IRC Operatorii

Versiune 1.2.0


Ultima translatare de rCreative () pe 2019-03-09

Ultima revizie de h () pe 2018-11-23

Original scris de LadyDana () si curve () pe 2000-12-17

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

Acolo sunt multe mituri si There are many myths and conceptii din greseala, despre IRC Operatori, responsabilitatile lor, comenzile la care ei au acces si asa mai departe. Acest document descrie ce responsabilitati au IRC Operatorii pe DALnet, si ce pot ei sa faca si ce nu pot sa faca. Ei pot afecta desigur cateva dintre mituri despre operatorii pe care ai auzit si este o resursa buna daca ai vrea sa inveti mai mult despre structura administrativa a DALnet'ului.

Daca ai nevoie de asistenta unui IRCop, te rog viziteaza acest link http://docs.dal.net/docs/findoperro.html.

Continuturi

1 · Ce este un IRCop?

Termenul IRCop sta pentru IRC Operator -- nu pentru un Politist de IRC sau Politist de mIRC (este important pentru face distinctia dintre IRC si mIRC pentru ca mIRC'ul este un program folosit pentru a accesa IRC'ul; acolo sunt multi alti clienti de IRC pe langa mIRC). Ei pot desigur sa se refere la fel de bine la un operator.

IRCopii sunt utilizatori care au acces la comenzi ce le permit sa administreze serverul lor sau reteaua. Ei uzual au mai multa experienta cu IRC'ul si reteaua DALnet decat utilizatorii normali, si sunt calificati asadar pentru a distribui cu ei situatiile problematice. Te rog noteaza ca ei sunt toti voluntari si ca nu fac lucrul acesta pentru a fi platiti de munca pe care o fac.

2 · Care sunt diferitele "tipuri" ale IRCopilor

Principala fuctie a unui IRCop este de a vedea ce se-ntampla pe serverul lor, si toata reteaua, care rulezi usor. Aceasta include stergerea clonelor, floodarea sau reclama masiva (publicatorii) si deconectarea si reconectarea serverelor pentru a fixa intarzierea semnificativa sau despartirea serverelor (o explicatie despre despartirea serverelor este valabila la http://docs.dal.net/docs/netsplitsro.html).

Un IRCop poate desigur sa aleaga pentru a pierde ceva din timpul ajutand utilizatorii. De exemplu, una dintre cele mai obisnuite motive este despre cercetare, ceeea ce un IRCop este aici pentru a te ajuta pe tine in caz ca ti-ai pierdut parola. Ar trebui sa fie notat ca un IRCop nu este aici pentru a fi *cerut* ca sa ajute ajute utilizatorii chiar daca el este incurajat de catre administratia DALnet'ului.

Un administrator de server specific poate sa faca cerere despre ridicarea sigura a timpului ajutat de catre alti operatori, dar aceasta nu va aplica catre toate serverele. Chiar daca un IRCop nu este singurul de pe aceste servere, vor avea dreptul sa refuze asistenta pentru orice motiv pentru ca asa doresc. Te rog tine minte ca majoritatea IRCopilor sunt adesea ocupati cu variate saricini in adaugare pentru timplu lor palavragit si preocuparea cu viata reala.

3 · Cum se verifica accesul unui IRCoperator?

Dupa cea mai recenta versiune Bahamut https://www.dal.net/?page=Bahamut, DALnet a ada~ugat noua linie pentru IRCoperator /Whois output, pentru a spune ce acces are. Prin urmare, utilizatorii care cauta asistenta CSOp cu parole pierdute, sau nevoie de ajutor cu porecle/canal inghetat va primi ajutor mai rapid. Cu toate acestea, utilizatorii pot verifica /motd services.* pentru alte CSOps or /join #Operhelp

Fredfred is fredfred@staff.dalnet * Fred Meyer
Fredfred on @#docsteam @#dalnethilfe
Fredfred using *.dal.net DALnet oper-only server run by AOB
Fredfred has identified for this nick
Fredfred is an IRC Operator - Services Administrator
Fredfred has services access: CSop
Fredfred is a member of HelpDesk, Docs, HC
Fredfred has been idle 5mins 24secs, signed on Fri Nov 23 11:41:04 2018
Fredfred End of /WHOIS list.

