Behandling av plaging/mobbing på IRC Documentation Team docs@dal.net 2017-11-03 Documentations Team docs@dal.net 2017-07-07 Dr-Voodo Admin@StarIRC.org 2004-01-21 FredFred fredfred@dal.net 2003-04-14 Kzoo kzoo@dal.net LadyDana ladydana@dal.net 2001-01-24
Instruksjon

Uansett hvem som tilbringer tiden på IRC vil før eller siden bli plaget av brukere som ikke oppfører seg eller som ikke bruker en respektert oppførsel. Meningen med dette dokumentet er å hjelpe deg med å vite hvordan du skal behandle dette så de ikke blir så plagsom. Husk at du har flere kommandoer du kan bruke mot dette og disse har god effekt. Det er også flere måter du kan hjelpe Dalnet med å bli kvitt disse brysomme brukerne, noen men ikke alle tilfeller bør varsles til en IRC Operatør.

Vennligst se på dokumentet på http://docs.dal.net/docs/findoperno.html for å få vite hvordan du kan komme i kontakt med en IRCop. Dette dokumentet inneholder følgende informasjon.

Kommandoer som du kan bruke

Det er 2 mektige kommandoer som mange brukere har på DALnet. Den første er for brukere av mIRC som er

/ignore kallenavn 3.

Hvis du har lyst til å ignore HotChique, så skriver du

/ignore HotChique 3.

Denne kommandoen vil ignore en bestemt bruker@host, uansett hvilke kallenavn de bruker for tiden. Dette er som din private ban. Så lenge ikke brukeren skifter hosten din så vil du ikke bli plaget mer. Du kan også bruke /ignore kommandoen i mIRC på flere forskjellige måter. Spør i kanal #mIRC eller skriv /help ignorei ditt status vindu.

For å fjerne en ignorering så er kommandoen

/ignore -r kallenavn.

Kommandoen /ignore vil bli på helt til mIRC klienten fjerner den.

Den andre kommandoen er /silence, og så flere parametre. Den første er spesifisert og den andre vil ta flere enn bare den som driver å plager. Du kan finne bruker@host av personen som plager deg med å skrive:

/whois kallenavn

For eksempel hvis HotChique plager deg og du vil bruke denne kommandoen /silence så må du taste:

/whois HotChique

Du vil da se noe som dette:

HotChique is ~doogs@modem03.spamcity.com * Hot HotChique is on twisted.ma.us.dal.net End of /WHOIS list.

Denne informasjonen kan bli brukt til flere ting avhengig av hvor mye du vil bruke /silence. Eksempel om hva alle disse gjør vil du se under.

/silence +HotChique!~doogs@modem03.spamcity.com Gjør at nicket ikke kan prate med addressen ~doogs@modem03.spamcity.com.

/silence +*!*@modem03.spamcity.com Gjør at ingen med den addressen kan prate uansett hvilke nick de bruker.

/silence +*!*spamcity.com Gjør at ingen med den ISP'en kan prate

Når +/- ikke er brukt så vil + bli brukt.

Du fjerner dem med å skrive

/silence -parametre som var satt.

Dette menes at hvis parametret var *!*@modem03.spamcity.com, så må du skrive:

/silence -*!*@modem03.spamcity.com

Skriver du bare /silence så vil alle tingene du har satt bli vist. Dette er hvordan du vil finne ut hvilke parametre som er satt. Du kan ta ta en klipp ut og så lim inn parametrene du vil fjerne eller forandre på.

Kommandoen /silence er en del av IRCd prosessen, så når du logger av you Dalnet så blir alle tingene du har satt om kommandoen /silence bli fjernet. Endelig litt mer detaljert informasjon, om denne kommandoen bli funnet på http://docs.dal.net/docs/miscno.html.

Siden /ignore og /silence bruker host på samme måte som kanal banner gjør, så kan du ta en titt på http://docs.dal.net/docs/banguideno.html for å få en bedre ide om hvordan bruker adresser (Også kjent som bruker hostnavn eller bruker masks) fungerer.

