Οδηγός Κωδικών του DALnet

Version 2.1.3


Last translated by ssr () on 2003-11-04

Last revised by Docs () on 2017-05-11

Originally written by Drakkar () on 1997-02-26

Please direct any comments or feedback about this document (only! no help requests!) to docs@dal.net. If you need help on issues not covered in this document, please see the information at http://help.dal.net.

Εισαγωγή

Αυτό το κείμενο είναι ένας οδηγός σχετικά με τους κωδικούς του nickname σας και του καναλιού σας στο DALnet. Επιπρόσθετα εξηγεί τις εντολές για τους κωδικούς, επίσης εξηγεί πως να διαλέξετε ένα καλό κωδικό και προσφέρει και άλλες συμβουλές. Είναι χρήσιμο να ξέρετε πως να διαλέξετε ένα καλό κωδικό, όχι μονο για το DALnet, αλλά για οπουδήποτε το χρειαστείτε.

Contents

1 · Εντόλες Κωδικών του NickServ και του ChanServ

Το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε είναι η σύνταξη της εντολής για να κάνετε register ένα nickname η ένα κανάλι με τα Services του DALnet.

Για να κάνετε register ένα Nickname, η εντολή θα είναι:

/nickserv register Κωδικός EmailAddress

ή

/msg nickserv@services.dal.net register Κωδικός EmailAddress

Σημείωση: Δεν χρειάζετε το nickname σας στην εντολή, καθώς ο NickServ κάνει register το nickname που χρησιμοποιείτε την στιγμή που εκτελείται την εντολή. Επίσης να είστε σίγουροι να θέσετε μια υπαρκτή E-Mail διεύθυνση, καθώς θα σας σταλεί ένα email για επιβεβαίωση.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο http://docs.dal.net/docs/nsemailgr.html.

Για να κάνετε Register ένα κανάλι, η εντολή θα είναι:

/chanserv register #κανάλι Κωδικός Περιγραφή

η

/msg chanserv@services.dal.net register #κανάλι Κωδικός Περιγραφή

Σημείωση: Η περιγραφή μπορεί να είναι μια πρόταση που περιγράφει το κανάλι. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά πρέπει να την συμπεριλάβεται.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο http://docs.dal.net/docs/chanservgr.html.

2 · Διαλέγοντας ένα Κωδικό

Υπάρχουν μερικά κριτίρια όσον αφορά τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν κωδικό στα Services. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Οι κωδικοί πρέπει να είναι μιά λέξη, χωρίς κενά.

 • Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το nickname σας σαν κωδικό του nickname σας.

 • Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λέξη "password" σαν κωδικό σας.

 • Οι κωδικοί μπορούν να είναι μέχρι 64 χαρακτήρες.

 • Οι κωδικοί δεν μπορούν να αρχίζουν με σημείο στύξης.

 • Οι κωδικού δεν μπορούν να περιέχουν χαρακτήρες < 33 στον χάρτη ASCII (χαρακτήρες με κρατημένο το control).

 • Οι κωδικοί είναι ευαίσθητοι, που σημαίνει ότι αν χρησιμοποιήσατε κεφαλαία γράμματα όταν κάνατε register, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ίδιο για να κάνετε identify.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψην όταν διαλέγετε ένα κωδικό για το nickname η το κανάλι σας. Θα τα συζητήσουμε ένα προς ένα:

 1. Μην χρησιμοποιήσετε το πραγματικό σας όνομα, την διεύθυνση, το νούμερο του τηλεφώνου σας ή άλλες προσωπικες πληροφορίες για κωδικό σας. Αυτά θα είναι πιθανότατα τα πρώτα που θα δοκιμάσουν για να μαντέψουν τον κωδικό σας.

 2. Το να προσθέσετε ένα νούμερο ή ένα γράμα στην αρχή η το τέλος του nickname σας για να το χρησιμοποιήσετε για κωδικό είναι λίγο πιο ασφάλη απο το να χρησιμοποιήσετε το πραγματικό σας όνομα, αλλά είναι μια κακή ιδέα για κωδικό. π.χ. <Jonathon> /nickserv register Jonathon1 email@address.com

 3. Ένας κωδικός δεν πρέπει να είναι στα Αγγλικά ή αν είναι δυνατόν να μην είναι μια πραγματική λέξη. Υπάρχουν προγράμματα διαθέσιμα που θα ελέξουν όλες τις λέξεις σε ένα λεξικό για να δούν αν ο κωδικός σας είναι ένα απο αυτά. Ενώ τα DALnet Services έχουν υψηλή προστασία που αποτρέπει επι το πλείστον αυτό του είδους το σπάσιμο (cracking) κωδικών, θα είναι μια καλή ιδέα για κωδικούς γενικότερα.

