Επιλογές του NickServ

Version 1.0.1


Last translated by Gadalf () on 2003-02-15

Last revised by LadyDana () on 2001-07-12

Originally written by LadyDana () on 2000-10-31

Please direct any comments or feedback about this document (only! no help requests!) to docs@dal.net. If you need help on issues not covered in this document, please see the information at http://help.dal.net.

Εισαγωγή

Το DALnet ξεχωρίζει σαν το μεγαλύτερο IRC δίκτυο το οποίο χρησιμοποιεί services. Ήταν το πρώτο το οποίο ενσωμάτωσε τις υπηρεσίες ****Serv για τους χρήστες του το 1994. Οι πιο πολύ χρησιμοποιημένες υπηρεσίες είναι ο NickServ,ο ChanServ και ο MemoServ. Αυτό το κείμενο θα ασχολειθεί με της επιλογές που υπάρχουν στην υπηρεσία NickServ όταν αποκτήσετε ένα registered nickname.

Μια πλήρης λίστα των εντολών για τις υπηρεσίες του DALnet μπορεί να βρεθεί στο http://www.dal.net/services. Άλλες ερωτήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες αυτές μπορείτε να ρωτήσετε στα κάτοθι κανάλια βοήθειας: Το #DALnetHelp, το #Help ή το #IRCHelp.

καθ' όλη τη διάρκεια του κειμένου η εντολή /nickserv θα χρησιμοποιηθεί για την αληλεπίδραση με τον NickServ. Είναι πιθανόν ο IRC client σας να μην υποστηρίζει αυτήν την εντολή. Τότε, προτείνουμε να δοκιμάσετε την εντολή /msg nickserv@services.dal.net ή την εντολή /quote nickserv.

Contents

1 · Προυποθέσεις, Ικανότητες και Ευθύνες

Αυτό το κείμενο υποθέτει οτι έχετε ήδη κάνετε registered ένα nickname επιτυχημένα με τον NickServ, και δεν θα καλύψει τα βήματα που είναι απαραίτητα για να κάνετε κάτι τέτοιο. Ένα κείμενο που εξηγή την διαδικάσια για registration είναι διαθέσιμο στο http://docs.dal.net/docs/nsemailgr.html.

Ο NickServ επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν 'register' ένα nickname, και αποτρέπει άλλους απο το να χρησιμοποιήσουν αυτό το nick. Ο NickServ επιτρέπει στον ιδιοκτήτη ενός nick να αποσυνδέσει απο το δίκτυο οποιονδήποτε άλλο που χρησιμοποιεί το nick του. Αν ένα registered nick δεν χρησιμοποιηθεί για 30 μέρες, ο NickServ θα το ρίξει, αφήνοντας το ελεύθερο για κάποιον άλλο χρήστη.

Όταν κάνετε register ένα nick, εκμεταλεύεστε μια δωρεάν υπηρεσία που σας παρέχετε απο το DALnet. Παρακαλώ μην κάνετε register παραπάνω nicks απο όσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ή μην κάνετε register ένα nick μόνο και μόνο για να μην το πάρει κάποιος άλλος χωρίς να το χρειάζεστε.

2 · Πως να κάνετε Identifying ένα nick

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνετε identify ένα nickname. Μπορείτε επίσης να κάνετε identify σε ένα nickname που δεν χρησιμοποιήτε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ο πιο παραδοσιακός και πιο γνωστός τρόπος είναι:

/nickserv identify [nickname] κωδικός

Παράδειγμα:

/nickserv identify ILovePeanutButter
/nickserv identify PeanutButterLover ILovePeanutButter

Υπάρχουν επίσης ποικίλοι άλλοι τρόποι για να κάνετε identify στο nickname σας:

/identify [nickname] κωδικός
/services identify [nickname] κωδικός
/msg nickserv@services.dal.net identify [nickname] κωδικός

Μιας και το /identify και το /services είναι ενσωματωμένες εντολέσ του DALnet, υπάρχουν μερικοί clients που δεν τους δέχονται. Αν ο δικός σας δεν δέχετε τις εντολές, θα πρέπει να προσθέσετε το πρόθεμα /quote για παράδειγμα:

