DALnet History

Versiune 1.1.5


Ultima translatare de Zappu () pe 2006-03-13

Ultima revizie de Documentations Team () pe 2017-08-07

Original scris de Dalila () pe 2000-12-09

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

Propunerea acestui document este de a da o idee generala despre DALnet, reteaua IRC network pe care noi pierdem cel mai mult timp, a inceput sa creasca cu ce este in zilele noastre. Cu ajutorul a mai multor utilizatori care au donat resurse si o parte din timpul lor, DALnet a deveniti o retea URC mare cu Serviciile de azi.

Continuturi

1 · Istorie

IRC'ul a fost creat original de Jarkko Oikarinen in 1988. IRCnet a fost prima retea IRC si a fost un mod de revolutie pentru utilizatorii care stateau la taifas cu altii care erau din alte tari. Eventual, a datorat la conflicte interne, cateva servere au plecat departe de IRCnet si au format o noua retea: EFnet (Reteaua Libera Eris) care este si acum, veche si cea mai amre in existenta retelei IRC.

A datorat un numar mare de utilizatori pe EFnet (un maxim de 7,000 simultan, care au fost considerati ceva foarte mult pentru pentru acel timp), acolo erau un numar frumos de servere care picau si a devenit cu desavarsire un obstacol.

DALnet a fost fondata in Iulie 1994, (exact in ziua cand a fost ziua lui dalvenjah) ca o retea alternativa IRC in ordinea de a lua de departe lagul de, caderea serverelor si sfarsitului pe EFnet. Peste un timp, a inflorit in ce este azi: una dintre cele mai populare retele IRC cu un numar ridicat de utilizatori aparand in fiecare zi.

DALnet luand orgoliu in prietenii lui, Serviciile lui (care nici unul de pe alte retele avea: ei erau inventati de DALnet) in adaugarea pentru nevoie de intarziere si caderi ale serverelor. De exemplu, un Administrator de Server odata ce el este rutat la un alt server, pentru ca el cu toate ca acele doua secunde de lag au fost prea mult. Toata lumea cunoaste pe fiecare cand acolo au fost in medie de numai 150 de utilizatori.

Numerosi factori au contribuit la marirea DALnet'ului, dar majoritatea semnificatie a fost o singura aparitie a noului client de IRC pentru Windows: mIRC. Pe atunci, nu erau multi clienti IRC pentru Windows. Inainte de Windows95, majoritatea dintre utilizatori au folosit clientii pentru UNIX.

mIRC'ul a contribuit foarte mult pentru marirea DALnet'ului pentru ca DALnet'ul a fost una dintre primele retele mici care a avut serverele ei listate in lista serverului implicit. Aceasta lista a fost ordonata alfabetic, care a plasat DALnet'ul in fata EFnet'ului, Undernet si toate celelalte retele majore. Astfel, cand cineva nou vrea sa intre pe IRC ia un program, ei natural sunt inclinati sa incerce prima lista a serverului sau a retelei. Acest ducand la flooadarea de "noilor utilizatori mIRC" venind pe DALnet.

DALnet a fost, desigur, cu desavarsire fericita despre marirea popularitatii ei. Eforturile erau pentru a fi prietenoase si ajutatoare ca sa fie posibil de acomodat de noii intrati pe mIRC. Multi uitilizatori au pastrat legatura cu DALnet si la sfarsitul lui 1995, un record de 1000 de utilizatori simultan au fost atinsi.

Acesta a fost o cauza pentru sarbatorire, dar cu toate lucrurile in viata, DALnet desigur a avut si puncte slabe. Cu aceasta drastica marire de utilizatori, reteaua a inceput sa aibe probleme in apropiere de 1996. Intarzierea si caderile serverelor, care inainte acest timp era practic neauzit de, aparenta lor. Datorarea la marirea ei, DALnet'ul n-a mai fost mult o "retea familiarizata" unde fiecare cunoaste pe altu. In adaugare, un timp Serviciile au avut o functie autokill, acolo n-au fost coordonati pentru asta. Toate acestea au dus la formarea echipei KLine.

Inainte de atunci, in clipa care acolo a fost un canal gasit pentru a fi ocupat in activitatiile ilegale, a fost imediat inchis si blocat. Azi, acesta a crescut imposibil cu un numar de utilizatori pe retea. Majoritatea politicilor raman si sunt aplicate, oricum, numai dupa o investigatie atenta de materie cu toate cererile evidentiate. In acele zile, problemele facute erau usor de identificat, fiecare cunostea pe altcineva. Azi, acolo sunt multi utilizatori abuzivi care doar vor sa ia problemele altora. Astfel a fost nevoit pentru ca acea persoana sa fie pedepsita pentru contraviente adevarate.

In zilele matinale, cand acolo erau numai 7 servere, toate deciziile majore erau pentru a tine un vot de administratorii serverului. Ca si cresterea retelei, ea a devenit imposibila, care a fost formata din Consiliul Executiv: JoelKatz, Kestral, MirclMax, Sentinele, Webmaster, Aetobatus si WillRiker; cu dalvenjah la fel ca CEO. Echipele au fost create pe DALnet chiar de atunci, in ordinea de acomodare pentru a avea nevoie sa mareasca reteaua si utilizatorii ei.

Putin cate putin, bucata cu bucata, DALnet'ul a crescut in marime si chiar ajutorul pentru imbunatatirea tehnologiei folosita pentru a mentine serverele IRC.

Introducerea de Servicii in 1995, s-a bazat pe idea ca acei utilizatori trebuiau sa aibe drept control asupra prezenteti fara sa le fie frica ca le fura un canal sau ca devin hartuiti, ce a avut ca suport aceasta crestere. Cum am mentionat mai inainte, DALnet a fost prima retea IRC care avea Serviciile pe care le cunoastem si in zilele noastre.

Reteaua DALnet este despartit in mai multe servere. Serverele sunt linkate impreuna cu celelalte servere, care sunt un tip particular al serverului ce poate tine blocarile largi ale informatiilor, si deci, suporta serverele mici cunoscand la fel ca plecarile lor. Toate serverele linkate impreuna ca o retea, contin o varietate de camere pentru chat numite canale.