 4. Το να χρησιμοποιήτε διαφορετικούς συνδιασμούς κεφαλαίων και μικρών στον κωδικό σας θα το κάνει πιο δύσκολο να τον μαντέψουν αυτοί που προσπαθούν να σπάσουν τον κωδικό σας, καθώς αυξάνει τους πιθανούς συνδιασμούς. Για παράδειγμα: το να χρησιμοποιήσετε το "Goober" είναι καλό, αλλά το να χρησιμοποιήεσετε το "gOoBEr" είναι καλύτερο.

 5. Προσθέτως του να χρησιμοποιήτε κεφαλαία γράμματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χαρακτήρες ASCII. Προφανώς θα πρέπει να σημειώσετε τον κωδικό σας καθώς θα είναι πιο δύσκολο να τον θυμάστε. Ένα παράδειγμα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε το ±/2 (ALT+171) στον κωδικό σας αντί του 1/2.

 6. Χαρακτήρες σε άλλες γλώσσες, όπως èc), είναι αποδεκτοί.

 7. Το καλύτερο είδος κωδικού είναι μια απόλυτα τυχαία σειρά χαρακτήρων, αλλά είναι δύσκολο να τους θυμάσαι εκτός και αν τους σημειώσεις. Εάν όντως διαλέξετε ένα τυχαίο συνδιασμό χαρακτήρων, θα ήταν καλύτερο να διαλέξετε κάτι που να μοιάζει τυχαίο, αλλά να σημαίνει κάτι για εσάς.

 8. Σε μερικούς χρήστες αρέσει να χρησιμοποιούν τος ίδιους κωδικούς για όλα τα nicks και κανάλια τους. Ενώ αυτό είναι εύκολο να το θυμάσαι, είναι επίσης εύκολο για κάποιον να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα nicks και κανάλια σας, εάν αποκτήσουν πρόσβαση στον ένα κωδικό σας.

 9. Το να γράφετε κάπου τον κωδικό σας είναι κάτι το όποιο σας συμβουλεύουμαι, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν τον γράφετε κάπου που όλοι μπορούν να τον δούν. π.χ. Σε ένα σημείωμα πάνω στην οθόνη σας.

Προτάσεις:

Ένας καλός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα περίπλοκο κωδικό είναι να σκεφτείτε μια πρόταση και να πάρετε το πρώτο ή το δεύτερο γράμμα από την κάθε λέξη σε αυτή την πρόταση. Ο κωδικός που θα πάρετε με αυτή την διαδικασία θα δείχνει τυχαίος σε κάποιον άσχετο, αλλά ο χρήστης θα μπορεί να τον θυμηθεί απο την πρόταση και απο τον κανόνα που χρησιμοποιήσε.

Πάντα να αλλάζετε τον κωδικό σας αν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να τον έχει βρεί.

Είναι καλή ιδέα να αλλάζετε τον κωδικό σας τακτικά.

3 · Πως να κάνετε Identify στον NickServ και στον ChanServ

Σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνετε identify στον NickServ η στον ChanServ με τον κωδικό σας. Θα θέλετε να είστε σίγουροι ότι ο NickServ και ο ChanServ είναι αυτοί που πιστεύετε ότι είναι. Καταχρηστίκοι χρήστες θα προσπαθήσουν μερικές φορές να υποκριθούν ότι είναι ο NickServ η ο ChanServ σε ένα άλλο δίκτυο διαφορετικό απο το DALnet, καθώς αυτά τα nicknames μπορούν χρησιμοποιήθουν απο τον καθένα. Ένας οδηγός για να αναγνωρίζετε αυτούς που υποκρίνοντε ότι είναι τα DALnet Services ή IRC Operator μπορείτε να δείτε στο http://docs.dal.net/docs/ircimpsgr.html.

Βεβαιωθήτε ότι στέλνετε τον κωδικό σας στο σωστό μέρος με το να σιγουρεύετε ότι είστε σε ένα server του DALnet. Το όνομα του server θα περιέχει το "dal.net". Γράφτε /whois ChanServ ή /whois NickServ, και βεβαιωθείτε ότι η απάντηση είναι "services@dal.net".

Επίσης βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιήτε τις ασφαλείς μεθόδους για να κάνετε identify στα Services:

Για να κάνετε identify στον NickServ, χρησιμοποιήστε:

/nickserv identify Κωδικός

ή

/msg nickserv@services.dal.net identify Κωδικός

ή

/identify Κωδικός

Για ποιό αναλυτικές πληροφορίες ως το πως να κάνετε identify τα nicknames μπορείτε να βρείτε στο http://docs.dal.net/docs/nickservgr.html.