Disse kommandoene på første linjene er beskyttelse mot plagsomme ting som er på IRC

Another /ignore patterns

Există mai multe moduri de a folosi comanda magică /ignore în IRC. Următoarea este o listă a diferitelor combinații de ignorare și a ceea ce acoperă.

/ignore HotChique

Acest model va * NUMAI * ignora nickul HotChique, indiferent de ce IP / gazdă folosește: HotChique!*@*

/ignore HotChique 2

Acest model va ignora FULL gazdă HotChique, indiferent de pseudonimul pe care îl folosește: *!*@31.203.9.51

/ignore HotChique 3

Acest model va ignora un anumit *user@host.*, indiferent de nick-ul pe care se întâmplă să îl folosească la acel moment: *!*doogs@31.203.9.*

/ignore HotChique 4

Acest model va ignora un anumit *!*@host.*, indiferent de nick-ul pe care îl folosesc la acel moment: *!*@31.203.9.*

/ignore HotChique 5

Acest model va ignora o anumită nick! user@host, atunci veți vedea ceva care arată ca: HotChique!doogs@31.203.9.51

/ignore HotChique 6

Acest model va ignora o particulară nick!*user@host, după care veți vedea ceva care arată ca: HotChique!*doogs@31.203.9.51

/ignore HotChique 7

Acest model va ignora o anumita nick!*@host, atunci veti vedea ceva care arata ca: HotChique!*doog@31.203.9.51 >

/ignore HotChique 8

Acest model va ignora o anumită nick!*user@host.*, după care veți vedea ceva care arată: HotChique!*doogs@31.203.9.*

/ignore HotChique 9

Acest model va ignora o anumită nick!*@host.*, după care veți vedea ceva care arată ca: HotChique!*@31.203.9.*

/ignore HotChique 10

Acest model va ignora un anumit *!*user@host, indiferent de ce nick se întâmplă să o folosească la acel moment: *!doogs@31.203.9.51

Behandling av Spam

Spam, eller reklamering som man ikke vil ha er noe av det mest plagsomme som er på IRC for tiden. Spam er ting som reklamering av hjemmesider eller kanaler, og om et skript. Uansett hvilke spam-typer så bryr ikke spammere seg om det.

Det første du gjør hvis du hele tiden blir spammet av noen er å bruke /ignore eller /silence kommandoen. Du kan sette dette til en bruker eller flere, men husk at hvis du setter til flere så kan du miste andre brukere med samme bruker@hostnavn

Mange bruker vil reportere spam til en IRC Operatør. Hvis en operatør har tid så kan de komme på kanalen hvor spammen foregår å ordne opp i det. Å fortelle en IRC Operatør om at den personen sender spam vil mest sannsynlig ikke fungere så lenge ikke en IRC Operatør mottar samme spam meldinger. Det er for lett å lage en falsk beskjed å reportere til en IRC Operatør. Fordi det er veldig viktig for en IRC operatør å se de ekte meldingene.

Det er bestandig en masse reklame og invitering for kanaler. Dette er også i mot DALnet reglene. DALnet vil gjøre noe mot invitere, som er en annen form for spam. Det også mulighet at noe vil bli gjort i mot kanaler som driver reklamering eller invitering, hvis spammeren er en del av kanalens medlemmer.

Hvis du er lei av å se spam om en bestemt kanal, så vennligst ta en kopi av den spammen. Du kan klippe ut og lime inn inn i Notepad eller andre steder. Bare hold nede høyre museknapp og dra det over meldingen du ikke liker. Da kan du venstre-klikke på musen og så velg Kopier. Sett musepilen på plassen du vil lagre det og så venstre-klikk og velg Lim inn. Hvis du bruker mIRC så vil merking av tekst sende til Windows klippebord/clipboard så du kan Lime inn teksten til notepad direkte.

