Ιστορία του DALnet

Version 1.1.5


Last translated by ssr () on 2003-11-04

Last revised by Documentations Team () on 2017-08-07

Originally written by Dalila () on 2000-12-09

Please direct any comments or feedback about this document (only! no help requests!) to docs@dal.net. If you need help on issues not covered in this document, please see the information at http://help.dal.net.

Εισαγωγή

Ο σκοπός αυτού του κειμένου είναι να σας δώσει μια γενική ιδέα του πως το DALnet, το IRC δίκτυο που όλοι περνάμε τόσο χρόνο, ξεκίνησε και μεγάλωσε στο επίπεδο που είναι τώρα. Με την βοήθεια πολλών ανθρώπων που πρόσφεραν τον χρόνο τους και και πόρους, το DALnet εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο IRC δίκτυο με Services.

Contents

1 · Ιστορία

Το IRC αρχικά δημιουργήθηκε απο τον Jarkko Oikarinen το 1988. Το IRCnet ήταν το πρώτο IRC δίκτυο και ήταν ένας επαναστατικός νέος τρόπος για τους ανθρώπου να συνομιλούν με άλλους σε όλο τον κόσμο. Τελικά, λόγω εσωτερικών διαμαχών, μερικοί servers απορώρισαν από το IRCnet και δημιούργησαν ένα νέο δίκτου: EFnet (Eris Free Network(ελεύθερο δίκτυο) που είναι τώρα, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο IRC δίκτυο που υπάρχει.

Λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών στο EFnet (ένας μέγιστος αριθμός 7,000 ταυτοχρόνος online,ο οποίος θεωρείτο μεγάλος για τότε), υπήρχε ένας αρκετά μεγάλος αριθμός netsplits το οποίο κατάντησε εκνευριστικό.

Το DALnet δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 1994, (η ακριβής ημέρα τυγχάνει να είναι και τα γενέθλια του dalvenjah) σαν ένα ενναλακτικό IRC δίκτυο με σκοπό να αποφύγει το lag, τα netsplits και τα takeovers του EFnet. Με τον καιρό, εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα: ένα απο τα πιό δημοφιλή IRC δίκτυα με σταθερό αυξανόμενο αριθμό τακτικών χρηστών.

Το DALnet ήταν περήφανο για την φιλικότητα του, τα Services (που κανένα απο τα άλλα δίκτυα δεν είχε: επινοήθηκαν από το) και προσθέτως την έλλειψη lag και των netsplits. Για παράδειγμα, ένας Server Administrator κάποτε ξαναδρομολόγησε (rerouted) τον server του σε άλλο hub, γιατί νόμιζε οτι δύο δευτερόλεπτα lag ήταν πάρα πολύ. Όλοι γνωριζόντουσαν μεταξύ τους καθώς υπήρχε ένας μέσος όρος μόνο 150 χρηστών.

Πολλοί παράγοντες συνείσφεραν στην ανάπτυξη του DALnet, αλλά ο πιο σημαντικός ήταν η εμφάνιση ενός IRC client για Windows: το mIRC. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν πολλοί IRC clients για Windows. Πριν τα Windows95, σχεδόν όλοι χρησιμοποιούσαν UNIX clients.

Το mIRC συνείσφερε τόσο πολύ στην ανάπτυξη του DALnet γιατί το DALnet ήταν ένα από τα πρώτα μικρά δίκτυα που είχε τους servers του εισηγμένους στην προκαθορισμένη λίστα με τους server. Αυτή η λίστα ήταν τοποθετημένη αλφαβητικά, πράγμα το οποίο έβαλε το DALnet μπροστά απο το EFnet, το Undernet και τα άλλα πρωτεύων δίκτυα. Έτσι, όταν κάποιος νέος στο IRC κατέβαζε το πρόγραμμα, θα έτειναν στο να δοκιμάσουν τους πρώτους στην λίστα server η το πρώτο δικτυο. Αυτό κατέληξε σε μια πλημμύρα από "mIRC newbies" στο DALnet.

Το DALnet ήταν φυσικά αρκετά χαρούμενο για την αυξανόμενη δημοτικοτητά του. Γινόντουσαν προσπάθειες να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικό και να παρέχει βοήθεια με το να διευκολύνει τους όσο γινόταν. Αρκετοί άνθρωποι συνέχισαν να έρχονται στο DALnet και λίγο πριν το τέλος του 1995, έφτασε στο ρεκόρ των 1000 ταυτόχρονων χρηστών.

Αυτός ήταν ένας λόγος για εορτασμό, αλλά όπως με όλα τα πράγματα στην ζωή, έτσι και το DALnet είχε και τα άσχημα σημεία του. Με αυτή την έντονη αύξηση των χρηστών το δίκτυο άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα στις αρχές του 1996. Lag και netsplits, που πριν από εκείνη την στιγμή ήταν ανήκουστα, έκαναν την εμφανισή τους. Λόγο του μεγέθους του, το DALnet δεν ήταν πλέον το "οικογενειακό δίκτυο" όπου όλοι γνωριζόντουσαν. Επιπρόσθετα, ενώ τα Services είχαν την λειτουργία autokill, δεν υπήρχε καθόλου οργάνωση για αυτήν. Όλα αυτά οδήγηδαν στην δημιουργία της ομάδας KLine.

Εκείνη την εποχή, όταν βρισκόταν ένα κανάλι να είναι μπλεγμένο σε παράνομες ενέργειες απευθείας κλεινόταν και κλειδωνόταν. Σήμερα, αυτό είναι ανέφικτο με τον αριθμό των χρηστών στο δίκτυο. Οι περισσότεροι κανονισμοί υπάρχουν και εφαρμόζοντε ακόμα, όμως, μόνο μετα από προσεκτική έρευνα του συμβάντος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Εκείνες τις μέρες, οι ταραχοποιοί ήταν εύκολα ανανγωρίσιμοι καθώς όλοι γνωριζόντουσαν μεταξύ τους. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί καταχρηστικοί (abusive) χρήστες που απλά θέλουν να δημιουργούν προβλήματα στους άλλους. Έτσι έγινε απαραίτητο να γίνεται σίγουρο ότι αυτοί που τιμωρούντε είναι όντως οι παραβάτες.

Στην αρχή, όταν υπήρχαν μόνο 7 servers, όλες οι καίριες αποφάσεις πέρνονταν μέσω μιας ψηφοφορίας από τους server administrators(διαχειριστές). Καθώς το δίκτυο μεγάλωσε, αυτό έγινε ανέφτικτο, αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε η εκτελεστική επιτροπή (Executive Board): JoelKatz, Kestral, MirclMax, Sentinele, Webmaster, Aetobatus και WillRiker; με τον dalvenjah σαν πρόεδρο (CEO). Από τότε έχουν δημιουργηθεί ομάδες στο DALnet, για να εξυπηρετήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες του δικτύου και των χρηστών..

Σιγά σιγά, κομμάτι με κομμάτι, το DALnet μεγάλωσε σε μέγεθος και επιπλέον βοήθησε στην εξέλιξη της τεχνολογίας συντήρησης των IRC servers.

Η εισαγωγή των Services το 1995, βασιζόμενα σε μια ιδέα οτι οι χρήστες θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν την παρουσία τους online χωρίς να φοβούντε να μην τους κλέψουν το κανάλι η μήπως πέσουν θύματα παρενόχλησης, βοήθησε στην αναπτυξή του. Οπώς αναφέρθηκε και προηγουμένος, το DALnet ήταν το πρώτο IRC δίκτυο που είχε Services με το τρόπο που τα ξέρουμε σήμερα.

Το δίκτυο DALnet διαχωρίζεται σε servers. Οι Servers συνδέονται μεταξύ τους μέσω των hubs, που είναι ένα συγκεκριμένο είδος server(διακομιστή) που μπορεί να διαχειριστή μεγάλες ποσότητες πληροφοριών, και έτσι, υποστηρίζουν τους μικρότερους servers γνωστούς και σαν leaves(Φυλλα). Όλοι οι servers που συνδέονται μεταξύ τους σε μορφή δικτύου, περιέχουν διάφορα chat rooms(κανάλια συζήτησης) γνωστά και σαν κανάλια.

