ChanServ Hakkinda Bilgi

Versiyon 1.5.0


Dokumani son olarak ceviren: Mali () @ 2020-07-10

Dokumani son olarak gozden geciren: Documentations Team () @ 2018-06-01

Dokumanin orijinal yazari: Mystro () @ 2001-04-26

Lutfen, bu dokuman hakkindaki her hangi bir gorus veya onerinizi (yardim istekleri icin degil!) docs@dal.net adresine gonderiniz. Bu dokuman icerisinde aciklanmayan bir konuda yardima ihtiyac duyarsaniz, lutfen http://docs.dal.net adresindeki bilgilere bakiniz

Önsoz

ChanServ, kanal calinmalarini onlemek, otomatik kanal idaresi yapmak ve genelde kullanicilar icin hayati daha kolay bir hale getirmek icin yaratilmistir. Yillar gectikce bircok degisik komut ChanServ'e eklenmistir.Bu komutlari, bu dokuman icerisinde bulabilirsiniz.

ChanServ'e /chanserv veya /msg chanserv@services.dal.net komutlariyla erisim saglanabilir. Bu dokuman icerisinde komut olarak /chanserv 'i kullanacagiz, ancak, bazi IRC clientlari (or. BitchX) /chanserv komutunu kabul etmemektedir bu durumda /msg chanserv@services.dal.net kullanmak zorunda kalacaksiniz.

Icindekiler

1 · Kanal Kaydi

Soz dizimi: /chanserv register #kanal sifre aciklama

Bilgi: REGISTER komutu tek bir satirda kullanicinin nickini kaydetmesine olanak saglar (eger daha onceden kaydedilmisse).Kanal kaydi yapmak icin, kullanici kanali, sifresini ve kanalinin kisa bir aciklamasini belirtmek zorundadir.

Not: Hicbir kosul altinda sifrenizi baska birine vermeyin. Eger sifrenizi birileriyle paylasmis iseniz, DALnet bu durumdaki calinmalara yardim ETMEYECEKTIR. Ayrica sifrenin sizin icin kolay ancak baskalari tarafindan zor tahmin edilebilen birsey olmasina ozen gosteriniz.

Bir kanalin kayitli olup olmadigini ortaya cikarmak icin, /chanserv info #kanal yaziniz.Ayrica kanal kaydi yaparken, # isaretini kullanmayi unutmayiniz.

Örnegin: /chanserv register #mystro m3dj35 Evim online.

Bununla #mystro kanalini m3dj35 sifresi (baska birisinin tahmin edemeyecegi kadar oldukca karisik bir sifre) ''Evim online'' aciklamasini kullanarak kaydetmis olursunuz.

2 · Kanali Düşürme

Söz dizimi: /chanserv drop #kanal [dropkodu]

Bilgi: Bu komut founderi oldugunuz kanalin dusmesine olanak saglayacaktir. Ilk olarak komutu tek basina kullanmalisiniz ve daha sonra komut icerisinde yazilacak olan bir drop kodu alacaksiniz.

Not: Kanali dusurmeden once, kanali identify etmek zorundasiniz.

Örnek: /chanserv drop #mystro

Bu komutu kullandiktan sonra, status penceremde su yazilanlari gormus olacagim:

-ChanServ- Dropping a channel is permanent and cannot be undone! (Kanali dusurme kalicidir ve geri alinamaz)

-ChanServ- To confirm (onay icin), type: /chanserv DROP #mystro 13151683216

Bundan sonra, sonlandirmak icin sayet eminsem bu komutu yazarim /chanserv DROP #mystro 13151683216 .

3 · Kanal founderi olarak identify etmek

Soz dizimi: /chanserv identify #kanal sifre

Bilgi: Identify komutu, kullaniciyi kanalin founderi olarak tanmlar ve founder tabanli komutlara erisimi saglar. Ayrica bunuda kullanabilirsiniz /identify #kanal sifre ve /services identify #kanal sifre (Bu belki bazi clientlarda islemez).

4 · Şifre almak

Soz dizimi: /chanserv sendpass #kanal e-posta

Bilgi: Sendpass komutu, servislerin veri tabaninda uyusan e-posta adresi ile, foundera e-posta adresine kanal sifresini gondermesine olanak saglar. Bu fonksiyonun kullanimi, founderin sifresini unuttugu veya kaybettigi durumlarda gonderilmek uzere kullanilir. Bu komut kullanilmadan once, kanal founderi nickini servislere tanitmak (identify) zorundadir.

