Πλαστοπροσωπία των Services και των IRCop

Version 1.0.1


Last translated by ssr () on 2003-11-04

Originally written by Kzoo (), LadyDana (), and Pyr0s () on 2001-01-22

Please direct any comments or feedback about this document (only! no help requests!) to docs@dal.net. If you need help on issues not covered in this document, please see the information at http://help.dal.net.

Εισαγωγή

Οι νέοι χρήστες του DALnet πολλές φορές παραπλανούντε και δίνουν τους κωδικούς τους σε κάποιον που παριστάνει τα DALnet Services ή κάποιον IRC Operator. Αυτοί που παριστάνουν τα Services προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες στέλνοντας notices που μοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούν τα πραγματικά DALnet Services εκεί που οι ψεύτικοι IRC Operators χρησιμοποιούν εκφοβισμό. Και στις δυο περιπτώσεις εκμεταλλεύονται την απειρία του νέου χρήστη. Μερικές φορές οι χρήστες χρειάζονται βοήθεια και την αναζητούν απο κάποιον που δεν είναι πραγματικός IRCop. Έτσι μπορεί να δώσουν κωδικούς και πληροφορίες στο λάθος άτομο.

Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να σας δείξει πως να αναγνωρίζετε τα πραγματικά DALnet services ή τους πραγματικούς IRCop. Επίσης θα σας δώσει μια ιδέα του πως είναι πράγματα όταν κάνετε identify στους απατεώνες.

Contents

1 · Αυτοί που παριστάνουν τα Services

Οι χρήστες που θέλουν να κλέψουν κωδικούς απο nicknames συχνά προσπαθούν να παραστήσουν τα DALnet Services και σας ζητάνε τους κωδικούς σας στο private. Εαν δεν θέλετε να χάσετε το nickname σας, τότε υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υποψήν.

Πρώτα απο όλα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήτε τον κωδικό σας στο DALnet σε κάποιο άλλο δίκτυο και θα πρέπει να τον αλλάζετε τακτικά - απλά μην το ξεχάσετε. :)

Πολλοί χρήστες έχασαν τα nicknames τους αφού πήγαν σε ένα άλλο δίκτυο και έδωσαν τον κωδικό τους στα Services εκείνου του δικτύου.

Είναι επίσης μια καλή ιδέα να γράφετε τις εντολές στο παράθυρο του Status (έαν έχετε) ώστε να μην δώσετε καταλάθος τους κωδικούς σας στο κεντρικό ενός καναλιού η στο παράθυρο του private.

Κατά δεύτερον, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τα ψεύτικα Services στο DALnet.

1.1 Τρόποι για να κάνετε Identify στον NickServ

Υπάρχουν αρκετοί για να κάνετε identify στα Services του DALnet; μερικοί είναι ασφαλής, μερικοί άλλοι δεν είναι. Ασ δούμε τι μας μαθένει ο Nickserv να κάνουμε.

Εάν χρησιμοποιήτε ένα registered nickname,τότε θα λάβετε:

-NickServ- This nick is owned by someone else. Please choose another.
-NickServ- If this is your nick, type: /msg NickServ@services.dal.net IDENTIFY password

Εάν έχετε θέση την επιλογή ENFORCE τότε θα δείτε και μια τρίτη γραμμή:

-NickServ- Your nick will be changed in 60 seconds if you do not comply.

Έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε:

/msg NickServ@services.dal.net IDENTIFY κωδικός

η μια απο τις άλλες ενσωματομένες εντολές για να κάνετε identify στον NickServ.

Αυτές οι ενσωματομένες εντολές είναι:

/nickserv IDENTIFY κωδικός
/identify κωδικός
/services IDENTIFY κωδικός

Για αυτούς που θέλουν να κάνουν identify ένα nick που δεν χρησιμοποιούν εκείνη την στιγμή, υπάρχουν οι εξής επιλογές:

/nickserv IDENTIFY nick κωδικός
/identify nick κωδικός
/services IDENTIFY nick κωδικός

Παρακαλώ να έχετε υπόψην ότι ο IRC client που χρησιμοποιήτε μπορεί να μην σας επιτρέπει να χρησιμοποιήτε κάποιες απο τις πιο πάνω αναφερόμενες εντολές. Σε αυτές τις περιπτώσεις σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε το πρόθεμα /quote ώστε να στείλετε τις εντολές για να κάνετε identify, απευθείας στον server.