Έχουν υπάρξει και μερικές ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία του DALnet. Το 1998, ένα autokill στο *!*@*.* τέθηκε κατά λάθος σε δύο περιπτώσεις: μία φορά απο τον dalvenjah και μια απο τον mittens. Ακόμα και οι πιο προσεκτικοί άνθρωποι κάνουν λάθοι, το πιο σημαντικό όμως, ήταν οτι έμαθαν απο το λάθος και πάρθηκαν μέτρα αποφυγής. Από τότε, είναι αδύνατο να τεθεί ενα autokill στο *!*@*.*.

Πολλοί άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το DALnet, ακόμα και μερικές διασημότητες. Η πρώτη διασημότητα που δημόσια ήρθε στο DALnet ήταν ο BB King, ο θρύλος της jazz, που έκανε μια εμφάνιση για να απαντήση σε ερωτήσεις την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, 1997 στις 19:30 EST στο #jazzirc.

Ο Tito Puente επίσης ήταν σε μια ελεγχόμενη συνέντευξη στο #jazzirc την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου στις 19:30 EST. Ο Wes Craven, σκηνοθέτης της δημοφιλούς σειράς Scream, επισκέφθηκε στις 20 Απριλίου, 2000. Έχουν γίνει και άλλες επισκέχεις και αυτές τις μέρες, υπάρχει μια ομάδα για τις εκδηλώσεων που οργανώνει εκδηλώσεις όπως αυτές η γενικές παραδόσεις για τους χρήστες του DALnet.

Καθώς το δίκτυο συνέχισε να μεγαλώνει, αποφασίστηκε οτι ένας νέος IRCD (πρόγραμμα για τον IRC server) θα έπρεπε να δημιουργηθεί και το DALnet τελικός άλλαξε απο τον Dreamforge στον Bahamut (γνωστός και σαν dfhybrid στην αρχή) τον Ιούνιο του 1999.

Ο Dreamforge είχε όλο και περισσότερα προβλήματα στο να ανταπεξέλθει στην αυξανόμενη ποσότητα των χρηστών; είχε πολλούς περιορισμούς. Έτσι η ιδέα ήταν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τον κώδικα που αναπτύχθηκε από το EFnet, όμως με πολλές τροποποιήσεις που χρειαζόντουσαν για να δουλέψει επιτυχώς στο DALnet. Αυτή ήταν η γέννηση του Bahamut. White_Dragon, lucas, Raistlin_Majere, Rakarra και ένας αριθμός άλλων σημαντικών ανθρώπων ήταν και είναι ακόμα σοβαρά απασχολημένοι σε αυτό το σχέδιο ανάπτυξης. Αυτός ο νέος ircd έδωσε στους servers την δυνατότητα να διαχειριστούν δεκάδες χιλιάδες χρήστες, ενώ πριν μπορούσαν κανονικά να διαχειριστούν μέχρι 2000. Περισσότερες πληροφορίες για τον Bahamut υπάρχουν στο http://bahamut.dal.net.

Στις 22 Μαρτίου 2000, ο Dalvenjah γύρισε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο (Chief Executive Officer) Αξιωματικός) θέση να taz, λόγω πραγματικών εκτιμήσεων ζωής που έκαναν Είναι αδύνατο για τον ίδιο να παρευρεθεί στο DALnet όσο χρειάζεται. Dalvenjah έκανε μια θαυμάσια δουλειά και ο taz συνέχισε την παράδοση. Taz Έφυγε τον Ιανουάριο του 2003 παραδίδοντας το στο MirclMax με ένα νέο σήμα Διευθυντής Λειτουργιών Δικτύου για την κατάργηση του CEO και των κονκάρδων COO. Στις 8 Ιουνίου, η MirclMax ανέτρεψε τη θέση της DNO στον Ahnberg που είναι Εξακολουθεί να είναι η τρέχουσα DNO.

Και εδώ είμαστε τώρα, μετά από δέκα χρόνια, με ένα αρχείο χρηστών 140.000 ταυτόχρονων χρηστών που είναι το υψηλότερο ρεκόρ σε αυτό το αναπτυσσόμενο δίκτυο διατηρώντας παράλληλα το ιδανικό της παροχής της καλύτερης υπηρεσίας και περιβάλλοντος συνομιλίας για όλους.

2 · Πως ξεκίνησαν όλα

Μια φορά και ένα καιρό, ήταν ένα γκρούπ φίλων που συνήθιζαν να συζητάνε στο κανάλι #StarTrek στο EFnet. Είχαν κουραστεί απο τα netsplits και το lag που μάστιζε το δίκτυο και από την αδυναμία να βρούν τους φίλους τους on-line τις περισσότερς φορές. Ήθελαν ένα μέρος να συζητάνε χωρίς διακοπές οπιουδήποτε είδους.

Εκείνο τον καιρό, ο dalvenjah λειτουργούσε ένα server για Star Trek RPGs (παιχνίδια ρόλων) και για SIMs: mindijari. Ο Morpher επίσης είχε ένα server, uncc, που βασικά χρησιμοποιούσε για να δοκιμάζει bots. Ο dalvenjah πρότεινε οτι οι δύο αυτοί servers θα έπρεπε να συνδεθουν, που σαν ιδέα άρεσε στους τακτικούς του #StarTrek. Τελικός, ο Watchman και ο MirclMax επίσης συνδέθηκαν σε αυτό το μίνι-network με τους xgw.dal.net και davis.dal.net αντιστοίχως.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούντε γιατί το δίκτυο ονομάζεται DALnet και όχι κάτι σαν TrekNet. Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Μιάς και ο dalvenjah ήταν ο πρώτος που είχε την ιδέα, όταν οι φίλοι του αναφερόντουσαν σε αυτό, πάντα έλεγαν "Dal's net", όπως: "Let's head over to Dal's net"(ας πάμε στο δίκτυο του Dal). Ήταν ο MirclMax που πρότεινε να ονομαστεί DALnet. Πρέπει να σημειωθεί οτι ο σωστός τρόπος γραφής του είναι έτσι DALnet: "DAL" με κεφαλαία γράμματα και το "net" με μικρά γράμματα. Όταν ονομάζεις κάτι, θες να γράφεται σωστά και με τον σωστό τρόπο, παρακαλώ σεβαστήτε αυτό.

Εκείνο τον καιρό, μέσα-1994 (το DALnet γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1994), υπήρχαν μερικές ντουζίνες χρηστών; αλλά και άλλοι ήρθαν φέυγοντας από το χάος του EFnet, και πριν το τέλος του χρόνου μεγάλωσε στους 80-100 χρήστες ταυτοχρόνως. Έτσι γεννίεται το ερώτημα: Ok, τώρα έχουμε ένα ωραίο, ευχάριστο και ειρηνικό μέρος να μιλάμε..... "Hey! Τι θα λέγατε να φτιάξουμε τα Services (υπηρεσίες) που είχαμε σκεφτεί?" "Yeah! Οτιδήποτε που μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από ένα bot!" (στηριζόσουν στα bots για να ελέγχεις τα nicks η τα κανάλια σε όλα τα άλλα δίκτυα εκείνο τον καιρό).

Ο Morpher αποφάσισε να δεχτεί την πρόκληση γράφωντας τον κώδικα για τον NickServ και τον ChanServ, δύο services (υπηρεσίες) που βασίστηκαν στην ίδεα ενός bot που ο MirclMax λειτουργούσε. Στο #StarTrek, του MirclMax's το ircII bot, το RunABot, ήταν ένα ολοκληρωτικά ανεπτυγμένο bot στο να ελέγχει το κανάλι με τυν δυνατότητα να κλειδώνει τα mode και επίπεδα πρόσβασης για τους operators(χειριστές). Το επίπεδο του founder προστέθηκε ώστε έτσι να υπάρχει κάποιος που θα είχε απόλυτο έλεγχο στο κανάλι. Ο Morpher πρόσθεσε ένα αριθμό νέων εντολών που θα βοηθούσαν στο να λειτουργεί το κανάλι ομαλά και αποτελεσματικά.

Ο ChanServ ήταν το πρώτο από τα DALnet services και γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1995. Το πρώτο κανάλι που έγινε registered ήταν το #DS9 (Deep Space 9). Ο MirclMax συνήθιζε να είναι στο κανάλι του EFnet #StarTrek και στο #DS9. Όταν ήρθε στο DALnet, αυτά συνεπώς σκέφτηκε να κάνει register πρώτα. Ο MirclMax έκανε registered τα πρώτα τρεία κανάλια: #DS9 #dragonrealm, το οποίο ήταν το επίσημο κανάλι του DALnet καθώς και κανάλι βοήθειας, και το #StarTrek. Το τέταρτο κανάλι που έγινε register ήταν του dalvenjah #AFD (alt.fan.dragons), που πήρε την ονομασία του από το newsgroup; #PBride (Princess Bride) έγινε μετά και στην συνέχεια έγιναν άλλα πολλά.

