Inregistrarea NickServ DALnet

Versiune 4.1.1


Ultima translatare de rCreative () pe 2020-02-03

Ultima revizie de Fredfred () si h () pe 2019-03-29

Original scris de Kzoo () si Wizzu () pe 2000-10-01

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

Acest document descrie pasii care trebuie urmati in ordine pentru a inregistra o porecla pe DALnet. El desigur acopera alte comenzi si relateaza preocuparile pentru cererea mail'ului de a inregistra porecla (vezi mai jos).

Inregistrarea poreclei DALnet (porecla) se face in doi pasi. O adresa de mail a fost setata pentru porecle. Inregistrarile poreclei ce n-au fost confirmate prin mail sau IRC va expira in 72 de ore. De aceea este foarte important sa setezi o adresa de mail valida.

Acest document a fost bazat pe sesiunea #ServHelp tinuta de Echipa Evenimentelor DALnet - http://help.dal.net/events.

Continuturi

1 · Cum imi inregistrez o porecla

Note: Serviciul de inregistrare a poreclei (NickServ) a fost modificat pentru a solicita o "captura de text" înainte de a procesa solicitarile de inregistrari NickServ. Scopul serviciilor este de a da intotdeauna niste canale "primului om care o primeste;te". in ultimii cativa ani, am vazut cresteri ale numarului de robotii care au obisnut scoruri in canale, inlocuindu-le, si niciodata eliberandu-le. Nu este corect pentru persoana obisnuita ca un botnet sa primeasca o porecla inainte ca un om sa o faca. Captcha este un test realizat de un program despre care se presupune ca numai oamenii pot trece, dar nu calculatoare. Scenariul cel mai frecvent este o imagine a unui cuvant sau a unei fraze programele de calculator nu pot citi ca trebuie sa introduca intr-un camp de intrare completati un abonament sau o inregistrare. Cand emiteti comanda de inregistrare obisnuita catre NickServ, veti fi a cerut sa raspunda la o intrebare aleatorie. Aceasta intrebare trebuie, de asemenea, trimisa; la NickServ. Daca raspunsul este corect, vi se va trimite e-mailul AUTH normal care va trebui completat ca de obicei. Daca raspunsul este gresit, veti fi cerut sa incerce din nou. intrebarile sunt foarte simple si vor fi actualizate inn fiecare saptamana.

Comanda pentru ingistrarea poreclei tale este:

/nickserv register parola adresa de mail

Utilizatorul primeste o notificare de la NickServ cu intrebarea.

/nickserv register password email address answer

Exemplu:

/nickserv register PeanuttyButteryPass12 janet@peanutbutter.ca

-NickServ- inainte de a putea inregistra nick-ul PeanutButterLover, trebuie sa raspundeti la aceasta intrebare:
-NickServ- Mark's este numale?
-NickServ- a raspunde, tip: /msg NickServ@services.dal.net REGISTER PeanuttyButteryPass12 janet@peanutbutter.ca answer_here
-NickServ- Vizitati http://www.dal.net/kb/view.php?kb=188 sau / join #help pentru mai multe informatii.

/nickserv register PeanuttyButteryPass12 janet@peanutbutter.ca Mark

Where PeanuttyButtery12 ar fi parola, janet@peanutbutter.ca ar fi adresa de email de lucru sii Mark ar fi raspunsul la intrebarea data;.

Unde PeanuttyButtery12 va fi parola si janet@peanutbutter.ca va fi adresa de mail.

Acolo sunt multe lucruri pe care trebuie sa le tii minte cand alegi o parola. Te rog vezi Ghidul Parolei DALnet la http://docs.dal.net/docs/passwordsro.html pentru mai multe informatii despre acest subiect.

Vei avea nevoie sa confirmi inregistrarea poreclei tale inainte ca tu sa ai acces la toate rubricile capabile cu servicii. De aceea este foarte important pentru tine sa folosesti o adresa de mail valida . Te rog vezi sectiune 3 pentru mai multe informatii.

