Säkra upp Windows mot trojaner

Version 1.1.3


Last translated by Car`a`carn () on 2007-07-07

Last revised by h () on 2017-04-30

Originally written by Jim-mm () on 2000-08-25

Please direct any comments or feedback about this document (only! no help requests!) to docs@dal.net. If you need help on issues not covered in this document, please see the information at http://help.dal.net.

Ett meddelande från DALnets Kline Team

Höghastighets- och alltid-på-anslutningar kan vara förödande om det missbrukas på IRC eller annat. Var snäll och hjälp oss att hjälpa dig njuta av din erfarenhet på DALnet genom att ta dig tid att försäkra dig om att ditt datorsytem inte kan användas till att missbruka andra. Kline team: http://kline.dal.net/contact.

Contents

1 · Vad trojaner är

Trojaner är program som körs på en dator utan användarens vetskap och som förser någon slags utav access till datorn för en utomstående person. även om de tekniskt sett inte är ett virus faller de inom kategorin av ondsinta program som kan köras på en dator utan användarens tillstånd. Det finns många olika sorters av trojaner, men typiskt för är att de tillåter andra att använda datorn över nätverket för att köra program på datorn eller ge tillgång till data förvarad på datorns hårddisk.

2 · Varför bör du bry dig

Kabel- och DSLteknologier är unika på det sätt att de förser en höghastighets- och alltid-på-anslutning till en hem-PC. Det är hastigheten och faktumet att den är "alltid" på som är naturen för Kabel/DSLteknologier som är vad som lockar crackers. Om du inte är försiktigt kan de fjärrstyrt ta kontroll över din maskin och stjäla data och även använda din PC till att be förödande attacker mot andra maskiner, utan din vetskap.

även om du inte har en Kabel- eller DSLanslutning kan en trojan i din dator användas till att få filer från din dator eller skapa en massa obehag på många andra sätt.

DALnets Kline Team ser resultat av denna sortens 'hijacking' varje dag. Systemet är komprometterat och användarnas nicklösenord och annan personliga data blir stulen och deras bandbredd beslagtagen för att utföra attacker. Allt för ofta är användarna så oturliga att ISPn inte tror på att maskinen var komprometterad och lägger all skuld på premunanten och stänger av eller begränsar deras service.

Teamet gör vad de kan för att kontrollera problemet på DALnet, men de behöver din hjälp. Varje trojaninfekterad PC är en potentiell dörr in för en attack mot nätverket och personer med onda avsikter använder dem frekvent just för dessa ändamål. Attacker kommer från komprometterade maskiner och det är svårt om inte omöjligt för teamet att spåra den sanna källan.

Hursom helst är det enkelt och snabbt för en användare att hitta och ta bort trojaner. Nedan finns instruktioner om vad att göra och länkar till några program som är till hjälp. Var snäll och hjälp oss att hjälpa dig, det tar ett par minutre och ser över ditt system. Värsta som kan hända är att du har slösat tio minuter och det bästa att du har räddat dig undan en hel del problem och pontentiella kostnader av ett komprometterat system.

3 · 10 Minuters System Säkerhetskoll

  • Först, se till att systemet är rent. Ladda ner och kör en trojanscanner. Detta kommer att upptäcka och ta bort trojaner från alla Windowssystem. Shareware är fullt funktionella i 30 dagar. The Cleaner från http://www.moosoft.com är förmodligen det mest förståliga.

  • Nästa, uppdatera din virusscanner om den inte är uppdaterad och kör en full scan. Virusscanners upptäcker även dem de flesta trojaner och stoppar dem från att bli installerade. De kommer självklart även skydda dig mot ett antal olika virus som du av en olyckshändelse kanske fångar upp. De måste vara up-to-date för att vara pålitliga, så besök tillverkarens hemsida med jämna mellanrum och hämta uppdateringar.

    Här är några länkar på några hemsidor till företag som skapar virusscanners:

  • Nu, stäng alla "öppna dörrar" till din maskin. Ett gott råd är att köra datorn i "safe mode" då de flesta trojaner och virus inte är aktiva i safe mode och är då lättare att upptäcka. Besök http://www.grc.com och testa ditt system. Du kommer förmodligen hitta netbiosportar öppna, vilket kan användas till att attackera din PC. Det finns instruktioner på hemsidan om hur du stänger detta gapande säkerhetshål

  • Slutligen, överväg att installera en skrivbordsbrandvägg. Dessa förhindrar folk från att få tillgång till din PC över internet utan din tillåtelse för att t.ex. installera trojaner på din dator. Det finns en lista och en översikt av vad de är och hur de fungerar och vilka som är bra och dåliga och helt enkelt värdelösa på sidan http://grc.com/su-firewalls.htm.

    ZoneAlarm från http://www.zonelabs.com är gratis för personlig användning och är enkel att sätta upp.

  • Ditt system bör nu vara fritt från både trojaner och virus och bör förhoppningsvis stanna på så sätt.

4 · Informationskälla

1. http://www.nohack.net (#NoHack:s hemsida med dokument och information rörande trojaner och virus).

2. https://www.dal.net/kline (Information gällande DDOS-attacker).