/quote identify [nickname] κωδικός
/quote services identify [nickname] κωδικός

Μπορεί να υπάρξουν περιστατικά στα οποία κάποιος καταλάθος να έδειξε τον κωδικό του σε ένα κανάλι ή σε μια συνομιλία ξεχνώντας το σύμβολο /. Για αυτό, προτείνουμε να προσέχετε πολύ όταν κάνετε identify στο nick σας. Πολλοί clients υποστηρίζουν επίσης πολλαπλά παράθυρα. Για αυτούς τους χρήστες θα ήταν καλή ιδέα να πληκτρολογούν οποιαδήποτε εντολή που περιέχει κωδικούς στην γραμμή εντολών (Status window).

3 · Ζητώντας πληροφορίες για ένα nick

Η ακόλουθη εντολή είναι πολύ χρήσιμη για να πάρετε πληροφορίες σχετικά με ένα registered nickname. Θα σας δώσει μια ιδέα σχετικά με τον host του ιδιοκτήτη, την τελευτέα φορά που ήταν online, τι επιλογές έχουν θέσει κλπ.

Σύνταξη:

/nickserv info nickname

Παράδειγμα:

/nickserv info PeanutButterLover

Παρακάτω είναι ένα παράδειγμα του τί μπορεί να δείτε όταν εκτελείτε την εντολή NickServ INFO:

-NickServ- Info for PeanutButterLover:
-NickServ- (Currently on IRC) For extra info: /whois PeanutButterLover
-NickServ- Last seen address : butter@loving.peanutbutter.ca
-NickServ- Memos forward to : PeanutButter
-NickServ- Last seen time : Tue 10/24/2000 04:10:58 GMT
-NickServ- Time registered : Sun 08/22/1997 10:18:21 GMT
-NickServ- Time now : Tue 10/24/2000 04:17:37 GMT
-NickServ- URL : http://www.peanutbutter.ca/
-NickServ- Email address : janet@peanutbutter.ca
-NickServ- Options: Enforced, NoOp
-NickServ- *** End of Info ***

4 · "Nickname is currently in use"

Για κάποιο λόγο, μπορεί το nickname σας να χρησιμοποιήτε ήδη όταν προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε. Ανάλογα με την περίσταση, υπάρχουν τρεις διαφορετικές εντολές για χρησιμοποιήσετε.

4.1 Η εντολή GHOST

Είναι πιθανόν να αποσυνδεθήκατε απο τον ISP (Παροχέας Υπηρεσιών Internet) χωρίς πρώτα να κάνετε logged off απο το DALnet. Αυτή η περίπτωση και άλλες μπορεί να κάνουν τον server να πιστέψει ότι είστε ακόμα online. Το nickname που αντιπροσωπεύει την προηγούμενη σύνδεση σας αναφέρετε ως ghost.

Με άλλα λόγια, ένα ghost είναι μια σύνδεση που δεν υφίστατε πλέον. Απλά ο server δεν το ξέρει ακόμα. Ένα ghost συνήθος εξαφανίζετε μετά απο μερικά λεπτά αλλά μπορεί να μην έχετε την υπομονή να περιμένετε. Η εντολή για να ξεφορτωθείτε ένα ghost είναι η εξής:

/nickserv ghost nickname [κωδικός]

Παράδειγμα:

/nickserv ghost PeanutButterLover
/nickserv ghost PeanutButterLover ILovePeanutButter

Δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε τον κωδικό αν έχετε μια access list που να ταιρίαζει με αυτήν που υπάρχει στο nickname. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις access lists, παρακαλώ επισκευτείτε το: http://docs.dal.net/docs/nsaccessgr.html.

Αν χρησιμοποιήσετε τον κωδικό στην εντολή ghost τότε είναι σαν να κάνατε identify στο nick σας αν είχατε χρησιμοποιήσει την εντολή /nickserv identify nickname κωδικός.