Dupa cum vedeti, Fredfred are acces la servicii: CSop. Ceea ce inseamna ca el se poate ocupa de porecle/canale inghetate si poate asista cu multe probleme pe care le poate intampina acest utilizator in DALnet IRC Network.

NOTE: You can check all DALnet IRC Operator accesses through the sectiune 2.

4 · Ce face un IRCop si ce nu face?

Contrar pentru credinta obisnuita, IRCopii nu pot doar sa faca ce vor ei. Ei sunt sunt alesi ca operatori pentru un bun server si o retea, la fel de bine, ei sunt asetptati pentru a urmari regulile si pentru a se comporta intr-o maniera responsabila pentru a se potrivi cu statusul lor.

IRCopii nu vor incepe cu stergerea sau sterpelirea poreclelor si canalelor pentru a se distra cu ele. Orice fac, ei sunt logati si orice actiune abuziva este distribuita cu severitate. Oricum, acesta nu inseamna ca IRCopii nu vor lua nici o actiune impotriva utilizatorilor abuzivi, publicatorilor, clonelor, Serviciilor abuzive sau alte probleme. Acolo sunt desigur mituri puternice ce-i implica pe ei si de a arata ca exista cu adevarat. De exemplu, nu este posibil pentru IRCopi sa vada o conversatie dintr-o private. In acest timp optiunea poate fi valabila pe alte retele, dar pe DALnet nu este valabila.

Acesta inseamna ca IRCopii nu vor putea sa stearga porecle sau canale sau sa le limiteze expirarea lor. In decursul anilor, ei sunt foarte neverosimili pentru a te opa pe tine pe canale, incat de atunci nu exista nici un mod pentru verificarea identitatii (in alte cuvinte, dreptul tau pentru a fi operator pe canal) cu siguranta absoluta. Oricum, ei te vor ajuta pe tine cu problemele despre clonare si floodare.

Tine minte ca starea regulilor DALnet'ului despre fondatorii canalului poate rula canalele dupa cum vor ei, chiar daca ei sunt necinstiti, la fel de mult fara a abuzat de Serviciile DALnet'ului. Acolo nu sunt reguli despre starea fondatorilor canalului ce trebuie sa fie cinstite -- daca nu-ti place modul a catorva canale care sunt rulate, acolo sunt multi altii care incearca. Astfel IRCopii nu au orice autoritate in materiile internel ale canalului despre acest tip.

Desigur trebuie sa fie notat ca IRCopii nu se vor implica in administrarea canalului rezultatele fiind implicarea neresepectata a ghidului pentru retea. Problemele nesigure cu kick'uirea/banarea de pe un canal, iresponsabilitatea operatorilor de pe canal, etc. trebuie sa fie raportata la fondatorul canalului.

5 · Cum lucreaza "operarea" ?

O:line (majuscula 'O') indica cuiva ca este un operator global. Accesarea unui operator local este configurata cu o:line (majuscula mica 'o').

Termeni tehnici, O:line este o linie a codului de pe serverul de IRC IRCd) a fisierului configurat. Informatia O:line contine gazda IRCop'ului, porecla si parola. Ea specifica desigur nivelele comenzilor de IRCop ce vor avea acces la folosirea steagurilor care seteaza modurile utilizatorului can o persoana recurge la coamanda /oper . Pentru mai multe informatii despre modurile utilizatorului gasesti la http://docs.dal.net/docs/modesro.html.

Cand un Administrator de Server selecteaza o persoana pe care vrea pentru a o adauga in echipa IRCopilor de pe servers, ei vor adauga un O:line pentru persoana aceea in fisierul de configurare. Odata ce linia aceasta a fost adaugata, comanda /oper va permite acelei persoana sa devina IRCop pe acel server. IRCop'ul trebuie intotdeauna sa se conecte la un server care are O:line pentru ca, comanda /oper nu va merge si pe alt server.

Asadar, un IRCop va apartine intotdeauna unei conduceri de server a unui singur server (atribuindu-se obisnuit la fel catre fundamentalismul lor). Oricum, ei pot deisgur sa aibe abilitatea la comanda /oper pe orice servers, care va fi cunoscuta la fel ca revenirile lor.

