IRC Operators

Version 1.1.4


Last translated by Dr-Voodo () on 2007-04-05

Last revised by Documentations Team () on 2017-05-11

Originally written by LadyDana () and curve () on 2000-12-17

Please direct any comments or feedback about this document (only! no help requests!) to docs@dal.net. If you need help on issues not covered in this document, please see the information at http://help.dal.net.

Innledning

Det er mange myter og misforståelser angående IRC Operatører, deres ansvar, kommandoene de har tilgang til og så videre. Dette dokumentet beskriver hvilke ansvar IRC Operatører har på DALnet, og hva de kan og ikke kan gjøre. Det tar også bort en del av mytene om oper'e du kanskje har hørt og er en god ressurs hvis du vil lære mer om DALnet administrative struktur.

Hvis du trenger IRCop assistanse, vennligst gå til http://docs.dal.net/docs/findoperno.html.

Contents

1 · Hva er en IRCop?

IRCop står for IRC Operatør -- ikke IRC Cop eller mIRC Cop som noen tror (det er viktig å vite forskjellen mellom IRC og mIRC siden mIRC er et program brukt for å få tilgang til IRC; det er også mange andre IRC klienter utenom mIRC). De kan også bli referert som en oper.

IRCop'ere er brukere som har tilgang til kommandoer som tillater dem å administrere deres server eller nettverk. De har som regel mer erfaring med IRC og DALnet's nettverk enn normale brukere, og er derfor kvalifisert til å kunne behandle problem situasjoner. Vennligst anmerk at de kun arbeider som frivilige og får ikke betalt for arbeidet deres.

2 · Hva er ansvaret til en IRCop?

Hoved funksjonen for en IRCop er å se til at deres server, og nettverket som helt, kjøres perfekt. Det innebærer å fjerne kloner, floodere eller folk som sender masse reklameringer (spammers) og koble fra og koble til servere for å fikse betydelig mye lag eller netsplits (en forklaring på netsplits er tilgjengelig på http://docs.dal.net/docs/netsplitsno.html).

En IRCop kan også velge å bruke noe av deres tid på å hjelpe brukere. For eksempel, en av de vanlige grunnene for å oppsøke en IRCop er fordi du har glemt ditt passord. Det burde anmerknes at en IRCop ikke er *påkrevd* å hjelpe brukere selv om det er oppmuntret av DALnet administrasjonen.

En spesifikk server administrator kan kreve en bestemt mengde av hjelpe tid av deres oper'e, men dette gjelder ikke alle servere. Selv om en IRCop er på en av disse serverene, så har de retten til å nekte assistanse for hvilken som helst grunn de ønsker. Vennligst husk at de fleste IRCop'er er som oftest opptatt med forskjellige oppgaver i tilleg til deres egen prate tid og virkelighets liv problemer.

3 · Hva er det en IRCop ikke kan gjøre?

Motsatt av felles tro, IRCop'er kan ikke gjøre akkurat hva de vil. De ble valgt som oper'e for det gode for deres server og nettverk, som slik forventes at de følger reglene og oppfører seg på en ansvarsfull måte som passer deres status.

IRCop'er vil ikke starte å fjerne eller sjele økenavn og kanaler for moroa i det. Alt de gjør blir logget og alt av misbrukende tiltak blir håndtert strengt. Imidertid så betyr ikke dette at IRCop'er ikke vil ta tiltak mot misbrukende brukere, om de så er spammere, kloner, Services misbrukere og andre problemlagere. Det er også myter som involverer makt som ikke eksisterer. For eksempel, det er ikke mulig for IRCop'ere å lytte til noens private samtale. Selv om det er mulig at dette eksisterer på andre nettverk, så er det ikke på DALnet.

Dette betyr at IRCop'er vil ikke fjerne økenavn eller kanaler som er på tur til å utgå. Under services nedetid, så kommer de neppe til å gi deg op i din kanal siden de ikke har noen måte å verifisere din identitet (med andre ord, din rett til å bli op i kanalen) med sikkerhet, imidertid så vil de hjelpe deg med kloning og flooding problemer.