Παραδείγματα:

/quote nickserv IDENTIFY κωδικός
/quote identify κωδικός
/quote services IDENTIFY κωδικός

Καταλήγοντας, να θυμάστε αυτές τις εντολές και να μην χρησιμοποιήτε άλλες. Το DALnet δεν πρόκειται να αλλάξει τον NickServ με κάποιο άλλο όνομα. Εάν αμφιβάλεται μπορείτε να ρωτήσετε σχετικά σε ένα απο τα κανάλια βοήθειας του DALnet όπως το #DALnetHelp, #Help ή #IRCHelp.

1.2 Τρόποι για να κάνετε Identify στον ChanServ

Όπως και με τον NickServ, ο κλασικός τρόπος για να κάνετε identify στον ChanServ θα είναι:

/msg chanserv@services.dal.net IDENTIFY #κανάλι

Υπάρχουν επίσης και οι τρείς ενσωματομένες εντολές:

/chanserv IDENTIFY #κανάλι κωδικός
/identify #κανάλι κωδικός
/services IDENTIFY #κανάλι κωδικός

Και πάλι, αν έχετε προβλήματα με τον IRC client τότε χρησιμοποιήστε το πρόθεμα /quote για να αποφύγετε τον περιορισμό:

/quote chanserv IDENTIFY #κανάλι κωδικός
/quote identify #κανάλι κωδικός
/quote services IDENTIFY #κανάλι κωδικός

Εάν αμφιβάλεται μπορείτε να ρωτήσετε σχετικά σε ένα απο τα κανάλια βοήθειας του DALnet όπως το #DALnetHelp, #Help και #IRCHelp είναι πάντα διαθέσιμα για εσάς.

1.3 Auto-Identification Scripts

Το DALnet δεν υποστηρίζει η ενθαρύνει την χρήση auto-identification ( που κάνουν αυτόματο identify) scripts. Τα Scripts είναι γεμάτα παγίδες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να κλέψουν κωδικούς παρέχοντας ένα script που τους πασάρει μια συνεχή αναφορά του τι κάνετε καθώς μιλάτε on-line.

Επιπρόσθετα, είναι αρκετά εύκολο για κάποιον που έχει πρόσβαση στο script σας να αποκτήσει τον κωδικό σας. Έχει επίσης συμβεί, χρήστες να έχουν στείλει καταλάθος τον κωδικό τους για το nickname και για το κανάλι τους σε άλλους χρήστες καθώς ήθελαν να μοιραστούν το script τους.

Ένα μην ασφαλή script μπορεί επίσης να στείλει τον κωδικό σας σε κάποιον που παριστάνει τα Services αντί να τον στείλει στα πραγματικά services.

1.4 Το Κόλπο των 'Ψεύτικων' DALnet Services

Συχνά, οι απατεώνες προσπαθούν να παραστήσουν τα DALnet Services. Ο ποιο δημοφιλής τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουν ένα nickname παρεμφερεί με των πραγματικών Services. Πριν συνεχίσουμε θα πρέπει να έχετε μια ίδεα του πως τα πραγματικά Services μοιάζουν.

NickServ is service@dal.net * Nick Registration Service
NickServ using services.dal.net DALnet services home base
NickServ End of /WHOIS list.

ChanServ is service@dal.net * Channel Registration Service
ChanServ using services.dal.net DALnet services home base
ChanServ End of /WHOIS list.

Σημείωση: Είναι φυσιολογικό να δείτε τον ChanServ σε διαφορετικά κανάλια κάθε φορά που κάνετε /whois ChanServ, μιας και συνεχώς κάνει join κανάλια για να κάνει masskick. Για παράδειγμα:

ChanServ on @#randomchannel #Dragonrealm #chatzone

Αυτοί που παριστάνουν τα Services θα προσπαθήσουν να σας παραπλανήσουν χρησιμοποιόντας nicks και πραγματικά όνομα (Real Name) παρεμφερεί με αυτά που χρησιμοποιούν τα Services. Το παρακάτω είναι ένα καλό παράδειγμα:

NickSrve is service@mc-38-214.tm.net.my * Channel Registration Service
NickSrve using twisted.ma.us.dal.net Global NAPs - Quincy, MA
NickSrve End of /WHOIS list.

Μιας και θέλουν να σας εξαπατήσουν και να τους δώσετε τους κωδικούς σας θα σας στείλουν notices που είναι παρεμφερεί ή ακριβώς ίδιες με αυτές των Services:

-NickSeve- This nick is owned by someone else. Please choose another.
-NickSeve- If this is your nick, type: /msg NickSeve IDENTIFY password
-NickSeve- Your nick will be changed in 60 seconds if you do not comply.

