DALnet Netiquette

Versiune 1.0.0


Ultima translatare de Zappu () pe 2006-03-29

Original scris de Kzoo () pe 2000-10-22

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

DALnet Netiquette

Ghidul a fost scris pentru a rezuma privelistea despre cum sa fi un bun palavragist pe DALnet. Acolo sunt alte documente valabile care merg mai mult in profunzine pe cateva din aceste topicuri. Locatia acestor documente va fi notata incat ca tu sa-ti poti creste cunostinta in aceste domenii.

Doar pentru a corecta, acolo sunt lucruri sigure ce tu nu trebuiel sa le fac un timp pe DALnet. Acestea includ floodarea, publicitatea masiva (incluzand invitatii maisve pentru un canal), floodarea, proxy'urile abuzive deschise, virusii, clonarea, si serviciile abuzive. Pentru mai multe informatii despre lucrurile naturale ale acesteia, veti gasi citind http://docs.dal.net/docs/generalro.html.

IRC (Internet Relay Chat) este o buna aventura, deschide oricui o conexiune de internet. Acolo sunt lucruri sigure pentru un utilizator care poate sa faca o aventura placuta si fara certuri cu alti oameni de pe net. Fiecare activitare are o eticheta, si nici o exceptie pentru IRC.

Continuturi

1 · Porecla Ta

Cnad palavragesti pe IRC, vei adopta o porecla ca ceilalti sa te cunoasca pe tine. Porecla ta este prima impresie pentru cei care ii intalnesti, si trebuie sa-i alegi cu intelepciune. Poreclele care contin cuvinte ofensive (cu totii stim ce sunt acestea ) sau care relateaza pentru activitati sau opinii care trebuiesc sa fie tinute bine in privat, putand fi considerate pentru a fo inpropriu in cateva canale.. Este cel mai bine sa alegi ceva ce te reflecta pe tine, ceva opus poreclei pe care o alegi pentru o valoare lovita. Evitarea spatiilor si caracterelor uzuale in porecla ta.

Pe DALnet, este posibil sa te inregistrez cu o parola si sa te protejezi de altii. Te rog vezi pentru mai multe informatii despre cum sa te inregistrezi si sa pastre porecla ta, la http://docs.dal.net/docs/nickservro.html. Poti desigur sa intre intr-unul dintre canalele de ajutor ale DALnet'ului, ca #DALnetHelp, #Help, sau #IRChelp pentru asistenta.

2 · Intrarea pe canal

Dupa conectarea pe DALnet, poti intra pe un canal tastand

/join #numelecanalului (#numelecanalului fiind numele canalului pe care vrei sa intri).

De exemplu, daca vrei sa intri pe canalul, #DALnetHelp, va trebuie sa tastezi

/join #DALnetHelp

Daca acolo este un pentru canal, te rog citeste-l. Adesea regulile canalului sunt sumare in topic. Cateodata poti vedea un salut de la un robot de canal. Poti gasi politicile canalului in acest salut. Este cel mai bine intotdeauna sa spui un simplu 'salut' si atunci figura iesita pe canal este despre cum sa conversezi pe acel canal. Tineti salutrile scurte. O converstatie este o conversatei, daca el este pe IRC sau in persoana, si intreruperile nu sunt apreciate. Nu distruge modul de a intra pe canal. Acela poate rezulta un sfarsit neasteptat, fiind banat de pe canal.

Pentru mai multe informatii despre selectarea unui canal, te rog vezi "Cautarea unui Canal" unde poate fi gasita la http://docs.dal.net/docs/channelsro.html.

3 · Conversatia Canalului

Aduti aminte ca lumea isi va forma opiniile despre tine, actiunile si comentariile tale, deci gandeste-te inainte sa tastezi si sa trimiti mesajul. Odata ce ai trimis, acolo nu va fi putut da inapoi.

Topicul si stilul conversatiei variaza de la canal la canal. Este cel mai bine sa vorbesti putin si figurezi despre lucrurile intamplat in particularul canalului. Adapteaza-te stilului tau de conversatie pentru orice s-ar intampla si, daca nu-ti place tonul canalului, cauta un altu.

Lipeste-te catre limba canalului. Daca canalul este in Engleza, atunci foloseste Engleza. Daca converstatia este in Portugheza, foloseste Portugheza. Nu te impune limbii pe unul care este deja folosita.

Evita hotararile dintre alti oameni care vorbesc sau scriu schiluri. Nimeni nu este perfect.

IRC'ul este un loc bun pentru a fi anonim, si cativa utilizatori prefera sa stea in acea cale. Incearca sa nu pui intrebari personale sau pentru poze inainte ca tu sa fi cunoscut de cativa oameni de pe acel canal.

