Ghidul Incepatorului pentru DALnet

Versiune 1.2.0


Ultima translatare de rCreative () pe 2019-03-08

Ultima revizie de h () pe 2018-11-14

Original scris de Wuher () pe 2000-12-11

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

IRC este un acronim pentru Internet Relay Chat, care este un sistem de discutii pentru Internet. Serviciile DALnet sunt toate dontate de companii si persoane private pentru ca zecile de mii de utilizatori sa poata discuta in orice moment.

Continuturi

1 · Conectarea la IRC

Pentru a te conecta la DALnet, vei avea nevoie de un client de IRC. Indiferent de sistemul tau de operare, sansele sunt sa existe macar un clinet de IRC pentru el. Pentru mai multe informatii despre varietatea larga a programelor pe care le poti folosi pentru a acesa DALnet-ul, vezi http://www.dal.net/software. Daca nu poti downloada un client de IRC dar ai vrea sa discuti pe DALnet, http://www.dal.net are un client java disponibil pentru uz public.

Vă puteți conecta la DALnet cu un client IRC pentru dispozitivul dvs. mobil. Iată câteva aplicații care vă vor permite să vă conectați la DALnet pentru toate tipurile de sisteme de operare mobile. iOS Anexe A, Android Anexe B, IRCCloud Anexe C).

2 · Ce face DALnet special?

DALnet este diferita de alte retele de IRC din mai multe puncte de vedere. Ce mai importanta diferenta o reprezinta serviciile prpprii DALnet-ului: NickServ, ChanServ, si MemoServ. Serviciile DALnet-ului sunt codate, administrate, si actualizate de catre echipe proprii. Sunt create pentru a crea o experienta online cat mai placuta; pentru mai multe informatii despre serviciile DALnet-ului, te rog viziteaza http://www.dal.net/services.

3 · Comenzile de Baza ale IRC-ului

Conectarea la un server de IRC

/server server:port

(exemplu: /server irc.dal.net:7000)

Iesirea de pe IRC cu un "mesaj"

/quit mesaj

(exemplu: /quit La revedere!)

Intrarile pe canalul specificat

/join #canal

(exemplu: /join #Help)

Parasirea unui canal cu un mesaj specificat

/part #canal mesaj

(exemplu: /part #DALnetHelp Multumesc de ajutor!)

Executarea unei actiuni - * PoreclaTa face ceva

/me actiunea ta

(exemplu: /me face cu mana tuturor)

Listarea canalelor care contin un cuvanta anume

/list *subiect*

(exemplu: /list *help*)

Merita mentionat ca toate comenzile IRC pot fi scris in consola clientului de IRC, desi unii clienti au meniuri ajutatoare. Pentru ajutor legat de clientul tau de IRC, incearca un canal cu acelasi nume (ca #mIRC pentru mIRC, #pIRCh pentru pIRCh) sau poti incerca /help in clientul tau de IRC.

Una dintre cele mai frecvente intrebari ale utilizatorilor noi este cum isi pot inregistra porecla ( sau nickname-ul). Aceasta informatie poate fi gasita la http://docs.dal.net/docs/nsemailro.html.

4 · Gasirea de ajutor

DALnet are un numar mare de canale pentru ajutor care se ocupa cu o gama larga de subiecte, nu toate fiind oblicagotiu legate de IRC. De aceea, primul pas pentru a cauta ajutor este sa determini natura problemei tale.

Pentru problemele legate de IRC, este important să știți dacă este sau nu o întrebare legată de DALnet. Nu ne ajutam cu probleme in alte retele (obtinerea interziselor, probleme de identificare, downtime de server, etc.). Pentru întrebările legate de DALnet, este o idee bună să vizitați #help. Dacă aveți nevoie de ajutor în altă limbă, puteți vizita documentul http://docs.dal.net/docs/channelsro.html#2 .

5 · Asistenti oficiale Dalnet

Un "asistenti oficial" este numit pentru a reprezenta comunitatea IRC a DALnet în România #Help și alte canale de chat desemnate oficial, cum ar fi #DragonRealm . Aceștia sunt responsabili pentru furnizarea de asistență utilizatorilor în ceea ce privește comenzile de servicii IRC DALnet printre alte subiecte. .

Acei utilizatori desemnați ca "asistenți oficiali" nu sunt operatori IRC. Ei sunt, de fapt, utilizatori obișnuiți ai DALnet care își oferă voluntar timpul liber pentru a ajuta utilizatorii care au nevoie de ajutor, cu mai mulți furnizori de resurse furnizate de personalul DALnet referitor la serviciile de rețea. Pentru a găsi un Operator IRC, faceți clic pe următorul link: http://docs.dal.net/docs/operinforo.html .