Acolo avand desigur cateva momente stanjenite in toate privintele ale istoriei DALnet'ului. In 1998, un autokill al *!*@*.* a fost setat din greseata pe doua ocazii separate: odata de dalvenjah si odata de mittens. Chiar majoritatea utilizatorilor atenti fac greseli, dar majoritatea importante, greselile au fost invatate de la ei si au fost luate masuri preventive. Chiar de atunci, a fost imposibil pentru a seta un autokill al *!*@*.*.

Multi utilizatori au putut vizita DALnet, chiar daca erau sarbatori putine. Prima sarbatorire pentru publicarea caderii DALnet'ului a fost BB King, jazz legend, care a facut o aparenta pentru a raspunde intrebarilor din Marti, Ianuarie 16, 1997 la 19:30 EST pe #jazzirc.

Tito Puente desigur a tinut o conferinta moderata pe #jazzirc in Marti, February 13th at 19:30 EST. Wes Craven, director al seriei populare Scream, viziteaza pe 20 Apriliei, 2000. Acolo au fost alti vizitatori si acuma in zile noastre, exista o echipa a Evenimentelor pentru a organiza evenimentele la fel a aceste clase generale pentru utilizatorii DALnet.

In timp ce reteaua continua sa creasca, a fost decis un nou IRCD (programt pentru server de IRC) ce trebuie sa fie creat si DALnet trebuia schimbat eventual de la Dreamforge la Bahamut (cunoscandu-se la fe ca dfhybrid la inceput) in Iunie 1999.

Dreamforge a avut multe si multe dificultati pentru a deveni capabil sa faca fata cu cresterea insemna a utilizatorilor; avand multe limite. Deci ideea a fost pentru a incepe sa foloseasca dezvoltarea codului de EFnet, oricum cu multe modificatii ce erau nevoite pentru munca reusita pe DALnet. Aceasta a fost ziua lui Bahamut. White_Dragon, lucas, Raistlin_Majere, Rakarra si un numar de alti importanti oameni erau, si sunt inca, implicati cu greu in acest proiect. Acest nou ircd a pornit serverele pentru a tine zece dintre zecile de mii de utilizatori unde erau inainte doar 2000. Informatii in plu despre Bahamut sunt valabile la http://bahamut.dal.net.

In Martie 22 2000, Dalvenjah a dat peste CEO (director executiv Ofițer) poziția de a taz, din cauza considerentelor de viață reale care au făcut Este imposibil pentru el să participe la DALnet cât de mult era nevoie. Dalvenjah a făcut o treabă minunată și taz a continuat tradiția. Taz Lăsată în ianuarie 2003 predându-i lui MirclMax cu o insignă nouă Director al operațiunilor de rețea care elimină CEO-urile și insignele COO. Pe 8 iunie, MirclMax a preluat poziția PDS lui Ahnberg, care este Încă DNO curent.

Si aici suntem acuma, dupa zeze ani, cu un record de utilizatori de 140,000 de mii simultan devenind un record mare pentru aceasta crestere a retelei timp ce a tinut intact idealul de furnizare a celor mai bune servicii si palavragelii mediului inconjurator pentru fiecare.

2 · Cum am inceput toti

Odata pe un timp, acolo a fost un grup de prieteni folosit pentru palavrageala pe canalul #StarTrek pe EFnet. Erau obositi de caderi de servere si laguiti de infestari ale retelei si nu au devenit capabili pentru a lua cu ei prietenii care stateau mereu foarte mult timp. Ei vroiau un loc sa palavrageasca cu nici o intrerupere.

In acel timp, dalvenjah avea deja un server care rula pentru Star Trek RPGs (Jocuri Jucate cu Rol) si SIMs: mindijari. Morpher desigur avea un server, uncc, care a fost folosit initial pentru testarea robotilor. dalvenjah a sugerat ca aceste doua servere vor fi linkate, care a devenit o idee buna de cei care stateau mereu pe #StarTrek. Eventual, Watchman si MirclMax desigur au linkat la aceasta mini-retea cu xgw.dal.net si respectiv davis.dal.net .

Multi oameni s-au intrebat de ce reteaua este numita DALnet si nu fost numita TrekNet. Explicatia este destul de simpla. De atunci dalvenjah a venit cu o prima idee, in clipa in care grupul lui de prieteni i-a raportat lui, ei intotdeauna au zis "Dal's net", la fel in: "Lasati mintea peste Dal's net". A fost defapt MirclMax care a propus sa fie numita DALnet. Trebuie sa fie notat ca forma corecta a scrierii numeluit este DALnet: "DAL" in scrierea cu majuscule a literelor si in aplecarea literelor "net" . Cand numeste ceva, vrei sa ortografiezi si sa fie scris corect, deci te rog respecta acest lucru.

La acest timp, mijlocul lui-1994 (DALnet a fost nascut in Iulie 1994), acolo erau un there were o duzina de utilizatori inconjurati; dar multi veneau fugind de haosul de pe EFnet, si inainte de sfarsitul anului a avut o crestere simulta de 80-100 utilizatori. Deci nevoia de a se ridica: Bine, acuma avem un dragut, agreabil, pasnic loc de palavrageala..... "Hei! Ce zici sa setam Serviciile despre care am spus?" "Da! Ceva care sa faca mai bine decat un robot!" (Ai incredere in robotii cu care controlezi poreclele sau canalele pe orice alta retea la timp).

Morpher a decis sa ia o provocare de codidificarea NickServ'ului si ChanServ'ului, doua servicii care erau bazate pe conceptul unui bot cat MirclMax avand sa fie rulat. Pe #StarTrek, robotul MirclMax ircII, RunABot, a fost in totalitate=scurs robotului pentru a controla canalul cu o capacitate a blocarii modului si accesarea nivelelor pentru operatori. Nivelul fondatorului a fost adaugat ca acolo cineva sa poata sa retina ultimul control peste canal. Morpher desigur a adaugat un nuar de noi comenzi care sunt ajutatoare ca, canalul sa ruleze lin si eficient.

ChanServ a fost primul serviciul al DALnetului si a fost nascut pe 19 Ianuarie, 1995. Primul canal a fost inregistrat #DS9 (Spatiul Adanc 9). MirclMax folosit pentru a atarna afara pe EFnet #StarTrek si #DS9. Cand au venit pe DALnet, acesta erau naturak primele canale inregistrate. MirclMax a inregistrat primele trei canale: #DS9 #dragonrealm, care a fost setat ca, canal de ajutor si canal oficial al DALnet'ului, si #StarTrek. Al patrulea canal inregistrat a fost inregistrat de dalvenjah #AFD (alt.fan.dragons), numit dupa stirile grupului; #PBride (Mireasa Printesa) a venit urmatorul si de atunci au mai venit multe altele.