Husk at DALnet regler sier at kanal eiere kan drive kanaler hvordan de selv vil, selv om de er urettferdig, så lenge de ikke misbruker DALnet's sine Services. Det er ingen regler som sier at kanal eiere skal være rettferdig -- hvis du ikke liker måten noen kanaler drives på, så er det mange andre å prøve. Selv IRCop'er har ingen myndighet i interne kanal materier av denne typen.

Det burde også anmerkes at IRCop'er generelt sett ikke vil involvere seg i kanal ledelse saker så lenge det ikke er dårlig respekt av nettverket retningslinjer. Problemer som å ha blitt urettferdig kastet ut/fått forbud fra en kanal, uansvarlige kanal op'ere, osv. bør rapporteres til kanal eieren.

4 · Hvordan fungerer "opering"?

En O:line (stor 'O') tilsier noen som er en global operatør. En lokal operatør's tilgang er konfigurert med en o:line (liten 'o').

I tekniske termer, så er O:line en linje av en kode i IRC serveren's (IRCd) konfigurasjon's fil. O:line inneholder informasjon om IRCop'en vertsnavn, økenavn og passord. Den spesifiser også levelen av kommandoer IRCop'en vil ha tilgang til med å bruke forskjellige flag som setter bruker moduser når personen bruker /oper kommandoen. Mer informasjon om bruker moduses er tilgjengelig på at http://docs.dal.net/docs/modesno.html.

Når en Server Administrator velger en person de ønsker å legge til på deres server's team av IRCop'er, de vil legge til en O:line for den personen i konfigurasjon's filen. Når denne linjen har blitt lagt til, da vil /oper kommandoen gi personen mulighet til å bli IRCop på den serveren. IRCop'en må alltid koble seg til serveren som bærer deres O:line siden /oper kommandoen ikke vil virke på noen andre.

Derfor, så vil en IRCop alltid tilhøre en bestem server sitt team og bare på en server (normalt referert til som deres hoved). Imidertid, så har de også muligheten til å bruke /oper på andre servere, som vil bli kjent som deres backup.

5 · Hva er de forskjellige "typene" IRCop'er?

IRCop'ere har ikke identiske makter. Det er forskjellige kategorier av dem og hver av dem har tilgang til forskjellige kommandoer. Generelt talt, en kategori har tilgang kommandoer av de nettopp listet (med unntak av server admin'er). Som slik, vil si at høyere kategorier møter også mer ansvar og oppgaver. Følgende bør gi deg en generell ide om hva de kan gjøre.

5.1 Lokal Operatør

En lokal IRCop er kun visst å være en oper hvis du sjekker WHOIS informasjonen fra serveren som de bruker. De har evnen til å sette k:lines (lokale server ban), å koble til serveren deres, å koble fra brukere på deres server, for å se hvilke brukere er satt til +i og andre begrensede evner.

Generelt talt, lokal oper'e kan kun berøre ting på deres spesielle server og ikke på resten av nettverket.

5.2 Global Operatør

En global IRCop er visst å være en oper, uansett hvilken server du måtte være på. De kan koble fra brukere på nettverket, ha evnen til å se ChanServ access lister (aop/sop/count), osv.

Ulikt lokal oper'e, global oper'e kan berøre hele nettverket gjennom deres tiltak.

5.3 Services Administrator

En Services Administrator er også kjent som SA (bruker modus +a). De kan sette nettverk-vide ban, masse utkastelse på kanaler, se NickServ access lister, skifte kanal moduses uten å være op i kanalen, osv.

5.4 Server Administrator

En Server Administrator (bruer modus +A) er en administrator på en DALnet server. De er ansvarlig for deres primære oper'e på deres server og at serveren har det bra. Det kan være opp til to server administratorer på en server.

5.5 Kanal Services Operatør

Kanal Services Operatører er normalt kjent som CSops. De kan finne igjen og sende passord, fryse økenavn og kanaler, stenge kanaler, osv.