Ο NickServ γεννήθηκε δύο μήνες αργότερα την 1η Μαρτίου 1995. Ο πρώτος Το εγγεγραμμένο nick ήταν Morph αλλά τα χρόνια άλλαξε από Morph Στο Morpher και γι 'αυτό η ημερομηνία δεν είναι πλέον ακριβής. Το παλαιότερο Οι σημερινοί υπήκοοι σήμερα είναι JoeBlow, WatchMan, MirclMax και dalvenjah, Με αυτή τη σειρά.

Κάποιοι από τους τακτικούς του DALnet τότε ήταν: Geordie, WillRiker, Jadzia, Data, Worf; αμέσως σου δημιουργήτε η εντύπωση οτί υπήρχε ένας αριθμός οπαδών του Star Trek.

Εκείνο τον καιρό, ο MirclMax, σαν ιδρυτής(founder) του #dragonrealm, είχε μια ενδιαφέρουσα συνήθεια. Συνήθιζε να θέτει το όριο των χρηστών στο κανάλι (mode +l) στο όριο των ταυτοχρόνων χρηστών του δικτύου. Λέγεται οτι εφτάσε γύρω στους 250.

Τα Services αρχικά ήταν συνδεδεμένα στον server uncc.dal.net περίπου, λειτουργόντας στο ίδιο μηχάνημα που χρησιμοποιούσε ο Morpher, έτσι ήταν στο δίκτυο καθώς δούλευε πάνω σε αυτά. Όταν το σχέδιο ολοκληρώθηκε, μετακινήθηκαν στον mindijari.dal.net όπου εκεί ένα μικρό γκρούπ ανθρώπων συντηρούσαν τον κώδικα.

Στην συνέχεια εμφανίστηκε ο HelpServ. Αρχικά περιείχε τα αρχεία βοήθειας για τον ircII client. Για το ircII, δεν έπαιρνες απαραίτητα τα αρχεία βοήθειας μαζί με το πρόγραμμα καθώς ήταν ξεχωριστά πακέτα. Έτσι, η αρχική ιδέα ήταν να υπάρχει ένα bot με τα αρχεία βοήθειας ώστε να υπάρχουν και τα αρχεία του δικτύου εκεί.

Είμαστε έτοιμοι τελικά! "Oh, oh! μάντεψε, πρέπει να πώ στον φίλο μου κάτι μόλις έρθει on line, αλλά μπορεί να μην είμαι εδώ τότε." Ok, γιατί να μην δημιουργήσουμε ένα service (υπηρεσία) μέσω της οποίας να μπορούμε να αφήσουμε ένα μήνυμα για κάποιον άλλο χρήστη. "Σπουδαία! Πως θα το λέμε?" Και έτσι όλοι άρχισαν να λένε ιδέες..... NoteServ, MsgServ, τελικώς η μητέρα του Lefler είπε MemoServ και άρεσε σε όλους, αυτό ήταν.

Το Lefler ήταν εκείνο που ανατέθηκε στον κώδικα MemoServ. Aetobatus Διατήρησε τον κώδικα υπηρεσιών μετά από αυτό και αργότερα JoelKatz εντάχθηκαν ως Καλά και έκανε μερικές βελτιώσεις, ξεφορτώθηκαν πολλά σφάλματα και έγιναν Οι υπηρεσίες αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο αριθμό χρηστών, μέχρι να ξαναγραφούν Taz. Οι υπηρεσίες αναπτύσσονται και συντηρούνται από τα MSofty, Kobi_S, Δεξιότητα και xPsycho.

Από τότε, τα Services είναι ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι του DALnet. Έχουν διαμορφωθεί περιστασιακά, ανάλογα με τις αλλαγές που χρειάζεται το δίκτυο, και με τον καιρό, νέα services έχουν προστεθεί.

Το DALnet έχει διανύσει μεγάλο δρόμο για να γίνει ένα απο τα μεγαλύτερα δίκτυα και για να γίνει το μόνο μεγάλο με Services. Πάντα θεωρούσε την καλή διαμονή των χρηστών του σαν τον "κύριο σκοπό του". Αυτή η ιδεολογία οδήγησε στην ανάπτυξη συστημάτων βοήθειας στο δίκτυο και εκτός δικτύου για τους χρήστες που το χρειαζόντουσαν; (λίστες αλληλογραφίας, κανάλια, ιστοσελίδες και έγγραφα).

Η ύπαρξη του DALnet στηρίζεται σταθερά στην καλή θέληση των άλλων. Το bandwidth που χρησιμοποιείται για τον κάθε προσφέρεται σαν μια υπηρεσία για την κοινωνία του Internet. Όλα τα μέλη του προσωπικού του DALnet είναι εθελοντές που προσφέρουν τον χρόνο τους για το καλό του δικτύου και των χρηστών του.

Το μέλλον του DALnet βασίζεται σε αυτούς τους εθελοντές και στην ποσότητα των χρηστών. Πιστεύουμε οτι συμβούν πολλά εξαιρετικά πράγματα ακόμα, και ελπίζουμε να σας βρούμε στο δίκτυο για να τα μοιραστούμε. Thanks for flying DALnet!

Κάποτε κάποιος είπε: "Αρχές του DALnet? Μια λέξη: #StarTrek" Τώρα ξέρετε γιατί. =) Ζήστε πολύ και ευημερήστε!

3 · Χάρτης Ανάπτυξης.

Day	Month		Year	Number Users	Number Servers
	July		1994	25		2-4
	February	1995	100		5
	November	1995	1,000		7
	June		1996	5,000		8
	December	1996	10,000		12
	July		1997	15,000		20
26th	October		1997	20,000		30
8th	August		1998	30,000		35
19th	August		1998	40,000		Stable since
	October		1999	50,000		Stable since
1st	January		2000	60,000		Stable since
14th	October		2000	70,000		Stable since
2nd	December	2000	80,000		Stable since
	July		2001	90,000		Stable since
	January	    2002	100,000	    Stable since
	June		2002	140,000		Stable since
	October	    2002	95,000	    Stable since
	March		2003	20,000		Stable since
	July		2003	30,000		Stable since
	December	2003	35,000		Stable since
	February	2004	40,000		Stable since
15th  December    2006  30,000      41Η πτώση των χρηστών από τον Οκτώβριο του 2002 έως τον Μάρτιο του 2003 προκλήθηκε Από την κατανομή των υπηρεσιών επίθεσης κατά του δικτύου. Ακόμη και Τότε, η DALnet δεν έχασε τη δημοτικότητά της και οι χρήστες επέστρεψαν τελικά.

4 · Δομή Οργάνωσης

Η δομή της οργάνωσης του DALnet βασίζεται σε δύο ιδέες κλειδιά: το χάος της συνεργασίας και η αλυσίδα της ευθύνης.

Κάθε μέλος του προσωπικού του DALnet λειτουργεί εθελοντίκα. Όμως έρχονται και ευθύνες όταν αναλαμβάνου αυτές τις υποχρεώσεις, το γεγονός οτι προσφέρθηκαν να εκτελέσουν αυτά τα καθήκοντα σημαίνει οτι τα πάντα είναι ένα εύθυμο χάος. Κανένα μέλος του προσωπικού του DALnet δεν αναμένεται να εκτελέσει ένα έργο που δεν απολαμβάνει.

Αυτό το "χάος," όμως, δεν υποδηλώνει οτι το DALnet στερήται οργάνωσης. Η λειτουργία του DALnet αποφαίνεται γύρω απο διάφορες ομάδες, και η ιδέα του να υπάρχει μια αλυσίδα ευθύνης σιγουρέυει οτι κάθε μέλος του προσωπικού του DALnet έχει ένα προιστάμενο, που έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να υποστηρίζει, καθώς και να ελέγχει και να διοικεί πολλές διαφορετικές εργασίες.

Σε αντίθεση με τα κοινά πιστέυω, υπάρχουν περισσότερες απο μια αλυσίδες διοίκησης στο DALnet. Πιο κάτω υπάρχει μια γενική επισκόπηση αυτών.