NickServ sa născut câteva luni mai târziu la 1 martie 1995. Primul Nick-ul înregistrat a fost Morph, dar de-a lungul anilor el a schimbat-o de la Morph La Morpher, motiv pentru care data nu mai este exactă. Cel mai vechi Nicks înregistrate de azi sunt JoeBlow, WatchMan, MirclMax și dalvenjah, În această ordine.

Cativa dintre cetatenii regulari ai DALnet'ului a acelor zile erau: Geordie, WillRiker, Jadzia, Data, Worf; rapid luand o impresie care erau inconjurati de fanii Star Trek.

La acel timp, MirclMax, ca fondator al #dragonrealm, a avut un important rol. El a folosit ca sa seteza limita canalelor ale utilizatorilor (modul +l) indiferent de totalul simultan al utilizatorilor care erau pe internet. El zocea ca venit pentru a atinge aproape de 250.

Serviciile au fost conectate original la serverului uncc.dal.net inconjurul ceasului, ruland pe aceeasi masina Morpher a fost sa lucreze un timp la el. Cand proiectul a fost complet, a fost mutat pe mindijari.dal.net unde acolo a fost un mic grup de oameni care au mentinut codul.

HelpServ a venit urmatorul. El contine defapt fisiere ajutatoare pentru clientul ircII. Pentru ircII, nu ai nevoie necesar sa iei fisierele ajutatoare cu programul la fel erau erau separat de pachet. De aceea, ideea originala a fost pentru a avea un robot cu fisierele ajutatoare pentru a putea desigur avea propriile texte ajutatoare ale retelei de acolo.

Deci toti putem seta acuma! "O, o! ghice ce, Am nevoie intr-adevar sa ii spun prietenului meu ca de curand este pe internet, dar nu pot fi aici atunci." Bine, dece nu creezi un serviciu care poti sa lasi mesaj pentru un alt utilizator. "Bun! Cum il putem numi?" Si deci fiecare incepe dand idei..... NoteServ, MsgServ, in final mama Lefle vine cu MemoServ si ffiecare ii place, deci acela a fost.

Lefler a fost apoi cel atribuit codului MemoServ. Aetobatus A păstrat codul de servicii după aceea și mai târziu JoelKatz alăturat ca Bine și a făcut câteva îmbunătățiri, a scăpat de o mulțime de bug-uri și a făcut Serviciile de a face față cu numărul tot mai mare de utilizatori, până când o rescrie de către Taz. Serviciile sunt dezvoltate și întreținute de MSofty, Kobi_S, Abilitate și xPsycho..

Chiar de atunci, Serviciile au fost o parte ilegala a DALnet'ului. Ei au modificat ocazional, depinzand de nevoile schimbarii ale retelei, si cu timpul, noile servicii au fost adaugate la fel de bine.

DALnet a devenit una dintre cele mai mari retela si numai singura cu Servicii. Este cosiderat intotdeauna la fel de bine de utilizatorii ei la fel ca "prima directiva". Aceasta ideologie a lasa sa dezvolte sistemele ajutatoare pornite si oprite pentru utilizatorii care au nevoie de el (lista mail'urilor, canalele, site'urile si documentele).

Existenta solida a DALnet'ului pe buna vointa altora. Banada folosita pentru fiecare server este donata la serviciului pentru comuniatatea Internet. Toti din conducerea DALnet sunt voluntari care si-au donat din timpul lor drag pentru internet si utilizatorii lui.

Viitorul DALnet'ului depinde de acesti voluntari si de punerea utilizatorilor. Noi credem ca acolo sunt lucruri din belsug care vin acuma, si speram sa te gasim mereu pentru a imparti cu ei. Multumim pentru zborul pe DALnet!

Cineva odata a zis: "Inceputul DALnet'ului? Un cuvant: #StarTrek" Acuma stii de ce. =) Traieste Mult si Prospera!

3 · Cresterea Tabelului.

Day	Month		Year	Number Users	Number Servers
	July		1994	25		2-4
	February	1995	100		5
	November	1995	1,000		7
	June		1996	5,000		8
	December	1996	10,000		12
	July		1997	15,000		20
26th	October		1997	20,000		30
8th	August		1998	30,000		35
19th	August		1998	40,000		Stable since
	October		1999	50,000		Stable since
1st	January		2000	60,000		Stable since
14th	October		2000	70,000		Stable since
2nd	December	2000	80,000		Stable since
	July		2001	90,000		Stable since
	January	2002	100,000		Stable since
	June		2002	140,000		Stable since
	October	2002	95,000		Stable since
	March		2003	20,000		Stable since
	July		2003	30,000		Stable since
	December	2003	35,000		Stable since
	February	2004	40,000		Stable since
	December	2006	30,000		Stable since


Declinul utilizatorilor intre Octombrie 2002 si Martie 2003 a fost cauzat de Distributia Refuzata a Serviciilor Atacate impotriva retelei. Chiar de atunci, DALnet n-a mai pierdut din popularitate si cativa utilizatori au revenit.

4 · Structura Organizatorica

Structura organizatorica a DALnet'ului este bazata pe doua chei ale ideilor: haosul cooperativ si catusele responsabilitatilor.

Fiecare conducere DALnet opereaza voluntar. Desi acolo sunt responsabilitati aduse de aceste comitete, faptul ca ei voluntariaza pentru a indeplini aceste sarcini inseamna ca oricand este un haos fericit. Nu conducerea DALnet este asteptata sa faca acea sarcuba pentru a nu se bucura.

Acest "haos," oricum, nu implica ca DALnet'ul este lipsit de organitzatie. Operatiunea DALnet nediteaza inconjurul a multor echipe, si ideea de a avea de a avea catusele responsabilitatilor asigura ca de fiecare data conducerea DALnet este superioara, care are responsabilitatea si obligatia pentru a suporata, la fel de bine ca, controlul si comandarea a multor sarcini diferite.

Contrar publicului credincios, exista multe decat o singura catusa a comenzii pe DALnet. Mai jos este o vedere cu ele.