6 · Care sunt "tipurile" diferite de IRCopi?

IRCopii nu au puteri identice. Acolo sunt categorii diferite si fiecare are acces la diferite comenzi. In general vorbim, despre o categor ce are acces la comenzile din lista anterioara (cu o exceptie a adminilor de pe server). Desigur categoriile mari fac fata la multe responsabilitati si datorii. Urmatorul trebuie sa dea o idee general despre ceea ce ei pot face.

6.1 Operatorul Local

Un IRCop local este arata numai pentru a fi operator daca tu verifici informatia WHOIS de la server ceea ce ei o folosesc. Ei au abilitatea de a seta k:lines (banuri local pe server), de a se conecta la serverul lor, de a deconecta utilizatorii de pe serverul lor, de a vedea utilizatorii care seteaza +i si alte abilitati limitate.

In general vorbim, despre operatorii locali ce pot sa afecteze numai lucrurile de pe serverul lor particular si nu pe toate reteaua.

6.2 Operatorul Global

Un IRCop global este aratat ca fiind un operator, nu conteaza pe ce server se-ntampla sa fii. Ei pot deconecta utilizatorii de la retea, au abilitatea de a vedea lista de acces a ChanServ'ului (aop/sop/contul), etc.

Operatorii locali neverosimili, operatorii globali pot afecta toate reteaua prin actiunile lor.

6.3 Administratorul de Servicii

Un Administrator de Servicii este desigur cunoscut ca un SA (modul utilizatorului +a). Ei pot seta banurile retelei mai mari, kick'urile masive pe canale, pot sa vada listele de acces ale NickServ'ului, pot schimba modurile canalului fara a fi opat pe sau in canal, etc.

6.4 Administratorul de Server

Un Administrator de Server (modul utilizatorului +A) este administratorul unui server de pe DALnet. Ei sunt responsabili pentru operatorii principali de pe serverul lui si la fel de bine in general si pe server. Acolo pot fi doi administratori pentru serverul dat.

6.5 Operatorul Serviciilor de Canal

Operatorii Serviciilor de Canal sunt uzual cunoscuti ca CSopi. Ei pot recupera si trimite parolele, pot ingheta porecle si canale, pot inchide canale, etc.

Ei pot ajuta problemele despre parola, CSopi uzual sunt operatori care sunt intrebati despre orice. Oricum, nu este posibil sa spui daca un operator este CSop sau nu, uitandu-te prin comanda /whois. O lista a CSopilor poate fi vazuta cu comanda /motd services.*.

6.6 Administrarea de Rutare a Serviciilor

Acolo sunt numai un pumn de SRA'uri de pe DALnet si ei au cel mai mare nivel de acces la Servicii. Cateva dintre ele sunt codurile ale Serviciilor, in timp ce altii sunt membrii ai Consiliului de Conducere de Scapare din Vederea Administratiei (cunoscut in trecut ca, Consiliul Executiv), etc. Ei sunt grupul de oameni care mentin deja Serviciile si actioneaza pe gandacii raportati de ei. In general vorbim, numai de alti IRCopi ce au nevoie sa se consulte cu SRA'urile.

7 · Care este diferenta echipelelor de pe DALnet?

Acolo sunt echipe variate pe DALnet. Nu toti sunt operatori linistiti si singuri. Ei toti exista pentru o propunere specificata, la fel ca urma tinuta de publicitatea masiva, administrarea listelor de mail, administrarea paginilor web, etc. doar pentru a numi cateva exemple.

Acolo sunt cateva echipe principale care toate sunt grupate in subechipe. De exemplu, Echipa MassAds va fi o subechipa a Principalei echipe K-Line .

O lista completa a echipelor si membrilor este valabila la pe http://www.dal.net/admin/teams.php3.

De asemenea, puteti verifica membrii echipei DALnet prin aceasta comanda: /motd teams.*

NOTITE: Membrii online sunt afisati in BOLD si puteti vedea cine este liderul echipei din fiecare echipa.

7.1 K-Line Principal

Principala Echipa K-Line este departe de echipa cea mare de pe DALnet si este responsabila pentru orice ce paote cauza un ban de retea care poate fi setat. De aceea numele lor: este Echipa K-Line. Ei tin de toate relatiile cu ISP'uri, judecarea insemnata a abuzurilor ce vin de la un domeniu specificat si iau o actiune daca este nevoie.