Βασική Οργάνωση

IRC Operators

Κανάλια

Κανάλια Βοήθειας

4.1 Βασική Οργάνωση:

Η βασική οργάνωση αποτελείται από τρείς ξεχωριστές θέσεις, στο να δουλέυουν μαζί σε μια συνδυασμένη προσπάθεια, καθώς παραμένουν στον δικό τους τομέα συνχρόνως. Σκοπός τους είναι να διατηρήσουν την δομή και τις λειτουργίες του DALnet.

AOB (Executive Board(Εκτελεστική Επιτροπή))

DNO (Διευθυντής των λειτουργιών δικτύου)

Η Βασική Οργάνωση μετά διακλαδώνεται σε τρεία διαφορετικά κλαδιά: τους Servers, τα DALnet Services(υπηρεσίες), και στις υπηρεσίες των χρηστών.

Οι Servers λειτουργούν από τους Server Administrators και το προσωπικό τους, τους IRC Operators. Η βασική λειτουργία του δικτύου είναι οι servers συνδεδεμένοι και να λειτουργούν σε μια αρμονία. Ο κάθε Server Administrator είναι υπέυθυνος για την σωστή λειτουργία και την εσωτερική διαχείριση του server τους.

Οι υπηρεσίες, είτε τα DALnet Services η οι υπηρεσίες για τους χρήστες, ομάδες έχουν δημιουργηθεί, για να εκπληρώσουν τις ανάγκες των χρηστών και του δικτύου.

Κάθε ομάδα έχει Team Leader, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απόδοση και την αποτελεσματικότητα της ομάδας του. Ορισμένες από τις ομάδες είναι πιο περίπλοκες από τις άλλες, και ως εκ τούτου έχουν υπο-ομάδες, οι οποίες έχουν επίσης τους δικούς τους ηγέτες. Αυτές οι υπο-ομάδες απαντούν στις κύριες ομάδες τους, ενώ οι κύριες ομάδες απαντούν στην AOB ή στην DNO.

Οι διάφορες θέσεις σε μια ομάδα δημιουργούνται ανάλογα με τις ανάγκες Κάθε ομάδας. Γενικά, μπορείτε να θεωρήσετε τις ομάδες ως ομάδα ανθρώπων Με κοινό στόχο. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες απαιτούν από τα μέλη της ομάδας Να έχετε ένα συγκεκριμένο επίπεδο πρόσβασης στις Υπηρεσίες (για παράδειγμα, KLine, Services Κατάχρηση και υπηρεσίες root Administrators), ενώ άλλοι (για παράδειγμα, Postmasters, Hostmasters και ορισμένες υποεπιτροπές της επιτροπής βοήθειας) δεν το κάνουν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες της DALnet, παρακαλώ επίσκεψη: http://www.dal.net/admin/teams.php3

4.2 IRC Operators

Είναι κοινή πεποίθηση οτι κάποιος που επιλέχθηκε για IRCop αυτομάτως είναι παντοδύναμος. Η αλήθεια έιναι οτι δεν είναι έτσι.

Οι IRC Operators έχουν διαφορετικές ευθύνες και επίπεδα πρόσβασης. Αυτά μπορούν να διαχωριστούν σε τρείς κύριες κατηγορίες. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, παρακαλώ δείτε: http://docs.dal.net/docs/operinfogr.html

1.- Διαχεριστική Πρόσβαση (Administrative Access):

DNO = Διευθυντής των λειτουργιών δικτύου

AOB = Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Board)

2.- Πρόσβαση στα Services:

SRA = Services Root Administrators

CSop = Διαχειριστές Καναλιών και Services (Channel Services Operator)

SA = Διαχειριστές των Services (Services Administrator)

3.- Πρόσβαση Δικτύου:

Διαχειριστές των Server (Server Admins)

Γενικοί Opers (Global Opers)

Τοπικοί Opers (Local Opers)

4.3 Κανάλια

Κάθε κανάλι στο DALnet είναι ένας αυτόνομος οργανισμός μέσα σε ένα μεγαλύτερο οργανισμό. Την στιγμή που ένα κανάλι γίνεται registered μέσω του ChanServ, αυτόματα αναγνωρίζεται από όλους τους servers του δικτύου, καθώς αποκτάει ιδρυτή (Founder). Ο ιδρυτής κάθε καναλιού (το πρόσωπο που το έκανε register), έχει απόλυτο έλεγχο και εξουσία σε αυτό, καθώς και ευθύνη. Οι ιδρυτές και το προσωπικό των χειριστών του καναλιού αναμένεται να τηρούν τους κανόνες του DALnet.

Η βασική δομή των καναλιών όπως ξέρουμε περιλαμβάνει τον ιδρυτή, τους SOps και τους AOps.

Κάθε κανάλι είναι ελεύθερο να θέσει τους δικούς του κανόνες, γλώσσα, θέμα και οτιδήποτε άλλο προτίμηση. Όλοι οι χρήστες με registered nicknames είναι ελεύθεροι να κάνουν register κανάλια με τον ChanServ.

4.4 Κανάλια Βοήθειας

Αυτή είναι μια περιοχή που δεν θα έπρεπε να καταχωρήται ξεχωριστά όσον αφορά την δομή του DALnet. Όμως, αυτό γίνεται για να ξεκαθαριστεί μια κοινή παρεξήγηση.

Μία απο τις ομάδες του DALnet, η Επιτροπή Βοήθειας (HC), είναι υπεύθυνη για να παρέχει στους χρήστες διαφόρους τρόπους βοήθειας. Ένας απο αυτούς τους πολλούς τρόπους είναι να παρέχει κανάλια βοήθειας, όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις σε διάφορα θέματα και γλώσσες.

Τα περισσότερα κανάλια βοήθειας είναι ανεξάρτητα και έχουν αναγνωριστεί (μετά απο πολλές έρευνες της επιτροπής βοήθειας), σαν επίσημα προτεινόμενα κανάλια του DALnet.

Το κοινό λάθος που πολλοί χρήστες κάνουν, είναι ότι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που "δουλεύουν"σε αυτά τα κανάλια έχουν κάποιου είδους εξουσία στο DALnet. Δεν έχουν.

"Βοηθός" δεν είναι ένα επίπεδο πρόσβασης στο DALnet. Αυτοί οι βοηθοί είναι κυρίως απλοί χρήστες, που προσφέρουν το χρόνο τους για να βοηθούν εθελοντικά άλλους και δεν έχουν καμία πρόσβαση απολύτως στο δίκτυο αυτό καθαυτό.

Είναι απλά χρήστες με, ίσως, λίγη περισσότερη εμπειρία και γνώση σε μια συγκεκριμένη περιοχή, και θα σε βοηθήσουν ευχαρίστως σε ότι ξέρουν ή θα σε κατευθύνουν στην σωστή κατεύθυνση. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του DALnet.

5 · Κάποιοι από τους ανθρώπους που βοήθησαν το DALnet να γίνει αυτό που είναι

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά και βοήθησαν το DALnet να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Ξέρουμε ήδη ότι ιδρυτές του DALnet είναι οι: dalvenjah, Morpher και MirclMax, ο WatchMan και λίγο αργότερα ο Lefler.

Εδώ είναι μερικοί από τους ανθρώπους που έχουν κάνει πολλά για το DALnet μαζί με τα κατορθώματα τους γραμμένοι με αλφαβητική σειρά. Άν και υπάρχουν πολλοί άλλοι που επίσης τους αξίζει μεγάλη αναγνώριση άλλα δεν αναφέροντε εδώ πιθανότατα γιατί δεν είναι εύκολο να τους εντοπίσεις, άλλα αισθανόμαστε μεγάλη ευγνωμοσύνη σε αυτούς. Σας ευχαριστούμε όλους που μας δώσατε το DALnet!

5.1 Aetobatus

Βοήθησε λίγο με τον προγραμματισμό στην αρχή. Πρώην admin του (oahu.*) Τεχνικός Διευθυντής και μέλος της EB(Εκτελεστική Επιτροπή). Παραιτήθηκε την πρώτη Φεβρουαρίου του 1998 και προχώρησε σε άλλα πράγματα λόγω έλλειψης χρόνου.

5.2 acire

Τρέχων Αρχηγός της Ομάδας των Hostmasters. Έκανε λίγη δρομολόγηση (routing). AA (Βοηθός Διαχειριστή) για τον barovia.* Πολύ έξυπνη, ξέρει τι της γίνεται.