Not: E-posta adresinin, zamanla degismeyecek kalici bir e-posta adresi olmasi onerilir (ISS ile gelen bir e-posta olmasin, gelecekte ISS'nizi degistirebilirsiniz). E-postaniz degismisse ve sifrenizi kaybetmis iseniz, onu elde etme sansiniz olmayacaktir.

5 · Manager ekleme / kaldırma / listeleme

Syntax: /chanserv manager #kanal add/del/list/xlist/wipe nick

Kurucular artık kanallarına 5 yöneticiye kadar ekleyebilirler. Kanalların mülkiyetini değiştirme haricinde, yöneticiler kanal üzerinde neredeyse tamamen denetime sahiptir.

Kanal yöneticileri şunları yapabilir: 
- SOP listesini yönetir (SOP'leri ekler / kaldırır) 
- VOP/HOP/AOP/SOP Listelerini silme 
- Kanal açıklamasını değiştirme 
- AOp erişim seviyesine kadar ve dahil olmak üzere bir kanalı masskick ve massdeop yapma 
- OPGUARD'ı ayarlama / kaldırma 
- VOICEGUARD ayarlama / kaldırma 
- MLOCK ayarlama / kaldırma 
- Kimliği belirle / ayarını kaldır 
- KEEPTOPIC ayarlama / kaldırma 
- RESTRICT ayarla / kaldır. 
- URL ayarlama / kaldırma 
- VERBOSE ayarlama / kaldırma 
- TOPICLOCK ayarlama / kaldırma (kurucusuna kilitli değilse) 
- LEAVEOPS ayarlama / kaldırma 
- PRIVATE ayarlama / kaldırma 
- MEMO seviyesini ayarlama / kaldırma (kurucusuna kilitli değilse) 
- ChanServ INFO ile kanalın halefine bakma 


* Kanal Yöneticileri neleri yapamaz *: 
- Kanal şifresini değiştirmek 
- Kurucuyu değiştirmek 
- halefi ayarlama/ kaldırma 
- Mailblock ayarlama / kaldırma. 
- Diğer yöneticileri ekleme / kaldırma 
- UNSECURE ayarlama / kaldırma (şu an kırılmış ve işlevini yapmıyor) 
- Sendpass kullanma

6 · SOplari ekleme/cikarma/listeleme

Soz dizimi: /chanserv sop #channel add/del/list/xlist/wipe [nick] veya [mask] [sebep]

Bilgi: Komut, foundere kanal erisim listesine SuperOP ekleme ve cikarmak icin olanak saglayacaktir. List komutuna, AOPlar ve ustu tarafindan erisim saglanabilir.

Not: SOplar, onemli komutlar icin erisime sahiptirler (AOp ekleme ve cikarma, akick ekleme/cikarma, vb...) ve bu yuzden dikkatli bir sekilde secilmelidirler. ChanServ erisim listenizde 100'den fazla SOp olamaz.Wipe komutu yalniz founder tarafindan kullanilir.

Güncelleme: Kurucular artık AOP/SOP /AKICK listelerine eklenemez.

7 · AOplari ekleme/cikarma/listeleme

Soz dizimi: /chanserv aop #kanal add/del/list/xlist/wipe [nick] veya [mask] [sebep]

Bilgi: Bu komut, her hangi bir SOP veya founder icin auto oplari kanaldan eklemeye veya cikarmaya olanak saglar.

Not: AOp listesi 300 girisle sinirlandirilmistir.Wipe yalniz founder tarafindan kullanilir.

Güncelleme: Kurucular artık AOP/SOP /AKICK listelerine eklenemez.

8 · VOp ekleme / kaldırma / listeleme

Syntax: /chanserv vop #kanal add/del/list/xlist/wipe [nick] veya [mask] [sebep]

Bilgi: Bu komut, herhangi bir SOp / Manager veya Kurucunun kanaldan VOp ekleyip kaldırmasına izin verir. Komuttaki LIST bağımsız değişkenine AOps ve üstü erişilebilir.

Note: VOP listesi 300 girişle sınırlıdır. Wipe yalnızca yönetici veya kurucu tarafından kullanılabilir.

