους λήξει. Τότε, επειδή το nick θα είναι ακόμα στην λίστα με τους AOP σας, όποιος κάνει register το nick θα μπορεί να πάρει πρόσβαση AOP αν έρθουν στο κανάλι σας.

Για να το αποτρέψετε αυτό απο το να συμβεί, μπορείτε να προσπαθήσετε να δώσετε AOPs μόνο στους τακτικούς του καναλιού που θα σας ενημερώσουν ότι θα λείπουν για ένα μήνα ή περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζετε πότε θα μπορεί να συμβεί αυτή η κατάσταση και θα μπορείτε απο πριν να αφαιρέσετε τα AOPs, ξαναθέτοντας τα όταν το άτομο επιστρέψει.

Θα πρέπει να ελένχετε συχνά για την περίπτωση που κάποιο απο τα nicks στην λίστα AOP/SOP του καναλιού σας έχει λήξει. Αυτό που έχετε να κάνετε για να δείτε την λίστα είναι:

/chanserv aop #κανάλι list

και να δείτε αν κάποιο απο τα nicknames δεν έχει την πληροφορία "τελευταία διεύθυνση" (μια διεύθυνση σε παρένθεση μετά το nick). Τα Nicknames που δεν έχουν αυτή την πληροφορία έχουν λήξει, και θα πρέπει να αφαιρέσετε αυτά τα ονόματα απο την λίστα με τους AOP.

Τα ληγμένα AOP nicknames δεν είναι συνήθως ένα σοβαρό πρόβλημα εκτός αν κάποιος προσπαθεί να είναι κακόβουλος ως προς το κανάλι σας - και ακόμα και τότε δεν θα έχει πολλές πιθανότητες για να το εκμεταλευτούν, καθώς οι μη AOPs δεν μπορούν να δούν την λίστα με τους AOP για να δούν για ληγμένα nicknames. Όμως, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να είστε ενήμεροι.

Είναι αναμενόμενο ότι τα Services σύντομα θα αφαιρέσουν αυτόματα τα ληγμένα nicknames απο τις λίστες AOP/SOP, αλλά τον καιρό που γραφόταν αυτό δεν γινόταν.

6.4 Ops που δεν θέλετε

Ακόμα και όταν ο ChanServ διαχειρίζετε ένα κανάλι, είναι πιθανό ότι μερικά άτομα τα οποία δεν είναι AOPs ή SOPs μπορεί να πάρουν ops (@) στο κανάλι. Ο κύριος λόγος που μπορεί αυτό να συμβεί είναι αν ένας AOP τους δώσει ops.

Αν εσείς σαν ιδρυτής του καναλιού δεν θέλετε να συμβεί αυτό, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή OPGUARD. Όταν ενεργοποιήθει αυτή η επιλογή, ο ChanServ δεν θα επιτρέψει ops (@) στο κανάλι (ακόμα και προσωρινά) εκτός τα άτομα είναι στις λίστες AOP ή SOP ή είναι ο ιδρυτής. Αν δωθούν σε κάποιον άλλο ops, Ο ChanServ θα τα αφαιρέσει αμέσως.

Για να ενεργοποιήσετε αυτή την επιλογή:

/chanserv set #κανάλι opguard on

7 · Τι είναι τα AKICKs

Τα AKICKs είναι του ChanServ το αντιστοιχό του ban σε ένα κανάλι και χρησιμοποιούντε για να αφαιρέσουν χρήστες που δημιουργούν προβλήματα στο κανάλι σας. Δεν εξαφανίζοντε όταν το κανάλι αδειάσει; μένουν ώσπου να τα αφαιρέσει ο ιδρυτής του καναλιού ή κάποιος SOP.

Το βασικό πρόβλημα με τα κλασικά bans στο κανάλι (αυτό που χρησιμοποιήτε όταν πατάτε την επιλογή 'Ban' στα popup μενού ή πληκτρολογόντας /ban ή /mode #κανάλι +b mask) είναι ότι είναι προσωρινά; αν φύγουν όλοι απο το κανάλι ώστε να αδειάσει, τότε το σύστημα "ξεχνάει" όλα τα απλά l bans που είχαν τεθεί.

Φυσιολογικά τα bans τέθοντε για να χειριστούν προσωρινές ανοησίες ώστε να μην είναι πρόβλημα. Όμως, μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με ένα χρήστη που συνεχόμενα έρχετε έρχετε στο κανάλι για να δημιουργήσει προβλήματα - σε αυτή την περίπτωση, χρειάζετε να τους κάνετε ban μόνιμα.

Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήτε τα AKICKs, που δουλεύουν το ίδιο με τα bans αλλά διαχειρίζοντε απο τα Services - όταν ένας χρήστης που είναι στην λίστα AKICK μπεί στο κανάλι, τότε γίνοντε αυτόματα banned και kicked έξω απο το κανάλι απο τον ChanServ. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα AKICKs δεν εξαφανίζοντε μέχρι να αφαιρεθούν, ακόμα και αν αδειάσει το κανάλι.

8 · Πως να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε AKICKs

Μόνο οι ιδρυτές των καναλιών και οι SOPs έχουν την δυνατότητα να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν AKICKs.

8.1 Βλέποντας την λίστα με τα τρέχων AKICKs

/chanserv akick #κανάλι list

Αυτή η εντολή, που μπορεί να χρησιμοποιήθει απο τους AOPs όπως και τους SOPs και τον ιδρυτή, θα σας εμφανίσει την λίστα με όλα τα τρέχων AKICKs που έχουν τεθεί στο κανάλι.