Για να κάνετε identify στον ChanServ, χρησιμοποιήστε:

/chanserv identify #κανάλι Κωδικός

ή

/msg chanserv@services.dal.net identify #κανάλι Κωδικός

ή

/identify #κανάλι Κωδικός

Περισσότερες πληροφορίες για το πως να κάνετε identify κανάλια μπορείτε να βρείτε στο http://docs.dal.net/docs/chanservgr.html.

4 · Αν Ξεχάσετε τον Κωδικό σας

Το DALnet σας επιτρέπει να στείλετε τον κωδικό σας στην email διευθυνσή σας. Αυτή την επιλογή μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε μέσω της εντολής SENDPASS.

Για να σας σταλθεί ο κωδικός του nickname σας, χρησιμοποιήστε:

/nickserv sendpass Nickname EmailAddress

Για να σας σταλθεί ο κωδικός του καναλιού σας, χρησιμοποιήστε:

/chanserv sendpass #κανάλι ΤουΙδρυτη η EmailΔιεύθυνση

Παρακαλώ διαβάστε http://docs.dal.net/docs/nsemailgr.html#5.2 για περισσότερες πληροφορίες.

Εάν αυτό ακόμα δεν λύνει το προβλημά σας με τον κωδικό/ιδιοκτησία, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με ένα CSop για βοήθεια. Όμως είναι ευθύνη του χρήστη να κρατάει τους κωδικούς για τα nickname και τα κανάλια του. Θα κάνουμε ότι μπορούμε στις προβληματικές καταστάσεις, όμως αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό σε όλες τις περιπτώσεις.

Πριν αναζητήσετε ένα CSop για να σας βοηθήσει με τον κωδικό σας, ελένχτε cτα παρακάτω:

 1. Χρησιμοποιήτε την σωστή εντολή?

 2. Είναι το nickname η το κανάλι δικό σας? Μήπως έληξε και έγινε register απο κάποιον άλλον?

 3. Γράφεται τον κωδικό σωστά? Θυμηθείτε, οι κωδικοί έιναι ευαίσθητοι.

Εάν κανένα απο τα παραπάνω δεν δουλέψει, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε την βοήθεια ενός CSop. Για να βρείτε ένα CSop χρησιμοποιήστε μια απο τις παρακάτω μεθόδους:

/motd services.* θα σας δώσει μια λίστα με όλους τους CSops, μπορείτε να τους κάνετε /whois για να δείτε ποιός είναι online.

Join #operhelp, το κανάλι βοήθειας των IRCop. Συχνά, οι CSops θα είναι εκεί ή κάποιος που θα μπορεί να βρεί έναν θα είναι εκεί.

Visit http://docs.dal.net/docs/findopergr.html

5 · Χάσιμο των Nicknames και/ή Καναλιών

Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα λήξης του ψευδωνύμου. Από σήμερα, τα ψευδώνυμα δεν θα λήγουν πλέον μετά από 30 ημέρες. Αντ 'αυτού, θα επισημαίνονται ως "Ανενεργή".

Παρακαλώ ελέγξτε https://www.dal.net/news/shownews.php?id=137 για περισσότερες πληροφορίες.

Εάν το ψευδώνυμό σας ζητηθεί και το συμπληρώσουν, τότε όλα τα κανάλια που έχουν εγγραφεί σε αυτό το ψευδώνυμο θα λήξουν επίσης, εκτός εάν υπάρχει διάδοχος που θα αναλάβει. http://docs.dal.net/docs/chanserv.html#11.16

Σημείωση: Οι μεταβαλλόμενες υπηρεσίες δεν θα λήξουν σε αναγνωρισμένους χρήστες, ακόμα και αν δεν ταυτοποιήσουν για 30 ημέρες. Σημειώστε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε τακτικά το ψευδώνυμο ενώ είστε ταυτοποιημένοι σε αυτό για να το κρατήσετε εγγεγραμμένο. Οι υπηρεσίες θα διατηρήσουν τα ψευδώνυμα που δεν χρησιμοποιείτε και δεν τα αναγνωρίζετε για 30+ ημέρες, αλλά ως ψευδώνυμα "ανενεργά".

Εάν έχετε ερωτήσεις για την χρήση των κωδικών στο DALnet, στο #DALnetHelp η στο #OperHelp θα είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν.

Κάποια άλλα κείμενα που μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρον είναι http://docs.dal.net/docs/exploitsgr.html, http://docs.dal.net/docs/annoygr.html και http://docs.dal.net/docs/ircimpsgr.html.