9 · HOp Ekleme / Kaldırma / Listeleme

Syntax: /chanserv hop #kanal add/del/list/xlist/wipe [nick] or [mask] [sebep]

Bilgi: Yarı-Op (Hop) Op (+ o) veya Voice (+ v) olmayan kullanıcıları kickleyebilir, (+ t) ayarlanmış olsa bile kanal konusunu da değiştirebilirler. Kanal modları hakkında daha fazla bilgi için, lütfen http://docs.dal.net/docs/modestr.html adresini ziyaret edin.

Not: HOP listesi 300 girişle sınırlıdır. Eğer bir SOP + bir kanala yarı-op(HOp) eklerse,yarı-oplar kendilerini davet etme ve yasaklarını kaldırma ve kanal listoplarını görüntüleyebilme izni almış olurlar.

10 · AKickleri ekleme/cikarma/listeleme

Soz dizimi: /chanserv akick #kanal add/del/list/xlist/wipe [nick] veya [mask] [sebep]

Bilgi: Akickler, Auto Kicklerdir(otomatik atilma) SOp veya Founder tarafindan eklenebilir; ancak akicklere yalniz founder wipe cekebilir. Akickler nickden veya hosttan eklenebilir. Ayrica, listeleme orneklerini de belirtebilirsiniz (*kelime*). Wipe yalniz founder tarafindan kullanilabilir.

Güncelleme: Kurucular artık AOP/SOP /AKICK listelerine eklenemez.

11 · Birilerini Op/Deop yapmak

Soz dizimi: /chanserv op/deop #kanal nickname

Bilgi: Bu komut oldukca kolaydir, opunuz olmasa veya kanalda olmasaniz bile, kanaldaki birini op veya deop yapmaniza olanak saglar.

Not: Sizden yuksek ChanServ accessi olan birini deop edemezsiniz.

12 · Voice / Devoice Konusu

Syntax: /chanserv voice/devoice #kanal nickname

Bilgi: Bu komut, kanalda belirli bir isme voice verir. Eğer voicegurd etkin ve kullanıcının VOP erişimi yok ise işe yaramaz. Bu komutu kullanabilmek için AOp veya üstü olmalısınız.

13 · Half-op / Half-deop

Syntax: /chanserv halfop/dehalfop #channel nickname

Bilgi: Bu komut, kanalda belirli bir nickin Half-Op olmasını sağlar. OPguard etkin ve kullanıcının HOP erişimi yok ise komut çalışmaz. Bu komutu kullanmak için AOp veya üstü yetkiye sahip olmalısın.

14 · Kanala Mass Kick(Kitlesel atma) cekmek

Soz dizimi: /chanserv mkick #kanal

Bilgi: MKick (Mass Kick), kanalin kapanmasini ve acilmasini gerektiren durumlarda, karisiklik halinde kullanilmaktadir (Netsplitler dokumaninda daha fazla bilgi bulabilirsiniz). Bu komut sayesinde, herkes *!*@* kanaldan banlanir, kanal +i moduna gecer, limit +1 olur ve kanalda bulunan herkesi kanalin disina atar. Bir kanala mkick cekildiginde, kendinizi UNBAN veya INVITE edemezsiniz. Bu sadece kanal calinma durumlarinda kullanilmalidir.

Not: Mkickler, saatte bir defaya kullanima mahsus sadece SOPlarin ve founderlerin kullanimi ile sinirlandirilmistir. Sizden daha yuksek yetkiye sahip biri varsa komutu kullanamayabilirsiniz. SOPlar, founder kanaldayken mkick cekemezler.

15 · Kanala Mass Deop cekmek

Soz dizimi: /chanserv mdeop #kanal

Bilgi: MDEOP komutu, bu komutu kullanan kisiden ChanServ icerisinde esit veya daha az erisime sahip olan kanaldaki herkesi mdeop edecektir. (or. AOplar, yalniz duzenli oplari ve diger Oplari , SOplar da yalniz diger SOplari, AOplari ve duzenli oplari deop edebilirler).

16 · Kanallarda opsiyonlari kurmak

SET komutunun FOUNDER, PASSWD, DESC, MLOCK, OPGUARD,VOICEGUARD, KEEPTOPIC, URL, IDENT, RESTRICT ve VERBOSE'i iceren farkli argumanlari vardir. Tum bu komutlar, kanaliniz uzerinde ChanServ'in nasil hareket edecegi konusunda degisiklikler yapmakta kullanilir ve kanalinizi guvenli bir hale getirmekte yardimci olmalari icin bir sure onlara asina olmak zorundasiniz.