Principalele echipe K-Line includ: Clone, MassAd'uri, Inchideri, CyberCafe, Exploit'uri, Proxy Deschis/Wingate si Abuzuri ale Serviciilor. Te rog viziteaza http://kline.dal.net pentru mai multe informatii.

7.2 Comitetul de Ajutor

Comitetul de Ajutor este desigur compus dintr-o echipa principala si are subechipe variate. Este dedicata pentru furnizarea de ajutor pentru utilizatorii de pe DALnet. Principala echipa initiala distribuie cu canalele de ajutor, ce le da aprobare pentru orice idee noua si orice discutie rezultata.

Subechipele includ: Documentatie Utilizatorului, Evenimente, HelpDesk si Echipa Web. Daca vrei sa vezi care sunt du-te si uita-te pe http://help.dal.net pentru a gasi mai multe informatii.

7.3 Dirigintele de Posta

Dirigintii de posta sunt manageri ai listelor de mail si sunt numiti de catre operatori. Echipa lor, moderatorii, desigur retin cateva liste de mail pentru ca nimeni sa nu se aproprie de energia lor.

7.4 Echipele si Grupurile Independente

Acolo sunt desigur grupuri sau echipe independente care nu au subechipe si nu vor nici sa aibe. Acestea sunt Echipa Web, Codificatorii, Echipa Securitatii, Echipa de Rutare, Echipa de Instruire a Operatorilor, Administrarea de Rutare a Serviciilor, Consiliului de Conducere de Scapare din Vederea Administratiei, etc.

8 · Cum pot deveni un IRC Operator?

Pozitia unui IRCop nu este una pentru care o persoana poate aplica. Este permisa de Administratorii Server'ului si tinde sa fie data de oamenii care sunt cunoscuti de mai mult timp pe IRC, sau in viata reala. Asadar, daca rolul de IRCop este scopul tau, tu vei putea sa devii dezamagit si deziluzionat peste un timp. Devenirea ca IRCop este o slujba, nu un simbol situate. Slujba aceasta iti este dat tie pentru a ajuta reteaua si utilizatorii ei. Daca esti interesat sa devii operator atunci uita-te bine si poti omora oameni care te irita pe tine, atunci nu vei fi surprins cand tu nu poti sa ai operator din senin. Este o slujba voluntara. Uita-te bine ca este doar un franjure de folos. :)

8.1 Informatia Generala

Raspunsul usor al acestei intrebari este ca daca te duci sa intrebi IRCopi cum poti sa devii ca ei, ei vor spune ca nu poti deveni niciodata ca ei. Acolo nu este o lista poteniala a IRCopilor sau orice alta metoda a aplicatiei. Acolo sunt deja doua moduri pentru a deveni IRCop: incepe cu serverul tau propriu de DALnet sau fi intrebat de catre un admin pentru a fi IRCop pe serverul lui. Inceperea cu un server nu este practica pentru multi oameni, asa ca mai tarziu este un mod mult mai obisnuit.

Cel mai important lucru sa cunosti despre devenirea ca IRC Operator este acela ca tu probabil nu-i placi pe toti. Devenirea ca IRC Operator nu este o pozitie fascinanta. Ia multa munca pentru devenirea ca IRC Op, trebuie sa te dedici pentru asa ceva, si cel mai mult trebuie sa fii rabdator. Inainte de toate, timpul pierdut al unui operator de pe IRC care vorbeste cu prietenii lui/ei este intr-o descrestere drastica. Pentru a folosi o analogie, nu va trebui sa te joci biliard, tu esti cel care sta si se uita la ceilalti cum se distreaza. Ia notite, pentru devenirea ca IRC Operator ce nu te face sa fii vigilent poate sa ia legea in mainile lui. Inseamna ca duce la cheful masiva al comenzii /killing pentru a se debarasa de aceasta lumea a coruptiei ce te face "Politist" sau "Politist de IRC"

Mai bine intreaba-te cu ce ai putea sa contribui la DALnet. Rolul de IRCop este de a sprijinii, deci intreaba-te cu ce ai putea sa sprijini DALnet'ul -- nu cu un ochi ai putea sa devii, dar cu mintea fixezi cu fermitate de cei ai putea sa contribui cu bucuria timpului pierdut. Intotdeauna DALnet are nevoie needs de oameni dedicati care sunt dispusi pentru ajutorul altora, deci daca acesta este ceea ce-ti place, incearca sa castigi un rol intr-unul din canalele de ajutor neoficiale sau canalele recomandate oficial pentru ajutor. Acest fel de munca este doar o recomplensa ca aceea de IRCop si mai mult realist.