2 · Cum ma identific la porecla mea

Vei avea nevoie sa te identifici la porecla ta inainte sa fii capabil sa folosesti un numar de comenzi. Acolo sunt multe moduri de identificare, doua dintre cele mai populare sunt:

/msg nickserv@services.dal.net identify porecla parola
/nickserv identify porecla parola

Este posibil sa te identifici la o porecla pe care tu n-o folosesti in acel timp. Daca doresti sa te identifici la porecla ta curenta, atunci parametrul porecla poate fi exclus. Exemple:

/msg nickserv@services.dal.net identify PeanuttyButteryPass12
/msg nickserv@services.dal.net identify PeanutButterLover PeanuttyButteryPass12
/nickserv identify PeanuttyButteryPass12
/nickserv identify PeanutButterLover PeanuttyButteryPass12

Alte metode de identificare pentru NickServ incluse:

/quote nickserv identify porecla parola
/identify porecla parola
/services identify porecla parola

La fel cu celelalte comenzi, parametrul poreclei este optional daca intentionezi sa te identifici la porecla cum ai folosit si mai inainte.

NOTATIE: Este o idee buna sa tastezi toate comenzile serviciilor in fereastra statusului (sau, daca clientul tau de IRC nu are o fereastra de status, un alt loc unde nu este un canal sau o fereastra de mesaj) pentru a evita aratarea accidentala a parolei tale. De exemplu, trimiterea parolei tale catre un canal deschis in caz ca uiti slash'ul (/) din comanda.

Sub nici o circumstanta trebuie sa incerci sa te identifici la orice altceva decat NickServ sau ChanServ. Deci, daca intalnesti oameni cu porecle MickServ, NickSrv, etc. fi neincrezator. S-ar putea sa-ti pierzi porecla si orice privilegiu asociat cu ea, s-ar putea sa cada parola in mainile altora. Tine minte ca tu si numai tu esti responsabil pentru protejarea parolei tale. Poti gasi un ghid intreprinzator despre Servicii sau interpretii IRC Operatori la http://docs.dal.net/docs/ircimpsro.html.

Daca nu poti sa te identifici la porecla ta, te rog aminteste-ti ca parolele sunt cazuri sensibile. Ceea ce inseamna ca recunoasterile NickServ de deasupra- si in cazul literelor aplecat separat, de exemplu "mar", "MAR" si "MaR" toate parolele vor fi diferite. Fi sigur ca tu tastezi corect parola. Daca vei continua sa primesti un mesaj de eroare, incearca comanda SENDPASS descrisa la http://docs.dal.net/docs/nickservro.html. Daca nici aceea nu va merge, incearca sa te uiti dupa un IRC Operator. Instructiunile despre gasire unuia pot fi gasite la http://docs.dal.net/docs/findoperro.html.

3 · Cum vei confirma inregistrarea

In termen de o ora sau mai mult, veti primi un e-mail de la "Inregistrare utilizator DALnet"   trimise la adresa pe care ati setat-o. In aceasta corespondenta vi se va spune   (AUTH) si cum sa il utilizati pentru a va completa porecla   inregistrare.

However, daca ati pierdut inregistrarea,   data viitoare cand va conectati la DALnet veti face primiti o notificare de la NickServ care va spune inregistrarea porecla dvs. nu este înca finalizata. Iata un exemplu despre ceea ce veti vedea:

-NickServ- Inregistrarea pentru porecla PeanutButter nu este completa.
-NickServ- Verificati adresa dvs. de e-mail pentru mai multe instructiuni sau vizitati http://docs.dal.net/docs/nsemail.html#3 pentru mai multe informatii.

Puteti sa va autorizati inregistrarea porecla fie facand clic pe in e-mailul care incepe cu "http://users.dal.net/cgi-bin/verify.cgi?" sau copiati si inserati-l in browserul dvs.

Odata ce ati introdus link-ul, porecla dvs. va fi inregistrata complet. Vezi mai jos:

Success! Codul dvs. de autorizare a fost acceptat.

Porecla MissPeanutButter este acum inregistrata in intregime pentru dvs..

4 · Cum să solicitați o poreclă inactivă

DALnet a schimbat modul în care funcționează sistemul de expirare a poreclelor. Poreclele nu vor mai expira după 30 de zile. În schimb, acestea vor fi marcate ca "Inactive".

Orice porecle inactive care nu sunt solicitate vor expira și vor fi șterse din baza de date după trecerea unei perioade de 3.650 de zile (10 ani).

Când un pseudonim este marcat ca "Inactiv", orice utilizator care este înregistrat mai mult de un an poate solicita acest lucru prin intermediul portalului users.dal.net (Utilizatori -> Solicitați un pseudonim).

Atunci când se solicită o porecla, actualul proprietar primește notificări prin e-mail și poate veni online pentru a-l revendica (identificându-l pe NickServ).