Υπάρχουν μυριάδες nicks που σκέφτονται αυτοί που παριστάνουν τα Services. Είναι αδύνατο να τα καταγράψουμε όλαμ όμως θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε σας ζητάει να χρησιμοποιήσετε μια εντολή που δεν αναφέρθηκε προηγουμένος στο section 1.1. Ένας ακόμα καλός τρόπος για να αναγνωρίζεται αυτούς που παριστάνουν τα Services είναι να παρατηρείτε τον server στον οποίο είναι. Τα πραγματικά DALnet Services θα βρίσκονται πάντα στον services.dal.net.

Κατά περιπτώσεις, αυτοί που παριστάνουν τα Services θα προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας ότι το nick η το κανάλι σας θα πέσει (drop) εκτός και αν κάνετε identify σε αυτούς ή ότι είναι κάποιου είδους "εφεδρικά" services. Μην τους δώσετε σημασία. Μπορείτε πάντα να ρωτήσετε σε ένα κανάλι βοήθειας έαν σας ακούγοντε γνήσια.

2 · Αυτοί που Παριστάνουν τους IRCop

Πρόσθετα στους χρήστες που παριστάνουν τα Services, υπάρχουν και πολλοί χρήστες που παριστάνουν τους. Μπορεί να καταλήξουν και σε απειλές ("θα γίνεις klined" είναι μια δημοφιλής) σε μια προσπάθεια να σας φοβίσουν ή θα ενεργήσουν σαν να σας βοήθανε με σκοπό να αποσπάσουν πληροφορίες απο εσάς. Όπως και να έχει δεν ενδιαφέροντε για το καλό σας.

2.1 Το να Λέτε τους Κωδικούς σας

Ποτέ μην πείτε τον κωδικό σας σε κάποιον που σας κάνει messages και σας τον ζητάει. Το προσωπικό του DALnet δεν κάνει message τους χρήστες για να ζητήσει κωδικούς. Το DALnet δεν θα σας στείλει mail για να σας ζητήσει τον κωδικό σας. Έαν πάρετε ένα ξαφνικό που σας ζητάει τον κωδικό σας, τότε υποθέστε ότι δεν είναι για καλό σκοπό.

2.2 Πως θα Καταλάβω ότι είναι IRC Operator?

Όταν σε ένα άτομο δίνονται προνόμια IRC Operator, γράφοντε στον IRCd ενός συγκεκριμένου server. Ο IRCd είναι ένα πρόγραμμα που συνναλάσει ότι γίνεται στο DALnet με τους υπόλοιπούς servers. Έχει πολλές λειτουργίες οι οποίες δεν είναι σημαντικές για αυτό το κείμενο. Επειδή τα προνόμια του IRC Operator είναι γραμμένα στον IRCD, αναγνωρίζει τον IRC Operator όταν αυτός εκτελεί μια ειδική εντολή. Αυτό συχνά αποκαλείται και 'opering up'. Όταν ένας IRC Operator 'opers up', τότε ο IRCD αναγνωρίζει τα προνόμια του ατόμου και προσθέτει μια ξεχωριστή γραμμή στου IRC Operator το /whois. Αυτή η γραμμή είναι ξεχωριστή και λέει,

Heathcliff is an IRC Operator

Όταν κοιτάτε τις πληροφορίες κάποιου που νομίζεται ότι είναι IRC Operator, θα είναι κάπως έτσι:

Heathcliff is moi@pp326.sometimes.net * Wherever you go, there you are.
Heathcliff using jade.va.us.dal.net Hell hath no fury like a woman scorned for Sega.
Heathcliff has identified for this nick
Heathcliff is an IRC Operator - Services Administrator
Heathcliff End of /WHOIS list.

Εάν δεν δείτε αυτή την ξεχωριστή γραμμή όταν εκτελέσεται την εντολή /whois, τότε κάποιος προσπαθεί να σας εξαπατήσει. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να είναι IRC Operator, τότε ζητήστε του να "oper up' και μετά δείτε για αυτή την γραμμή στο /whois. Αν δεν εμφανιστεί, απλά αγνοήστε τον και προσπαθήστε να βρείτε αλλού βοήθεια.

2.3 Το Κόλπο των 'Ψεύτικων' IRC Operator

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσπαθήσει κάποιος να μοιάζει με IRC Operator. Ένας απο τους ποιο συχνούς είναι να έχουν την λέξη 'oper' στο nick ή το username τους. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα.

