Tipuri Generale DALnet/IRC pentru a le Urma

Versiune 1.0.2


Ultima translatare de Zappu () pe 2006-03-12

Original scris de Wuher () si Mystro () pe 2000-10-22

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introduction

Acest document descrie intr-o coama informala cateva reguli ale Retelei IRC DALnet. Incluzand acest document cuprinzator sunt cateva tipuri generale IRC pentru a le urma, care vor asista pentru tine, in special daca tu esti nou pe IRC.

Continuturi

1 · Politicile Generale DALnet

Publicitatea Masiva

Publicitatea masiva include mesajele canalelor sau utilizatorii cu o publicitate, uzual pentru un canal sau o pagina web. Publicitatea masiva va rezulta mai mult intr-o ucidere si daca continui va rezulta un ban intr-o retea. Daca vrei ca utilizatorii sa intre pe canalele tale, cauta o alta modalitate. Metodele de a face ca utilizatorii sa intre pe canalul tau pot include setarea unui dragutz topic pentru a atrage vizitatorii sau intrebandu-ti prietenii despre intrarea ta.

Pentru mai multe informatii despre politica Publiciatatii Masive te rog verifica acest link http://kline.dal.net/massads/mup.htm.

Clonarea

Clonarea este apreciata ca, conexiunile multiple de pe acelasi calculator (gazda) din retea. Cateva servere pot permite doua conexiuni, in timp ce altii permit numai una. Inainte sa conectezi clientii multiplii va trebui sa verifici MOTD'ul (Mesajul Zilei, poate fi accesat tastand /motd) serverului care-l folosesti. Clonarea minora va rezulta frecvent intr-o ucidere si incidente mai mari ce va rezulta definitiv intr-un ban pe retea. Du-te inconjurul definitiei tehnice al clonarii de folosirea gazdelor multiple ce va rezulta intr-o posibilitate a banarii de la un server sau o retea.

Devastare

IRCoperatorii devastatori sau alti membrii ai colectivului DALnet va rezulta intr-o ucidere sau un possibl ban al retelei, depinzand pe o severitate. Daca ai devenit devastator de alt utilizator, este sugerat sa incerci banezi (daca este posibil) si/sau sa ignori devastatorul. Daca devastatorul continua in ciuda eforturilor tale, poti intra pe #OperHelp pentru asistenta acolo. Viziteaza http://docs.dal.net/docs/netiquettero.html pentru mai multe informatii.

Prpxy'urile Deschise

Desi in aceleasi cazuri necesare, proxy'urile deschise nu sunt permite pentru a avea clienti conectandu-se pe DALnet pentru ca ele sunt adeseara folosite de utilizatorii abuzivi. Fiecare server DALnet ruleaza un robot al portii castigatoare care scaneaza clientii conectati pe porturile 23 si 1080. Daca cautatorul detecteaza un proxy deschis pe oricare port vei fi desconectat de server. Pentru mai multe informatii, te rog vezi http://kline.dal.net/proxy/index.html

Serviciile Abuzive

Serviciile abuzive pot acoperi multe suprafete, incluzand inregistrarile masive ale poreclelor. Abuzul este determinat de la caz-la-caz, dar daca foloseste sensul obisnuit trebuie sa ai perfect dreptate. Daca ai orice intrebare privitor la rezultatul despre serviciile abuzive, trimite-ne mail la sabuse@dal.net.

Amestecaturi

Serviciile Interzise ale atacurilor (ca "hackerind" sau pachetand) si scanarea portului nu sunt tipic aplicate de DALnet, ei n-au relatat retelei sau orice mod al IRC'ului; oricum, daca incerci fiecare IRCop, vei fi /omorat. Daca suspectezi ca esti deja Hackerit sau iti scaneaza portul, viziteaza http://www.nohack.net.