Cateva canale se joaca distrandu-se si sunetele se schimba, la fel ca wav'urile sau mp3'urile, in timp ce altii nu fac. Asteapta si vezi care sunt membrii canalului care fac sunete inainte ca tu sa sari cu ei in vorba. Uita-te la felul de fisiere ceea ce sunt ascultate si folosite de consecinta ta. Daca ai cateva fisiere x-rated, probabil nu trebuie sa folosesti un jucator automat inainte ca tu sa vezi daca acestea vor fi acceptate pe canal.

Arta ASCII este interesata deseori, in special cu clientii noi de IRC care permit culoarea. Vezi canalul pentru un timp inainte expunerii tale. Daca nu esti sigur, intraba primul lucru. Cateva canale nu vor toate culorile.

Cativa oameni le place sa tina o conversatie tastand /msg, si cativa nu. Evitarea inceperi conversatiei cu cineva pe care tu nu-l cunosti. Palavrageala cu oamenii inainte sa-i cunosti de pe canal.

4 · DCC

Multi utilizatori nu prefera sa ia materialele DCC de la oamenii pe care nu-i stiu. Seteaza-ti optiunile DCC ca tu sa nu primesti fiere automat. Virusii care pot distruge datele din calcultorul tau, sau ce permit sa-ti accese calculatorul tau fara permsiunea ta, pot fi trimise tie prin DCC. Daca opresti totu impreuna cu DCC sau setezi ce anume fisiere sa primesti prin DCC. Te rog atribuie ca instructiunile pentru clientul tau IRC sau intra pe #mIRC canal dedicat pentru folosirea clientului tau.

Daca te gandesti poti avea un virus, te rog viziteaza #Nohack pentru ajutor.

DALnet are un sistem de prevenirea ta pentru primirea fisierelor virusate. Daca vrei un fisier, si el este blocat, poti tasta

/dccallow +sender's porecla

care va permite fisierul pentru a fi trimis catre tine.

Pentru mai multe informatii despre virusi, te ro viziteaza #nohack sau http://docs.dal.net/docs/exploits.html. Poti lua desigur informatii la http://www.nohack.org

5 · Operatorii Canalului

Operatorii canalului sunt cei din lista de sus care participa pe canal, si au semnul @ in fata numelui lor. Acesti oameni sunt responsabili pentru ce se intampla pe canal si ca 'savoarea' generala dintre canal este conservat. In cateva canale operatorii ruleaza lucruri cu o mana de fier si au un absolut spus in ceea ce se intampla acolo. Daca nu esti sigur de ceva ce nu este permis pe canal, intreaba inainte. Daca cineva devine inpropriu, operatorul canalului are optiunea de a da afara persoana de pe canal. Acolo nu au fost un motiv pentru a da afara, cu toate ca el poate fi dat. Daca comportamentul continua, persoana poate fi banata de pe canal si nu vei putea sa te intorci inapoi. Din nou, motivul pentru ban poate sau nu poate fi dat.

Pe majoritatea canalelor, devenirea operatorului de canal este o permisiune privilegiata de toti ce pun acuzatia. Ducerea pe canal si intrebarile pentru operatori sunt considerate pentru a fi rudimentare. Intrebarea pentru orice este o cale buna de a face pe oricine sa nu te vrea pe canal. Daca esti un vizitator frecvent pe canal, si esti notificat ca un bun palavragist de administratia canalului, poti fi invitat pentru a fi operator pe acel canal inainte cu o perioada de timp. Multe canale de ajutor iti cer ca tu sa treci o examinare sau sa ai instruirea speciala in ordinea pentru a fi operator.

Operatorii din canalele de ajutor DALnet nu se implica pe problemele administratiei canalului. Nici IRC Operatorii nu fac asta. Aceste probleme ale administratiei sunt cele mai bune lucrari impreuna cu persoana cui i-a fost data canalul si care are nu este de acord. Daca esti dat afara sau banat de pe canal, vei avea nevoie sa /msg un operator de pe acel canal pentru a gasi de ce si daca cineva va ridica banul. Daca nu primeste nici un raspuns, poti sa-ti asumi ca vei sta banat pentru un timp.

Pentru mai multe informatii despre banurile canalului, te rog viziteaza http://docs.dal.net/docs/banguidero.html

6 · Canalele de Ajutor

Acolo sunt multe canale oficiale de ajutor prezente pe DALnet. Acestea sunt listate la http://help.dal.net. Vei notifica ca acolo sunt canale de ajutor pentru cateva limbi, la fel ca Spaniola sau Germana. #DALnetHelp este un canal Englez.

Acolo sunt desigur si multe neoficiale, dar foarte bune, canale de ajutor pentru orice retea de palavrageala. Imi poti spune specialitatile lor care sunt date de numele lor, #mIRChelp, #HTML-helpdesk, #ircle, #newbies, etc. Daca ai vreo problema, trebuie sa stii care canal de vizitat pentru a lua ajutorul de care ai nevoie. Daca esti intr-un canal gresit, vei fi atribui pentru canalul cu raspunsurile pe care le cauti.