Siden de kan hjelpe med passord problemer, så er CSops av de oper'e som er spurt mest. Imidertid, så er det ikke mulig å fortelle om en oper er en CSop med å se på deres /whois. En liste med CSops kan sees med bruk av /motd services.*.

5.6 Services Root Administrator

Det er bare en handfull av SRA'er på DALnet og de har den høyeste levelen av tilgang til Services. Noen av dem er Services kodere, mens andre er medlem av Administrative Oversight Board (kjent som Executive Board i fortiden), osv. De er the only group of people who actually maintain Services and act on the bugs reported to them. generelt talt, bare andre IRCoper'e trenger å konsultere med SRA'ene.

6 · Hva er de forskjellige lagene på DALnet?

Det er forskjellige lag på DALnet. Mens ikke alle er satt sammen kun av oper'e, så er majoriteten av dem det. De alle eksisterer for en spesifikk grunn, som å følge med folk som driver med masse reklamering, forvaltning av mailing lister, forvaltning av hjemmesider, osv. bare for å nevne noen eksempler.

Det er noen få hovedlag med hvor alle underlagene er gruppert. For eksempel, MassAds Laget vil være et underlag av hovedlaget K-Line.

En komplett liste av lagene og deres medlemmer er tilgjengelig på http://www.dal.net/admin/teams.php3.

6.1 Hovedlaget K-Line

Hovedlaget K-Line laget er nåværende det største laget på DALnet og er ansvarlig for alt som har med å sette en nettverk ban. Derfor deres navn: K-Line Lag. De håndterer all relasjon med ISP'ene, bedømmer mengden av misbruk som kommer fra et spesifikt domene og tar tiltak når det trengs.

Hoved K-Line's underlag inkluderer: Clones, MassAds, Closers, CyberCafe, Exploits, Open Proxy/Wingate og Services Abuse. Vennligst besøk http://kline.dal.net for mer informasjon.

6.2 Help Committee

Help Committee er også satt sammen av et hovedlag og sine mange underlag. Det er spesiallaget for å gi hjelp til brukere av DALnet. Hovedlaget handler hovedsaklig med hjelpe kanaler, gir deres godkjenning for noen nye ideer og diskuterer utestående problemer.

underlagene inkluderer: User Documentation, Events, HelpDesk og WebTeam. Du kan ta en titt på http://help.dal.net for å finne ut mer.

6.3 Postmaster

postmasters er de som forvalter mailing lister og email dekknavn for operne. Deres underlag, moderatorene, også modererer noen av mailing listene så ikke noe uskikket vil gå igjennom.

6.4 Uavhengige grupper og lag

Det er også uavhengige lag eller grupper som ikke har noen underlag eller er underlag dem selv. Iblant dem er Web Team, Coders, Security Team, Routing Team, Oper Training Team, Services Root Administrators, Administrative Oversight Board, osv.

7 · Hvordan blir jeg en IRC Operatør?

Posisjonen av en IRCop er ikke noe som en person kan søke på. Det er gitt av Server Administratorer og blir hovedsaklig gitt til personer de har kjent for flere år på IRC, eller i virkeligheten. Derfor, hvis målet ditt er å bli IRCop så kommer du nok til å bli skuffet over tid . Å være en IRCop er en jobb, ikke et status symbol. Du har blitt gitt denne jobben så du kan hjelpe nettverket og sine brukere. Hvis du er bare interessert i være oper så du kan se tøff ut og frakoble folk som irriterer, så ikke bli det minste forbauset når du plutselig ikke kan oper. Det er en frivillig jobb. Å se tøff ut er bare et frynsegode. :)

7.1 Generell Informasjon

Det lette svaret på dette spørsmålet er at hvis du går rundt å spør IRCop'er hvordan du kan bli en så vil du nok aldri bli en. Det er ikke noen liste over potensielle IRCop'er av noe slag, eller noen anvendelse prosedyre. Det er faktisk to måter å bli en IRCop: start din egen DALnet server eller bli spurt av en administrator om å bli en IRCop på hans server. Å starte en server ikke praktisk for mange personer, så det sistnevnte er den mest vanlige måten.