4.2 Η εντολή RECOVER

Αν δεν έχετε την επιλογή ENFORCE on ή αν κάποιος έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το nick σας και ο NickServ δεν έχει προλάβει ακόμα να τους κάνει guest (see section section 4.3), έχετε την επιλογή να τον αποσυνδέσετε χρησιμοποιόντας την εντολή RECOVER.

/nickserv recover nickname [κωδικός]

Παράδειγμα:

/nickserv recover PeanutButterLover
/nickserv recover PeanutButterLover ILovePeanutButter

Όπως με την εντολή GHOST, η εντολή RECOVER δεν απαιτεί να συμπεριλάβετε τον κωδικό του nickname. Το να ταιρίαζει το host σας στην access list του nick φτάνει.

Παρακαλώ σημειώστε ότι ο NickServ θα βάλει ένα "enforcer" στο nickname σας για ένα με δύο λεπτά έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει αμέσως μετά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τους enforcers.

4.3 Η εντολή RELEASE

Ένας enforcer είναι μια προσωρινή σύνδεση που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες για να κρατήσουν ένα nick. Ένας enforcer εμφανίζετε όταν κάποιος δεν κάνει identify στον NickServ για ένα nick μέσα σε 60 δευτερόλεπτα (υπό την προυπόθεση ότι η επιλογή ENFORCE/KILL για αυτό το nick είναι ενεργοποιημένη). Το nick του χρήστη θα αλλάξει σε Guest***** και ένας enforcer θα έρθει online. Χρησιμοποιώντας την εντολή του NickServ RECOVER θα δώσει το εναυσμά για την παρουσία ενός enforcer επίσης.

Ένας enforcer μπορεί να αναγνωρισθεί εύκολα απο τις πληροφορίες του whois. Παράδειγμα:

PeanutButterLover is enforcer@enforcer.dal.net * DALnet nick name enforcer
PeanutButterLover is on services.dal.net
End of /WHOIS list.

Ο enforcer εξαφανίζετε μετά απο κανα δυο λεπτά. Μπορείτε να επιλέξετε να περιμένετε ή να χρησιμοποιήσετε την εντολή RELEASE για να ξεφορτωθείτε τον enforcer.

/nickserv release nickname [κωδικός]

Παράδειγμα:

/nickserv release PeanutButterLover
/nickserv release PeanutButterLover ILovePeanutButter

Όπως με τις εντολές GHOST και RECOVER, δεν είναι πάντα αναγκαίο να συμπεριλαμβάνετε τον κωδικό του nickname. Το να ταιρίαζει το host σας στην access list του nickname φτάνει.

5 · Λίστες Πρόσβασης (Access Lists) και ελένχοντας την πρόσβαση

Η χρησιμοποίηση της access list μπορεί να γίνει πολύ μπερδεμένη, ειδικά για τους νέους χρήστες. Για αυτό, έχουμε γράψει ένα κείμενο αποκλειστικά για τις access lists, τι είναι και πως να τις χρησιμοποιήσετε μαζί με τα προτερήματα και τα ελλατώματα τους. Αυτό το κείμενο μπορείτε να το βρείτε στο http://docs.dal.net/docs/nsaccessgr.html.

Οι χρήστες έχουν επίσης την ικανότητα να ελένξουν την πρόσβαση τους ή άλλων χρηστών. Αυτό θα τους επιτρέψει να δουν αν το πρόσωπο που χρησιμοποιεί εκέινη την στιγμή το nick έχει κάνει identify στο nick ή αν το χρησιμοποιεί χωρίς να έχει κάνει identify. Η εντολή είναι:

/nickserv acc nickname

Ο NickServ θα επιστρέψει έναν αριθμό απο το 0 ως 3. Θα μοιάζει περίπου έτσι:

-NickServ- PeanutButterLover ACC 2

Το κάθε νούμερο αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό επίπεδο πρόσβασης που έχει ο χρήστς στο nick που χρησιμοποιεί εκείνη τη στιγμή.

ACC 0

Το nickname που χρησιμοποιήτε δεν είναι registered.

ACC 1

Ο χρήστης δεν έχει κάνει identify στο nickname.

