Newbie Guide for DALnet

Version 1.1.1


Last translated by eaZe () on 2001-08-16

Last revised by Documentations Team () on 2017-06-21

Originally written by Wuher () on 2000-12-11

Please direct any comments or feedback about this document (only! no help requests!) to docs@dal.net. If you need help on issues not covered in this document, please see the information at http://help.dal.net.

Introduksjon

IRC er en forkortelse for Internet Relay Chat, som er et kommunikasjonssystem for internett. DALnet's tjenester er alle drevet av firmaer, personer og organisasjoner som er villige til å gi både store mengder tid og penger, for at tusenvis av brukere skal ha mulighet til å kommunisere sammen på ethvert tidspunkt.

Contents

1 · Koble til IRC

For å koble til DALnet, trenger du en IRC klient. Uansett hvilket operativ system du bruker, er det rimelig å tro at det finnes minst 1 klient for IRC. for mer informasjon om forskjelige klienter og programvare du kan benytte, ta gjerne en titt på http://www.dal.net/software. Hvis du ikke kan laste ned en klient, men likevel vil besøke DALnet, kan du benytte vår javaklient på http://www.dal.net som er åpent for alle.

Du kan koble til DALnet med en IRC-klient for mobilenheten din. Her er noen programmer som lar deg koble til DALnet for alle typer operativsystemer på mobilen. iOS Appendix A, Android Appendix B, IRCCloud Appendix C).

2 · Hva er spesielt med DALnet?

DALnet skiller seg fra de andre nettene på flere måter. Den største forskjellen er nok DALnet's Services; NickServ, ChanServ og MemoServ. DALnet's services er kodet, vedlikeholdt og oppgradert av egne teams. De er laget for å gjøre IRC til en enklere, bedre og mer interessant opplevelse. for mer informasjon om DALnet's Services, se http://www.dal.net/services.

3 · Grunnleggende IRC Kommandoer

Koble til en IRC Server

/server server:port

(eksempel: /server irc.dal.net:7000)

Koble fra med en 'QUIT Melding'

/quit message

(eksempel: /quit Adjø Alle!!)

Gå inn i en spesifik kanal

/join #channel

(eksempel: /join #Help)

Forlate en spesifik kanal

/part #channel message

(eksempel: /part #DALnetHelp Thanks for the help!)

Utføre en handling - * eaZe sier bø

/me action to perform

(eksempel: /me sier bø)

Vise liste over kanaler *emne*

/list *subject*

(eksempel: /list *help*)

Det kan være verdt å vite at alle kommandoer kan skrives inn i kommando linja i klienten, mens mange også har ferdige menyer og lignende. for hjelp med din irc klient, besøk en kanal med samme navn som klienten, for eksempel #mIRC for mIRC osv.

Et av de mest vanlige spørsmålene er hvordan man registerer et nick. Dette finner du hjelp til på http://docs.dal.net/docs/nsemailno.html.

4 · Få hjelp

DALnet har et stort antall hjelp kanaler som driver med hvert sitt, og ikke alle er nødvendigvis relatert til IRC, eller internett generelt. Derfor er gjerne første steg for å få tak i hjelp, å finne ut HVA problemet faktisk er.

Til IRC relaterte problemer, er det viktig å finne ut om det er DALNet releatert, eller ikke. Vi hjelper ikke til med problemer på andre nettverk (bli bannet, identd problemer, server nedetid, osv). for DALnet relaterte spørsmål, er det gjerne en god ide å besøke #DALnetHelp, #IRCHelp eller #Help. Hvis du trenger hjelp på et annet språk, kan du også forsøke #DALnetAide (Fransk), #DALnetHilfe (Tysk), #DALnetAyuda (Portugisisk og Spansk). VI har for øyeblikket ingen skandinavisk språklige offisielle hjelp kanaler.

