DALnet Netiquette WizeGuy WizeGuy@WizeGuy.net 2004-02-25 Kzoo kzoo@dal.net 2000-10-22
DALnet Nettikette

Denne guiden ble skrevet for å gi deg en kort oversikt over hvordan å være en suksessfull chatter på DALnet. Det finnes andre dokumenter tilgjengelige som går mer inn på noen av disse emnene. Plasseringen av disse dokumentene vil bli lagt merke til, slik at du kan øke din kunnskap innenfor disse områdene.

Bare for å ha en liten oversikt, så er det enkelte ting du ikke burde gjøre mens du er på DALnet. Dette inkluderer flooding, masse-reklamering (inkluderer masse-invitering til en kanal), misbruk av åpen proxy, spredning av virus, kloning og misbruk av services. For mer informasjon om ting av denne naturen, vennligst les http://docs.dal.net/docs/generalno.html.

IRC (Internet Relay Chat) er en stor opplevelse, tilgjengelig for alle som har en Internett tilkobling. Det er visse ting en bruker kan gjøre for å øke denne opplevelsen, og uten noen form for bråk med noen andre. Hver aktivitet har dens etikette (skikk og bruk), og IRC er ingen unntak.

Ditt Kallenavn

Når du chatter på et IRC, adopterer du et kallenavn (nick) som andre vil gjenkjenne deg fra. Dette kallenavnet er det første inntrykket du gir når du møter noen, og burde derfor være nøye valgt. Kallenavn som inneholder støtende ord (vi alle vet hvilke ord det er snakk om), eller er relatert til aktiviteter eller meninger som best burde ha blitt holdt privat, kan betraktes som upassende i noen kanaler. Det er best å velge noe som reflekterer den du er, i motsetning til et kallenavn som er valgt for å sjokkere. Unngå mellomrom og uvanlige tegn i ditt kallenavn.

På DALnet er det mulig å registrere et kallenavn med et passord, og beskytte det mot bruk av andre. Vennligst se informasjonen på hvordan å registrere og vedlikeholde ditt kallenavn ved http://docs.dal.net/docs/nsemailno.html. Du kan også slutte deg til en av DALnet sine hjelpekanaler, som #DALnetHelp, #Help eller #IRChelp hvis du har noen spørsmål.

Å slutte deg til en kanal

Etter å ha koblet deg til DALnet, kan du slutte deg til en kanal ved å skrive:

/join #Kanalnavn (der #Kanalnavn er navnet på den kanalen du ønsker å slutte deg til).

For eksempel, hvis du ønsket å deg til kanalen #Hjelp, ville du da skrevet:

/join #Hjelp

Hvis det er satt en topic for kanalen (et emne), les det alltid. Ofte er kanalens regler oppsumert i topic’en. Enkelte ganger kan du se en hilsen fra en kanal bot (forkortelse for robot). Du vil muligens finne kanalens regler i denne hilsenen. Det er alltids best å komme med et ”Hei” og deretter finne ut hva kanalen er om, og hvordan samtaler blir ført på den kanalen. Begrens dine hilsener litt. En samtale er en samtale, enten på IRC eller i virkeligheten, og avbrytelser blir ikke verdsatt. Ikke snakk i vei i en kanal uten å tenke over det to ganger. Det kan ende med uventede resultater, som å bli utestengt fra kanalen.

For mer informasjon på hvordan å velge en kanal, vennligst les http://docs.dal.net/docs/channelsno.html.

Kanal samtaler

Husk på at folk vil danne seg en mening om deg ved å se på dine handlinger og dine ord. Alltids tenk to ganger før du skriver, og sender i vei en beskjed. Når beskjeden først er sendt, er det ingen muligheter for å ta den tilbake.

Emnet og måten å snakke på varierer fra kanal til kanal. Det er best å begynne med å si lite, og deretter finne ut hvordan ting foregår i en bestemt kanal. Tilpass din måte å snakke på til hva som skjer, og hvis du ikke liker tonen i kanalen, finne en annen.

Hold deg til språket som brukes mest i kanalen. Hvis kanalen er Engelsk, da snakker du Engelsk. Hvis samtalen er på Portugisisk, da bruker du Portugisisk. Ikke dytt ditt språk på det som brukes til vanlig.

Unngå å være kritisk til andre folks stavelser eller skriveegenskaper. Ingen er perfekt.

IRC er en glimrende plass for å være anonym, og noen brukere foretrekker det på den måten. Forsøk å ikke stille personlige spørsmål, eller be om bilder, før du har blitt kjent med noen av folkene i kanalen.