Organizatia Principala

IRC Operatorii

Canalele

Canalele Ajutatoare

4.1 Organizatia Principala:

Organizatia Principala consta in trei pozitii separate, lucrand impreuna cu efortul asociat, timpului ramas in suprafata prorpie a lor in acelasi timp. Propunerea lor este de a mentine structura si operatiunile DALnet'ului.

DNO (Director of Network Operations)

AOB (Consiliul de Conducere Administrativ Scapat din Vedere- Inainte cunoscandu-se ca, Consiliul Executiv(EB))

Organizatia Principala se ramifica in trei ramuri diferite: Serverele, Serviciile DALnet si Serviciile Utilizatorului.

Serverele sunt operate de Administratorii de Server si de conducerea IRC Operatorilor. Functia primara a retelei este de a tine serverele linkate si de a lucra in armonie. Fiecare Administrator este responsabil pentru a functiona bine si de a administra intern serverul lor.

Serviciile, fiind Serviciile DALnet'ului sau serviciile pentru utilizatori, echipele au fost create, pentru executa nevoie de utilizatori si retea.

Fiecare echipă are un lider de echipă, care este responsabil pentru performanța și eficiența echipei sale. Unele dintre echipe sunt mai elaborate decât celelalte și, prin urmare, au sub-echipe, care au și ei propriile Liderii. Aceste sub-echipe răspund la echipele principale, în timp ce echipele principale răspund la AOB sau DNO.

Diferitele poziții dintr-o echipă se instalează în funcție de necesități Din fiecare echipă. În general, puteți considera echipele drept un grup de oameni Cu un scop comun. Unele dintre aceste echipe solicită membrilor echipei Au un anumit nivel de acces la servicii (de exemplu, KLine, Services Abuz și servicii Administratori rădăcini), în timp ce altele (de exemplu, Postmasteri, hostmasteri, și unele sub-echipe ale Comitetului de Ajutor) nu. Pentru mai multe informații despre echipele DALnet, vă rog viziteaza:http://www.dal.net/admin/teams.php3

Mai jos este o lista a echipelor curente active pe DALnet.

4.2 IRC Operatorii

Este adevarat ca o persoana obisnuita care este desemnata ca IRCop automat este puternic. Adevarul nu este asa.

IRC Operatorii au responsabilitati diferite si nivele de acces. Acestea pot fi divizate in trei categorii principale. Daca vrei sa obtii mai multe informatii despre acesta, te rog du-te la: http://docs.dal.net/docs/operinforo.html

1.- Acesul Administrativ:

DNO = Director of network operations

AOB = Consiliul Administrativ de Nebagare in Seama (Format din Consiliul Executiv -EB)

2.- Accsul Serviciilor:

SRA = Administratorii de Rutare al Serviciilor

CSop = Operatorul de Servicii al Canalulu

SA = Administratorul de Servicii

3.- Accesul Retelei:

Adminii Serverelor

Operatorii Globali

Operatorii Locali

4.3 Canalele

Ficare canal de pe DALnet este un organism suportate cuprins in marea organizatie. Acel moment al unui canal ia inregistrarea la ChanServ, care este automat confirmata de toate serverele de pe retea, ca si cum ar stabili cu Fondatorul. Fondatorul fiecarul canal (persoana care l-a inregistrat), are control total si autoritate peste el, la fel de bine ca responsabilitatea. Fondatorii si conducerile operatorilor de canal sunt asteptate pentru a ramane de generalitatile regulilor DALnet'ului.

Structura principala a canalelor, dupa cum stim, include Fondatorul, SOpii si AOpii.

Fiecare canal este liber sa seteze propriile reguli, regulamente, limba, topic, si orice preferinta. Toti utilizatorii cu poreclele inregistrate sunt liber sa inregistreze canale cu ChanServ.

4.4 Canalele Ajutatoare

Acesta este un domeniu care nu trebuie sa fie separat de lista cat de departe este structura DALnet'ului este implicata. Acum, acesta a fost gata pentru a clarifica neintelegerea obisnuita.

Una dintre Echipele DALnet'ului, Comitetul Ajutator (HC), este responsabil pentru furnizarea cu ajutorul in variate moduri. Una dintre multele moduri este sa furnizeze canalele ajutatoare, unde utilizatorii pot intra si pot pune intrebari privitor la subiectele variate, viz-a-vis de limbile diferite.

Majoritatea canalelor de ajutor sunt independente si au fost recunoscute (dupa cateva puncte al investigatie de Comitetul Ajutator), oficial ca recomandare a canalelor pe DALnet.

Greseala obisnuita ca multi utilizatori facand sa creada ca oamenii "lucreaza" in aceste canale avand cateva sortari ale accesului sau autoritatii pe DALnet. Ei nu fac.

"Persoana de ajutor" nu este un nivel de acces pe DALnet. Aceste persoane de ajutor sunt in principal utilizatorii care stau mereu, si dau din timpul lor voluntar pentru a ajuta pe altii, si nu au acces indiferent de ceea ce li se-ntampla pe retea.

Ei sunt doar utilizatori cu, poate, o mare experienta si informatie intr-un anumit domeniu, si care va avea succes sa te ajuta cu ce stiu ei, sau punctul sa te directioneze corect. Ei sunt o parte foarte importanta pe DALnet.

5 · Cativa dintre Oamenii care au ajutat DALnet'ul facand ceea ce este el

Exista multi oameni care au lucrat greu si au ajutat sa faca din DALnet ceea ce este acuma. Noi cunoastem deja care sunt "Tatii Fondatiei" ai DALnet'ului: dalvenjah, Morpher si MirclMax, WatchMan si -un pic mai tarziu- Lefler.

Aici sunt cativa oameni care aveau desigur a reusit multe pentru DALnet de-a lungul talentelor, listand in ordinea alfabetica. Inca, acolo sunt tone de alti care desigur merita destula incredere si inca nu este mentinuta majoritatea pentru ca ei nu sunt usor de a-i urma, dar de aceea cu totii suntem foarte recunoscatori de ei. Multumim tuturor pentru daruinta DALnet'ului!

5.1 Aetobatus

El a ajutat cu putin codificarea la inceput. Primul Admin (oahu.*). Director Technic si membru EB. El a resemnat pe intai Februarie, 1998 si mutat pentru ca lipsit un timp.