Noen personer logger alt. En logg er en oversikt over hva som har skjedd i kanalen eller i privat samtale. De fleste IRC-klientene som mIRC og pIRCh, har en innebygd sak som gir deg mulighet til å logge alt. Hvis du har lukket vinduet hvor spammen skjedde (Hvis det kom som en /msg) så kan du enda finne det i loggen din. Vennligst gå til #mIRC eller #pIRCh for informasjon om hvordan man bruker dette. Hvis du bruker en annen IRC klient enn de som er nevnt ovenfor, så prøv kanalen for din IRC-Klient. I noen tilfeller må du kanskje sende mail til den som har laget IRC-klienten du bruker.

En av de mest effektive måtene for å rapportere spammere er å rapportere det til Massas team. På grunn av økningen av virii som skanner etter e-postadresser på nettsteder, Massas team Aksepterer kun onlinerapporter. Du kan gjøre det ved å fylle ut skjemaet på http://www.dal.net/admin/contactmassad.php3 . Pass på å inkludere Loggene, og Spammeren / annonsøren / invitereren.

Informasjonen din burde se omtrent ut som dette:

Time: 11:28 AM Timezone: US Eastern Standard Date: May 13, 2000 <HotChique> Kom til #TeenPleasurePalace og du vil få op! HotChique is ~doogs@modem03.spamcity.com * Hot HotChique is on twisted.ma.us.dal.net End of /WHOIS list. Forklaring: En av kanal opene var spammeren ... her er hans /whois. Den passer til spammeren sin .host BullyOp is ~op@modem03.spamcity.com * Hmm BullyOp is on @#TeenPleasurePalace BullyOp is on avana.ga.us.dal.net End of /WHOIS list.

Hva skjer med informasjonen når du sender den? Den blir først sendt til et medlem av MassAds Team. Denne personen ser om spammeren er på Op listen, eller Eier kanalen som spammer. Så hvis du kan gi denne informasjonen så blir jobben enklere for dem. Hvis spammeren er en Operatør på kanalen, så blir det gjort noe mot kanalen. Hvis det er mønster av spam fra en bestemt kanal, så vil den nok bli stengt.

Hvis spammen er i reklame skript, så kan det hende at disse skriptene blir bannet fra DALnet.

Hvis spammen inkluderer websider eller andre interesser, så vil ISP'en av personen som driver å spammer ofte fjernet fra DALnet for en stund. Gjentakelse av spammingen vil gjøre at brukeren kan bli bannet lenge, og ISP'en til vedkommende vil bli varslet om hosten av siden som var spammet for. Mange Internet Service Providers vil ikke at deres services bli brukt for reklamering og noen web-hosting services vil nok ikke like innholdet på de sidene som blir reklamert for.

Ettertanke: Det er best å bruke /ignore eller /silence på spammere. Hvis du føler for å en IRC operatør til å ta saken så fortell han/hun hvor det blir spammet. Mange IRC Operatører vil ikke gjøre noe med spammen. Din beste forsvarslinje er å logge på spam, få spammeren / whoisen, Og gi Informasjon i skjemaet på http://www.dal.net/admin/contactmassad.php3 . Du vil Ikke se en umiddelbar respons, men dette vil gi DALnet massas teamet en muligheten til Undersøke og iverksette tiltak.

For mer informasjon om DALnet's reklame regler, vennligst se http://kline.dal.net/massads/mup.htm.

Privat Sikkerhet og Plaging

Noen brukere liker å forfølge å plage andre brukere, bare for å se om de kan få privat informasjon om en bruker fra dem. Det første du bør kjenne til er å ALDRI GI UT PRIVATE OPPLYSNINGER TIL NOEN PÅ IRC , så lenge du ikke har kjent dem for en lang stund og stoler på dem helt . Å gi bort private opplysninger på IRC kan være veldig farlig, og det kan lede til alt slags ting du ikke liker og som kan ha konsekvenser. Det er mange nyheter om folk som har gjort dette og hva som har skjedd. Mens disse situasjonene ikke skjer så ofte som man tror, så er det ikke sjeldent heller. DALnet tar ikke noe ansvar om opplysninger blir gitt mellom brukere. Du må bare bruke din gode dømmekraft. Husk at din private sikkerhet er ditt ansvar.