Not: ChanServ SET komutunu ve argumanlarini kullanmak icin, kanal SOP/Manager/founderi olarak identify ettiginizden emin olun (dahasi asagida).

16.1 Kanal founderlerini degistirme

Soz dizimi: /chanserv set #kanal founder

Bilgi: Set komutunun bir argumani olan FOUNDER, kanalin founderinin degisiminin kendi uzerine olmasina olanak saglar.

Not: Kullanicinin kullanmis oldugu nick, kayitli olmali aksi takdirde komut islemeyecektir.

16.2 Kanal sifrelerini degistirme

Soz dizimi: /chanserv set #kanal sifre eskisifre yenisifre

Bilgi: Bu komut, kanalin sifresini, eski sifreden yeni sifreye degistirecektir. Guvenligi guclendirmek icin bir kac ayda bir sifreyi degistirmek iyi bir fikirdir (Guvenlik bolumunde bu konu uzerine daha fazla bilgi bulabilirsiniz).

Ornek: /chanserv set #mystro passwd m3dj35 m3dj36

Bu komut kanal sifresini m3dj35'ten m3dj36'ya gecirecektir.

16.3 Kanal aciklamasini degistirmek

Soz dizimi: /chanserv set #kanal desc yeni aciklama

Bilgi: DESC argumani, /chanserv info komutuyla gorulen kanaldaki aciklamanin degistirilmesine olanak saglar (dahasi sonra).

Ornek: /chansev set #mystro desc Web uzerindeki Mystro'nun evi!

Bu komut #mystro kanalinin aciklamasini 'Web uzerindeki Mystro'nun evi!' seklinde degistirecektir.

16.4 Kanal kiplerini degistirmek

Soz dizimi: /chanserv set #kanal mlock kipler

Bilgi: MLOCK komutu, kanal guvenligini saglamak icin gerekli olan en onemli komutlardandir. Asagida olabilecek tum kiplerin listesi ve aciklamasi yer almaktadir:

+R - Yalnizca kayitli nicklere izin verilir. Bircok klon saldirilarinin kayitsiz nickler tarafindan kullanildigi dusunulurse ve de klon saldirilarini durdurma niyetindeyseniz cok yararli bir kiptir.

+n - Disaridan mesaj atamazsiniz. Bu opsiyon kanalda olmayan birisinin kanala mesaj gondermesini onler.

+t - Topici yalnizca oplar atar. Bu komut, kanalin topicinin op olmayan kisiler tarafindan degistirilmesini onler. Ayrica daha belli topic ayarlarini kurmakta yardimci olacak ChanServ ayarlari da bulunmaktadir (topici yalnizca SOplar/AOplar degistirebilir) , daha fazlasi asagidadir.

+s ve +p - Her iki komutta /list komutlarinda kanali gorunmez yapmak icin kullanilir, fakat +s ayrica whois icerisinde de kullanilir, her iki ayarda istenmeyen kullanicilari kanaldan uzak tutmak icin iyi birer yontemdir.

+i - Bu opsiyon, opun kendisini davet etmedikce veya ChanServ tarafindan /chanserv invite komutuyla davet edilmedikce her hangi biri icin kanali kapali tutar.

+k - Bu opsiyon, kullanicinin girebilmesi icin yazmasini gerektiren kanalda bir sifre kurar.

+l - Bu opsiyon, kanala girecek kullanici sayisini sinirlar. Klon korumasi icin iyi bir teknik olan ve bazi botlarin kanalda ayni zamanda 5-10 kullanicidan fazlasini sinirlayan scriptleri vardir (Guvenlik bolumunde bu konu uzerine daha fazlasini bulabilirsiniz).

+m - Bu opsiyon kanalda voice veya Op olmayanlarin disindaki kisilerin konusmasini onler.

+c - Bu opsiyon kanala gonderilen her hangi bir kontrol kodunun (renk, kalinlik, alti cizili yazi) gonderilmesini engeller.Ayrica klon botlarina karsi da etkilidir.