5.2 acire

Primul Lider pentru echipa Dirigintilor de Gazda. El a resit o rutare mica. AA pentru barovia.* Foarte inteligenta, ea cunoaste conducerea ei.

5.3 Ahnberg

A intrat în DALnet în 1995. În prezent, PDS, admin pentru mozilla. *, Membru al Majoritatea echipelor. Prietenos și întotdeauna acolo când aveți nevoie de el.

5.4 Dakal

Fost membru al SRA, fostul lider al echipei de dirijare. Co-a creat noul Echipa de antrenament împreună cu White_Dragon. Au avut o mulțime de lucrări tehnice DALnet.

5.5 Donwulff

Actioneaza ca minte a echipei de codificare DALnet in decursul anilor 1996 si 1997 un timp dezvoltand Dreamforge ircd. El a fost desigur implicat intr-un proiect pe DALnet (care niciodata n-a luat sfarsit) care a fost pentru a se debarasa de multe imbratisari in codificare, el a facut codul pe propriul ircd care a fixat multe dintre aceste probleme. In esenta, el a fost inaintea-scenelor codificate care nu a cunoscut multi oameni.

5.6 Fredfred

Actualul lider al Echipa de documentare din 2002, translator oficial german. Un bun susținător al tuturor membrilor docs. El a luat locul după fostii comandanți Ladydana, Dalila și TheQueen.

5.7 gamma

AA al serverului jade.* A inceput ca lider pentru Echipa Exploit'urilor, Membru al sabuse si lider al Echipei inchizatorilor, el a luat peste Kline Principal dupa ce a plecat LadyMorgaine. Acum este membru al SRA.

5.8 Geordi

El a fost unul dintre adminii orginali pe DALnet, xanth.dal.net Inapoi cand acolo era vorba de 7 servere in total.

5.9 JoeBlow

Primul membru AOB. Primul membru SRA. Folosit pentru a tine aplicatiile serverului care este deja gata de Ahnberg.

5.10 JoelKatz

Fost membru al AOB, fost coding director, și ex SRA. El a scris Ghiduri originale CSOp. Fost administrator de câteva servere (igc. *, Întreprindere. *, Sticlă. *, Wizlink. *, Gazdă. *). Aproape nu vine on-line deloc mai. Ați activat pe listele de discuții.

5.11 LadyMorgaine

Ea a fost sop pe #DALnetHelp inainte sa devina director al Echipei Kline dupa stergerea manusilor fara degete. Folosita pentru a fi AA pentru sodre.*. CaeSpock a luat pe sodre AA dupa ea. Ea a fost, mutata.

5.12 lucas

Fostul membru SRA, folosit pentru codificarea serviciilor, a fost liderul echipei Coders. Fost admin (hebron. *).

5.13 Luce

Primul Australianca operator original pe glass.* si armidale/bunyip.*. Cand ea a devenit parte a conducerii davis.* . Ea a fost un excelent IRCop/CSop. Este spus ca daca toti din conducerea noastra au avut aceeasi atitudine/inteligenta/incredintare ca ea sa faca, ca nu trebuie sa fie crapaturi in conducerea de acuma. Ea nu mai este membru al conducerii datoat pentru viata reala incredintarilor.

5.14 mittens

Ea inceput rulang kline si unind controlul variat. Ea a fost desigur un operator instructiv.

5.15 MSofty

Editorul curent și fostul lider al echipei de Routing (încă activă) și, de asemenea, un membru SRA. Membru curent în AOB. Administrator al toronto. Întreține și dezvoltă servicii și users.dal.net. Un fel de liniște, deși este un tip minunat atunci când vorbește de fapt.

5.16 Raistlin

De mult timp operator. Membru al fundatiei pe #DALnetHelp (Comitetul care conduce SOp'ul). A scris pe #DALnetHelp robotul original, HelpBot. Primul membru al echipei de operatori de instruire. Fiind pe DALnet de la inceput, si el a tinut inapoi administratia DALnet'ului, el a fost un bun suport pentru oricine care era acolo.

5.17 Raistlin_Majere

Unul dintre cei mai vechi utilizatori din conducere de pe DALnet. A lucrat pentru toledolink.* unde a fost locat glass.* . Membru al KLine, Rutarii si Administratiei Testnet. Desigur primul lider pentru Bahamutand al echipei CyberCafe.

5.18 Rakarra

Primul codificator ircd, care a facut mult pentru echipa de codificare in decursul scenei dreamforge, primul ofiter-admin al davis.* . Bun baiat. Inca ramane incojurul listelor de mail si IRC pentru timp cu timp.

5.19 Russell

El a fost admin original al glass.* El a facut multe pentru codificare pe anteriorul-dreamforge ircd si a reusit sa lucreze la Servicii de asemenea. El a fost capul actual codificator ircd pentru un timp inainte ca Donwulff sa ia peste.

5.20 Sentinele

Ea fost membru al EB (secretar EB). Lider al Comitetului de Ajutor / Director al Resurselor Omenesti. Ea a ajutat mult la facerea canalelor de ajutor care sunt de acuma. A mentinut Conducerea Directorului. Resemnata EB pe intai Ianuarie, 1998, a stat ca IRCop pentru putin si dupa aceea a plecat.

5.21 Studded

Primul COO; El a fost exact si direct ca baiat, dar intotdeauna onest si cinstit. El a lucrat si a fost dedicat. El a adus multa nevoie pentru ordinea pe DALnet, care ramane chiar azi. Responsabil pentru setarea si administrarea pe #OperHelp. Resemnat pe 20 Iunie, 1999, datoreaza lipsa a timpului pentru viata reala a conducerii.

5.22 taz

Fostul CEO, Fost fost SRA, a scris codul original pentru serviciile DALnet. A demisionat în 2003.

5.23 toolman

În prezent, membru SRA, membru AOB. Administrator al libertății. *, Fostul SOp pe #DALnetHelp . A fost lider interimar al echipei de dirijare. Ahnberg a luat poziția acum.

5.24 White_Dragon

Bun codificator, foarte creativ. El adauga cateva functii pentru operserv si setarea optiunii nomemo pentru nickserv. Primul SRA. operand pe dreamscape.* original inainte ca el sa devina admin pe (opus.*). El a facut multa munca tehnica pentru DALnet in domenii variate. Ofiter-Creator al noii echipe de Instruire de-a lungul lui Dakal. El a fost responsabil pentru luarea proiectului bahamut sub calea lui. El inca ramane inconjurat de palavrageala in cate camere pe care el le place.