5.1 Unde găsiți un Asistent

Toți utilizatorii care își oferă voluntar timpul pentru al ajuta pe alți utilizatori în canalele de ajutor oficiale și neoficiale ale rețelei sunt clasificați ca "asistenti" cu statut special acordat personalului activ în #Help . Acest statut este acordat numai candidaților potriviți de către Comitetul de Ajutor și Administrația Centrală a DALnet.

Toți asistentii oficiali DALnet au capacitatea de a oferi asistență rapidă utilizatorilor care utilizează uneltele de servicii. Iată un exemplu de /whois ieșire pentru asistenții oficiali

MissPeanut is janice@peanutty.yummy.com * Peanut Butter is the best!
MissPeanut on @#help +#dragonrealm
MissPeanut using koala.vc.au.dal.net Micron21, Australia
MissPeanut has identified for this nick
MissPeanut is an official DALnet Helper.
MissPeanut is using a secure connection (SSL)
MissPeanut End of /WHOIS list.

Așa cum se poate observa mai sus, acest utilizator / whois include pavilionul "MissPeanut este un ofițer oficial DALnet", care denumește statutul de helper de rețea.

Note: Puteți găsi alți asistenti oficiali prin emiterea comenzii: /motd teams.*

6 · IRC Operatorii DALnet-ului

Un IRC Operator al DALnet-ului ajuta administratorul sa mentina un server asa cum a fost desemnat si ajuta la pastrarea stabilitatii retelei. IRCopii asista la utilizatorii sa devina familiarizati cu DALnet, cu serviciile DALnet si mediaza dispute. Pot de asemenea sa faca parta din diferite echipe, dupa bunul lor plac. Mentionam ca DALnet este o organizatie non-profit si ca membrii acesteia nu sunt platiti.

Pentru mai multe informatii despre administratia retelei, poti vizita http://www.dal.net/admin.

7 · Operatorii Canalului

Persoanele cu simbolul @ in fata poreclei sunt considerati operatorii canalului, ce pot schimba ceva setari ale canalului si pot mentine ordinea. Ei au abilitatea de a inlatura pe cineva de pe canal, si multe altele. DALnet nu ia parte la modul de administrare al unui canal, aceasta este resbonsabilitatea operatorilor canalului si a fondatorului acestuai. Majoritatea operatorilor se comporta responsabi, dar daca exista probleme, trebuie sa contactezi fondatorul canalului. Fondatorul are utlimul cuvant de spus despre cum va rula canalul. Poti cauta cine este fondatorul canalului cu orice din comanzile urmatoare:

/chanserv info #canal

/quote chanserv info #canal

/msg chanserv@services.dal.net info #canal

8 · Securitatea

Cand folosesti IRC-ul, trebuie sa fi foarte atent la securitatea ta. Ai grija mare cand accepti fisiere prin internediul IRC-ului, nu-ti da parola poreclei sau a canalului altor utilizatori, si fii sigur sa vizitezi http://docs.dal.net/docs/exploitsro.html daca folosesti orice forma de Microsoft Windows.

9 · Conclusie

Echipa de Documente DALnet furnizeaza multe topicuri interese care se pot dovedi folositoare, vezi http://docs.dal.net pentru mai multe informatii.

Appendix A · Utilizatorii iOS (iPhones/iPads/iPod touch)

În mod tradițional, clienții de chat pe Mac nu au fost decât plini de farmec. Colocviul este un client IRC, SILC și ICB avansat, care are ca scop umplerea acestui gol. Prin aderarea la convențiile de interfață Mac OS X, Colloquy are aspectul unei aplicații Mac de calitate. AppleScript. Un dicționar puternic pentru scrierea ușoară. Aplicația este actualizată și * NU * este gratuită.

A.1 Cum se conectează la DALnet

1. Descărcați-l prin intermediul magazinului de aplicații.

2. Introduceți aplicația.

3. Apăsați pe Gestionare.

4. Atingeți Adăugare conexiune nouă -> Conectare IRC.

5. În câmpul Adresă, introduceți adresa serverului DALnet irc.dal.net.

6. În câmpul Identitate rețea, introduceți numele dvs. de utilizator și numele real.

7. Apăsați Avansat.

a) În câmpul Server Port, introduceți portul de server DALnet (implicit 6667, pentru SSL implicit 6697).

b) Porniți Utilizarea SSL dacă serverul dvs. DALnet utilizează SSL.

c) Dezactivați Încercarea SASL.

d) În câmpul Nume utilizator, introduceți numele de utilizator IRC / ident.

e) În câmpul Parolă, lăsați goală.

f) În câmpul Nick Pass, alegerea dvs. este să notați parola nickname-ului sau să o lăsați goală.

g) În câmpul Encoding, lăsați-l așa cum este. "Pentru DALnetizens Arab, schimbați-l în arabă (Windows) â €.