2 · Politica Server'ului

Robotii

Majoritatea serverelor DALnet specifica in MOTD'ul lor daca sunt Roboti sau (putin spus Roboti, clientii inactivi care stau pe servere si executa comenzi cum vor ei) sunt permise pe server. Desigur, majoritatea (dar nu toate) serverelor specifica ce fel de boti sunt permisi. Oricum, cateva servere nu sunt in acelasi caz, doar fac sa fie sigure ca nu ruleaza orice robot inamic (orice robot care floodeaza un utilizator, clone, publicitatea masiva, sfarsitul unui canal/porecla sau face ca un utilizator sa fie deconectat de pe internet/IRC si este considerat un robot inamic).

Daca nu poti vedea notificarea in MOTD (accesibil tastand /motd server.dal.net) despre roboti daca sunt permis sau nu, nu vei putea sa rula robotul pe el. Daca vrei sa folosesti serverul pentru robotul tau, tastand /admin si vorbind celui care are admin pe server. Daca un robot este gasit pe serverul care nu permite roboti, ei s-ar putea sa fie klined. Pentru mai multe listari al politicii serverului privitor la roboti, vezi http://help.dal.net/faqs/Botsallowed.txt. Desigur, poti vizita BotFAQ DALnet la http://docs.dal.net/docs/botfaqro.html.

3 · Ghid General de Channele

Floodarea

Floodarea este aproape intotdeauna cosiderata o mare brizanta si in canale inacdevate IRC. Acestea includ mesaje cu foarte multe linii pe canal cuprins la un interval de timp scurt. Multe canale au operatori cu scripturi sau roboti ce aplica regula floodarii (numar de linii pe un numar de secunde care sunt permise) care adesea baneaza utilizatorii care floodeaza canalul. Toate canalele au diferite reguli de setare a floodarii. Pentru a sta pe partea sigura incearca sa stai departe de mesajele cu mai mult de 3-5 linii in 10 secunde. Un tip care te poate ajuta sa eviti banarea de floodare ar fi sa incerci sa tastezi mai mult text pe linie, fiecare fiind separate de linii. Prea multe caractere intr-o singura linie poti lua desigur ban pentru floodare - o practica poate fi sa stai sub 350 de caractere pe linie.

Repetarea

Lucrul bun despre IRC este ca acel text nu este un auz stabil. Utilizatorii nu sunt orbi, ei vad ce zici tu si repeti peste tine si nu te vor ajuta. Oricum el poate sa enerveze utilizatorii. Daca ai o intrebare sau o declaratie, declara odata - ca acolo nu ai voie sa te repeti - curand sau tarziu cineva iti va raspunde. Ca si cu floodarea, majoritatea canalelor va bana probabil pentru repetare. Un ghid bun poate fi sa limiteze cateva linii in spatele repetarii cuprins intr-o perioada de cateva minute; utilizatorii au nevoie de timp pentru a tasta, inainte de toate.

Operatorul in devenire

Sa nu intrebi NICIODATA daca vrei sa fi opat intr-un canal. Va rezulta aproape intotdeauna intr-un banare/dare afara de pe canal si urmatoarea paguba intamplata pentru a deveni operator in acel canal. Daca stai dupa ghidul canalului si sunt active pe canal, s-ar putea sa devii eventual un operator. Aici nu se vorbeste despre orice standard pentru a lua operator, fiecare canal are procedurile proprii pentru a devenit operator, care pot randui de la fantezi la democratie.

4 · Conclusie

Toate susmentionarile recomandate si regulile sunt usor de urmat. Cand nesiguranta despre ceva ce nu este acoperit aici, ci doar folosit intr-un sens comun. Desigur, cand te conectezi pe un server, fi sigur sa citesti MOTD'ul pentru orice server care isi specifica regulile - acelasi merge pentru canalele intrate, incearca sa citesti topicul pentru o lista a regulilor (sau un URL continand regulile). Daca esti curios despre "netiquette", vezi documentul nostru privitor la http://docs.dal.net/docs/netiquettero.html.