5.3 Ahnberg

Προσχώρησε στο DALnet το 1995. Επί του παρόντος, το DNO, διαχειριστής για το mozilla. *, Μέλος του Τις περισσότερες ομάδες. Φιλικό και πάντα εκεί όταν τον χρειαστείς

5.4 Dakal

Πρώην μέλος του SRA, πρώην ηγέτης της ομάδας δρομολόγησης. Συν-δημιούργησε το νέο Εκπαιδευτική ομάδα μαζί με το White_Dragon. Έκανε πολλές τεχνικές εργασίες DALnet.

5.5 Donwulff

Λειτούργησε σαν επικεφαλής της ομάδας κωδικογράφων του DALnet κατα την διάρκεια των χρόνων 1996 και 1997 ενώ ανέπτυξε τον ircd Dreamforge. Ήταν επίσης αναμεμειγμένος με ένα πρόγραμμα στο DALnet (το οποίο δεν λειτούργησε στην πραγματικότητα) το οποίο ήταν η εξάλειψη πολλών λαθών στον κώδικα, αν και έγραψε τον δικό του ircd ο οποίος έφτιαξε πολλά από αυτά τα προβλήματα. Βασικά ήταν ο βασικός κωδικογράφος που εργαζόταν παρασκηνιακά για αυτό δεν είναι πολύ γνωστός.

5.6 Fredfred

Ο σημερινός αρχηγός της ομάδας Documentation Team από το 2002, επίσημος Γερμανός μεταφραστής. Ένας καλός υποστηρικτής για όλα τα μέλη docs. Πήρε αυτό το μέρος μετά από τους πρώην ηγέτες Ladydana, Dalila και TheQueen.

5.7 gamma

AA του jade server. * Ξεκίνησε ως ηγέτης της ομάδας Exploits, μέλος του sabuse και ηγέτης της closers Team, ανέλαβε Main Kline μετά την αποχώρηση της LadyMorgaine. Σήμερα μέλος SRA.

5.8 Geordi

Ήταν ένας απο τους αρχικούς admin του DALnet, xanth.dal.net Παλιά όταν υπήρχαν μόνο 7 servers συνολικά.

5.9 JoeBlow

Πρώην μέλος AOB. Πρώην μέλος του SRA. Χρησιμοποιείται για την διαχείριση εφαρμογών διακομιστή που εκτελείται αυτή τη στιγμή από την Ahnberg.

5.10 JoelKatz

Πρώην μέλος του AOB, ex Coding Director και ex SRA. Έγραψε το Αρχικούς οδηγούς CSOp. Πρώην διαχειριστής αρκετών εξυπηρετητών (Igc. *, Επιχείρηση,. *, Γυαλί. *, Wizlink. *, Κεντρικός υπολογιστής. *). Σπάνια έρχεται σε σύνδεση καθόλου Πια. Χρησιμοποιήθηκε για να είναι ενεργή στις λίστες αλληλογραφίας.

5.11 LadyMorgaine

Ήταν στο #DALnetHelp sop πριν γίνει διεύθυντης της Ομάδας Kline μετά την αφαίρεση της mittens. Ήταν AA στον sodre.* Ο CaeSpock έγινε AA στον sodre μετά απο αυτήν. Από τότε έφυγε

5.12 lucas

Πρώην μέλος του SRA, που χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση υπηρεσιών ήταν ηγέτης της ομάδας Coders. Πρώην διαχειριστής (hebron. *).

5.13 Luce

Πρώην Αυστραλιανή oper αρχικά στον glass.* και στον armidale/bunyip.* Μετά έγινε μέλος του προσωπικού του davis.*. Ήταν μια εξαιρετική IRCop/CSop. Λέγεται οτι αν είχε όλο το προσωπικό μας την ίδια συμπεριφορά/εξυπνάδα/αφοσίωση που είχε αυτή δεν θα υπήρχαν ελλατώματα στο προσωπικό μας τώρα. Δεν είναι πια μέλος του προσωπικού λόγω υποχρεώσεων στην πραγματική ζωή.

5.14 mittens

Ξεκίνησε να λειτουργεί την kline και συγκέντρωνε διάφορους ελέγχους. Ήταν επίσης εκπαιδεύτρια στους νέους oper.

5.15 MSofty

Τρέχων κωδικογράφως και πρώην αρχηγός της ομάδας Δρομολόγησης (Routing). admin του toronto.* Σχετικά ήσυχος, αν και είναι σπουδαίος τύπος όταν μιλάει.

5.16 Raistlin

Πρώην ηγέτης της ομάδας Coders στο Μπαχάμουτ, η οποία τώρα οδηγείται από τους epiphani. Η KLine, η Routing και η Testnet μέλος της διοίκησης είναι επίσης ηγέτης στο Μπαχάμες Και πρώην ηγέτης της ομάδας CyberCafe. . Εργάστηκε στο toledolink. * Όπου γυαλί. * Βασίστηκε, Πήρε ως διαχειριστής μετά από JoelKatz αριστερά. Πρώην επικεφαλής της ομάδας Εκμεταλλεύσεων. Κωδικοποιητής αυγών.

5.17 Raistlin_Majere

Κωδικογράφος του Bahamut, είναι ένας απο τους παλαιότερους admins στο DALnet. Εργάστηκε στην toledolink.* όπου ήταν η βάση του glass.*, ανέλαβε σαν admin μετά την φυγή του JoelKatz. Επικεφαλής της ομάδας Exploits. Κωδικογράφος για Eggdrop.

5.18 Rakarra

Πρώην κωδικογράφος του ircd, έκανε πολλά για την ομάδα των κωδικογράφων όταν ήταν στο στάδιο του dreamforge, πρώην co-admin του davis.* . Καλός τύπος. Εξακολουθεί να τριγυρίζει στις λίστες αλληλογραφίας και στο IRC κατά καιρούς.

5.19 Russell

Ήταν ο αρχικός admin του glass.* Έκανε πολύ δουλειά στον κώδικα στον πριν-dreamforge ircd και έκανε δουλειά και στα Services. Ήταν στην πραγματικότητα επικεφαλής των κωδικογράφων του ircd πριν αναλάβει ο Donwulff.

5.20 Sentinele

Ήταν μέλος της EB (γραμματέας της EB). Αρχηγός της Επιτροπής Βοήθειας / Διεύθυντης Ανθρωπίνου Δυναμικού. Βοήθησε πολύ στο να γίνουν τα κανάλια βοήθειας αυτό που είναι σήμερα. Έκανε συντήρηση στον κατάλογο προσωπικού. Παραιτήθηκε από την EB την πρώτη Ιανουαρίου του 1998, έμεινε σαν IRCop για λίγο και μετά έφυγε.

5.21 Studded

Πρώην COO; Ήταν ευθύς και αυστηρός τύπος, αλλά πάντα δίκαιος και έντιμος. Εργαζόταν σκληρά και ήταν αφοσιωμένος. Έφερε την απαιτούμενη τάξη στο DALnet, η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα. Ήταν υπεύθυνος για την δημιουργία και την διαχείριση του καναλιού #OperHelp. Παραιτήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1999, λόγω έλλειψης χρόνου.

5.22 taz

Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, πρώην SRA, έγραψε τον αρχικό κώδικα για τις υπηρεσίες DALnet. Παραίτησε το 2003.

5.23 toolman

Σήμερα SRA, μέλος AOB. Διαχειριστής της ελευθερίας liberty.*, Πρώην SOp στο #DALnetHelp . Ήταν ενδιάμεσος ηγέτης της ομάδας δρομολόγησης. Ο Ahnberg έχει πάρει αυτή τη θέση τώρα.

5.24 White_Dragon

Σπουδαίος κωδικογράφος, πολύ δημιουργικός. Πρόσθεσε μερικές λειτουργίες στον operserv και έθεσε την επιλογή nomemo στον nickserv. Πρώην SRA. Αρχικά έγινε opered στον dreamscape.* μέχρι που έγινε admin στον (opus.*). Έκανε πολύ τεχνική δουλειά στο DALnet σε διάφορες περιοχές. Συνδημιούργησε την νέα ομάδα εκπαίδευσης μαζί με τον Dakal. Ήταν υπεύθυνος για το ξεκίνημα του σχεδίου του bahamut. Είναι ακόμα εδώ γύρω συζητώντας σε μερικά κανάλια της αρεσκείας του.