8.2 Adevarul

In trecut, acolo au fost cateva canale care erau considerate locuri bune pentru admini pentru a gasi IRCopii potentiali. Cat de curand cuvantul se incercuieste in ceeea ce s-a intamplat, unde canalele devin rapid populate de "IRCopii ce vor fi" si care vor sa aibe "puterea de IRC" fara a poseda orice indemanare tehnica necesara. Chiar acum, este deja o foarte mare dificultate de a deveni IRCop pe DALnet, dar te rog nu te gandi ca aceasta inseamna ca tu nu pot ajuta. #DALnetHelp, #Help, #mIRC, si alte varietati de canal de ajutor, sunt intotdeauna uitate pentru binele oamenilor intentionand cu adevarat doar sa ajute fara a se uita pentru un mod rapid de a avea O:line.

Vei pierde o mare proportionalitate din timpul tau raspunzand la aceleasi intrebari de fiecare data. Vei fi intrebat de toate felurile de intrebari, si vei ajuta in multe subiecte. Nu esti asteptat sa stii raspunsul pentru orice, dar esti asteptate sa-i punctezi in directia buna pentru a ajuta. Vei pierde numeroase sesiuni de cateva ore retinand disputele banale musamalizandu-le. Nu poti doar sa le spui ca trebuie sa pleci, sau sa gasesti pe 'altcineva' - un IRC Operator este 'altcineva' si este cerut sa vada o disputa (oricum neinsemnata) pentru o concluzie care este acceptata pentru toate partile. Vei avea oameni care vor incerca sa te floodeze. Vei avea oameni care iti vor da kick/ban pe canalele lor (nu vei putea sa te debanezi). Oamenii iti vor spune nume neplacute. Oamenii se vor gandi ca esti tarator. Oamenii vor bombarda contul tau de mail. Ei vor incerca sa-ti fure contul tau de shell. Ei vor incerca sa te impresioneze chiar pe tine. Poti dispretui aceste scenarii, dar vei fi surprins de ceea ce cativa oameni pot face sau au facut. Acolo va fi multa lume recunoscatoare, lume care sa faca ceva ca aparenta neimportanta sa spuna "Iti multumesc". Acestea sunt cei care merita toata osteneala. Devenind IRCop ai foarte putin de facut cu comanda /kill (dupa cate s-ar parea el s-ar putea sa fie atractiv). Este vorba despre indemanarea aparuta pentru a fi un om perfect in devenire ce ia timp pentru ajutorul fiecaruia.

8.3 Propuneri

Daca devii IRC Operator tot pe tine te apeleaza inca, aici sunt cateva insinuari despre cum sa devii unul dintre ei:

1.- Cunoscand clienti de IRC variati. Nu numai de mIRC, dar un numar mare de alti clienti. Fii sigur ca tu esti informat vag despre operatia de baza.

2.- Invata desigur cum sa operezi serviciile. Invata sintaxa comenzii pentru ChanServ, NickServ, MemoServ si HelpServ. De atunci noi suntem o avere indestulata pentru a le avea, ele putanda fi folosite la fel de posibil incat ei sunt cu adevarat pentru ajutor. HelpServ contine fisierele ajutatoare pentru toate comenzile suportate de catre clientul ircII pentru Unix, si cel mai mult dintre ele cu toti ceilalti clienti la fel de bine, sunt usor de lucrat. Incearca sa le folosesti.

3.- Cunoscand modurile utilizatorului, modurile canalului, si foarte important, mastile (porecla!utilizator@gazda).

4.- Ajutand utilizatorii cat de bine poti. Aceasta nu-nseamna numai cand este un IRCop prezent.