*** Arabic (Windows) este o codificare folosită pentru a scrie arabă sub Microsoft Windows.

8. Acum, mergeți înapoi și atingeți Conectați.

A.2 Unde se descarcă

Din magazinul de aplicații puteți căuta despre Colocviu și îl puteți descărca în aparat sau îl puteți găsi pe site-ul său oficial http://colloquy.info/downloads.html

Appendix B · Utilizatorii Android (Samsung Galaxy/HUAWEI/LG/HTC)

AndroIRC este un client IRC Android care se poate conecta simultan la mai multe servere. Aplicația este gratuită și acceptă multe limbi. Vizitați http://www.AndroIRC.com pentru mai multe informații.

B.1 Cum se conectează DALnet

1. Descărcați-l prin intermediul magazinului Google / Play.

2. După ce ați instalat aplicația, faceți clic pe pictograma de setări și selectați setările.

3. Filtru pseudonim și completați câmpurile Pseudonim / ident / Nume real.

4. Servere de file și faceți clic pe pictograma de setări pentru a adăuga serverul nou și urmați instrucțiunile următoare.

a) Faceți clic pe Nume și scrieți DALnet ca nume de server IRC, apoi apăsați OK

Faceți clic pe Adresă și scrieți irc.dal.net apoi apăsați OK

c) * Lăsați portul ca implicit *

d) * Lăsați parola goală *

e) Faceți clic pe Pseudonim și scrieți porecla IRC

f) Faceți clic pe Ident și scrieți numele de utilizator IRC

* caracterele sunt sensibile, lăsați-o pe măsură ce este UTF-8. Pentru DALnetizens arabe schimba-l la windows-1256 *

*** WINDOWS-1256 este o codificare folosită pentru a scrie arabă sub Microsoft Windows.

5. Acum, du-te înapoi și faceți clic pe plus (+) pagina de sus a aplicației și alegeți DALnet pentru a vă conecta.

B.2 Unde se descarcă

Din magazinul Google Play puteți căuta în legătură cu AndroIRC și îl puteți descărca pe dispozitivul mobil sau puteți vizita site-ul oficial http://www.AndroIRC.com pentru mai multe instrucțiuni.

NOTĂ: Toate aplicațiile anterioare ale dispozitivelor mobile care utilizează comenzile IRC de bază.

Appendix C · IRCCloud

IRCCloud este un client IRC cu un viitor. Rămâneți conectat (ă), chatați de oriunde și nu pierdeți niciodată un mesaj. Contul dvs. a fost șters. Înscrieți-vă pentru un cont gratuit / Prețuri. Vă conectează la serverele DALnet, menține conexiunea în viață și stochează istoricul conversațiilor. Aveți acces la acesta printr-un browser web modern la adresa https://www.IRCCloud.com sau la aplicațiile mobile ale acestora.

C.1 Cum se conectează prin intermediul site-ului

1. Faceți clic pe https://www.IRCCloud.com .

2. Trebuie să te înscrii completând:

- Nume

- Adresa de e-mail valabilă

- Parola

*** faceți clic pe Înscrieți-vă pentru a obține verificarea e-mailului IRCCloud. După ce confirmați adresa dvs. de e-mail, urmați instrucțiunile următoare pentru a vă conecta la DALnet:

a) În câmpul Hostname, alegeți DALnet ipv6.dal.net

b) În câmpul de identificare, completați golurile cu porecla și numele dvs. complet

c) apăsați Join Network și bucurați-vă de DALnet

C.2 Cum se conectează prin aplicații mobile ( iOS/Android )

1. Descărcați-l prin intermediul App Store sau Google / Play Store, căutând numele IRCCloud

2. Înscrieți-vă pentru un cont completând:

- Nume

- Adresa de e-mail valabilă

- Parola

**** faceți clic pe Înscrieți-vă pentru a obține verificarea IRCCloud e-mail. După ce confirmați adresa dvs. de e-mail, urmați instrucțiunile următoare pentru a vă conecta la DALnet:

a) În câmpul Hostname, alegeți DALnet ipv6.dal.net

b) În câmpul de identificare, completați golurile cu porecla și numele dvs. complet

c) apăsați Join Network și bucurați-vă de DALnet

C.3 Unde se descarcă

Ambele sisteme de operare pot găsi aplicația în magazinul de aplicații.