Cand intri pe un canal de ajutor, nu incepe sa pui intrebarea de mai multe ori. Deseori unul dintre helperi este in mijlocul unei lucrari cu cineva, si alt utilizator care face reclamatii poate cauza o confuzie. Daca acolo sunt multi utilizatorii care au nevoie de ajutor, si numai cativa operatori isi fac datoria, poti avea de asteptat un pic pentru ca cineva sa te ia pe tine.

Fii sigur ca tu sa stii ce intrebare sa fie, si ca este canalul corect pe care esti. Du-te pe #OperHelp si intreaba pentru ajutor cu un script de mIRC care nu este inpropriu pentru acel canal. Vei avea nevoie sa pleci de pe #mIRC. In acelasi timp, du-te pe #macintosh si intreaba despre mesajul pe care-l primesti de la MemoServ si care nu este desigur acel canal pentru tinerea destinata.

#OperHelp este un canal moderat. Aceasta inseamna ca tu trebuite sa astepti pana ce un operator iti va da voce. Nu da mesaj sau trimite notificari operatorilor de pe acel canal. Utilizatori au vocea in ordinea in care ei au intrat. Daca tii mesajul si trimiterea notitelor pentru un operator de acolo, s-ar putea sa fie dat afara de pe canal si mutat la sfarsitul cozii.

Asteptarea intarzierilor impreuna au intrebarea recunoscuta si primesc un raspuns. De multe ori un raspuns depinde de verificarea operatorului cu recordurile serviciilor. Doar pentru ca nu primesti un raspuns imediat asta nu inseamna ca acel cineva te-a uitat. Intrebarea repetata a aceleiasi intrebare face numai ca tu sa fii enervant si nu va da un raspuns rapid.

Pentru mai multe informatii despre #OperHelp, te rog viziteaza http://help.dal.net si apasa pe #OperHelp linkul de sus al acelei pagini. Poti desigur sa cauti informatii despre alte canale oficiale de ajutor pe acea pagina.

Sederea pe un canal de ajutor este o cale bune pentru a invata, oricum palavrageala recula este adesea tinuta pentru putin timp. Cateva canale pot limita timpul pentru a putea sa te uiti. #OperHelp nu permite sederea pe canal pentru toti. A ajuta pe cineva pe un canalele de ajutor nu va fi permis. Intotdeauna citeste topicul cand intri pe un canal de ajutor, de aceea politicile canalului sunt adesea listate acolo. Interferenta repetata cu procesul ajutorului intr-un canal de ajutor va rezulta de cele mai multe ori o devenire banarii tale.

7 · Mascarea/Deranjarea

Mascare poate fi reusita de urmarea unui utilizator de la canal la canal, sau deranjarea de constantul /msg si alta atentie nevruta. Daca cineva te sacaie, iar tu folosesti mIRC, pune-l pe

/ignore porecla 3.

Acesta va ignora persoana chiar daca el/ea isi schimba poreclele. Daca schimbarile persoanei isi schimba conexiunea, vei avea sa pui un nou /ignoreporecla 3 in acel loc.

Poti desigur sa folosesti

/silence porecla

Acesta va sterge desigur acest starlucitor efectiv. Daca simti ca deranjarea este o amenintare, fi liber pentru a contacta Furnizorul de Serviciu Internet (ISP) pentru o persoana. Poti determina de aceasta tastare /whois porecla.

Daca vezi toate numerele, incearca

/dns porecla

pentru a vedea daca el iti spune ISP'ul. Trimite o copie a deranjarii si informatia utilizatorului la abuse@user.net (ISP utilizatorului ofensat). Daca simti ca deranjarea este extrema, te ro contacteaza legea ta locala aplicata agentiei pentru ajutor.

8 · IRC Operatorii

IRC operatorii sunt responsabili pentru mentinerea integritatii a serverelor individuale si a retelei total DALnet. Contrar pentru opinia populara, ei nu sunt 'politia' DALnet'ului, oricum ei vor lua o actiune cand o persoana face ceva ce ameninta pentru interferenta cu ce opereaza reteaua. IRCopii sunt responsabili pentru ca tu sa te conectezi pe DALnet, si mentinerea link'urilor, deci de aceea functiile sistemulul sunt toate unite. Cativa IRC Operatori pot ajuta cu problemele parolei. Ii poti gasi pe #OperHelp.

Nu este posibil sa 'aplici' pentru a fi IRC operator pe DALnet . Te rog tasteaza /motd pentru a vedea politica despre intrebarea pentru statusul IRC operatorului. Cersitul pentru a devine un IRC operator pe DALnet va muta numele tau in lista utilizatorilor a 60,000+ de pe DALnet. S-ar putea desigur sa cauzeze o plecare de pe DALnet daca esti incapatanat.

Pentru mai multe informatii despre IRC Operatori, te rog viziteaza http://help.dal.net/dnh/oper.php sau http://ahnberg.pp.se/ircop.html . Daca iti place sa citesti mai mult despre cautarea unui IRC Operator, te rog viziteaza http://docs.dal.net/docs/findoperro.html