Kipler uzerine daha fazla bilgi almak icin, http://docs.dal.net/docs/modestr.html adresini ziyaret ediniz.

Not: Bazi opsiyonlar daha baska argumanlar da gerektirir (orn. +l numaraya ihtiyac duyar, +k sifreye ihtiyac duyar) bu yuzden opsiyonlar icerisinde belirtilmesi gerekmektedir (orn. +kl sifre numara).

Ornek: /chanserv set #mystro mlock +ntR-s

Bu komut #mystro kanalini anlamlari, topici yalnizca oplar degistirebilir, disaridan mesaj yok, sadece kayitli nickler ve secret konulamaz anlamina gelen, +ntR-s moduna getirecektir.

16.5 OPGUARD'i on ve off olarak kurmak

Soz dizimi: /chanserv set #kanal opguard on/off

Bilgi: Eger bu arguman kullanilirsa kanalda yalnizca Hoplarin, AOplarin, Soplarin ve Founderin op olmasina izin verilir, baska bir kisi otomatik olarak deop olacaktir.

16.6 VOICEGUARD on / off

Söz Dizmi: /chanserv set #kanal voiceguard on/off

Bilgi: Bu bağımsız değişken yalnızca VOP erişimi olan kullanıcılara ayarlandığında kanalda voice verilecek.

16.7 KEEPTOPIC'i on ve off olarak kurmak

Soz dizimi: /chanserv set #kanal keeptopic on/off

Bilgi: Eger kanal bosalirsa (son kisi ayrilir), ChanServ eger bu opsiyon aciksa kanalin topicini koruyacaktir, bu yuzden bir sonraki sefer biri kanala girdiginde topic kimin tarafindan atilmissa tekrardan yaratilacaktir.

16.8 URL'yi info icerisinde gorulur yapmak

Soz dizimi: /chanserv set #kanal url [URLburaya]

Bilgi: Bu komut, /chanserv info komutu uzerinden ulasilabilinen kanalinizdaki URL'nin gorunur olmasini saglar. URL'yi kaldirmak icin, sonunda URL olmayan bir komut yazmaniz yeterlidir.

16.9 OPlar, op olmadan once identify etmeli

Soz dizimi: /chanserv set #kanal ident on/off

Bilgi: Ident parametresi, ya insanlarin kanalda otomatik olarak op olmasi icin identify etmediklerini (access listesi) ya da identify etmeleri gerektigini duzenler (Access listesi uzerine daha fazla bilgi icin http://docs.dal.net/docs/nickservtr.html#5 adresine bakiniz).

16.10 Bir kanalı HOps ve üstü ile sınırlama

Soz dizimi: /chanserv set #kanal restrict on/off

Bilgi: RESTRICT parametresi, acik oldugunda, kanal access listesinde olmayanlarin kanal girisine izin vermeyecek ve otomatik olarak onlari atip banlayacaktir.

16.11 VERBOSE'i on ve off yapmak

Soz dizimi: /chanserv set #kanal verbose on/off

Bilgi: VERBOSE argumani, acik oldugunda, kanal access listesinde olan degisimleri kanal oplarina haberdar eder (orn. aop eklenip-cikarilmasinda, sop eklenip-cikarilmasinda, akick eklenip-cikarilmasinda).

Ornegin:

-ChanServ:@#mystro- [VERBOSE] Mystro!mystro@sun.2kservices.com => aop #mystro add |Mystro|

16.12 Topici kimin degistirebilecegini kurmak

Soz dizimi: /chanserv set #kanal topiclock founder/sop/off

Bilgi: TOPICLOCK komutu, acik oldugunda, topici kimin degistirecegini belirlemek sizin elinizde olacaktir: Siz (founder), bir SOp veya baska biri.

16.13 Giren kullanicilarin op olarak kalmasina izin vermek

Soz dizimi: /chanserv set #kanal leaveops on/off

Bilgi: Bu komut, acik oldugunda, kanala giren ilk kullaniciyi op olup olmadigina bakmadan deop etmeyecektir, eger kapatilirsa (normalde oldugu gibi), AOp veya yuksegi olmayan birini deop edecektir. Guvenlik acisindan bu komutun acik olmamasi onerilir.

