DALnet Netiquette Wheem Wheem@broadband.mine.nu 2006-07-10 Kzoo kzoo@dal.net 2000-10-22
DALnet Vett och ettiket

Detta dokument är skrivet för att du ska kunna bli en så "bra" chattare som möjligt här hos DALnet. Det finns fler dokument som går mer på djupet i vissa av dessa ämnen. Du kan hitta dessa dokument vid länkarna som finns eftersom du läser.

Vissa saker ska du unvika på direkten medan du är ansluten till DALnet, dessa saker är flooding, mass advertising (reklam)(inkluderar även reklam för kanaler), öppen proxy abuse, sprida virus, kloner, och trakassera servrar. Mer information om dessa punkter finns på http://docs.dal.net/docs/generalse.html.

IRC (Internet Relay Chat) kan ses som ett äventyr, ett äventyr som är öppen för alla med en Internet anslutning. Det finns saker användare kan göra för att denna upplevelser ska bli ett nöjje för både själva och sina "med" användare. Alla saker här i livet har regler, även IRC och detta nät.

Ditt Nick

När du först börjar använda tjänsten får du välja ett namn (Nickname). Detta nick kommer att vara de första som dina "vänner" kommer att se, därför välj de med omsorg. Nick som innehåller stötande ord eller reklam eller personliga åsikter kan anses som opassande i vissa kanaler.. Därför välj ett nick som passar dig och inte något som kan användas för att peka ut en åsikt. Undvik även att använda mellanslag eller olika sorters tecken utöver bokstäver i nicket.

Här på DALnet har du möjligheten att registrera ditt nick med ett lösenord för att skydda det från att andra ska kunna använda det. Information på hur du registrerar ditt nick finns på http://docs.dal.net/docs/nickservse.html. Du kan även få hjälp från någon av DALnets hjälp kanaler så som #DALnetHelp, #Help, eller #IRChelp.

Gå in i (joina) en kanal

När du anslutit till DALnet, kan du välja att gå in i en kanal genom att skriva

/join #channelname (#kanalnamn av kanalen du vill gå in i).

Om du som exempel ska joina #DALnetHelp skriver du.

/join #DALnetHelp

Om det finns en topic för kanalen, se till att läs den. Ofta skriver kanalerna ut sina regler eller ställen där du kan läsa om deras regler där. Vissa gånger finns det en så kallad "kanal bott" som hälsar dig välkommen, denna bott kan även skicka iväg vissa regler som gäller i kanalen. Det är oftast bäst att börja med ett "Hej" för att sedan se vad kanalen handlar om och hur folk pratar i den. Det är alltid bra att fatta sig kort i början, eftersom en text är som ord och det är aldrig uppskattat om du stör en pågående diskussion eller liknande. Om du är för "pushig" kan detta upplevas som irriterande och det kan sluta med att du blir bannad från kanalen.

För mer information om hur du lokaliserar en kanal och vilka kanaler som finns kan du hitta på. http://docs.dal.net/docs/channelsse.html.

Kanal snack

Tänk på att folk kommer att bilda en uppfattning om dig på hur du skriver och vad du skriver, så tänk en gång till före du skickar iväg ditt meddelande, när de en gång är skickat kan du inte ta det tillbaka.

Vad det pratas om och hur snacket går i en kanal kan variera väldigt mycket från kanal till kanal, så det är alltid bäst att prata lite och sedan se hur resten pratar, om du inte gillar sättet som diskussioner skrivs på i just den kanalen, lämna den och leta en annan.

Håll dig till språket som pratas i kanalen. Är kanalen engelsk, använd engelska. Är det ett annat språk som skriv i kanalen, håll dig till detta.

Undvik att påpeka saker som andras stavning och/eller hur bra de är på att skriva, ingen är perfekt.

IRC är ett bra ställe att hålla sig annonym. Många vill gärna vara det så undvik att fråga personliga frågor eller be om kort på folket du pratar med innan du lärt "känna" dessa.

I många kanaler spelas det mycket musik och många olika sorters musik byter ägare. I många andra spelas det inget alls. Vänta och se vilken sorts kanal det är du är inne i innan du börjar skicka iväg musik och liknande.

ASCII bilder är ofta använda och det blev en ökning av dessa sedan nyare versioner av IRC klienter klarar av att hantera färg, Se till att fråga i kanalen innan du skickar iväg en sådan, många kanaler tillåter inga färger eller ASCII bilder.

Många tycker om att skriva saker privat till andra via /msg, många andra tycker inte om det. Undvik att skriva privat till någon före du lärt känna dem i kanalen först.

DCC

Många användare vill inte ha DCC material skickade till sig från folk de inte känner. Se till att du har satt dina DCC inställningar så du _INTE_ tar emot filer a~utomatiskt. Det kan finnas filer som så som virus eller filer som gör att andra användare kan titta samt styra din dator, är du osäker på hur detta fungera kan du joina och fråga i kanalen #mIRC om detta är klienten du använder.

Om du tror att du fått virus, se till att joina #Nohack om du behöver hjälp.

DALnet har ett system som hidrar dig från att skicka virus filer. Om du vill ha en fil och den är blockerad kan du skriva

/dccallow +nick på han som skickar

Detta kommer att släppa igenom filen till dig.