5.25 Wizzu

Scripter IrcII. El a fost membru original al echipei Kline (recuperatorp, coordonator, si lider temporar) inainte de 1998. El a scris noul Manual al Operatorilor DALnet, Iunie-Septembrie 1997. Fondator, lider al echipei Documentatiei Utilizatorului DALnet inaitne de 1998. Membru al Echipei de Codificare. Implicat in Comitetul de Ajutor (membru, al comitetului de Conducere). A mentinut Conducerea Directorului. FAQ si ghidul mentinator. A plecat in special de pe DALnet la sfarsitul lui 1998, si a oprit orice sortare a participarii active in administratie. Acum el este CSop pe (toronto.*), Membru recuperator al echipei de Instruire, membru activ pentru echipa Documentelor, implicat in fiecare existenta a unui document ajutator de pe DALnet.

5.26 xPsycho

În prezent, membru SRA. Codificarea și întreținerea serviciilor. Fost membru al AOB .

6 · Interviuri cu Fondatorii

Eu cunosc multi baiati acolo, probabil se-ntreaba cateva lucruri despre fondatorii DALnet'ului, deci, bine, ca aici este un mic interviu, plin de speranta va satisface cateva dintre curiozitatile tale.

6.1 MirclMax

1.- Ce este DALnet pentru tine? Ce inseamna pentru tine?

DALnet este special pentru mine. Este placut pentru a vedea ideea/viziunea ca tu ai venit a patra oara si devii o relitate.

2.- De ce iti iei probleme pentru munca din greu?

Este ceva la care tin.

3.- Cat infaptuieste responsabilitatea pe DALnet afectand viata ta reala?

Ingrijesc sa tin doua separari. Pentru partea majoritara nu-mi afectea viata mea reala. Aparte de faptul ca-mi ia timp din ziua mea pentru a distribui rezultate cu DALnet.

4.- Cum te simti cand devii infricosator/respectat/sortat al unui film neatins tip al lucrului pentru utilizatorii de pe DALnet?

Respectul este bun. Eu nu sunt ca toti neatinsi. Eu palavragesc cu lumea pe #startrek tot timpul. Eu raspund la mail'urile lor, eu incerc sa le raspund la mesaje cand este posibil. Eu cred numai partea aceea care este enervanta in care oamenii vor sa vorbeasca cu mine *singur* pentru ca statusul meu este pe retea. Aceea imi da un mic stimulat pentru a vorbi cu ei inapoi.

5.- Cine esti tu? (Ca persoana)

Cum am inceput inainte, eu incerc sa tin "viata mea reala" separata de DALnet. Pentru ca de aceea eu nu pot merge in detaliile personale.

6.- Ce-ti place sa vezi la urmatoarea intamplare pe DALnet?

Mi-ar placea sa vad cum el continua sa creasca si continua sa fie cea mai buna retea de palavrageala de acolo.

7.- Ce te face sa te bucuri cel mai mult la DALnet?

Imi place faptul ca poti intalni oameni ce tu normal nu ai avut sansa sa-i intalnesti. Intr-adevar el face lumea un mic loc. Eu desigur ma bucur de faptul ca este vorba despre "oportunitatea egala" pe care tu poti s-o iei. Cand eu vorbesc cu cineva, nu-i cunosc varsta, religia, sexul, nationalitatea, sau chiar invaliditatea (cu exceptia ei facand un punct de aducere deasupra). Eu cred este placut pe DALnet toti oamenii avand abilitatea de a fi tratati egali.

8.- De ce ai ales porecla ta?

Porecla mea este in raport cu caracterul Miracle Max din cartea/filmul "Mireasa Printesei". El este scris ca MirclMax pentru ca l-am ales inainte sa existe DALnet si la acel timp era limitat la 9 caractere in porecla ta.

9.- Te-ai gandit chiar inainte de 1994 ca el va creste asa de mult? Ce sperante erau de intoarcere pentru atunci?

Eu cred ca noi avem speratnte destul de mari. Noi am ales sa mergem afara si sa cream ceva nou si ceva bun. Noi am creat "Serviciile" (NickServ/ChanServ/MemoServ) care rapid au devenit calatori standardizati pentru orice retea care a venit in existenta dupa noi. Ce am decis noi a fost facut, a fost facut un IRC "cinstit". Noi nu suntem perfecti inca, dar noi facem sa fie cat mai bine posibil.

10.- Altceva ti-ar placea sa adaugi?

Nu :)

6.2 Morpher

1.- Ce este DALnet pentru tine? Ce inseamna pentru tine?

Original Dal si eu doar linkam serverele impreuna... dar cresterea la unul dintre principalul IRC net'uri care este inca surprinzator cand eu cred despre el haha.

2.- Te-ai gandit vreodata la intoarcere din 1994 ca el va devenit mare? care sunt sperantele tale atunci?

N-am nici o idee; linkarea serverelor impreuna ianinte de atunci a fost doar cineva care a facut pentru protestari; nu te gandi ca fiecare dintre noi cunoaste ca el va deveni.

3.- Dece ai parasit conducerea/administratia DALnet'ului, oricum cum il numesti?

Dupa 4 ani de devenire pe el, am decis sa am o mica pace si liniste... Eu ma pot intoarce pe el.

4.- Cat infaptuieste responsabilitatea pe DALnet afectand viata ta reala?

Deci... mi-am facut cativa prieteni un timp am fost in conducerea DALnet, multi dintre ei i-am intalnit in viata mea reala, nu trebuie sa ai multe motive pentru a merge in Finlanda aceasta vara trecuta altfel, aceea este.

5.- Cum te simti cand devii infricosator/respectat/sortat al unui film neatins tip al lucrului pentru utilizatorii de pe DALnet?

Doar ridic din umeri.

6.- Cine esti tu? (Ca persoana)

Deci... eu am 27 (chiar acum)... stau in North Carolina, USA... unde am facut colegiul de studii pentru stiinta calculatorului, predandu-mi despre subiectul care l-am invatat in clase, programand ca un hobby, si acuma eu lucrez pentru un program al unei companii facand profesional.