16.14 Kanal genelinde not(memo) gönderebilecek kişileri ayarlama

Syntax: /chanserv set #kanal memo none/hop/aop/sop/manager/founder

Bilgi: Bu komut, kurucunun kanal notlarını kimlerin gönderebileceğini yönetmesine izin verir. Memo hiçbiri olarak ayarlanmadığında, kimse memo gönderemez; memo HOp olarak ayarlandığında, chanserv'in erişim listesindeki tüm kişiler memo alabilir, memo yalnızca SOp olarak ayarlandığında kurucular ve SOplar memo alabilir ve seçenek kurucuya ayarlandığında yalnızca kanal kurucusu kanal çapında memo gönderebilir.

16.15 Kanalin successorini(halefini) kurmak

Soz dizimi: /chanserv set #kanal successor nickname / -

Bilgi: Bu komut, founder nickinin gecerliligini yitirdigi durumlarda kanal icin halefi devreye sokar. Nick dustugunda, kanal tum haklariyla ve ayricaliklariyla halefin uzerine gececektir.Eger halefin hic kimse uzerine ayarlamasini yapmak istiyorsaniz, nick yerine duz cizgi ("-") yaziniz. Sayet kanal founderinin nicki duserse ve kanalda da succosser varsa, sirasiyla sunlar meydana gelecektir; Succosser'a icinde AUTH kodu bulunan bir memo gonderilecektir. Succosser, kanali uzerine almak icin, on (10) gun icerisinde AUTH kodunu kullanmak zorundadir. Eger bunu yaparsa meydana getirilen ve yine farkli bir memo ile gonderilen sifreyi kullanarak kanali identify edip, founder olabilir. Sayet halefin nicki duserse veya 10 gun icerisinde kanali almazsa, kanal normal olarak duser. Kullanici, nickinin NOOP opsiyonunu acik tutarak, bir kanal icin successor olarak eklenmesini onleyebilir. (Bakiniz http://docs.dal.net/docs/nickservtr.html#6.7 .

16.15.1 ·Kendinizi Successor'liktan (haleflikten) silmek

Soz dizimi: /chanserv successor #kanal DEL

Bilgi: Yukaridaki komutu kullanarak kendinizi, successor oldugunuz kanaldan silmis olursunuz. Bu komutu kullanirken, successor olarak yazilmis nicki identify edip kullaniyor olmaniz gerekmektedir.

Ornegin: /chanserv successor #DALnetHelp DEL

Hangi kanallarda successor oldugunuzu ogrenmek icin, http://users.dal.net adresini gidip oradan bakabilirsiniz. Kayitli nickinizi ve nick sifrenizi yazdiktan sonra, sol taraftaki menüde bulunan ''DAL Channels'', kismina tikladiktan sonraki pencerede acilan "What channels am I Successor in?" secenegini tiklayarak hangi kanal veya kanallarda successor oldugunuzu gorebilirsiniz.

16.15.2 ·Auth Kodun ikinci defa gonderilsin

Soz dizimi: /chanserv sendauth #kanal S

Bilgi: Founderlerin nickleri gecerliligini yitirdiginde, kanal uzerinde erisime sahip olmasý icin MemoServ tarafýndan successor'a bir AUTH kodu gonderilecektir.Eger ilk memo gitmezse, successor su komutu kullanarak MemoServ uzerinden AUTH kodunu tekrardan talep edebilecektir.

16.16 Kanal icin mailblock opsiyonunu kurmak

Soz dizimi: /chanserv set #kanal mailblock on/off

Bilgi: Bu komut, kanali icin kanal founderinin mailblock opsiyonunun acik veya kapali birakmasina olanak saglar, bununla kayip sifre durumunda dosyadaki maile sifrenin gidip gitmemesini belirtmis olursunuz.

Not: Bu komutu isler hale getirmekle, founder sifreyi unutmasi veya kaybetmesi durumlarinda bir daha sifreyi isteme olanagina sahip degildir.Mailblock opsiyonu, founderin sifreyi kesinlikle unutmayacagindan ve kaybetmeyeceginden emin olmadikca acik hale GETIRILMEMELIDIR.

17 · Kendinizi kanala davet etmek

Soz dizimi: /chanserv invite #kanal

Bilgi: Bu komut sizi + R / + O / + i / + l / + k / + b kanalına veya birileri tarafından yasaklandığınız bir kanala davet edecektir. Bu komutu kullanabilmek için bir VOp veya üstü olmanız gerekir.