Dacă porecla solicitată nu este revendicată de proprietar, serviciile vor permite unei persoane care a solicitat porecla să o înregistreze.

În cazul în care mai multe persoane au solicitat porecla, serviciile vor alege la întâmplare pe cine să le dea.

Q: Câte porecle pot cere?

A: Nu există nicio limită tehnică pentru numărul de porecle pe care le puteți solicita, totuși, amintiți-vă că există și alte persoane care ar putea dori, de asemenea       poreclele pe care le doriți și nu ar trebui să solicitați mai multe porecle decât ați putea folosi în mod rezonabil.

Q: Dacă am primit e-mailul din partea serviciilor, dar site-ul web spune că cererea mea a expirat ("Solicitarea dvs. a expirat deja!")?

A: Dacă serviciile vă aleg și vă oferă o șansă de a vă înregistra o porecla, trebuie să o faceți în termen de două zile, serviciile vor lăsa pe altcineva o șansă să o înregistreze după două zile.

Q: Trebuie să fie înregistrată porecla mea timp de un an?

A: Da, aceasta este o cerință.

Q: De ce ajutați colecționarii de pseudonime/chasers?

A: Scopul nostru este întotdeauna să ajutăm utilizatorii reali. Noul sistem va da       șansă pentru utilizatorii reali care "luptă" peste o poreclă cu un chaser. Anterior, chasers-ul putea doar să încarce un botnet și să poreze porecle, iar utilizatorii reali nu au avut șansa să-i obțină.

Q: Dar poreclele înghețate?

A: Același proces va fi folosit pentru poreclele înghețate, dar poreclele înghețate vor deveni inactive numai după 365 de zile (în loc de 30 de zile), iar proprietarul anterior nu va fi trimis prin e-mail.

Q: Ce zici de porecle care nu pot fi folosite sau inregistrate?

A: În acest moment, noul proces nu afectează aceste porecle, dar am putea permite utilizatorilor să solicite și aceste porecle în viitor.

Q: Vreau o poreclă care nu a fost folosită pentru mai mult de 30 de zile, dar / NickServ INFO nu arată că este inactivă. De ce?

A: Fie porecla este înghețată (poreclele înghețate vor deveni doar       inactiv după 365 de zile) sau porecla este scutită. Câteva porecle aveau un set care le împiedica să expire în trecut, aceste porecle sunt exceptate de la acest sistem și nu vor deveni inactive.

Q: Pot folosi un script pentru a solicita o poreclă?

A: Nu, sistemul este pentru utilizatori reali și nu pentru scripturi/roboți.

Q: Poate un Operator IRC să mă ajute să obțin porecla pe care am solicitat-o?

A: Nu, procesul este automat și operatorii IRC nu pot interfera cu acesta.

Q: Poate un Operator IRC să-mi spună câte persoane au cerut o poreclă în afară de mine?

A: Nu, procesul este automat și aceste informații nu sunt vizibile.

Q: Am fost în vacanță timp de două luni și am pierdut e-mailul care mi-a spus că cineva mi-a cerut porecla. Îmi pot aduce porecla înapoi?

A: Nu, proprietarul unui pseudonim inactiv are 7 zile pentru a-și revendica porecla, dacă altcineva o solicită. Dacă nu o fac, serviciile dau porecla uneia dintre persoanele care l-au solicitat (și expiră porecla în proces).

Q: Am cerut o porecla și după o săptămână am primit un e-mail spunând că porecla pe care am dorit-o este disponibilă, dar proprietarul anterior a venit și sa-l identifice înainte de a putea finaliza înregistrarea. De ce?

A: Proprietarul anterior are oficial 7 zile pentru a-și revendica porecla, dar tehnic (prin design), poate reveni online chiar și după 7 zile și își revendică porecla, atâta timp cât nimeni (care a solicitat-o și a primit-o de la servicii).

Q: Ce se întâmplă cu un canal dacă porecla fondatorului devine inactivă?

A: Nimic. Atunci când un pseudonim devine "Inactiv", acesta deține toate accesările pe care le-a avut (inclusiv fondarea canalelor). Accesările sunt eliminate numai dacă alt utilizator finalizează procesul de solicitare și primește porecla. Canalele fără succesor vor expira dacă altcineva va primi porecla, iar canalele succesorale vor avea startul "procesului succesor" (canalul nu va avea fondator până când succesorul nu îl va primi sau canalul va expira).

5 · Schimbarea Adresei Tale de Mail

Vei vrea sa schimbi adresa asociata cu porecla ta.