5.- Trebuie sa fii sincer ca sa vrei sa devii IRCop. Daca vrei sa fi IRCop pentru o stare sau pentru a deveni IRCop este "kewl" ceea ce el va fi clar.

6.- Intotdeauna sa fii curtenitor, familiarizat si uman. Indemanarile interpersonale sunt cateva dintre cele mai importante calitati ale unui IRC Operator.

7.- Incearca sa ajut in cateva canale de ajutor recomandate. Nu vei fi opat imediat (sau in acel timp), dar daca faci un efort onest pentru a ajuta, vei fi notificat si apreciat.

8.- Cunoscand randul de baza al comenzilor de IRC.

Aminteste-ti: Nimeni altcineva nu va fi intrebat pentru a fi operator, nu conteaza cat de bine poate fi calificat el/ea. Nu fi dezamagit.

8.4 Sa nu faci..

Lucrurile nu trebuie sa fie facut in ordinea pentru a deveni IRCop

1.- Inactivitatea prea mare pe server si pe canalele de ajutor si cu exceptia prezentei simple a poreclei tale pentru a avea O:line

2.- Ciondaneala cu alti IRCopi si cu adminul server'ului despre devenirea ca IRCop. Mai multa condaneala, poate sansele vor fi mai mici pentru a deveni IRCop

3.- Ajutorul dat in ordinea de a fi notificat de catre Admini pentru a fi ales ca IRCop. Ajutorul pe care tu te bucuri de el.

4.- Intreaband pentru a fi Operator - in cele mai multe cazuri vei veni ca un cersetor peste ei.

Acestea sunt ghidurile despre ce este de facut si ce nu este de facut. Acest text nu inseamna ca tu nu vei putea deveni un IRCop.

8.5 Alte linkuri

Alte resurse folositoare pentru a deveni IRC Operator sunt pe http://help.dal.net/dnh/oper.php.

O idee buna va fi desigur aceea de a cauta pe web pentru mai multe informatii. Ia notite ca nu toate retelele folosesc aceleasi proceduri ca DALnet'ul.

9 · Cum pot sa fac o plangere despre un IRCop?

Am schimbat modul de căutare pentru numele serverului IRCop. Acum nu puteți vedea serverul IRCop prin ( /Whois opername ). În caz contrar, îl puteți căuta pe site-ul DALnet.

O reclamație referitoare la un IRCop ar trebui să fie îndreptată întotdeauna către administratorul serverului pe care funcționează. Pentru a găsi numele administratorului, accesați http://www.dal.net/servers pentru mai multe informații.

Veți putea vedea toate serverele DALnet și personalul său prin linkul pe care l-am menționat deja mai sus. De asemenea, puteți naviga prin http://www.dal.net/admin/teams.php3 care ar trebui să conțină lista celor mai multe, dacă nu toate, IRCopii.

Un admin de server poate intotdeauna sa fie contactat la admin-nick@dal.net. Daca porecla admin'ului a fost "oricare" atunci vei putea trimite mail la oricare@dal.net. Plangerile despre un admin de server trebuie sa fie directionate la Consiliului de Conducere de Scapare din Vederea Administratiei la .

Ca o resursa finala, pot fi mail'uite pentru asistenta de a directiona plangerea ta catre locul cel bun.

Cand scrii o plangere, te rog fi politicos, explica situatia mai in detali si incearca sa fi concis ca de mult posibil. Daca vrei ca plangerea ta sa fie luata in serios, abuzul stocat despre oamenii pe care vrei sa-i ajuti nu este foarte destept. DALnet ia abuzurile intr-o mare seriozitate, si va actiona la plangerile legale, dar devenirea numelor sau citirea lor prea multa, mail'ul neinteles de la altcineva care face amenintari legale si face spume aparent la gura in timp ce tasteaza si nu se simte ca oricare altu, receptiv pentru plangerile tale. Desigur, trimiterea mail'ul catre orice adresa DALnet poate sapa mergand catre lumea care sa fie mult mai serioasa decat tine. Hai sa incercam sa fim responsabili.

Natural, nu vei putea sa scrii numai plangeri catre un Administrator de Server. O lauda ocazionala pentru un IRCop, conducerea lui despre o slujba foarte buna este intotdeauna apreciata. ;)