5.25 Wizzu

IrcII scripter. Ήταν αρχικό μέλος της ομάδας Kline (εφεδρικός, συντονιστής, και ενεργούσε σαν αρχηγός) μέχρι το 1998. Έγραψε το καινούργιο εγχειρίδιο για τους Operators του DALnet, τον Ιούνιο με Σεπτέμβριο του 1997. Ιδρυτής και αρχηγός της ομάδος εγγράφων του DALnet μέχρι το 1998. Μέλος της ομάδας κωδικογράφων. Μετείχε στην Επιτροπή Βοήθειας (μέλος της Επιτροπής χειραγώγησης). Έκανε συντήρηση στον κατάλογο του προσωπικού. Συντηρούσε τα FAQ (συχνές ερωτήσεις) και τα εγχειρίδια. Βασικά έφυγε απο το DALnet στο τέλος του 1998, και σταμάτησε κάθε ενεργή συμμετοχή του στην διαχείρηση. Τ.ωρα είναι CSop στον (toronto.*), Εφεδρικό μέλος της ομάδας εκπαίδευσης, τακτικό μέλος της ομάδας εγγράφων, έχει ανακατεύτει στην σύνταξη όλων των υπάρχων εγγράφων βοήθειας του DALnet.

5.26 xPsycho

Σήμερα μέλος SRA. Κωδικοποίηση και συντήρηση υπηρεσιών. Πρώην μέλος AOB

6 · Συνεντεύξεις με τους Ιδρυτές

Γνωρίζω οτι πολλού από εσάς πιθανότατα αναρωτιέστε μερικά πράγματα τους ιδρυτές του DALnet, έτσι εδώ είναι μια μικρή συνέντευξη, ελπίζουμε να ικανοποιήσει λίγο την περιέργια σας.

6.1 MirclMax

1.- Τι είναι το DALnet για εσένα? Τι σημαίνει για εσένα?

Το DALnet is είναι κάτι το ξεχωριστό για εμένα. Είναι ωραίο να βλέπεις μια ιδέα/όραμα να γίνεται πραγματικότητα.

2.- Γιατί μπήκες στον κόπο να εργαστείς τόσο σκληρά για αυτό?

Είναι κάτι για το οποίο νοιάζομαι.

3.- Πως όλη αυτή η ευθύνη για το DALnet επηρεάζει την πραγματική σου ζωή?

Τείνω να τα κραταώ ξεχωριστά. Κατά κύριο λόγο δεν επηρεάζει την πραγματική μου ζωή. Εκτός του ότι παίρνω κάποιο χρόνο από την ημέρα μου για να ασχοληθώ με θέματα του DALnet.

4.- Πως αισθάνεσαι που σε φοβούνται/σέβονται/σαν ένα είδος αστέρα ταινίων για τους χρήστες του DALnet?

Ο σεβασμός είναι μια χαρά. Δεν είμαι και τόσο απλησίαστος. Συζητάω συνέχεια με τους ανθρώπους στο κανάλι #startrek. Απαντάω σε, προσπαθώ να απαντάω και στα μηνύματα όταν αυτό είναι δυνατόν. Πιστεύω οτι το μόνο μέρος που καταντάει ενοχλητικό είναι όταν οι άνθρωποι θέλουν να μου μιλήσουν μόνο και μόνο για την θέση μου στο δίκτυο. Αυτό μου δίνει ένα μικρό κίνητρο στο να θέλω να τους απαντήσω.

5.- Ποιός είσαι? (Σαν άτομο)

Όπως είπα και πριν, προσπαθώ να κρατήσω την "πραγματική μου ζωή" ξεχωριστή απο το DALnet. Λόγω αυτού δεν θα προχωρήσω σε προσωπικές λεπτομέριες.

6.- Τι θα ήθελες να δείς να γίνεται στην συνέχεια στο DALnet?

Θα ήθελα να το δω να συνεχίζει να μεγαλώνει και να συνεχίσει να είναι το καλύτερο δίκτυο συζητήσεων που υπάρχει.

7.- Τι σου αρέσει περισσότερο στο DALnet?

Μου αρέσει το οτι μπορείς να γνωρίσεις ανθρώπους που κανονικά δεν θα είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις. Πραγματικά κάνει τον κόσμο ένα μικρότερο μέρος. Επίσης απολαμβάνω το γεγονός οτι μπορείς να είσαι όσο πιο "ίσος" γίνεται. Όταν μιλάω με κάποιον, δεν γνωρίζω την ηλικία, την θρησκεία, το φύλο, την εθνικότητα, η ακόμα και την αναπηρία τους (εκτός αν το αναφέρουν απο μόνοι τους). Πιστεύω ότι είναι σπουδαίο ότι στο DALnet όλοι οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να τους φερθούν σαν ίσους.

8.- Γιατί διάλεξες αυτό το nick?

Το nickname μου είναι μια παραπομπή στον χαρακτήρα Miracle Max από το βιβλίο/τανία "The Princess Bride". Είναι γραμμένο σαν MirclMax γιατί το διάλεξα πριν υπάρξει το DALnet και εκείνη την εποχή υπήρχε περιορισμός 9 χαρακτήρες στο nickname.

9.- Πίστευες τότε το 1994 ότι θα μεγαλώσει τόσο πολύ? Ποιές ήταν οι προσδοκίες σου τότε?

Πιστεύω ότι είχαμε αρκετά υψηλές προσδοκίες. Διαλέξαμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο και κάτι καλύτερο. Δημιουργήσαμε τα "Services" (NickServ/ChanServ/MemoServ) που γρήγορα καθιερώθηκε σε όλα τα δίκτυα που δημιουργήθηκαν μετά απο έμας. Αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε ήταν να κάνουμε το IRC "σωστά". Δεν είμαστε τέλειοι ακόμα, αλλά κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

10.- Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις?

Όχι :)

6.2 Morpher

1.- Τι είναι το DALnet για εσένα? Τι σημαίνει για εσένα??

Αρχικά ο Dal και εγώ απλά συνδέαμε servers μαζί... αλλά μεγάλωσε σε ένα από τα μεγαλύτερα IRC δίκτυα το οποίο με εκπλήσει ακόμα όταν το σκέφτομαι hehe.

2.- Σκέφτηκες τότε το 1994 ότι θα γινόταν τόσο σπουδαίο? Ποιές ήταν οι προσδοκίες σου τότε?

Δεν είχα ιδέα; το να συνδέσουμε τους servers μεταξύ τους τότε ήταν κάτι που το κάναμε για πλάκα; μην νομίζεις οτι κανένας από τους δύο μας ήξερε τι θα γινόταν.

3.- Γιατί έφυγες απο το προσωπικό και την διαχείριση του DALnet ή όπως αλλιώς θες να το πείς?

Μετά από 4 χρόνια σε αυτό, αποφάσισα για λίγη ηρεμία... Μπορεί όμως να ξαναμπώ στο μέλλον.

4.- Πως επηρέασε η ευθύνη στο DALnet την προσωπική σου ζωή?

Λοιπόν... έκανα αρκετούς φίλους όσο ήμουν στο προσωπικό του DALnet, πολλούς απο τους οποίους τους συνάντησα στην πραγματική ζωή, αλλιώς δεν θα είχα λόγο να πάω στην Φιλανδία αυτό το καλοκαίρι για παράδειγμα.

5.- Πως αισθάνεσαι να σε φοβούνται/σέβονται, σαν ένα άφταστο κινηματογραφικό αστέρα για παράδειγμα, μεταξύ των χρηστών του DALnet?

Το αγνόησα.

6.- Ποιός είσαι? (σαν άτομο)

Λοιπόν... Είμαι 27 (τώρα τουλάχιστον)... ζω στην Νότια Καρολίνα, USA... πήγα στο κολλέγιο για να σπουδάσω στην επιστήμη των υπολογιστών, διδάσκοντας τον εαυτό μου σχετικά με το θέμα σχεδόν όσα έμαθα και στις τάξεις, προγραμματίζοντας σαν hobby, και τώρα εργάζομαι για μια εταιρία λογισμικού προγραμματίζοντας επαγγελματικά.

7.- Τι θα ήθελες να δεις να συμβαίνει στο μέλλον στο DALnet, τώρα που ξέρεις πόσο σπουδαίο έγινε?