Det viktigste tingen å vite om å være en IRC Operatør er at du neppe vil like all jobben som hører med. Å være en IRC Operatør er ikke en glamorøs posisjon. Det kreves en del hardt arbeid, stå-på vilje, og mest av alt tålmodighet. I alt, tiden som en operatør bruker på IRC med å snakke til hans/hennes venner er drastisk minimert. For å bruke en analogi, du får ikke lengre leke i bassenget, du er den som sitter på siden og ser alle andre ha det gøy. Anmerk, å bli en IRC Operatør gjør deg ikke til en lovmann som kan ri gjennom natten å ta loven i dine egne hender. Betyr å gå rundt å masse /killing spredninger for å gjøre denne verden fri fra korrupsjon og gjøre deg til "Politi" eller en "IRC Politi"

Mye bedre å spøre deg om hva du kan bidra med til DALnet. Rollen som IRCop er å være support, så spør deg selv om hvordan du kan gi support til DALnet -- ikke med øye til hva du kan bli, men hva du virkelig liker å dele med andre over tid. DALnet trenger alltid folk som er villig til å hjelpe andre, så hvis det er det du liker å gjøre, så prøv å få en rolle i en offisiell anbefalt hjelpekanal eller i uoffisielle hjelpe kanaler. Dette arbeidet er like mye belønnet som en IRCop sitt og mye mer realistisk å oppnå.

7.2 Sannheten

I fortiden, så har det vært noen kanaler som har blitt sett på som gode plasser for administratorer å finne potensielle IRCoper'e. Så snart ordet kom ut at dette skjedde, så ble slike kanaler fort populær av "wannabe IRCoper'e" som bare hadde ønske om å ha "IRC makt" uten å ha de nødvendige tekniske ferdigheter. Nåværende, så er det faktisk veldig vanskelig å bli en IRCop på DALnet, men ikke tenk på dette som at du ikke kan hjelpe. #DALnetHelp, #Help, #mIRC, og andre hjelpe kanaler, ser alltid etter folk som virkelig har et ønske om å hjelpe uten å se på det som en lett måte å få en O:line.

Du vil komme til å bruke en stor del av din tid med å svare på de samme spørsmålene over og over igjen og igjen. Du vil bli spurt alle slags mulige spørsmål, og hjelpe på mange emner. Du er ikke forventet å kunne svaret på alt, men du er forventet å sende dem i rett retning for hjelp. Du vil bruke tallrike lange sesjoner av flere timer med å håndtere disputerer. Du kan ikke bare be dem om å gå bort, eller finne 'noen andre' - en IRC Operatør er den 'noen andre' og er krevd å se enn disputering (uansett om det er ubetydelig) til en konklusjon som er bra nok for alle parter. Du vil ha folk som prøver å floode deg. Du vil ha folk som kaster deg/forbyr deg fra deres kanaler (du kan ikke komme inn igjen). Folk vil kalle deg stygge navn. Folk vil mene du er et kryp. Folk vil mailbombe din email konto. De vil prøve å hacke din shell konto. De vil til og med prøve å utgi seg for deg. Du kan gjerne overse dette, men du vil bli overrasket over hva noen kan gjøre eller har gjort. There will be many thankful people, grateful people, people who actually do something as seemingly unimportant as to say "Thank you". These are those who make it all worthwhile. Being an IRCop has very little to do with that /kill command (as seemingly attractive as it may be). It is about the skill of appearing to be a perfect human being who takes the time to help everyone.

7.3 Forslag

Hvis det å være IRC Operatør enda appelerer til deg, så har du noen hint her om hvordan bli en:

1.- Kjenne til de forskjellige IRC klientene. Ikke bare mIRC, men de mange andre klienter. Vær sikker på at du kjenner litt til deres grunnleggende operasjon.

2.- Også lær å bruke services. Lære kommando syntakser ChanServ, NickServ, MemoServ og HelpServ. Siden vi er så heldig at vi har dem, de burde brukes så ofte som mulig siden de er veldig hjelpsom. HelpServ inneholder hjelpefiler for alle kommandoer støttet av ircII klienten for Unix, og de fleste fungerer med andre klienter også, lett å sjekke. Ta bruk av det.