ACC 2

Ο χρήστης ταιρίαζει μια εγγραφή στην access list του nickname.

ACC 3

Ο χρήστης έχει κάνει identify στο nickname.

Αυτή η εντολή μπορεί να είναι χρήσιμη σε διάφορες καταστάσεις όπως το να αναγνωρίζετε αυτούς που παριστάνουν ότι είναι κάποιοι άλλοι, να βρείτε γιατί κάποιος δεν γίνετε opped ακόμα και αν βρίσκετε στις λίστες AOp/SOp κλπ.

6 · Θέτωντας Επιλογές

Υπάρχουν πολλές επιλογές που είναι διαθέσιμες για τον ιδιοκτήτη ενός registered nick. Πριν χρησιμοποιήσετε κάποια απο τις παρακάτω εντολές, πρέπει να έχετε κάνει identify στο nickname σας. Οι περισσότερες εντολές δεν θα δουλέψουν αν δεν έχετε κάνει identify.

6.1 Αλλάζωντας των Κωδικό σας

Το να αλλάξετε τον κωδικό σας είναι πολύ εύκολο:

/nickserv set passwd παλιόςκωδικός νέοςκωδικός

Ένα παράδειγμα θα ήταν:

/nickserv set passwd ILovePeanutButter ILovePB

Η παραπάνω εντολή θα είχε αλλάξει τον παλιο κωδικό σας "ILovePeanutButter" σε "ILovePB". Μετά απο μια επιτυχημένη αλλαγή κωδικού, ο χρήστης θα λάβει ένα email ειδοποιώντας τον για την αλλάγη του κωδικού. Ο κωδικός δεν θα περιλαμβάνετε στο email. Είναι απλά ένας τρόπος για να ξέρετε ότι ο κωδικός σας άλλαξε. Αν δεν κάνατε εσείς την αλλαγή, θα το ξέρετε και θα έχετε το χρόνο να πράξετε ώστε να αποφύγετε περαιτέρω ζημιά. Υπάρχει μια καθυστέρηση 48 ωρών μεταξύ μιας εντολής SET PASSWD και μιας SET EMAIL. Ένας νέος κωδικός δεν μπορεί να τεθεί μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 48 ωρών απο την αλλαγής email και δεν μπορείτε να αλλάξετε email 48 ώρες μετά την αλλαγή κωδικού.

6.2 Αποτρέποντας άλλους απο το να χρησιμοποιήσουν το nick σας

Ένα απο τα οφέλη του να κάνετε register το nick σας είναι ότι μπορείτε να αποτρέψετε τους άλλους απο το να το χρησιμοποιήσουν ενώ δεν το χρησιμοποιήτε η ενώ δεν είστε online.

Αυτή η επιλογή ήταν γνωστή παλιά σαν την KILL επιλογή αλλά έχει μετονομαστεί απο τότε σε επιλογή ENFORCE.

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί ένα "enforced" nick, τότε θα έχει 60 δευτερόλεπτα για να κάνει identify. Αλλιώς το nickname του αναγκαστικά θα αλλάξει σε "Guest*****" όπου το * θα αντιπροσωπεύει ένα τυχαίο αριθμό.

/nickserv set enforce on
/nickserv set enforce off

Μετά απο πολύ καιρό συνήθειας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν την εντολή KILL αντί για την εντολή ENFORCE. Και οι δύο εντολές κάνουν το ίδιο πράγμα. Άσχετα με αυτό, σας προτείνουμε να συνηθείσετε την εντολή ENFORCE μιας και υπάρχει πιθανότητα η εντολή KILL να αφαιρεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σαν υποσημείωση, είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε ένα nickname χωρίς να το έχετε κάνει identify. Πληροφορίες σχετικά με τις λίστες πρόσβασης (access list) μπορείτε να δείτε στο http://docs.dal.net/docs/nsaccessgr.html.

6.3 Επισυνάπτοντας μια URL στο nick σας

Μπορείτε να επισυνάψετε μια URL στο nickname σας ώστε αυτό να εμφανίζετε στην απόδοση της εντολής NickServ INFO. Συνήθως, οι χρήστες το χρησιμοποιούν για να δώσουν την τοποθεσία της ιστοσελίδας τους.