Εκτός από το να εξαλειφθή από την διαχείριση κάποια από την πολιτική (που από ότι φαίνεται εν μέρει έχει γίνει, αν και μπορεί να κάνω λάθος), τίποτα άλλο. hehehe

8.-Τι σου αρέσει περισσότερο στο DALnet?

Αρχικά ήταν το γεγονός ότι ήταν ένα μικρό δίκτυο, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον:) έτσι, ο κύριος λόγος που παραμένω εδώ είναι ότι οι περισσότεροι φίλοι μου είναι εδώ.

9.- Γιατί αυτό το nick?

Ξεκίνησε σαν Morph, από τον χαρακτήρα στους X-Men, αλλά πέρασε κανά δύο αλλαγές προσπαθώντας να αποφύγω τα nick collision killers στο EFnet (πριν υπάρξει προστασία για κάτι τέτοιο στον server) και η παρούσα έκδοση έμεινε :)

10.- Όλοι πιστεύατε αρχικά ότι θα ήταν ένα μικρό δίκτυο.... όταν άρχισε να αναπτύσεται... γιατί μπήκατε στον κόπο να εργάζεστε τόσο σκληρά?

Ήταν ενδιαφέρον, κυρίως στη διάρκεια που αναπτυσόταν... όταν άρχισε να γίνεται στάσιμο ήταν η εποχή που έφυγα από το προσωπικό.

11.- Θέλεις να προσθέσεις κάτι?

Μπα

6.3 WatchMan

1.- Τι είναι το DALnet για εσένα? Τι σημαίνει για εσένα?

Είναι κάτι που παρακολούθησα να μεγαλώνει για πολλά χρόνια, μέσω πολύ σκληρής δουλειάς και πολλών λαθών και πολλών άσχημων πραγμάτων, και το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε όταν συνδέεστε. Δεν είναι καν κοντά στο τέλειο, αλλά είναι πολύ καλύτερο από ότι μερικοί πιστεύουν. Είναι το τελικό αποτέλεσμα από την εργασία πολλών ανθρώπων μαζί, αλλά όχι πάντα προς τον ίδιο σκοπό. Είναι το αποτέλεσμα πολλών χρόνων αντιπαραθέσεων.

Για εμένα προσωπικά είναι κάτι το οποίο είναι μέρος της ζωής μου εδώ και πολύ καιρό. Δυστηχώς, είναι μία υπενθήμηση μιας χαμένης προοπτικής. Είναι ένας ανεμόμυλος που δεν μπορώ να σταματήσω να πολεμάω ακόμα και όταν πρέπει. Είναι μια γεύση πικρή -- αλλά ενίοτε με έκπληξη διαπιστώνω ότι είναι γλυκό και μαλακό ευγενικό και καλό. Όχι συχνά, αλλά μερικές φορές.

Για παράδειγμα: Έλαβα ένα e-mail από ένα χρήστη πριν από μερικές μέρες -- μου είπε ότι γνώρισε τον άντρα της στο DALnet και ήθελε να με ευχαριστήσει που έκανα κάτι τέτοιο δυνατό. Δεν ξέρω αν χτίζοντας όλο αυτό και περνόντας όλο αυτό τον μπελά μόνο και μόνο για να συναντήσει κάποια ένα καλό παλικάρη και αν αυτό αντισταθμίζει το κόστος, αλλά δεν μπορώ να το παραβλέψω. Με έκανε χαρούμενο.

2.- Σκέφτηκες ποτέ τότε το 1994 ότι θα γινόταν τόσο σπουδαίο? Ποίες ήταν οι προσδοκίες σου τότε?

Δεν ξέρω. Δεν θυμάμαι πια. Ήταν... δεν είναι λόγο μεγέθους. Είμαι αυστηρός της γνώμης ότι θα προτιμούσα ένα μικρό δίκτυο που δούλευει, απο ένα μεγάλο που δεν δουλεύει. Θα προτιμήσω την ποιότητα απο την ποσότητα κάθε μέρα της εβδομάδος.

3.- Πως η ευθύνη του DALnet επηρέασε την πραγματική σου ζωή?

Όταν κάθομαι μέχρι αργά για να καθαρίσω ένα χάλι, την επηρεάζει πάρα πολύ. Όσο λιγότερα πούμε επ'αυτού τόσο το καλύτερο...

4.- Πως αισθάνεσαι όταν σε φοβούνται/σέβονται, σαν ένα άπιαστο κινηματογραφικό αστέρα μεταξύ των χρηστών του DALnet?

Ο, Χριστέ μου, ελπίζω όχι. Ειλικρίνα πιστεύω ότι η λατρεία ηρώων είναι για τους αδύναμους και τους ηλίθιους -- πρόβατα, θα μπορούσες να πεις, αν και δεν μου αρέσει να αποκαλώ ανθρώπους έτσι. Αν κάποιος θέλει πραγματικά να με σέβεται, ελπίζω να σέβεται ότι κάνω και ότι λέω, όχι ένα ηλίθιο σήμα γραφείου που τυχαίνει να φοράω μερικές φορές. Οποιαδήποτε δύναμη χειριζόμαστε εδώ είναι ανούσια στον πραγματικό κόσμο. Το βρίσκω εκπληκτικό ότι υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν τόση βαρύτητα και νόημα στο IRCoperhood, για παράδειγμα. Έχει γίνει ένα τόσο μεγάλο σύμβολο κύρους και είναι πραγματικά τελείως ανούσιο σε οποινδήποτε κάνει τον κόπο να καθίσει και να σκεφτεί. Που δεν σημαίνει ότι οι IRCops και το υπόλοιπο προσωπικό δεν είναι σημαντικά στις ζωτικές λειτουργίες του δικτύου. Είναι; θα ήμασταν τελείως χαμένοι χωρίς αυτούς τους ανθρώπους. Απλά οι περισσότεροι ανθρώποι δεν φαίνεται να έχουν ιδέα γιατί τους έχουμε η τι κάνουν η γιατί είναι πολύτιμοι σε έμας...

5.- Ποιός είσαι? (σαν άτομο)

Είμαι συγγραφέας.

Η μυστική μου ταυτότητα υπερήρωα είναι ο Captain Disdain -- Είμαι σαν τον Κ. Furious από τους Mystery Men, μόνο που εκνευρίζομαι πιο εύκολα.

6.- Τι θα ήθελες να δείς να συμβαίνει στο μέλλον του DALnet?

Δεν νομίζω ότι έχω ελπίδες πλέον. Θα ήθελα να δω τους ανθρώπους να ωριμάζουν, να εξελλιχθούν πέρα απο αυτά τα ανούσια παιχνίδια δύναμης και να ξεκινήσουν να συνειδητοποιήσουν τις προοπτικές αυτού του μέρους και του internet, αντί να χαραμίζουν τις ζωές τους σε καυγάδες για nicknames και κανάλια ή για εξουσία.

Είναι λες... δημιουργήσαμε αυτό το μέρος έτσι ώστε οι άνθρωποί να μπορούν να επικοινωνούν με ειρήνη και μετά έχουμε κάτι εθνικιστικά γκρούπς που δεν μιλάνε ο ένας με τον άλλο και έρχονται σε εμάς να μας που ότι πρέπει να αφαιρέσουμε το τάδε γκρούπ από το δίκτυο για οποιοδήποτε λόγο, επειδή τυνχάνει να είναι απο μία αλλή χώρα, επειδή έχουν το λάθος χρώμα δέρματος ή την λάθος σεξουαλική προτίμηση ή οτιδήποτε ... Δεν ξεκινήσαμε να χτίσουμε ένα είδος Οργουελικού, πολιτικά ορθού ηλιθίων παράδεισο γεμάτο απορρύμματα από προκατάληψη, αλλά υπάρχουν ανθρώποι εκεί έξω που δεν είναι αποφασισμένη να φτιάξουν ένα τέτοιο μέρος.

Αυτοί οι άνθρωποι εμφανίζοντε έκπληκτοι όταν τους λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα τους σε αυτό το επίπεδο, ότι δεν είναι τίποτα για έμας, ότι δεν παίρνουμε τέτοιου είδους αποφάσεις. Σαν να είμασταν εμείς αυτοί που είναι προβληματικοί.

