Serviciile si Interpretii IRCop

Versiune 1.0.2


Ultima translatare de Zappu () pe 2006-03-13

Ultima revizie de Fredfred () pe 2005-11-12

Original scris de Kzoo (), LadyDana (), si Pyr0s () pe 2001-01-22

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

Noii utilizatori DALnet sunt cateodata trucatti dandu-le parolele lor pentru cineva care posteaza ca Serviciile DALnet sauca un IRC Operator. Interpretii Serviciilor incearca sa prosteaza pe utilizatori de trimiterea notificarilor semanata odata de Serviciile reale al DALnet'ului avand in vedere ca falsii IRC Operatori folosesc initimidare. In amandoua cazurile, ei se joaca pe noii utilizatori lipsiti de experienta. Cateodata utilizatorii aunevoie de ajutor si ca~uta pe cineva care nu este un IRCop actual. Ei s-ar putea sa dea parolele si informatiile altora pentru o persoana gresita.

Propunerea acestui document este de a arata cum sa recunosti serviciile reale ale DALnet'ului sauun IRCop real. Desigur el iti va da o idee dupa ce lucruri sa te uiti pentru identificarea impostorilor.

Continuturi

1 · Interpretii Serviciilor

Utilizatorii care vor sa fure parolele poreclelor adesea incercand sa interpreteze Serviciile DALnet'ului si te-ntreaba pe tine pentru parolele tale in privat. Daca nu vrei sa-ti pierzi porecla, acolo sunt putin lucruri ca tu sa poti iei categoric in consideratie.

Primul lucru dintre toate, nu trebuie niciodata sa foloseste parola ta DALnet pe alta retea si trebuie sa schimbi pe baza regulata - doar sa nu uiti de ea. :)

Multi utilizatori isi pierd poreclele lor in trecut inainte sa intre pe alta retea si sa dea parolele lor pentru Servicii pe acea retea.

Desigur poate sa fie o buna idee pentru a tasta comenzile fereastra de Status (daca ai una) deci ceea ce tu nu poti da accidental parolele tale pentru a deschide canalul saupentru palavragi in fereastra privata.

In al-doi-lea rand, este foarte important ca tu sa inveti cum sa recunosti Serviciile false de pe DALnet.

1.1 Modurile de Identificare pentru NickServ

Acolo sunt multe moduri de identificare pentru Serviciile DALnet; cateva sunt securizate, cateva nu sunt. Hai sa vedem ce ne invata Nickserv ca sa facem.

Daca folosesti o porecla inregistrata, vei primi:

-NickServ- This nick is owned by someone else. Please choose another.
-NickServ- If this is your nick, type: /msg NickServ@services.dal.net IDENTIFY parola

Optiunea ENFORCE este acum setat implicit dupa completarea inregistrarii poreclei. Daca ai opriunea ENFORCE pornita atunci vei vedea a treia linie:

-NickServ- Your nick will be changed in 60 seconds if you do not comply.

De aceea, vei folosi:

/msg NickServ@services.dal.net IDENTIFY parola

sauuna dintre alte comenzi contrsuite pentru identificarea la NickServ.

Aceste comenzi construite sunt:

/nickserv IDENTIFY parola
/identify parola
/services IDENTIFY parola

Pentru acestea care vrea sa se identifice pentru acea porecla ei nu sunt folosit la timp, aceste variatii sunt valabile:

/nickserv IDENTIFY porecla parola
/identify porecla parola
/services IDENTIFY porecla parola

Te rog tine in minte ca clientul tauIRC te poate preveni de folosirea unuia dintre comenzile mentinute mai jos. In aceste cazuri, noi te sfatuim sa folosesti un /quote in ordinea pentru a trimite direct comanda de identificare pentru server.

Exemple:

/quote porecla IDENTIFY parola
/quote identify parola
/quote services IDENTIFY parola

In final, adu-ti aminte de aceste comenzi si nu folosi orice alta variante. DALnet nu va merge sa-ti schimbe NickServ pentru alt nume. Daca esti in indoieli desper aceasta, poti intotdea~una sa intrebi de unul dintre canale de ajutor ale DALnet'ului asa ca #DALnetHelp, #Help sau#IRCHelp.

1.2 Modurile de Identificare pentru ChanServ

La fel ca la NickServ, modul standard pentru identificare la ChanServ va fi:

/msg chanserv@services.dal.net IDENTIFY #canal parola

Acolo sunt desigur trei comenzi construite:

/chanserv IDENTIFY #canal parola
/identify #canal parola
/services IDENTIFY #canal parola

Inca odata, daca tu rulezi ina~untr-ul problemelor cu clientul tauIRC atunci foloseste un prefix /quote pentru a lua limitatie peste tot:

/quote chanserv IDENTIFY #canal parola
/quote identify #canal parola
/quote services IDENTIFY #canal parola

Daca nu esti sigur despre ceva atunci mergi intr-unul dintre canalele de ajutat de pe DALnet si intreaba. #DALnetHelp, #Help si #IRCHelp sunt intotdea~una valabile pentru tine.