3.- Kjenne til bruker moduser, kanal moduser, og veldig viktig, masker (økenavn!bruker@vert).

4.- Hjelp brukere det beste du kan. Dette betyr ikke å hjelpe kun når en IRCop er til stede.

5.- Du må virkelig ønske å bli en IRCop. Hvis du ønsker å bli en IRCop for status eller fordi å være IRCop er "tøft" så vil det være tydelig.

6.- Alltid vær høflig, snill og menneskelig. Egenhendige ferdiger er noe av det mest viktigste kvaliteter av en IRC Operatør.

7.- Prøv å hjelp i noen anbefalte hjelpe kanaler. Du blir kanskje ikke OP med en gang (eller ikke i det hele tatt), men hvis du gjør et ærlig forsøk på å hjelpe ut, så vil du bli sett og satt pris på.

8.- Kjenne til grunnleggende raw IRC kommandoer.

Husk: Ikke alle blir spurt om å bli en oper, uansett hvor mye kvalifisert han/hun er. Ikke bli skuffet.

7.4 Ikke gjør..

Ting du ikke må gjøre for å bli en IRCop

1.- Idle i mange server og hjelpe kanaler og forvente at tilstedeværelsen av ditt økenavn holder for å få deg en O:line

2.- Plage andre IRCop'er og server admin om å bli IRCop. Desto mer du plager dem, desto mindre dine sjangser blir

3.- Hjelpe bare for å bli oppdaget av Adminstratorer så du blir valgt som IRCop. Hjelp fordi liker å hjelpe.

4.- Spørre om å bli en Oper - i fleste tilfeller vil du bli oppfattet som en som maser.

Dette er retningslinjer om hva du kan gjøre og viktigs ikke gjøre. Denne teksten er overhodet ikke en garanti at du kommer til å bli en IRCop.

7.5 Andre linker

Andre nyttige ressurser om å bli en IRC Operatør er http://help.dal.net/dnh/oper.php.

En god ide vil også være å søke nettet for annen informasjon. Ta i betraktning at ikke alle nettverk bruker samme prosedyre som DALnet.

8 · Hvordan klager jeg på en IRCop?

Vi har endret måten å søke om IRCops servernavn. Nå kan du ikke se IRCop-serveren gjennom ( /Whois opername ). Ellers kan du søke på det gjennom DALnet-nettstedet.

En klage om en IRCop skal alltid rettes mot administratoren til serveren som de opererer på. For å finne navnet på administratoren, vennligst besøk http://www.dal.net/servers for mer informasjon.

Du vil kunne se alle DALnet-servere og dens ansatte gjennom lenken vi allerede nevnte ovenfor. Du kan også navigere gjennom http://www.dal.net/admin/teams.php3 som bør vise de fleste, om ikke alle, IRCops.

En server kan alltid bli kontaktet via admin-økenavn@dal.net. Hvis admin'ens økenavn var "whatever" så vil du sende email til whatever@dal.net. En klage på en server admin må sendes til Administrative Oversight Board på .

Som en siste sjangse, kan bli skrevet til for assistanse eller sende din klage til den rette plassen.

Når du skriver din klage, vennligst vær hyggelig, forklar situasjonen i detaljer og prøv å være så presis som mulig. Hvis du vil at din klage skal taes seriøst, så vil det ikke hjelpe å misbruke folk du vil skal hjelpe deg . DALnet tar misbruk veldig alvorlig, og vil gjøre noe på legitime klager, men å bli kalt navn og lese en lang e-mail fra noen som kommer med tomme lovlige trussler og visstnok skummer fra munnen mens man skriver kommer ikke til å få noen til å føle seg mottakelig for dine klager. Også det å sende mail til alle DALnet addresser du kan finne frem til kommer ikke til å få folk til å ta deg mer seriøst. La oss alle prøve å oppføre oss ansvarlig.

Naturligvis, så trenger du ikke å skrive bare klager til en Server Administrator. En rosing av en IRCop av og til om en vel utført jobb er alltid satt pris på. ;)