Noen kanaler liker å spille og bytte lyder, slik som *.wav og *.mp3 filer, mens andre ikke gjør det. Vent og se hva resten av folkene i kanaler gjør med lyder før du begynner med ditt. Se på hva slags lydfiler som blir spilt av, og bruk dine i forhold til det. Hvis du har noen x-rated (ikke sømmelige) lydfiler, burde du ikke bruke en automatisk spiller før du ser om det er tillatt i kanalen.

ASCII kunst er ofte interessant, spesielt med de nye IRC klientene som tillater farger. Følg med i kanalen før du viser frem ditt. Hvis du er usikker, spør først. Noen kanaler vil ikke ha farger i det hele tatt.

Noen liker å føre samtaler via /msg, og andre liker det ikke. Unngå å starte en privat samtale med noen du ikke kjenner. Snakk med folkene først, og bli kjent med dem i kanalen.

DCC

Mange brukere foretrekker å ikke motta filer fra folk de ikke kjenner. Sett i dine DCC alternativer slik at du ikke automatisk mottar filer. Virus som kan ødelegge data på din datamaskin, eller la andre ha tilgang til den uten din tillatelse, kan bli sent til deg via DCC. Enten slå av DCC fullstendig, eller sett det til at du må klikke på en knapp for å bekrefte mottagelsen av selve filen. Vennligst se på instruksjonene for din IRC klient, eller slutt deg til #mIRC eller kanalen dedikert til den klienten du bruker.

Hvis du tror du har et virus, vennligst slutt deg til #NoHack for å motta hjelp.

DALnet har et system som hindrer deg i å motta virusfiler. Hvis du vil motta en fil, og det er blokkert, kan du skrive:

/dccallow +avsenders kallenavn

som vil tillate deg å motta filen.

For mer informasjon om virus, vennligst besøk #NoHack eller http://docs.dal.net/docs/exploitsno.html. Du kan også få mer informasjon på http://www.nohack.net/.

Kanal Operatører

Kanal operatører er på toppen av listen av kanalens deltagere, og har @ tegnet foran kallenavnet. Disse personene er ansvarlige på å sørge for at kanalen går greit, og at den generelle ”oppførselen” i kanalen blir opprettholdt. I noen kanaler kjører operatørene kanalen med en streng hånd, og har med all rett et ord med i spillet. Hvis du er usikker på om noe er tillatt I kanalen, spør først. Hvis noen oppfører ser uanstendig, har kanal operatøren som et alternativ å kaste ut brukeren det gjelder fra kanalen. Det trenger ikke å være en grunn gitt for selve utkastelsen, men det kan bli gitt. Hvis den oppførselen fortsetter, kan brukeren bli utestengt fra kanalen, og ikke bli tillatt å komme tilbake. Igjen, en grunn for utkastelsen kan eller kan ikke bli gitt.

På flesteparten av kanaler, er operatør statusen blitt gitt av personene som administrerer de. Å gå inn i en kanal og be om op (@) blir sett på som uhøflig. Å spørre om noe om og om igjen, er en bra måte på å få folk til å ikke ville ha deg i kanalen. Hvis du er en stamgjest i kanalen, og blir lagt merke til som en god chatter av kanaladministrasjonen, kan du bli invitert til å bli en op på den kanalen etter en viss tid. Mange hjelpekanaler krever at du består en test, eller går gjennom spesiell trening for å kunne bli en operatør.

Kanaloperatører i DALnet sine hjelpekanaler blander seg ikke inn i kanaladministrasjons problemer. Det gjør heller ikke IRC Operatører. Disse administrasjonsproblemene løses best ved at de individuelle brukerne i den spesifikke kanalen snakker mellom seg. Hvis du blir kastet ut/utestengt fra en kanal, vil du måtte /msg’e en operatør i den kanalen for å finne ut hvorfor, og om utestengelsen kan løftes. Hvis du får et nei til svar, kan du anta at du vil bli utestengt i en stund.

For med informasjon om kanal utestengelse, vennligst besøk http://docs.dal.net/docs/banguideno.html

Hjelpekanaler

Det finnes mange offisielle hjelpekanaler på DALnet. Disse er listet ved http://help.dal.net/. Du vil legge merke til at det finnes hjelpekanaler for flere språk, slik som Spansk eller Tysk. #DALnetHelp er den engelskspråklige kanalen.

Det finnes også mange uoffisielle, men gode, hjelpekanaler på ethvert IRC nettverk. Du kan se hva deres spesialitet er ved å se på kanalnavnet, #mIRCHelp, #HTML-helpdesk, #ircle, #newbies osv. Hvis du har et problem, burde du vite hvilken kanal du må besøke for å få den hjelpen du trenger. Om du er i feil kanal, vil du bli referert til en kanal som har svarene på de spørsmålene du har.