Ikke ha private opplysningen om deg selv på PC'en, hvor noen kan få tak i dem. Ikke fortell noen i hva slags by du bor eller hvilken skole du går, hva du gjør på skolen, ditt telefon nummer, eller noen andre private opplysninger. Hvis du gjør dette så kan det komme til å skje noe du ikke vil like. Men hvis du har kjent noen lenge på IRC og stoler helt på dem så er det opp til deg om du vil dele opplysninger.

Det er mange gode kanaler som kan hjelpe deg med å beskytte PC'en din. Så gjerne ta deg tid til å besøke #NoHack eller #Windows95. Den sistnevnte kanalen hjelper med alle versjoner av Windows og burde regnes som en teknisk hjelpe kanal.

Hvis du blir forfølgt eller plaget av en bruker så bør du ha en logg om det som skjer. Du må også vite /whois på brukeren. Forfølging og Plaging er imot det regelverket som aksepteres av de fleste Internet Service Providers(ISP). Når du har denne informasjonen, så send det med en email til abuse@deres.isp, et eksempel er hvis du blir plaget av noen med brukerhosten nasty@PP22.supernet.net. Du bør sende en logg med tidspunkt og hvilken tidssone du er en del av til abuse@supernet.net. Hvis du ikke får svar med en gang så vent.

Det er vanskelig for IRC Operatørene å hjelpe til i slike saker hvor noen blir plaget. Fordi det er enkelt å forfalske logger og meldinger. Noen IRC Operatører kan velge å diskutere dette med den som driver å plager, men det er ikke en regel at de må gjøre det, fordi hva som skal/bør gjøres er opp til brukeren. Din beste måte er å logge plagingen på måten som er fortalt ovenfor Hvis det er bare irriterende så bruk /ignore eller /silence kommandoen, dette kan nok hjelpe.

"Nuking" og Denial of Services angrep

Mange bruker føler at dette er en del av IRC når det skjer utenfor en DALnet Server. DALnet kan ikke være ansvarlig for disse aktivitetene. Det er brukeren sitt ansvar å beskytte seg mot disse angrepene , og ha den rette softwaren for å beskytte seg mot Nukeren. IRC Operatørene vil ikke lete etter nukeren og fjerne han/hun siden en logg kan lett forfalskes.

For informasjon på hva USA og Canada har å si om Denial of Service Angrep, vennligst besøk http://m.dal.net/#NoHack.

Noen brukere liker å bruke brannmur som gir beskyttelse mot disse angrepene som kan nå din datamaskin. Et program kan finnes på http://www.zonelabs.com. Enda flere finner du hvis du søker på nettet. Men spør igjen om hva folk bruker.

Mer informasjon om DoS angrep enn du kommer til å trenge finner du på http://www.denialinfo.com/.

Kloning og Repetering/Flood

Flooding er en repetisjon av ord, symboler, ctcp kommandoer og andre ting som er laget for få en bruker til å miste tilkoblingen. Dette er kalt 'floode noen av'. Ikke er dette bare irriterende men det ødelegger for jobbing med DALnet servere.

Kloner er flere tilkoblinger til DALnet som ofte blir laget med en eller annen software. Kloner er ofte verktøy som bruker til repetere/floode en kanal.