OperHelper is IRCop@DL34.really.net * IRC Operator

IRCopper is oper@23673.pretend.net * I'm a IRCop and I'm gonna get you

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας ψεύτικος oper είναι να βάλει ένα away message στο /whois του και να προσπαθήσει να βάλει την δήλωση σε μια γραμμή. Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν,

OperMan is MircOper@ppp317.wonderful.net * Your busy IRC Operator
OperMan using jade.va.us.dal.net Hell hath no fury like a woman scorned for Sega.
OperMan is away: IRC Operator - Services Administrator
OperMan has been idle 18mins 12secs, signed on Sat Oct 21 19:12:13
OperMan End of /WHOIS list.

Κοιτάχτε την διαφορά μεταξυ αυτών των γραμμών.

Heathcliff is an IRC Operator - Services Administrator (αληθινός)

OperMan is away: IRC Operator - Services Administrator (ψεύτικος)

Παρατηρήστε το : μετά την λέξη 'away'. Αυτό το άτομο έχει θέσει ένα away message για να προσπαθήσει να μοιάζει με ένα πραγματικό oper. Σημειώστε επίσης ότι ο χρήστης δεν έχει κάνει identify το nick. Πιθανότατα δεν είναι registered. Υπάρχουν μερικά nicks τα οποία έχουν υποστεί τόσο πολύ κατάχρηση που δεν επιτρέπεται πλέον να γίνουν registered. Ίσως να προσέξετε ότι αυτό το άτομο προσπάθει να υπερηφανευτεί ότι είναι ένας IRC operator με όποιον τρόπο μπορεί. Οι πραγματικοί opers δεν χρειάζεται να το κάνουν αυτό. Μια απλή γραμμή τα λέει όλα.

2.4 Εν Κατακλείδη

Υπάρχουν και μερικοί όχι και τόσο καλοί χρήστες που παριστάνους τους IRC Operators. Μερικές φορές το κάνουν για να φοβίσουν και μερικές φορές για να πάρουν κωδικούς απο άλλους, έτσι ώστε να τους πάρουν τα nicks και τα κανάλια. Οι χρήστες πρέπει να ξέρουν πως να προστατέψουν τον εαυτό τους απο αυτούς τους κακούς χρήστες.

Το προσωπικό του DALnet δεν θα σας κάνει message για να σας ζητήσει τον κωδικό σας. Εάν συμβεί, απλά μην τον δώσετε.

Το DALnet δεν θα σας στείλει email για να σας ζητήσει τον κωδικό σας. Εάν συμβεί, απλά μην τον δώσετε.

Εάν σας πλησιάσει κάποιος που υποστηρίζει ότι είναι IRC Operator, χρησιμοποιήστε την εντολή /whois nick.

Στις πληροφορίες κοιτάχτε για την ξεχωριστή γραμμή που λέει αυτός έιναι ένας IRC Operator.

Βεβαιωθήτε ότι δεν είναι κάποιο away message που φτιάχθηκε για να μοιάζει ο χρήστης με IRC Operator.

Ποτέ μην δώσετε τον κωδικό σας σε κανένα.

3 · Συχνές Ερωτήσεις

Q: Που μπορώ να καταγγείλω ένα που παριστάνει τον IRCop η τα Services?

A: Μπορείτε να αναφέρετε το γεγονός στο #OperHelp ή βρείτε ένα IRCop μόνοι σας, ακολουθώντας τις οδηγίες στο http://docs.dal.net/docs/findopergr.html.

Q: Υπάρχει κάτι απλό που μπορώ να κάνω για να αναγνωρίσω αυτούς που παριστάνουν τα Services?

A: Ναι. Εάν χρησιμοποιούν ένα nick εκτός των NickServ και ChanServ τότε δεν είναι τα πραγματικά. Τα Services θα είναι πάντα στον services.dal.net.

Q: Έχασα το nick/κανάλι μου απο κάποιον που παρίστανε τα Services. Μπορείς να μου το δώσεις πίσω?

A: Όχι. Θεωρούμε ότι η ασφάλεια των κωδικών είναι δικό σας θέμα. Υπάρχουν πάρα πολλοί χρήστες στο DALnet ώστε να μπορούμε να σας προσέχουμε συνέχεια. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό παρέχοντας σας πηγές όπως προειδοποιήσεις, έγγραφα και προσωπικό στα κανάλια βοήθειας του DALnet. Σκεφτείτε το σαν ένα μάθημα... δεν θα κάνετε το ίδιο λάθος ξανά.