Når du går inn i en hjelpekanal, og ikke får svar på spørsmålet ditt med en gang, forsøk å ikke repetere spørsmålet om og om igjen. Ofte er en av hjelperne opptatt med å hjelpe noen andre, og å ha en bruker i tillegg som ”krever” hjelp, kan skape forvirring. Hvis det er mange brukere som trenger hjelp, og kun noen få operatører er ”på vakt”, må du kanskje vente litt på din tur.

Vær sikker på at du vet hva spørsmålet ditt er, og at det stemmer med kanalen du er i. Å gå inn i #OperHelp og spørre om hjelp med mIRC skripting er ikke i det man vil kalle rett. Du må da ha gått inn i #mIRC eller #HelpDesk. På samme måte, å gå inn i #Macintosh og spørre om en beskjed du fikk fra MemoServ, er heller ikke hva kanalen ble laget for å handskes med.

#OperHelp er en moderert kanal (modus +m). Dette betyr at du må vente på at en kanal operatør gir deg voice (+). Ikke send beskjeder eller notiser til operatørene i den kanalen. Brukerne blir voicet i den rekkefølgen de kom. Hvis du sender en beskjed eller en notis til en av operatørene, kan du bli kastet ut fra kanalen, og forflyttet til bakerste del av køen.

Forvent forsinkelser med å ha ditt spørsmål bekreftet og få et svar. Mange ganger er svaret avhengig av operatøren som sjekker services arkivet. Bare fordi du ikke får et øyeblikkelig svar, vil det ikke si at du er glemt. Å gjenta det samme spørsmålet gjentatte ganger gjør det irriterende, og vil ikke gi deg et svar raskere.

For mer informasjon om #OperHelp, vennligst besøk http://help.dal.net og klikk på #OperHelp linken på toppen av den siden. Du kan også finne informasjon om andre offisielle hjelpekanaler på denne siden.

Å sitte I en hjelpekanal og observere er en bra måte å lære på, men vanlig chatting blir holdt til det minimale. Noen kanaler begrenser tiden du kan observere, mens f. eks #OperHelp tillater ingen å sitte i kanalen og observere i det hele tatt. Å hjelpe noen i visse hjelpekanaler er ikke tillatt. Alltid les topic når du går inn i en hjelpekanal, siden kanalpolitikken ofte er summert opp der. Gjentatte avbrytelser i en hjelpeprosess i en hjelpekanal vil mest sannsynlig ende opp med at du blir utestengt.

Forfølgelse/Trakassering

Forfølgelse kan bli gjort ved å følge en bruker fra kanal til kanal, eller trakassering ved konstante /msg’er eller annen slags uønsket oppmerksomhet. Hvis noen plager deg, og du bruker mIRC, sett dem på:

/ignore kallenavn 3.

Dette vil ignorere personen selv om han/hun endrer kallenavn. Hvis den individuelle personen endrer på tilkoblingen sin, vil du måtte sette en ny /ignorekallenavn 3.

Du kan også bruke:

/silence kallenavn

Dette vil også ganske effektivt “dempe” den irriterende personen. Hvis du føler at trakasseringen er truende, vennligst kontakt den individuelles Internet Tilbyder (ISP). Du kan fastslå dette ved å skrive /whois kallenavn.

Hvis du ser bare masse tall, skriv:

/dns kallenavn

for å se om det kan fortelle deg om ISP’en. Send en kopi av trakasseringen og brukerinformasjonen til abuse@bruker.net (ISP’en til den fornærmende brukeren). Hvis du føler at trakasseringen er ekstrem, vennligst kontakt din lokale politistasjon for hjelp.

IRC Operatører

IRC Operatørene er ansvarlige for å opprettholde integriteten av de individuelle serverne og hele DALnet nettverket. I motsetning til vanlig tro, er de ikke “politiet” på DALnet, men de vil gripe inn når noe(n) truer med å forstyrre hvordan nettverket opererer. IRC Operatører er ansvarlige for måten du kobler deg til DALnet på, og vedlikeholde linkene (koblingene) slik at systemet fungerer som en enhet. Noen IRC Operatører hjelper til med passord problemer. Du kan finne disse i #OperHelp.

Det er ikke mulig å “søke” seg til å bli en IRC Operatør på DALnet. Vennligst skriv /motd for å lese om politikken når det gjelder spørsmål om å bli en IRC Operatør. Å be om å bli en IRC Operatør på DALnet vil flytte navnet ditt nederst på den 60 000+ lange brukerlisten. Det kan også få uante følger, som å bli utestengt fra DALnet, om du fortsetter med masingen.

For mer informasjon om IRC Operatører, vennligst besøk http://help.dal.net/dnh/oper.php eller http://ahnberg.pp.se/ircop.html . Hvis du vil lese mer om hvordan å finne en IRC Operatør, vennligst besøk http://docs.dal.net/docs/findoperno.html