Σύνταξη:

/nickserv set url [URL]

Εάν δεν συμπεριλάβεται κάποια URL τότε ο NickServ θα αφαιρέσει την υπάρχουσα URL απο το nick σας.

Παραδείγματα:

/nickserv set url
/nickserv set url http://www.peanutbutter.ca/

Το πρώτο θα αφαιρέσει την URL που ήταν επισυνημένη στο nick. Το δεύτερο θα επισυνάψει το http://www.peanutbutter.ca/ στο nickname.

6.4 (Ξανά)Θέτωντας μια E-Mail Διεύθυνση

Όταν αρχικά κάνετε register ένα nickname, πρέπει να εισάγεται μια έγκυρη email διεύθυνση ώστε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας. Αυτό καλύπτεται αναλυτικότερα στο έγγραφο για το NickServ Registration που είναι διαθέσιμο στο http://docs.dal.net/docs/nsemailgr.html.

Μπορεί να διαλέξετε να αλλάξετε αυτή την email διεύθυνση που έχετε θέσει για το nick σας, με κάποια άλλη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εντολής SET EMAIL.

/nickserv set email Password [email διεύθυνση]

Αν χρησιμοποιήσετε την παραπάνω εντολή χωρίς να θέσετε κάποια email διεύθυνση, τότε θα κάνει τον NickServ να σας δείξει την τρέχων email διεύθυνση. Βασικά για να αλλάξετε την email διεύθυνση σας θα πρέπει να εισάγετε μια έγκυρη email διεύθυνση:

/nickserv set email ILovePeanutButter janet@peanutbutter.ca

Να θυμάστε ότι θα πρέπει να εξουσιοδοτήσετε την αλλαγή email πρωτού ισχύσει η νέα διεύθυνση. Το email εξουσιοδότησης θα σταλεί στην νέα διεύθυνση, στην περιπτωσή μας, janet@peanutbutter.ca. Το να αλλάξετε μια email διεύθυνση είναι μια διαδικασία δύο επιπέδων. Όταν αιτήστε μια αλλαγή email, ένα email θα σταλεί πρώτα στην τρέχουσα διεύθυνση. Αυτό το email θα εξηγεί ότι ζητήθηκε μια αλλαγή διεύθυνσης και θα δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να ακυρώσει την αλλαγή, αν δεν την ζήτησε. Εάν η αλλαγή δεν ακυρωθεί μετά απο 48 ώρες, ένα email επιβεβαίωσης θα σταλεί στην νέα διεύθυνση και θα επιτρέπει στον χρήστη να ολοκληρώσει την αλλαγή διεύθυνσης. Υπάρχει μια καθυστέρηση 48 ωρών μεταξύ της εκτέλεσης των εντολών SET EMAIL και SET PASSWD. Δεν μπορείτε να αλλάξετε ένα κωδικό μεταξύ των πρώτων 48 ωρών απο την αλλαγή email και ένα email δεν μπορεί να αλλάξει μεταξύ των πρώτων 48 ωρών μιας αλλαγής κωδικού.

Ένας αριθμός email διευθύνσεων δεν μπορεί να χρησιμοποιήθει για να εγγράψετε nicknames. Αυτό γίνετε για λόγους κατάχρησης. Για προφανείς λόγους, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις @u.dal.net διευθύνσεις για να εγγράψετε το nick σας.

6.5 Εκτέθωντας την E-Mail Διεύθυνση σας

Εξ ορισμού, η email διεύθυνση που έχετε θέσει είναι μη ορατή για τους άλλους χρήστες. Εάν θέλετε να εκθέσετε την email διεύθυνση σας στην απόδοση του NickServ INFO τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την επιλογή SHOWEMAIL option.

/nickserv set showemail on
/nickserv set showemail off

Το πρώτο θα κάνει τον NickServ να εμφανίσει την email διεύθυνση σας στην απόδοση του NickServ INFO και το δεύτερο θα αποτρέψει την εμφανισή του.