Comanda actuala pentru schimbarea adresei de mail este:

/nickserv set email parolaporeclei adresa de mail

De exemplu:

/nickserv set email mypass123 janice@delightful.net

Te rog noteaza ca mail'ul schimbat nu va lua efect inainte ca tu sa-l completezi cu un nou cod de autorizatie ca sa fie trimis catre adresa de mail a poreclei. Schimbarea adresei de mail se face in doi pasi. Cand o adresa de mail schimbata este ceruta, mail'ul va fi trimis prima oara catre adresa curenta. Acest mail va explica ca o adresa schimbata a fost ceruta si-ti va da oprtunitatea sa abordezi schimbarea dupa 72 de ore. Daca schimbarea nu este abordata dupa 72 de ore, un mail de confirmare va fi trimis catre noua adresa, permitandu-i utilizatorului sa completeze schimbarea.

Poti folosit comanda SET EMAIL fara orice parametru pentru a vedea adresa de mail care deja ai setat-o pentru porecla ta:

/nickserv set email

6 · De ce este importanta setarea adresei de mail

6.1 Privilegiile de Completare a Poreclei Inregistrate

Catre sfarsitul lui 31 Octombrie 2000, DALnet cere fiecarei porecle inregistrate sa aibe o adresa de mail setata. Poreclele fara o adresa de mail asociata erau expirate la acea data.

Cateva dintre privilegiile tale de dinainte poreclei erau incluse in autorizatie urmarind:

 • Poti folosi comanda identify

 • Poti folosi comanda set email

 • Poti folosi comanda drop

 • Te poti loga in http://users.dal.net

Privilegiile nu sunt capabile pentru o porecla inregistrata partial incluzand urmatoarele:

 • Nu poti sa folosesti MemoServ pentru a trimite sau a primi memorandumuri

 • Nu poti folosi NickServ pentru rubrica listei de acces (comanda access )

 • Aceste comenzi NickServ nu sunt capabile pentru tine: set enforce, set url, set mailblock, set noop, ghost, recover si release

Pentru mai multe informatii despre aceste comenzi, te rog viziteaza http://docs.dal.net/docs/nickservro.html, tastand /nickserv help ceva timp pe DALnet, sau viziteaza http://www.dal.net/services.

6.2 Parolele trimise prin mail

Toata propunerea despre setarea unei adresa de mail pentru porecla ta ta este o uitare a parola ce va fi trimis pe mail'ul tau. Aceasta este mai mult decat o securitate inseamnand obtinerea parolei pierdute incercand sa convingi un CSop sa creada ca tu esti propietarul poreclei. Oricand o parola este ceruta pentru o porecla, care este trimisa pentru adresa de mail curenta asociata cu acea porecla.

NOTATIE: Este responsabilitatea ta pentru a mentine o buna securitate a accesului pentru mail'ul tau. Daca contul tau de mail este protejarea-parolei, foloseste aceiasi parola pentru mail'ul tau folosit pentru porecla care nu este o idee buna. O parola trebuie sa fie descoperita, sansele sunt lucrurile altora asociate cu aceiasi parola care poate desigur sa fie compromisa.

Cuma va lucra acest proces cu parola? La sfarsitu lui 12 Iulie 2001, DALnet permite utilizatorilor sa aibe parolele lor trimis prin comanda SENDPASS. Va trebuie sa ai adresa de mail pentru porecla cand vei cere un SENDPASS pentru o porecla si adresa de mail pentru fondatorul poreclei cand se cere sendpass'ul unui canal. Numai un SENDPASS pe fiecare adresa de mail este permis la fiecare 72 de ore. Astfel, daca cineva uita amandoua parolale de la porecla si canal, va avea de asteptat.

Securitatea unei parole este protejata de a doua restrictie. Numai un numar sigur al SENDPASS'ului poate fi cerut de acelasi IP sau gazda intr-o ridicare sigura de timp.

Sintaxa comenzii SENDPASS este explicata la http://docs.dal.net/docs/nickservro.html.

CSopii sunt inca valabili pentru parola sau intrebarile proprii ca utilizatorul sa nu poata rezolva asa cum vor ei. Adresa ta de mail nu este aratata pentru IRCop in decursul unui sendpass. NickServ tine trimiterea de catre mail'ul automat.

Inca odata, instructiunile pentru a gasi un IRCop pot fi gasite la http://docs.dal.net/docs/findoperro.html.