1.3 Auto-Identificarea Scripturilor

DALnet nu suporta sau incurajeaza folosirea scripturilor auto-identificatoarea. Scripturile sunt lucruri viclene. Acolo sunt multi oameni care incearca sa fure parolele de furnizarea ~unui script aluncand pe un raport constant in timp ce tu palavragesti cand esti activ.

In ada~ugare, este cu desavarsire usor pentru altcineva care are acces la scriptul taupentru regasirea parolei. Avand desigur acea intamplare a utilizatorii care autrimis din greseala porecla lor si parolele canalelor pentru alti utilizatori cand ei vor sa-si imparta scripturile lor.

Un scritp nesecurizat poate desigur sa trimita parola la seviciile de interpreti in loc de Serviciile reale.

1.4 'Falsele' Ploy'uri ale Serviciilor DALnet

Frecvent, impostorii auincercat sa interpreteze Serviciile DALnet. Majoritatea cazurilor populare sunt folosite pentru porecla cu o foarte similara rostire pentru Services actuale. Inainte noi continuam, ca trebuie sa avem o idee buna despre Serviciile reale Services care seamana.

NickServ is service@dal.net * Nick Registration Service
NickServ using services.dal.net DALnet services home base
NickServ End of /WHOIS list.

ChanServ is service@dal.net * Channel Registration Service
ChanServ using services.dal.net DALnet services home base
ChanServ End of /WHOIS list.

Notatie: Este normal sa vezi ChanServ pe diferite canala de fiecare data cand tu tastezi /whois ChanServ, la fel de constant pentru canalele care a fost dat masskick. De exemplu:

ChanServ on @#randomchannel #Dragonrealm #chatzone

Interpretii Serviciilor va incearca sa te insele de adoptarea poreclele si Numelui Real al campurilor care sunt similare pentru unul actual folosit de Servicii. Urmatorul va fi un exemplu bun:

NickSrve is service@mc-38-214.tm.net.my * Nick Registration Service
NickSrve using twisted.ma.us.dal.net Global NAPs - Quincy, MA
NickSrve End of /WHOIS list.

Cand ei vor sa te trucheze dandu-le parola lor, ei vor trimite notificari care sunt similare pentru, sauexact la fel cu cele trimite de Servicii:

-NickSeve- This nick is owned by someone else. Please choose another.
-NickSeve- If this is your nick, type: /msg NickSeve IDENTIFY password
-NickSeve- Your nick will be changed in 60 seconds if you do not comply.

Acolo sunt porecle cu numar mare acei interpreti de Servicii vine in fiecare zi. Este imposibil sa mentionezi lor tot, oricum, tu trebuie intotdea~una sa fii preca~ut de oricine care te-ntreaba cum sa foloseste fara sa mentioneze mai inainte in sectiune 1.1. Un alt mod bun al recunoasterii interpretilor de Servicii este sa notezi pe care server sunt ei. Serviciile real DALnet intotdea~una va fi locat pe services.dal.net.

Pe moment, Interpretii Serviciilor va merge un pas in plus revedincandu-se de porecla lor saucanalul care va cadea cu exceptia identificarii tale pentru ei saua catorva "recuperari" ale serviciilor. Nu-i plati pentru a le da orice atentie. Poti intotdea~una sa intrebi intr-unul dintre aceste canale de ajutor daca simti ca ei suna original.

2 · Interpretii de IRCop

In ada~ugarea pentru utilizatorii care pretind sa fie Servicii, acolo sunt desigur multi dintre apropiatii utilizatori care pretind who pretend sa fie IRC Operatori. Ei pot recurge la amenintari ("tu vei fi klined" este una cea mai populara) in ordinea pentru intimidarea ta sauei pot actiona utile in ordinea pentru trucul informatiei date de tine. Oricare mod, ei nu pot avea cel mai bune interese ale inimii.

2.1 Relatarea Parolelor

Niciodata sa nu-ti spui parola ta altuia care te-ntreaba de ea. Conducerea DALnet nu da mesaj utilizatori si nu intreaba de parole. DALnet nu-ti va trimite mail si nu te va intreaba de parole. Daca primesti un mesaj neasteptat intreband de parola, tu poti sa nu-l preiei pentru un motiv bun.

2.2 Cum sa spui unui IRC Operator?

When a person is given IRC Operator privileges, it is written into the IRCd of a particular server. The IRCd is a program which coordinates everything that happens on DALnet with all the other servers. It has various other functions which are not important to this document. Because the IRC Operator privileges are written into the IRCD, it recognizes the IRC Operator when this Operator issues a special command. This is often called 'opering up'. When an IRC Operator 'opers up', the IRCD recognizes the privileges this person has and adds a separate line to the IRC Operator's /whois. This line is by itself and says,

Heathcliff este un IRC Operator

Cand vezi ca toate informatiile pentru cineva creznad ca tu poti fi un IRC Operator, va arata ceva de genu acesta:

Heathcliff is moi@pp326.sometimes.net * Wherever you go, there you are.
Heathcliff using jade.va.us.dal.net Hell hath no fury like a woman scorned for Sega.
Heathcliff has identified for this nick
Heathcliff is an IRC Operator - Services Administrator
Heathcliff End of /WHOIS list.