Είναι κλισέ, μα δεν μπορούμε να τα βρούμε? Φυσικά, έχουμε επίσης παλιά ηθικά προβλήματα σχετικά με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Πιστεύω ακράδαντα στο "μπορεί να πιστεύω ότι είσαι απαράδεκτος αλλά έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τις πεποιθήσεις σου", αλλά πρέπει να πω όταν ακροδεξιοί με συμπάθειες στην ΚΚΚ βγαίνουν απο το δάσος και αρχίζουν να κακολογούνε μαύρος ή εβραίους ή αδερφές ή οποιοδήποτε γκρούπ στο οποίο έχουν αποφασίσει να επιτεθούν, είναι δύσκολο να δεις τι πρέπει να κάνεις. Είναι μία δύσκολη σύγκρουση -- ποιό είναι πιο σημαντικό, να σιγουρεύεις ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου, ή να σιγουρεύεις ότι δεν εξαπλώνουν τις βρωμιές τους σε άλλους ανθρώπους? Ο κόσμος δεν είναι άσπρο ή μαύρο, ούτε κατά διάνοια, αλλά υπάρχουν ανθρώποι που είναι ποταπά μισάνθρωπα σκουλήκια. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις αυτά τα πράγματα με ένα ικανοποιητικό τρόπο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιος τρόπος στην πραγματικότητα.

Είναι καταθλιπτικό να βλέπεις ότι υπάρχουν τέτοιοι κουφιοκέφαλοι -- και αν και πιστεύω ότι έχουν το δικαίωμα να λένε αυτά τα πράγματα, εξακολουθώ να έχω την διάθεση να παρκάρω μία Buick στην πλάτη τους. Είναι τόσο κλισέ(c), αλλά εύχομαι οι ανθρώποι να μπορούσαν να συνυπάρξουν αρμονικά ή τουλάχιστον να προσπαθούσαν για αυτό...

Καταλήγοντας τι θα ήθελα να δω να συμβαίνει στο μέλλον στο DALnet? Θα ήθελα να δω τους ανθρώπους να ωριμάζουν και να γίνονται πιο σοφοι. Αλλά δεν κρατάω την ανάσα μου, όχι σε αυτόν τον κόσμο.

7.-Τι σε ευχαριστεί περισσότερο στο DALnet?

Αυτές οι στιγμές όταν αισθάνομαι ότι πραγματικά κάνω κάτι σωστό και ότι είναι καλό και ότι δουλεύει. Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, αλλά όταν αισθάνεσαι κάτι τέτοιο, πραγματικά αξίζει τόσο κόπο και τόσο εκνευρισμό.

8.- Γιατί αυτό το nick?

Είναι κάτι που διάλεξα απο κάτι πολύ παλιό που είχα γράψει πολύ πριν το DALnet υπάρξει σαν σκέψη, πολύ πριν το IRC εφευρεθεί. Δεν το έχω πια -- δεν νομίζω ότι το έχει κανένας πλέον, αν και μπορεί να σαπίζει σε κάποιο σκληρό δίσκο κάπου. Ελπίζω όχι για να είμαι ειλικρινής; πρέπει να ήταν πολύ αισχρό.

9.- Γιατί μπήκες στον κόπο να δουλέψεις για αυτό τόσο σκληρά?

Ήμουν νέος και χρειαζόμουν τα λεφτά. Φυσικά, δεν υπάρχουν λεφτά σε αυτό, που επίσης αποδεικνύει ότι ήμουν ηλίθιος...Όχι, πιο σοβαρά, ήμασταν πολύ κοντά τότε, ο dalvejah και εγώ και η υπόλοιπη παρέα και ήταν περισσότερο μία ομαδική προσπάθεια. Το κάναμε για πλάκα και επειδή μπορούσαμε και εν μέρει, πρέπει να παραδεκτώ, επειδή θέλαμε να αποδείξουμε ότι μπορούσε να γίνει; επιδιώξαμε πρακτικές που ήταν τελείως διαφορετικές απο τα άλλα δίκτυα. Ή για να το πω διαφορετικά, ήμασταν διψασμένοι να κάνουμε κάτι με τον δύσκολο τρόπο και ήμασταν πολύ χαζοί για να ξέρουμε καλύτερα. Δεν ήταν πολύ έξυπνο, για να πούμε την αλήθεια, αλλά δεν μπορώ να πω ότι μετανιώνω για αυτό.

Φυσικά,μεγάλο μέρος των ιδανικών μας χάθηκε κατά την πάροδο του χρόνου αλλά κάποια έμεινε. Δεν ήμαστε πλέον αυτό που ξεκινήσαμε να ήμαστε, αλλά έτσι και αλλιώς η ζωή σπάνια πηγαίνει όπως θέλουμε. Είναι ένα πράγμα να συντηρείς μία ουτοπία για 80 ή 800 χρήστες και κάτι τελείως διαφορετικό να το κάνεις για 80,000 χρήστες... όχι ότι το DALnet ήταν ποτέ μία ουτοπία οποιουδήποτε είδους, αλλά πιάνεται το νόημα.

Όχι, πιστεύαμε σε αυτό τότε και ήταν καλη φάση και το κάναμε με καλούς φίλους. Τώρα έχουμε ένα τερατώδες δίκτυο και πολλοί απο αυτούς τους ανθρώπους απομακρυνθήκαν με τον καιρό, αλλά αν μπορούμε να κάνουμε ανθρώπους να μιλάνε ο ένας με τον άλλο -- και εννοώ να μιλάνε, όχι να παιδιαρίζουν και να παίζουν με scripts και "LOL" σε φτηνά αστεία για στήθη; μιλάω για πραγματική ανταλλαγή ιδεών και επικοινωνία με νόημα εδώ πέρα... αν οι άνθρωποι το κάνουν αυτό, δεν ήταν τελείως χάσιμο χρόνου.

Θα έκανα ξανά απο την αρχή το ίδιο? Όχι, αποκλείεται. Το IRC του σήμερα δεν είναι όπως ήταν παλιά. Τότε οι άνθρωποι συνενοούνταν με προτάσεις που έβγαζαν νόημα. Τότε ήταν άνθρωποι που βρισκόντουσαν για να συζητήσουν για πράγματα. Ήταν εκπληκτικό -- "ο θεέ μου, αυτός ο τύπας στην άλλη άκρη του κόσμου μπορεί να δει τι γράφω σχεδόν αμέσως αφού πατήσω το enter!" Ήταν μεγάλο πράγμα, μέτραγε τότε.

Αυτές τις μέρες είναι ένα τεράστιο, ανούσιο chat line γεμάτο με βλακώδεις και ανούσια πειράγματα απο σχεδόν αγράμματους ηλίθιους. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι και ότι καλύτερο μπορούσα να πω, αλλά ρώτα οποινδήποτε έχει περάσει χρόνο στο IRC -- σε οποιδήποτε δίκτυο -- για παραπάνω απο πέντε χρόνια και θα σου πεί το ίδιο πράγμα. Έχει καταντήσει κοινός τόπος και άχαρος. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στον κοινό τόπο ή στον άχαρο αλλά δεν υπάρχει καμία αίσθηση θαυμαστού για να υποκινήσει τον κόσμο -- για να υποκινήσει έμενα για να είμαι πιο σαφής...Το να βρείς μια ενδιαφέρουσα συζήτηση είναι σχεδόν αδύνατο σε ένα μέρος που απο ότι φαίνεται το να γράφουν "LOL" επανηλλειμένως είναι το απόγειο της επικοινωνίας.

Είναι ένα κλισέ, αλλά το να μπεις online είναι τόσο εύκολο αυτές τις μέρες. Οι άνθρωποι το παίρνου σαν δεδομένο. Δεν τους περνάει απο το μυαλό ότι μπορεί να μιλήσουν για κάτι πέρα του το τι έχει η τηλεόραση.

Και ναί, υπάρχουν πολλοί ανθρώποι με μυαλό και κοινωνικές ικανότητες και προσωπικότητες και όποτε συνταντώ έναν, αισθάνομαι πολύ τυχερός. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που με έβαλαν σε αυτό εξ αρχής.

10.- Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο?

Γιατί δεν φτάνουν αυτά?

7 · Συμπέρασμα

Ειδικά ευχαριστώ στους ανθρώπους που ευγενός με βοήθησαν με πληροφορίες για να συνθέσω αυτό το κείμενο: MirclMax, CaeSpock, Wizzu, Morpher, azhreia, Pangea, gamma και RadiX. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για τον χρόνο σας και την υπομονή σας.