18 · Bir kisinin accessini goruntulemek

Soz dizimi: /chanserv acc/access #kanal [nick]

Bilgi: Bu komut, AOp veya yuksegine, kanalda kimin ne accessi oldugunu goruntulemesine olanak saglar.Access sayisal duzen icerisinde goruntulenir, asagida tanimlarini bulabilirsiniz:

-2 = Kanal frozen(dondurulmus) edilmis veya kapatilmis.

-1 = Kanaldan AutoKICKlenmis.

0 = Temel

5 = AutoVoice

8 = HalfOp

10 = AutoOp

20 = SuperoOp

30 = YÖNETİCİ yetkisi

40 = NickServ access listesi maski uzerinden founder erisimine sahip

50 = NickServ'e identify uzerinden founder erisimine sahip

60 = ChanServ'e identify uzerinden founder erisimine sahip

Eger kullanicisi online degilse, accessi 0 olarak gorunur.

Not: Bu komutu kullanabilmek için kanal listesine eklenmiş olmanız gerekir.

Örnek: /chanserv acc #mystro mystro

ChanServ'den su cevap gelecektir:

-ChanServ- Mystro ACC #mystro 50 (Founder)

19 · Kisi neden oplanmis

Soz dizimi: /chanserv why #kanal nick

Bilgi: WHY komutu, ACC/ACCESS komutuyla ayni islevi gormektedir, ancak kullanicinin statusunun AOp/SOp/Founder biciminde cevap vermektedir. Ayrica birinin farkli bir nicki oldugunda, o kisinin hangi nick ile op erisimine sahip oldugunu belirtir.

Not:Bu komutu yerine getirmek icin AOp veya yuksegi olmak zorundasiniz.

Ornek: /chanserv why #mystro mystro

Bu komutun sonucu olarak ChanServ'den asagidaki gibi bir mesaj alirsiniz

-ChanServ- Mystro has FOUNDER access to #mystro. Reason: Identification to services with the channel password.

20 · Kendinizin ve baskalarinin banini kaldirmak

Soz dizimi: /chanserv unban #kanal [nick/*/nick!user@host]

Bilgi: UNBAN komutu, eger belirli bir nick belirtmezseniz, nick!user@host'unuz ile uyusan tum banlari ortadan kaldiracaktir. Ayrica AOplar belli bir nickin veya hostun banini kaldirabilirler. SOplar, nick yerine * isaretini belli ederekten her turlu bani kaldirabilirler.

21 · Kanal Girişlerini Saymak

Söz Dizimi: /chanserv count #channel

Bilgi: Bu komut, bir kanaldaki tüm AKick, HOp, VOp, AOp, SOp ve Yönetici sayısını toplar ve bir yanıt olarak size verir.

Örnek: /chanserv count #mystro

Komutun cevabı şu şekilde gelir

-ChanServ- Channel: #mystro - VOP: 35 HOP:1 AOP: 27 SOP: 3 MANAGER: 1 AKICK: 9

22 · Kanal Yetkilerini Listelemek

Söz Dizimi: /chanserv listops #channel

Bilgi: Bu komut kanalın tüm VOP'larını,HOP'larını AOP'lerini, SOP'larını, yöneticilerini ve kurucusunu listeler. AutoOp veya üstü ile sınırlıdır.

Örnek: /chanserv listops #docsteam

Komutun cevabı şu şekilde gelir:

-ChanServ- Founder:

-ChanServ- Fredfred (fredfred@staff.dalnet)

-ChanServ- Manager[s}:

-ChanServ- Sop(s):

-ChanServ- eDdYk0nG (eddykong@118.128.268

-ChanServ- Zappu (zappu@123.345.789)

-ChanServ- Aop(s):

-ChanServ- Uzay (uzay@123.123.123)

-ChanServ- Vop(s):

-ChanServ- Ufo (ufo@ip25.ip-167-114-218.net)

-ChanServ- Hop(s):

-ChanServ- Phoenix (h@2607:f8f8:790:5::1234)

23 · Kanal hakkinda bilgi bulmak

Soz dizimi: /chanserv info #kanal>

Bilgi: INFO komutu, kanal hakkinda belirli bilgileri gormenizi saglar (chanserv ayarlarini, topic, kayit tarihi, son op tarihi, vb.).