Το κάθε AKICK θα εμφανιστεί στην λίστα μαζί με ένα αριθμό τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσετε για να το αφαιρέσετε ποιό εύκολα.

8.2 Προσθέτοντας ένα AKICK με mask

/chanserv akick #κανάλι add mask

Αυτή η εντολή προσθέτει ένα AKICK στο κανάλι. Πρέπει να προσδιορίστε την mask του χρήστη με τον ίδιο τρόπο που θα θέτατε ένα - nickname!username@hostname.

Αν η διεύθυνση στο /whois ενός χρήστη που προσπαθείτε να κάνετε ban ήταν user@dialup22-81.provider.com και το κανάλι σας λεγόταν #frogs, τότε θα χρησιμοποιούσατε το /chanserv akick #frogs add *!user@*.provider.com ('κάνει AKICK όλα τα άτομα με οποιοδήποτε nickname, αν έχουν το username "user" και αν χρησιμοποιούν το provider.com')

Για περισσότερη καθοδήγηση για τις διευθύνσεις mask για τα bans, που δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο όπως τα AKICKs στο κανάλι, παρακαλώ διαβάστε τον Οδηγό Ban.

Μπορείτε να προσθέσετε μέχρι 200 AKICKs σε ένα κανάλι.

8.3 Προσθέτοντας ένα AKICK με nickname

/chanserv akick #κανάλι add nickname

Αν το άτομο έχει register nickname, μπορείτε να προσθέσετε το AKICK χρησιμοποιόντας το nick. Αυτό μπορεί και δεν μπορεί να είναι χρήσιμο σε μερικές περιπτώσεις γιατί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα διαφορετικό nickname για να αποφύγουν το ban.

Έτσι αν δεν καταλαβαίνετε τις διευθύνσεις masks για τα bans, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο, αλλά είναι πιο αξιόπιστο να το κάνετε χειροκίνητα προσδιορίζοντας μια mask.

8.4 Αφαιρόντας ένα AKICK

/chanserv akick #κανάλι del νούμερο ή mask

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την εντολή με δυο τρόπους; ο πιο εύκολος είναι να χρησιμοποιήσετε πρώτα την εντολή για να δείτε την λίστα (δόθηκε πιο πάνω) και ύστερα να δώσετε τον αριθμό που θέλετε να διαγραφεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να δώσετε την mask που θέλετε να διαγράψετε; αν χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο θα πρέπει να προσδιορίσετε την mask ακριβώς όπως φαίνετε στην λίστα.

Αν διαγράφετε καταχωρήσεις που βασίζοντε στον αριθμό τους στην λίστα, θα πρέπει να διαγράφετε μια καταχώρηση την φορά. Οι αριθμοί μπορεί να αλλάζουν μετά απο κάθε διαγραφή, έτσι θα πρέπει να επαναλαμβάνετε την εντολή για να δείτε την λίστα και να ελένξετε ποιός είναι ο σωστός αριθμός.

9 · Εν κατακλείδη

Οι SOPs και οι AOPs είναι τα άτομα που εμπιστεύεστε αρκετά ώστε να τους δώσετε κάποια δύναμη στο κανάλι σας. Ανάμεσα σε άλλα πράγματα, αυτό σημαίνει ότι αυτομάτος θα τους δίνοντε ops (@) όταν μπαίνουν. Οι SOPs έχουν επίσης την ικανότητα να προσθέσουν και να αφαιρέσουν AOPs και AKICKs (μόνιμα bans στο κανάλι), έτσι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε κάποια άτομα SOPs.

Αν υπάρχει κάποιος που εμπιστεύεστε και νόμιζετε ότι πρέπει να έχει AOPs στο κανάλι σας

Γράφτε /nickserv info nick για να ελένξετε αν το nick τους είναι register - αν δεν είναι, ζητήστε τους να το κάνουν register και επαναλάβετε το παραπάνω όταν έχουν τελειώσει. Μόλις είστε σίγουροι ότι το nickname είναι register, γράφτε /chanserv aop #κανάλι add nick.

Αν το κανάλι σας χρειάζετε ένα SOP για κάποιο λόγο - για παράδειγμα αν είναι ένα μεγάλο κανάλι και θέλετε βοήθεια με την διαχείριση όπως στο να διαλέγετε AOPs

Να είστε σίγουροι ότι εμπιστεύεστε το άτομο που θέλετε να κάνετε SOP και ελένχτε αν το nick είναι register όπως παραπάνω. Ύστερα γράφτε /chanserv sop #κανάλι add nick.

Αν αργότερα χρειαστείτε να αφαιρέσετε ένα AOP ή SOP απο την λίστα του καναλιού γιατί δεν αποδείκτηκαν έμπιστοι, έφυγαν απο το IRC ή κάτι παρεμφερεί

Γράφτε /chanserv aop ή sop #κανάλι list. Όταν βρείτε την καταχώρηση για αυτό το άτομο, θα πρέπει να σημειώσετε τον αριθμό και να γράψετε /chanserv aop ή sop #κανάλι del αριθμός.

Αν χρειάζετε να κάνετε κάποιον μόνιμα ban

Εσείς (ή ένας SOP στο κανάλι; όχι οι AOPs) μπορούν να τους προσθέσουν στην λίστα με τα AKICK χρησιμοποιόντας /chanserv akick #κανάλι add mask, όπου mask είναι μια ban mask για αυτόν που δημιουργεί τα προβλήματα. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα AKICKs αργότερα με ένα παρόμοιο τρόπο του να αφαιρείτε AOPs ή SOPs. (δείτε section 8.)