5 · DALnet's IRC Operatører

En DALnet IRC Operatør, ofte omtalt som oper, er tilsatt for å hjelpe sin admin med å vedlikeholde en server, eller gjøre andre oppgaver som hører med nettet. Dette inkludere alt fra hvordan servere er koblet sammen, til å skrive dokumenter, likt dette. IRC Operatører skal også hjelpe brukerene med de problemer de måtte ha relatert til nettet, Services eller andre ting. Men husk to viktige ting; en IRC Operatør gjør dette på sin fritid, får ikke lønn for det, og han får heller ikke noe godgjørelse for penger han bruker på jobben. Punkt nummer to, er at 'alle' IRC operatører har sine oppgaver på nettet som ikke nøvendivis synes for brukerene, men likevel tar mye tid. Har ikke en IRCop tid til å hjelpe, så respekter dette, og finn en annen. Husk av hverken Operatører, Admin eller DALnet generelt tjener noe penger på dette. Faktisk så er det kun kostnader, og det er store kostnader.

Mer informasjon om DALnet's administrasjon, finner du på http://www.dal.net/admin.

6 · Kanal operatører

Kanal operatører er personer som oftes er symbolisret med @ foran nicket. De har mulighet til å forandre innstillinger på sin kanal, og holde orden der. De har mulighet til å bruke 'matk' for å fjerne personer fra en kanal, blant andre ting. DALnet vil ikke involvere seg i hvordan brukere styrer sin egen kanal, dette er opp til op'ene og sist Founder. De fleste kanal operatører oppfører seg pent, men dersom det er noen problemer, bør du kontakte kanalens founder. Du vil som nevnt ikke få noe hjelp av en IRC Op til slike ting.Du finner ut hvem som er kanal founder på følgende måte:

/chanserv info #channel

/quote chanserv info #channel

/msg chanserv@services.dal.net info #channel

7 · Sikkerhet

Når du er på IRC, bør du være forsiktig med sikkerhet. Vær veldig forsiktig når du mottar filer via DCC. Del aldri ut passord til hverken nick eller kanaler, og forsøk å hold deg oppdatert med http://docs.dal.net/docs/exploits.html hvis du bruker noen form for Microsoft Windows.

8 · Konklusjon

DALnets dokumentasjons team tilbyr mange interessante og hjelpsomme dokumenter, som du gjerne bør holde deg oppdatert på. Alle disse vil være tilgjengengelige på http://docs.dal.net. Dessverre finnes ikke alle dokumenter på norsk foreløpig, men det jobbes kontinuerlig med saken.

Appendix A · iOS-brukere (iPhones/iPads/iPod touch)

Tradisjonelt har chat-klienter på Macen vært alt annet enn glamorøse. Colloquy er en avansert IRC, SILC og ICB klient som har som mål å fylle dette tomrummet. Ved å overholde Mac OS X-grensesnittkonvensjonene, har Colloquy utseendet på en kvalitets Mac-applikasjon. Applescript. En kraftig ordbok for enkel skripting. Programmet er oppdatert, og * IKKE * gratis.

A.1 Slik kobler du til DALnet

1. Last ned den via App Store.

2. Skriv inn programmet.

3. Trykk på Administrer.

4. Trykk på Legg til ny tilkobling -> IRC-tilkobling.

5. I adressefeltet, skriv inn DALnet-serveradressen irc.dal.net.

6. I feltet Nettverksidentitet, skriv inn ditt brukernavn og ekte navn.

7. Trykk på Avansert.

a) I Serverport-feltet skriver du inn DALnet-serverporten (standard 6667, for SSL-standard 6697).

b) Slå på Bruk SSL hvis DALnet-serveren din bruker SSL.

c) Slå av forsøk SASL.

d) Skriv inn ditt IRC brukernavn / ident. I feltet Brukernavn

e) Legg inn tomt i feltet Passord.

f) I Nick Pass-feltet er det ditt valg å skrive ned kallenavnets passord eller la det være tomt.

g) La det være som det er i feltet Encoding. "For arabiske DALnetizens, bytt den til arabisk (Windows)".