7 · Izolarea adresei de mail

Declaratia izolarii mail'ulului DALnet este valabila la http://www.dal.net/emailinfo.html. Ea descrie politica ferma a DALnet'ului ce protejeaza adresa ta de mail. Sub nici o circumstanta DALnet va furniza lista adreselor de mail pentru oricine. Daca esti sigur despre izolarea adresei tale de mail te rog citeste declaratia.

Inca odata, IRC operatorii intreaba NickServ daca au trimis parolele la utilizatori ce nu pot vedea adresa de mail, de atunci acesta este un proces automat.

Alti utilizatori nu vor fi capabili sa vada adresa de mail, fara a-i vrea pe ei. Daca nu faci nimic altceva despre adresa de mai inainte ca tu s-o fi setat-o, nimeni nu va fi capabil s-o vada. Daca vrei ca adresa ta de mail sa fie vizibila la informatia NickServ (valabila cu comanda /nickserv info poreclata), poti seta dupa cum vei vrea. Dupa identificarea poreclei tale, tasteaza aceasta comanda:

/nickserv set showemail on

Daca vrei sa te razgandesti si vrei sa stergi mail'ul din informatia vizibila, comanda este:

/nickserv set showemail off

Dupa cum am mentionat mai inainte, securitatea mail'ului tau este responsabilitatea ta. DALnet nu este responsabil pentru mesajele cu reclama sau parolele furate datorand la o neglijare a propietariului. Cu toate ca folosesti SHOWEMAIL este un avantaj daca uiti mail'ul si parola si vrei sa folosesti SENDPASS, oamenii pot vedea adresa ta de mail si pot trimite publicitate pe mail'ul tau. Daca iti dai contul tau de mail altcuiva, cineva va putea sa-ti ia parola poreclei. Vorbind strict, parolele sunt confidentiale si nu trebuiesc sa fie shaerate.

Daca nu vrei sa folosesti actuala adresa de mail, te rog folosesti una dintre multele conturi gratis, valabile pe web. Oricum, este nu sigur sa folosesti aceste conturi gratis datorand amenintare securitatii ce poate aparea. Desigur, te rog tine-ti setarile adresei de mail curente. DALnet nu este responsabil pentru poreclele care au o adresa de mail setata incorect.

7.1 "Nu vreau sa-ti dau adresa mea de mail tie!"

Acela este sigur dreptul tau. Oricum, noua ne place sa punctam ca DALnet este un serviciu gratis. Acolo sunt multe alte servicii gratis ce te pot intreba de adresa ta de mail in ordinea pentru a te servi mai bine pe tine. DALnet nu te obliga sa-ti inregistrezi porecla pentru a te loga la serviciile noastre.

Pentru acestia care sunt cu adevarat sensibili despre izolarea adresei de mail, iti recomandam ca tu sa ai un serviciu de mail gratis pentru a completa inregistrarea poreclei tale. Odata ce este gata, poti uita totul despre acest cont de mail daca-ti place. Oricum, tine minte ca daca faci asta, ti se va confisca toate drepturile pentru asistenta parolei din rubrica.

8 · Problemele si Intrebarile Frecvente (F.A.Q.)

Intrebare: NickServ imi spune ca, codul de AUTH este incorect. Ce trebuie sa fac?

Raspuns: Trebuie sa fi sigur ca numarul pe care l-ai tastat este corect. De aceea copierea si lipirea este recomandata atunci cand este posibila. Se poate deisgur sa fie posibil ca tu sa ai adresa ta de mail schimbata si sunt tastate numerele pentru adresata formata. Te rog citeste tot mail'ul pe care l-ai primit pentru a fi sigur ca numarul pe care l-ai introdus este codul de AUTH pentru acea porecla. Despre setarea mail'urilor pentru cateva porecle, confudand foarte usor ca s-a intamplat.

In adaugare, daca ti-ai schimbat adresa de mail atunci ultima inregistrare, a noiului cod de autorizatie va fi trimis de al doilea cont de mail. Numai acest nou cod de autorizatie va merge pentru completarea inregistrarea poreclei tale.

Poti deisugr sa ceri un alt cod de autorizatie de la servicii, resetandu-ti adresa ta de mail cu comanda SET EMAIL (sectiune 5). Daca NickServ spune ca tu deja ti-ai setat o adresa de mail atunci poti lua o specificatie a unei adrese de mail fictive inainte de a o seta la mail'ul tau real.

Intrebare: Cand incerc sa-mi setez adresa de mail. Ce ar trebui sa fac?