Αποκύρηξη: Το δίκτυο DALnet δεν είναι υπεύθυνο για οποιοδήποτε spam (μαζική διαφίμιση) που μπορεί να λάβετε στον λογαριασμό email σας, έαν διαλέξετε να ενεργοποιήσετε την επιλογή αυτή.

6.6 Απενεργοποιώντας τα Memos

Η επιλογή NOMEMO σχετίζεται πολύ με τον MemoServ και καλύπτεται στο έγγραφο του DALnet για τον MemoServ, διαθέσιμο στο http://docs.dal.net/docs/memoservgr.html. Εν συντομία, θα αποτρέψει άλλους απο το να σας στείλουν memos. Όμως, θα λαμβάνετε ακόμα γενικά memos. Είναι επίσης δυνατό για ένα IRCop να εξαναγκάσει ένα memo σε εσάς ένα επιθυμούν να σας ενημερώσουν για ένα σημαντικό θέμα.

Η εντολή είναι πολυ εύκολη για να την θυμάστε. Έχετε δύο πιθανότητες:

/nickserv set nomemo on
/nickserv set nomemo off

Αυτό θα θέσει την επιλογή NOMEMO on και off αντίστοιχα. Να έχετε υπόψην ότι η επιλογή NOMEMO υπερβαίνει την επιλογή MemoServ FORWARD. Είναι πιθανόν να έχετε ένα nick που προωθεί τα memos ενώ έχετε την επιλογή NOMEMO ενεργή, αλλά τα memos δεν θα προωθούντε και θα απορρίπτοντε αμέσως.

6.7 Αποτρέποντας την Ιδιότητα Op

Όπως είναι δυνατό για εσάς να αποτρέψετε τα memos απο το να σταλούν στο nick σας, είναι επίσης δυνατό για εσας να αποτρέψετε την πρόσθεση του nick σας σε οποιαδήποτε AOp ή SOp λίστα.

/nickserv set noop on
/nickserv set noop off

Οι παραπάνω εντολές θα ενεργοποιήσουν και απενεργοποιήσουν αυτήν την επιλογή αντίστοιχα. Αν θέλετε να προστεθείτε σε μια AOp ή SOp λίστα, θα είναι απαραίτητο να απενεργοποιήσετε την επιλογή NOOP πρώτα και στην συνέχεια να την ξανα ενεργοποιήσετε αν το επιθυμείτε.

6.8 Απενεργοποιόντας την εντολή SENDPASS

Το DALnet σας επιτρέπει να ζητήσετε τον κωδικό σας αν τον έχετε ξεχάσει (δείτε section 8). Μπορείτε να επιλέξετε να απενεργοποιήσετε αυτήν την ικανότητα του να στείλετε τον κωδικό σας με το να ενεργοποιήσετε την επιλογή MAILBLOCK. Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή προσεκτικά μιας και δεν θα μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια αν ξεχάσετε τον κωδικό σας.

/nickserv set mailblock on
/nickserv set mailblock off

Απενεργοποιόντας την επιλογή MAILBLOCK θα μπορείτε και πάλι να έχετε την ικανότητα να στείλετε στον εαυτό σας τους κωδικούς σας. Η επιλογή SET MAILBLOCK απαιτεί εξουσιοδότηση μέσω email, παρεμφερή με το σύστημα εξουσιοδότησης της εγγραφής για nick. Ένας κωδικός εξουσιοδότησης θα σας σταλεί στην τρέχουσα διεύθηνση email σας. Ο χρήστης πρέπει να εισάγει τον κωδικό εξουσιοδότησης online ή να χρησιμοποιήσει το σύστημα ιστοσελίδας για να επιβεβαιώσει την αίτηση για MAILBLOCK.

7 · Ρίχνοντας ένα nick

Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε unregister το nick σας. Η διαδικασία απεγγραφής σας γίνετε σε δύο βήματα. Πρώτα, πρέπει να ζητήσετε το ρίξιμο ενός nickname. Κατά δεύτερον, πρέπει να επιβεβαιώσετε την απόφαση σας να ρίξετε το nick.