Daca tu nu vezi aceasta linie dand comanda /whois, cineva incearca sa te pacaleasca pe tine. Daca tu crezi probabil ca acea persoana poate sa fie un Operator, intreba-l pe el sauea de 'oper up' si apoi uita-te pentru a linie in /whois. Daca nu apare, fugi repede in alta directie si pune aceasta persoana pe ignore daca ei continua sa te necajeasca.

2.3 'Falsele' Ploy'uri ale unui IRC Operator

Acolo sunt moduri ca cineva sa poata incerca sa apara ca un IRC Operator. Unu dintre cele mai frecvente este sa aiba cuvantul 'operator' in numele sauin username'ul lui sauei. Aici sunt cateva exemple.

OperHelper is IRCop@DL34.really.net * IRC Operator

IRCopper is oper@23673.pretend.net * I'm a IRCop and I'm gonna get you

Un alt lucru pentru operatorul fals s-ar putea sa puna un mesaj de plecare in mesajul lui sauei cand dai comanda /whois incercand sa simuleze afirmatia pe o singura linie. Un exemplu al acesteia poate fi,

OperMan is MircOper@ppp317.wonderful.net * Your busy IRC Operator
OperMan using jade.va.us.dal.net Hell hath no fury like a woman scorned for Sega.
OperMan is away: IRC Operator - Services Administrator
OperMan has been idle 18mins 12secs, signed on Sat Oct 21 19:12:13
OperMan End of /WHOIS list.

Uita-te la diferenta dintre aceste linii.

Heathcliff is an IRC Operator - Services Administrator (the real thing)

OperMan is away: IRC Operator - Services Administrator (a fake)

Notificarea : dupa cuvantul 'away'. Aceasta persoana a setat un mesaj de plecare pentru a incerca sa para ca un operator real. Notificarea desigur a acelui utilizator nu s-a identificat la acea porecla. Probabil ca nu este inregistrata. Acolo sunt cateva porecle care auabuzat de multi oameni pretinzand ca sunt operatori, de accea nu li se mai da voei sa fie inregistrate. Poti desigur sa vezi ca aceasta persoana pare sa fie la~udarosenie despre cum sa fie un IRC operator doar in modul pe care-l poti. Operatorii reali nu aunevoie de tote aceste la~udarosenii. Singura linie spune tot.

2.4 In Rezumat

Acolo sunt cateiva utilizator neplacuti care preint sa fie IRC Operatori. Ei intotdea~una fac asta pentru intimidare, si cateodata pentru a luat parolele de la oameni pentru a fura poreclele si canalele. Utilizatorii aunevoie sa stie cum sa se protejeze impotriva acestor utilizatori neplacuti.

Personalul DALnet nu-ti va da mesaj si nu te va intreba de parola. Daca se-ntampla, nu-l lua in seama.

DALnet nu-ti va da mail si nu te intrebat de parola ta. Daca se-ntampla, nu-l lua in seama.

Daca esti apropiat de cineva care cere sa fie IRC Operator, tasteaza comanda /whois porecla .

In informatie, uita-te dupa o linie separata care spune ca este un IRC Operator.

Fi sigur ca acolo nu este nici un mesaj de plecare facut sa para ca este o persoana care seaman cu un IRC Operator.

Nicioadata nu-ti da parola la oricine.

3 · Cele mai Frecvente Intrebari Puse

Q: Unde pot raparta un IRCop sauun Interpret de Servicii?

A: Poti raporta incidentul pe #OperHelp saupoti gasi un IRCop personal de urmatoarele instructiuni la http://docs.dal.net/docs/findoperro.html.

Q: Exista orice lucru simplu care pot sa folosesc pentru a identifica un Interpret de Servicii?

A: Da. Daca ei folosesc o alta porecla decat NickServ sauChanServ atunci ei nu sunt un lucru real. Serviciile sunt intotdea~una duse pentru a fi pe un server services.dal.net la fel de bine.

Q: Mi-am pierdut porecla/canalul la un Interpret de Servicii. Poti sa mi-l dai inapoi?

A: Nu. Noi consideram ca securitatea parolei pentru a fi responsabilitatea ta. Acolo sunt moduri simple pentru multi utilizatori de pe DALnet pentru a vedea peste umarul taude fiecare data cand faci ceva. Noi ne dam silinta de furnizare cu resurse la fel ca averitzarile, documentele si conducerea in canalele noastre de ajutor DALnet. Gandeste-te ca aceasta a fost ca o lectie... nu vei face aceeasi greseala din nou.