7.- Ce-ti place sa vezi la urmatoarea intamplare pe DALnet, acuma ca tu cunosti cum el a devenit mare?

Aparte pentru debarasarea administratiei a catorva dintre politici (care parea sa plece departein, cu toate ca eu pot gresi, nu foarte mult. hahaha

8.-Ce te face sa te bucuri cel mai mult la DALnet?

Original el a fost faptul ca ea este o retea mica, dar nu a aplicat atat de mult oricine :) deci, motivul principal a tinut sa vina aici ca sunt majoritatea dintre prietenii mei sunt aici.

9.- De ce ai ales porecla ta?

Am inceput cu Morph, dupa caracterul X-Men, dar a mers cu cateva schimbari incercand sa eviti coliziunea poreclei ucise pe EFnet (inainte acolo a fost o protejare in server impotriva lucrurilor) de versiunea curenta blocata :)

10.- Cu toate ca aceasta retea sa fie mica.... cand el incepe sa creasca... de ce chiar tu ai luat necazul de munca asa de grea?

El a fost interesat doar, in principal in decursul timpului cum ea creste... dupa ce a inceput la un nivel a fost inconjurat timpul in care eu am plecat de la conducere.

11.- Altceva ti-ar placea sa adaugi?

Nimic de improvizat

6.3 WatchMan

1.- Ce este DALnet pentru tine? Ce inseamna pentru tine?

Este ceva ce eu am vazut crescand pentru ani si ani, cu toate ca munca multa si grea dintre greselile si a conducerii rele, si la sfarsitul rezultatului este ceea ce tu vezi cand esti logat. Nicaieri nu este perfect, dar este mult mai bine decat cativa oameni gandesc. Este sfarsitul rezultatului a multor oameni lucrand impreuna, dar nu necesar catre aceleasi scopuri. Este rezultatul anilor de conflict.

Pentru mine, personal, este ceva care a fost o parte din viata mea pentru mult timp de acum. Trist, este ceva care aminteste de potentialul pierdut. Este un motor eolian care nu-l pot opri sa lupte chiar daca trebuie. Este ceva ce are gust putin -- dar ocazional, surprins, este dulce si lin si gentil si bun. Adesea nu, dar cateodata.

Cazul in punct: Am primit mail de la un utilizator in alta zi -- ea imi spune ca se-ntalneste cu sotul ei pe DALnet si vrea sa-mi multumeasca pentru producerea posibila. Nu stiu daca construirea a toate acestea si mergand toate aceste necazuri doar daca cineva poate intalni un baiat dragut care este intr-adevar costul-efectiv, dar, eu nu-l pot opri. El ma face bucuros.

2.- Te-ai gandit chiar inainte de 1994 ca el va creste asa de mult? Ce sperante erau de intoarcere pentru atunci?

Nu stiu. Nu pot suna deloc inapoi. El a fost... nu este vorba de marime. Cu fermitate a opiniei aceea prefer sa am o retea mica care lucreaza ca o una mare care nu face. Eu voi lua insusire peste zi a weekend'ului.

3.- Cat infaptuieste responsabilitatea pe DALnet afectand viata ta reala?

Cand eu stau prea tarziu pentru a curata dezordinea, afctand prea mult modul. Mai putin important spune ca, este mai bine...

4.- Cum te simti cand devii infricosator/respectat/sortat al unui film neatins tip al lucrului pentru utilizatorii de pe DALnet?

O, Iisuse, sper ca nu. Eu cred onest ca acel erou venereaza pentru ce este slab si idiot -- sfios, poti spune, ca nu-mi plac oamenii numiti asa. Daca cineva intr-adevar vrea sa ma respecte, sper ca ei respecta ce vreau eu sa fac si ce spun, nu semnul idiot al biroului un s-a intamplat la acele timpuri. Oricum puterea condusa aici este fara sens in lumea reala. Am gasit oameni uimitori atasati de importanta multa si de sensul pentru copilaria IRCoperatorului, de exemplu. Ea devine un simbol mare al statusului, si este intr-adevar complet fara sens pentru oricine care necajeste pentru oprirea si gandirea despre el. Care nu este spus acelor IRCopi si altor membrii din conducere care nu sunt vital pentru operatiunile noastre. Ei sunt; noi vom fi complet pierduti fara acesti oameni. Este doar acei oameni majoritari intr-adevar vazuti sa aibe nici idee de ce avem noi sau ce fac ei sau de ce ei sunt importanti pentru noi...

5.- Cine esti tu? (Ca persoana)

Eu sunt scriitor.

Secretul meu de super erou identifica ca sunt Capitanul Disdain -- Eu sunt ca D-nul Furios din Omul Misterios, exceptand ca eu sunt usor de provocat.

6.- Ce-ti place sa vezi la urmatoarea intamplare pe DALnet?

Nu cred ca eu am orice speranta acolo, intr-adevar. Imi place sa vad cum creste lumea, evolueaza peste aceste jocuri ale puterii fara sens si incepe sa realizeze un potential al acestui loc si in general avand internet, in loc de pierderea trairii lor in luptele sangerate despre poreclele si canalele sau autoritate.

Este ca... formarea acelui loc unde oamenii pot comunica, si apoi luam aceste grupuri etnice ca refuz pentru vorbirea fiecaruia cu altii si venind la noi spunandu-ne ca trebuie stersi acesti oameni de pe rete pentru orice motiv, pentru ca s-ar putea sa fie din alta tara, pentru ca ei au gresit culoarea pielii sau sexul preferat, sau altceva... Nou nu setam pentru construirea catorva sortari a unui Orwellian, corect politic prostii paradisului dezordonat cu Newspeak si prejudecatile, dar acolo sunt oameni din afara care intentioneaza sa faca un loc in afara lui.

Acesti oameni apar mirati cand noi le spunem ca nu ne pasa de problemele lor pe acest nivel, de aceea ei nu inseamna nimic pentru noi, de aceea nu facem aceste hotarari. Ca daca eram baieti care ceva gresit cu ei.