*** Arabic (Windows) er en koding som brukes til å skrive arabisk under Microsoft Windows. ****

8. Gå nå tilbake og trykk på Koble.

A.2 Hvor å laste ned

Fra Apps-butikken kan du søke om Colloquy og laste den ned i enheten din, eller du kan finne den på deres offisielle nettside http://colloquy.info/downloads.html

Appendix B · Android-brukere (Samsung Galaxy/HUAWEI/LG/HTC)

AndroIRC er en Android IRC-klient som kan koble til flere servere samtidig. Søknaden er * GRATIS * og støtter mange språk. Vennligst besøk http://www.AndroIRC.com for mer informasjon.

B.1 Slik kobler du til DALnet

1. Last ned den via Google / Play butikk.

2. Når du har installert appen, klikker du på innstillingsikonet og velger innstillinger.

3. Kategorien Kallenavn og fyll inn kallenavn / ident / ekte navnfelter.

4. Tab-servere og klikk på innstillingsikonet for å legge til ny server og følg de neste instruksjonene.

a) Klikk på Navn og skriv ned DALnet som IRC-servernavn, og trykk deretter OK

b) Klikk på Adresse og skriv ned irc.dal.net og trykk deretter OK

c) * La porten stå som standard *

d) * Legg passordet tomt *

e) Klikk på Kallenavn og skriv ned ditt IRC kallenavn

f) Klikk på Ident og skriv ned ditt IRC brukernavn

* charset er sensitiv, la den være som den er UTF-8. For arabiske DALnetizens endrer den til windows-1256 *

*** WINDOWS-1256 er en koding som brukes til å skrive arabisk under Microsoft Windows. ***

5. Gå nå tilbake og klikk på pluss (+) øvre app-siden og velg DALnet for å koble til.

B.2 Hvor å laste ned

Fra Google / Play-butikken kan du søke om AndroIRC og laste den ned i mobilenheten, eller du kan besøke deres offisielle nettside http://www.AndroIRC.com for flere instruksjoner.

MERK: Alle de tidligere mobilenhetens applikasjoner bruker de grunnleggende IRC-kommandoene.

Appendix C · IRCCloud

IRCCloud er en IRC-klient med en fremtid. Hold kontakten, chatte fra hvor som helst, og aldri gå glipp av en melding. Kontoen din er slettet. Registrer deg for en gratis konto / Prissetting. Den kobler deg til DALnet-servere, holder forbindelsen din i live og lagrer nettpratloggen din. Du kan få tilgang til den via en moderne nettleser på https://www.IRCCloud.com , eller til mobilappene sine.

C.1 Slik kobler du deg til nettstedet

1. Klikk https://www.IRCCloud.com .

2. Du må registrere deg ved å fylle:

- Navn

- Gyldig e-postadresse

- Passord

*** klikk på Registrer deg for å få IRCCloud-e-postbekreftelse. Når du har bekreftet e-postadressen din, følger du de neste instruksjonene for å koble deg til DALnet:

a) I Vertsnavn-feltet velger du DALnet ipv6.dal.net

b) Fyll ut blankene med kallenavnet ditt og hele navnet i identifikasjonsfeltet

c) trykk på Join Network og Enjoy DALnet

C.2 Koble til via mobilapper ( iOS/Android )

1. Last ned den via App Store eller Google / Play butikk ved å søke etter navnet IRCCloud

2. Registrer deg for en konto ved å fylle ut:

- Navn

- Gyldig e-postadresse

- Passord

**** klikk Registrer deg for å få IRCCloud Email Verification. Når du har bekreftet e-postadressen din, følger du de neste instruksjonene for å koble deg til DALnet:

a) I Vertsnavn-feltet velger du DALnet ipv6.dal.net

b) Fyll ut blankene med kallenavnet ditt og hele navnet i identifikasjonsfeltet

c) trykk på Join Network og Enjoy DALnet

C.3 Hvor å laste ned

Begge operativsystemene kan finne applikasjonen i deres applikasjonsbutikk.