Η αρχική εντολή DROP είναι η παρακάτω:

/nickserv drop nickname

Παράδειγμα:

/nickserv drop PeanutButterLover

Ο NickServ θα απαντήσει κάτι σαν και αυτό:

-NickServ- The request for dropping a nick must be confirmed. Please check your email address for further instructions!

Ακολουθήστε τις οδηγίες που σας ήρθαν στο email εισάγωντας τον ακριβή αριθμό εξουσιοδότησης. Κάντε Copy και Paste, θα είναι πολύ χρήσιμο σε αυτήν την περίπτωση. :)

/nickserv auth nickname κωδικός εξουσιοδότησης

Τελικά, ο NickServ θα επιβεβαιώση το ρίξιμο του nickname:

-NickServ- The nick PeanutButterLover has been successfully dropped.

Αν ρίξετε ένα nickname θα έχει σαν αποτέλεσμα την αφαίρεση της ιστοσελίδας σας (http://home.dal.net/nickname) και τις email διεύθυνσης σας στο DALnet (nickname@u.dal.net) αν έχετε.

8 · "Ξέχασα τον κωδικό μου"

Πριν πανικοβληθείτε γιατί ξεχάσατε την κωδικό σας, να έχετε υπόψην ότι οι κωδικοί είναι CaSe SeNsItIvE. Αυτό σημαίνει ότι το "STAR" δεν είναι το ίδιο με το "star" ή με το "StaR". Δοκιμάστε όλους τους συνδιασμούς πρώτα. Μπορεί να μην έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας τελικά. :)

Επισυνάπτοντας μία email διεύθυνση στο nickname σας θα σας επιτρέψει να ζητήσετε ένα email με τον κωδικό σας να σταλεί για το nick σας. Η σύνταξη της εντολής είναι:

/nickserv sendpass [nick] [email διεύθυνση]

Παράδειγμα:

/nickserv sendpass PeanutButter janet@peanutbutter.ca

Η email διεύθυνση που προσδιορίσατε πρέπει να ταιριάζει με την email διεύθυνση που έχετε βάλει στο nickname σας. Η εντολή SENDPASS θα απενεργοποιηθεί επίσης αν έχετε ενεργοποιήσει την επιλογή MAILBLOCK. Δείτε section 6.8.

Αν δεν μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα χαμένου κωδικού μόνοι σας, μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια ενός IRCop.

Οδηγίες στο πως να βρείτε έναν IRC Operator είναι διαθέσιμες στο http://docs.dal.net/docs/findopergr.html.

9 · Κατάχρηση του NickServ

Το να κρατάτε nicks registered απαιτεί πολλούς πολύτιμους πόρους του DALnet. Το δίκτυο DALnet δεν ανέχεται καμία καταχρηστική χρήση του NickServ απο άτομα που κάνουν register nicks που δεν χρησιμοποιούν, με μοναδικό σκοπό να αποτρέψουν άλλους απο τα να αποκτήσουν, με οποιαδήποτε κακόβουλη πρόθεση. Άν έχετε 5 nicknames ή λιγότερα για παράδειγμα αυτό είναι αποδεκτό.

Σε σχέση με την σοβαρότητα του αδικήματος, όλες η παραβάσεις του παραπάνω κανονισμού είναι πρόκειτε να κανονιστούν μέσω προειδοποιήσεων, bans απο το δίκτυο, πάγωμα του nick, ρίξιμο του nick, κατάσχεση του nick, services ignores (αγνοείστε απο τα services) ή ένα email θα σταλεί στο τμήμα κατάχρησης του παροχέα του χρήστη.

Η διαχείριση του DALnet επιφυλάσσει το δικαίωμα να κατασχέσει/ρίξει τα nicks των χρηστών που παραβιάζουν σοβαρά τους κανονισμούς του δικτύου DALnet. Παραδείγματα: Αυτοί που παριστάνουν τα services ή τους opers, πολλαπλές αποφυγές autokill, επαναλαμβανόμενη μαζική διαφήμιση κλπ.