Raspuns: La fel de mult ca cele 24 de ore ale timpului de cand ti-ai inregistrat porecla o poti schimba. Trebuie mai intai sa te identifici la porecla ta (sectiune 2). Apoi poti folosi comanda SET EMAIL (sectiune 5) pentru a seta corect adresa de mail.

Te rog aminteste-ti ca daca adresa originala n-a fost corecta, nu vei primi primul cod de AUTH de la Servicii. Cand primeste mesajul din mail la adresa corecta, du-te si tasteaza codul de AUTH care este descris mai jos.

Intrebare: Cineva imi foloseste jumatate din porecla inregistrata. Cum o pot recapata inapoi daca nu pot folosi comenzile RECOVER sau GHOST?

Raspuns: Verifica-ti mail'ul pentru codul de autorizatie si tasteaza in ordine pentru a completa inregistrarea poreclei tale. Odata ce este gata, comenzile RECOVER si GHOST vor deveni valabile pentru tine.

Intrebare: Nu primesc codul de AUTH pe mail. Ce ar trebui sa fac?

Raspuns: Acolo sunt cateva motive de ce s-ar fi intamplat aceasta. Primul lucru este ca acolo a fost o tipografie in adresa de mail. Poti verifica ce gandeste NickServ'ul despre adresa care trebuie sa fie folosita de:

/nickserv set email

Daca adresa de mail este incorecta, poti folosit urmatoare comanda pentru a seta corect adresa de mail:

/nickserv set email parolaporecle adresa de mail

Un alt motiv s-ar putea sa fie ca acolo este o intarziere in mesajul din mail care a fost trimis. Daca multi oameni au adresele de mail setate pentru poreclele lor, coada mesajelor pentru a fi setate va fi mult mai lunga. Te rog asteapta cam sase ore inainte sa intrebi dupa ajutor.

Nu vei putea sa setezi o adresa de mail valida. Tu trebuie sa folosesti o adresa de mail care sa mearga. Daca nu vrei sa-ti folosesti adresa oficiala, te rog gaseste un cont de mail gratis pe web. Aminteste-ti, ca el este desupra ta pentru a tine aceasta adresa activa, de aceea se poate seta orice parola ce poate fi trimis in evenimentul parolei uitat de tine. Desigur, o adresa de mail DALnet nu este o adresa valida pentru aceasta propunere. Vezi sectiune 7.1 pentru mai multe informatii.

Intrebare: Eu cred ca cineva mi-a spart parola la porecla mea si mail'ul meu.

Raspuns: Securitatea parolei este responsabilitatea ta.

Incearca sa-ti trimiti parola folosind comanda SENDPASS descrisa la http://docs.dal.net/docs/nickservro.html. Daca aceasta nu merge, te rog du-te pe #operhelp si asteapta pana vei avea voce de la cineva care este operator pe canal. Nu raspunde la orice mesaj de la altcineva care nu este operator. Acolo este un document pentru ajutor care distribuie cautarea unui IRC operator de pe DALnet. Il poti accesa de la http://docs.dal.net/docs/findoperro.html.

Aici sunt cateva instructiuni pentru o buna securitate a parolei:

 • Alege o parola care sa aibe mai mult de sapte caractere si sa contina litere mici si mari la fel de bine si cateva numere.

 • Niciodata nu tasta in comenzille Serviciilor din fereastra canalulului, in loc sa folosesti o alta fereastra (de exemplu, fereastra statusulul, daca clientul tau de IRC are una).

 • Nu folosi parolele de script pe calculatorul tau, pentru ca altii s-ar putea sa aiba acces cu sau fara cunostinta ta. Va trebui desigur sa ai grija cu scripturile pe care tu le folosesti. Cateva dintre ele permit altor persoane sa nu-ti fure numai parolele tale, dar desigur poate avea control asupra calculatorului tau.

 • Daca te identifici la porecla intr-un internet cafe, librarie sau orice alt domeniu public de serviciu pentru Internet, fi sigur ca nimeni altcineva sa nu poata vedea parola. S-ar putea sa fie desigur prevazut pentru a fi sigur ca "logarea" inca nu a fost pornita.

 • Nu da niciodata parolele cuiva si ai grija ca nimeni de pe DALnet sa nu te-ntrebe despre parola ta. Singura data cand vei fi intrebat despre parola este de catre un CSop pe care tu l-ai chemat sa te ajuta pentru parola.