För mer information om virus kan du fråga i #Nohack eller läsa på http://docs.dal.net/docs/exploitsse.html. Det finns även yttligare information på http://www.nohack.org/

Kanal Operatörer (Ops)

Kanal Operatörerna ligger högst upp i användarlistan i en kanal, de har även en @ före sina nick. Dessa personer är ansvariga för att kanalen fungerar som det som kanalen skapats till hålls. I vissa kanaler styr Oparna med järnhänder och viker sig inte en tum från reglerna. De som är satt som regler ska följas. Om du är osäker på vilka regler som gäller i en kanal kan du även passa på att fråga dessa. Om du bryter mot kanal reglerna kan du bli kickad, i många fall bannad. Om du fortsätter när du kommer in igen kan en så kallad a~utokick läggas till för dig (Akick) vilket gör att du inte kommer att ha möjligheten att komma in i kanalen igen. Se därför till att du vet vilka regler som gäller och att du håller dig till dessa.

I de flesta kanaler är Ops sett som ett privilegium som ger av de som har ansvaret. Att gå in i en kanal och fråga om Ops anses som oartigt. Ibland räcker det att du frågar en gång så kommer Oparna kicka ut dig. Om du är i kanalen ofta, anses som en bra chattare kommer du kanske att bli erbjuden att hjälpa till som Op i kanalen.

IRC Operatöerna på DALnet kommer inte att involvera sig i saker som rör kanalerna, har du gjort något fel och blivit kickad. Försök att få ta på någon av Opsen i kanalen eller han som äger kanalen, får du inte tag på någon av dessa får du lov att vänta till du får det. IRC Operatörerna kommer i detta läge inte att hjälpa dig.

För mer information angående kanal banns, se http://docs.dal.net/docs/banguidese.html

Hjälp Kanaler

Det finns många hjälkanaler på DALnet, en lista av dessa finns på http://help.dal.net/. Du kommer att se att det finns många kanaler för olika språk. #DALnetHelp är en engelsk kanal.

Det finns även många ej officiella hjälp kanaler på DALnet, många av dessa är väldigt bra. Du kan oftast se vad de hjälper till med utifrån deras namn, #mIRChelp, #HTML-helpdesk, #ircle, #newbies, osv. Om du har något problem kan du gärna fråga i någon av dessa kanaler, om du är i fel kanal hänvisar dom dig till rätt.

När du går in i en hjälpkanal, börja inte direkt att fråga om hjälp. Många gånger är de få hjälpare och många som behöver hjälp och de kan mycket väl va involverade i en massa frågor just då så vänta till någon av hjälparna frågar vad du behöver hjälp med.

Va säker på va du ska fråga och att det är i rätt kanal som du frågar. Om du går in i #OperHelp och frågar för hjälp om mIRC script kommer du inte att få ett tillfreställande svar, då ska du fråga i #mIRC.

#OperHelp är en moderated kanal (+m). Detta betyder att du måste vänta på att en Op i kanalen ger dig voice (+). Skicka aldrig ett privat meddelande (/msg) till någon av oparna i kanalen. De kommer att ge dig voice eftersom de hjälper de som kommer in.

Förvänta dig inte svar direkt, många gånger måste de som hjälper dig kolla upp saker och detta kan ta lite tid. Bara för att du inte får svar på en gång betyder inte detta att du är bortglömd. Ge de som hjälper dig lite tid att komma fram till ett bra svar.

För mer information om #OperHelp, se http://help.dal.net och klicka på #OperHelp länken högst upp på sidan. Du kan även hitta information om de andra hjälp kanalerna där.

Att sitta och titta i en hjälp kanal är ett bra sätt att lära sig hur saker fungerar, men oftast är själva chattandet väldigt begränsat i dessa kanaler. #OperHelp godkänner dock inte att du sitter i kanalen om du inte behöver hjälp. I många fall är det inte heller omtyckt att du hjälper folk som behöver hjälp utan att vara en av "medhjälparna" i kanalen. Se därför alltid till att läsa vilka regler som gäller för kanalen innan du gör något.

trakasserier

Att följa efter en användare från kanal till kanal, eller att du blir trakasserad av en användare via /msg kan ofta avhjälpas med kommandot:

/ignore nick 3.

Detta kommer att göra att du inte ser något av vad denna användare säger även om de väljer att byta nick, om de däremot byter anslutning måste repetera /ignorenick 3 för de nicket/anslutningen.

Du kan även använda

/silence nick

Detta kommando fungerar på ett liknande sätt som ovan, om du har en användare som vägrar sluta trakassera dig, vänd dig till deras ISP (Internet leverantör) du kan se vad dom använder med /whois nick.

Om du ser alla siffor använd

/dns nick

För att se vilken ISP de använder, skicka detta till abuse@user.net (Internet leverantören som användaren har). Om det är grova trakasserier, vänd dig till en advokat för att se vad du kan göra.

IRC Operatörer

IRC Operatörernas uppgift är att se till att servrarna och hela nätet håller sig till de lagar som är satta. De är inte "Poliser" på nätet, men de kan ingripa om en användare gör något som kan skada nätet eller en server. IRC Operatörerna är ansvariga för att servern och nätet fungerar som det ska. Vissa av dessa Operatörer hjälper även till med saker som borttappade lösenord, du kan hitta dessa i #OperHelp.

Du kan inte ansöka om att bli IRC Operatör på DALnet, du kan titta på /motd för att se vilka regler som gäller för IRC Operatör status, Att fråga (begga) om de kommer att flytta dig till botten av lista och om du inte slutar kan de resultera i att du blir permanent bannad från DALnet

För mer information om IRC Operatörerna, se http://help.dal.net/dnh/oper.php eller http://ahnberg.pp.se/ircop.html . Om du vill läsa mer om hur du hittar IRC Operatörerna, se http://docs.dal.net/docs/findoperse.html