Ornek: /chanserv info #mystro

Bu komut su bilgileri ortaya cikaracaktir:

-ChanServ- Info for #mystro:

-ChanServ- Founder : |Mystro| (mystro@66.38.188.104)

-ChanServ- Mode Lock : +nt-ilk

-ChanServ- Description: My little home on the net.

-ChanServ- Options : Verbose

-ChanServ- Memo Level : AOP

-ChanServ- Registered : Thu 09/30/1999 03:07:00 GMT

-ChanServ- Last opping: Sat 04/21/2001 13:54:14 GMT

-ChanServ- *** End of Info ***

Bu, mystro@66.38.188.104 hostuyla |Mystro|'nun founder oldugunu, kanal kiplerinin +nt-ilk oldugunu, aciklamanin 'my little home on the net.' oldugunu gosterir.

24 · Kanal Guvenligi

Simdi ChanServ komutlariyla asinaliginiz artmistir, artik cok onemli bir baslik olan 'Kanal Guvenligi' konusuna gecmenin zamani geldi. Her gun, bircok kisi kanal calinmalarindan, sifre unutmalarindan vs. den dolayi yardim almak amaciyla #OperHelp kanalina girmektedir. Burada guvenlik problemleriyle ilgili bir kac taktik bulabilirsiniz.

1) Sifrenizde buyuk, kucuk harf ve ayni zamanda numaralar kullanmaya ozen gosteriniz.Bu da sifrelerin tahmin edilmesini zorlastirir.

2) ASLA hayatinizda guvenmediginiz birisine sifre vermeyin. DALnet, sifrelerini baskalariyla paylasmis olan kullanicilara yardim etmemektedir.

3) Cok dikkatli bir sekilde SOplarinizi ekleyin. Ayrica AOp eklerkende dikkatli olun. Iyi tanimadiginiz kisileri op listelesine eklemeyin.

4) En azindan kanal kiplerini +nt olarak ayarlayin. Bu, insanlarin topicinizi degistirmesini ve kanalda olmadan mesaj gondermelerini onleyecektir.

5) Otomatik-identify yapan scriptler kullanmayin. Sayet yaparsaniz, scripti otomatik-identify etme ozelligiyle vermeyin yoksa ciddi bir sikintiya girebilirsiniz.

6) En azindan bir kac ayda bir sifrenizi degistirin.

Sifreler uzerine daha fazla bilgi icin http://docs.dal.net/docs/passwordstr.html adresindeki Sifreler dokumanina da bakabilirsiniz.

25 · Kanalın Sonlanması

Bir kanal, op veya kurucunun 30 gün içinde * katılmaması * halinde sona erer. Kanalınızı daha uzun süreyle kayıtlı tutmak için, kanalınızı etkinliğini korumak için ayda en az bir kere kanalınıza katılmanız gerekir. Ayrıca, meşgul olduğunuzdan ve herhangi bir nedenle DALnet'e bağlanamadığınızda kanalın bakımını yapmak için Manager / Sop veya Aop eklemeniz gerekir. Operasyon ekleme hakkında daha fazla bilgi için, lütfen ziyaret edin. http://docs.dal.net/docs/csaccesstr.html#4.2 .

Birçok kanal kurucusunun karşılaştığı yaygın bir sorun Opping bilinmeyen insanlardır. Kanalınızı geliştirmek ve güvence altına almak için lütfen daha fazla talimat için http://docs.dal.net/docs/chandevtr.html#4 adresini kontrol edin.

Not: Kanal başka bir kullanıcı tarafından daha uzun süre kaydedilmiş ve toplanmış HAYIR ise, 30 gün boyunca etkinlik dışı kalması nedeniyle süresi dolana kadar geri alamazsınız. Daha fazla bilgi için lütfen üye olunuz. #OperHelp .

26 · Sonsöz

Simdi ChanServ komutlarina asinasiniz ve founder olmanin ayricaliklarini ve sorumluluklarini yerine getirmekte hazirsiniz.Ayrica NickServ komutlari ve ayarlari uzerine biraz bilgi almak icin, NickServ dokumanlarini da gozden gecirmek isteyebilirsiniz.

AKickler, AOplar ve SOplar uzerine daha fazla bilgi icin, http://docs.dal.net/docs/csaccesstr.html adresinde bulunan ChanServ Access(Erisim) dokumanina bakiniz.