Saker om flooding/repetering og kloning bør bli rapportert til en IRC Operatør øyeblikkelig fordi disse ødelegger for DALnet operasjoner. Du kan finne en IRC Operatør og rapportere kanalen hvor dette skjer. IRC Operatøren vil komme på kanalen og ta hånd om disse klonene og floodere

Hvis du er en Operatør så vil kommandoen /mode #kanal +R (Som stopper uregistrerte kallenavn fra å komme inn) ofte stoppe kloner, siden mange av disse valgte kallenavnene ikke er registrert. Du kan også sette /mode #kanal +ml 2 (Dette gjør at kun OP/Voicer (+/@) kan prate og +l 2 gjør at man kan sette en begrensing om hvor mange som kan komme inn, i dette tilfellet 2 og dette vil stoppe mange kloner fra å komme inn). Du kan ta det med ro og få all informasjon du trenger om flooderen/kloneren.

Noen kanaler har disse modene på MLOCK så du ikke kan bruke dem. I disse tilfeller ville det være en god ide å prate med kanaleieren om å sette mode låsing på disse og få et bra flood beskyttelse skript. Også mer informasjon om moder og konsekvente modelåser kan bli funnet på http://docs.dal.net/docs/modesno.html.

Hvis du ikke er en Operatør og bruker mIRC så kan du bruke /ignore kallenavn 2, som kan fungere mot flood. Hvis floodingen er ferdig av en bruker så skulle det virke. Hvis klonene kommer i ditt private vindu så skriv /close -m, Som vil stenge alle vinduene du har åpen.

Virus og andre ekle ting

Du kan oppleve at noen prøver å sende deg en fil som virkelig er virus eller trojans(ormer). Noen av disse filene kan være Movie.avi.pif, Pretty Park, DMSetup, Links.vbs og andre. Det er også noen ting som kalles 'backdoors' som vil gi andre tilgang til din maskin. Uansett hva de er eller hva de kalles så kan de og vil ødelegge på maskinen din.

Den eneste måten du kan stoppe disse filene på er å alltid ha ignorering på DCC'en. På denne måten må du sette på DCC'en for å kunne motta en fil. Aldri motta eller kjør filer fra folk du ikke kjenner.

Hvis du tror du har virus så gå ut av alle kanaler du er på. Dette er for å stoppe at viruset sprer seg. Så gå til kanalen #NoHack, som er DALnet's kanal hvor virus hjelp kan taes imot. Gi dette rådet til alle du kjenner som sender virus. Hvis personen nekter så finn en IRC Operatør og fortell han/hun om hvilken kanal denne personen sprer virutet i.

DALnet har laget en måte å stoppe virus på og det kalles DCCALLOW som automatisk blokkerer filer filtyper som virus storsett bruker. Mange folk vet ikke at de sender virus, så hvis du kan så kontakt dem og få dem til å gå til #nohack eller få dem til å skanne maskinen for virus. Det er ikke nødvendig å rapporte disse til IRCoper. Mer informasjon om DCCALLOW er tilgjengelig på http://docs.dal.net/docs/miscno.html.

For en masse bra informasjon og noen gode linker om virus så vennligst se på http://docs.dal.net/docs/exploitsno.html som bør inneholde noe bra informasjon for deg.

Oppsummering

Lær å bruk kommandoen /ignore og /silence

Rapporter spam og invitering til http://www.dal.net/admin/contactmassad.php3 med de rette loggene.

Det er ditt ansvar å beskytte dine private opplysninger Ikke del ut private opplysninger om deg selv til andre på IRC, så lenge du ikke kjenner personene og stoler helt på dem .

Skaff deg en brannmur til å beskytte deg mot Denial of Service (DoS) angrep, og NukeNabber eller et lignende program for å finne informasjon om hvem som nuker deg. Rapporter denne informasjonen til nukerens Internet Service Provider(ISP). Vær tålmodig hvis du ikke får svar de første dagene.

Rapporter kloning og flooding til en IRC Operatør. Du kan bruke mange kommandoer for å bli kvitt disse irriterende personene.

Hvis du har et virus eller kjenner noen som sender virus, så gå til #NoHack eller få de som sender til å gå dit. For å beskytte deg mot virus må du aldri ta i mot filer fra folk du ikke kjenner.

Besøk linkene som er nevnt ovenfor å bli bedre informert.