Este o banalitate, dar nu poti luat toate in fata? Desigur, noi rulam intr-o etica veche a problemelor cu libertatea la vorbire si exprimare. Eu sunt cu fermitate de "Eu pot crede ca tu sugi dar eu cred ca tu ai dreptul la exprimare" scoala desi, eu am sa spun ca atunci cand rezulattul al aripei-drepte reincarneaza cu simpatie KKK tarandu-se in afara lemnului lucrat si incepand la gura murdara a oamenilor sau a evreilor sau a homosexualilor sau a oricarui gruo avand sa se decida pentru tinta, este greu sa vezi ce se-ntampla. Este un conflict greu -- care este mai mult important, facand sigur acesti oameni ca sunt asigurati de dreptul la libera exprimare, sau facand sigur ceea ce ei nu pot chefui dezordinea pentru alti oameni? Lumea nu este neagra si alba, nu de mult bucurso, dar acolo sunt oameni care acolo sunt devotati pentru a face subomenescul bun de nimic. Este greu pentru a distribui aceste lucruri in satisfacerea lor. Eu nucred ca acolo este o cale, intr-adevar.

Este deprimant pentru a vedea ca aceste pante exista -- ei eu cred ca ei au dreptul sa spuna aceleui conduceri, ca eu inca iau acest impuls pentru a parca un Buick deasupra partilor din spate. Este ca o banalitate, dar imi plac oamenii care nu iau in fata, sau care cel putin incearca sa ia in fata...

Deco ce trebuie sa-mi placa pentru a vedea ce se-ntampla dupa aceea pe DALnet? Mi-ar placea ca oamenii sa creasca. Dar nu imi tin respiratiah, nu in aceasta lume.

7.-Ce te face sa te bucuri cel mai mult despre DALnet?

Acele momente cand ma simt cu adevarat cum vrem facand ceva corect si ce este bun si lucrat. Ei sunt greu de definit, dar iau unul dintre acelea valorand mai mult de necaz si agravare.

8.- De ce ai ales porecla ta?

Este ceva ce eu am ales din vechi, vechi lucru scris intors cand DALnet inainte a fost chiar daca si inainte IRC'ul a fost inventat acum. Eu nu am niciodata acela -- Nu cred ca oricine face, poate cineva care inca a ramas sa ruteze pe hardisk'ul batran pe undeva. Sper ca nu, esti onest; trebuie sa fie grozav de dragut.

9.- De ce ai facut chiar tu sa iei necazul muncii in felul acesta?

Am fost tanar si aveam nevoie de bani. Desigur, acolo nu-s bani pe el, care desigur arata cat de idiot am fost... Nici, multa seriozitate, erau destul de apropiati impletind manunchiul inapoi de atunci, dalvenjah si eu si restul gastii, am fost in special un grup sforjat. Noi am facut pentru distractie, si pentru ca noi putem, si partial -- trebuie sa fie recunoscut -- pentru ca noi vrem sa aratam ca putem sa reusim; ne-am inscris pentru acele principii care erau radical diferite de aceste de alte retele. Sau, pentru a pune diferenta, dorita pentru a face ceva greu si foarte tacut pentru a cunoaste orice mai bine. Nu a fost intr-adevar destept, daca a vorbit adevarat, dar n-a spus ca am regretat.

Desigur, mult idealism a fost o sura departat cu toata ca anii, dar raman aceiasi. Noi nu suntem de mult ceea ce am setat sa fie, dar atunci viata lucreaza rar calea pe care noi o vrem pentru a munci. Este singurul lucru de a mentine o utopie la 80 sau 800 de utilizatori, si ceva cu desavarsire diferit pentru a face cu 80,000 de mii de utilizatorii... nici chiar pentru DALnet a fost o utopie sau orice altceva, dar tu poti lua o idee.

Nu, noi credem in intoarcerea de atunci, si a fost o distractie buna, si am facut cu prietenii buni. Aci,avem acest monstru al retelei, si multi dintre acesti oameni s-au dus pe deoparte, dar daca noi putem lua oameni pentru a vorbi cu fiecare in parte -- si ma refer sa vorbim, nu doar dezordine inconjur si jucarea cu scripturi si "LOL" fara s-o dea in glume; eu vorbesc despre schimburile reale ale ideilor si comunicatia maganifica de aici... daca lumea fac asta, el n-a fost cu toi orgolios.

As face acelasi lucru din nou? Nu, absolut deloc. IRC'ul din ziua de azi nu mai este ce foloseam pentru a fi. El este folosit pentru a comunica cu lumea in crazele corente. Este folosit pentru oamenii actuali care iau impreuna pentru vorbirea despre lucruri. Este folosit pentru a fi racoros -- "o Dumnezeul meu, acel baiat pe de alta parte a planetei afurisite poate vedea ce tastez eu aproape instant dupa ce apas enter!" Este folosit pentru a fi un lucru mare, el este folosit pentru materie.

Aceste zile sunt cam imense, linia palavragelii fara sens umpluta cu absurditate si tachinand fara sens de la idiotii aproape analfabeti. Am realizat ca acesta nu este cel mai dragut lucru pe care pot sa-l spun, dar intreband pe oricine care a fost inconjurat de IRC -- pe orice retea -- pentru 5+ ani, si iti va spune tie acelasi lucru. El va devenit o banalitate si terestru. Acolo este nimic gresit cu banalitatea sau terestrul, cugetand pe tine, dar acolo nu este nici un sens dintre plecarea minunii pentru oamenii motivati -- pentru a ma motiva, pentru a fi mai mult specific... Gasirea unei conversatii interesate este urmatoarea imposibilitate pentru locul unde parea pentru majoritatea oamenilor, tastand repetat "LOL" ca este o stanca de comunicatie.

Este o banalitate, dar ia activitate doar cand este usor in aceste zile. Oamenii iau aceste lucruri pentru autorizatie. Niciodata chiar daca se-ntapla ca ei sa paote sa vorbeasca actual despre altceva decat ce este la TV.

Si da, acolo sunt oameni din belsug cu inteligente si deprinderi sociale si personalitatea, si oricand intalnesc unul, contez pe binecuvantarile mele. Acestia sunt oammenii care optine pentru acestea in primul rand.

10.- Altceva ti-ar placea sa adaugi?

Oau, nu este destul acesta?

7 · Concluzie

In special multumiri pentru oamenii care m-au ajutat cu informatii pentru a pune acest document impreuna cu: MirclMax, CaeSpock, Wizzu, Morpher, azhreia, Pangea, gamma, Pagan999, W0mbat, Ahnberg si RadiX. Le multumesc toturor foarte mult pentru timpul si rabdarea lor.