Pronalaženje IRC Operatora

Verzija 1.1.3


Zadnji put preveo SarajMan () dana 2004-01-21

Zadnji put pregledao Documentations Team () dana 2017-06-29

Napisao LadyDana () dana 2000-07-27

Molim vas bilo kakve komentare ili sugestije o ovom dokumentu saljite (samo bez zahtjeva za pomoc!) na docs@dal.net. Ako trebate pomoc o temama koje nisu ovdje pokrivene, molim vas posjetite http://help.dal.net.

Uvod

IRCop znači IRC Operator. Oni su te osobe koje su napravile servere, čuvaju ih od korisnika koji ometaju normalan rad i na kraju koji održavaju DALnet da radi dobro. Također je moguće da dobijate pomoć od njih na određene teme. A jedna takva tema koja je danas aktuelna kao pitanje korisnika jeste: "Kako da povratim izgubljenu šifru?"

Sadrzaj

1 · Da li stvarno trebate IRC Operatora?

Prije nego što krenete u potragu za IRC Operatorom, trebate biti sigurni da stvarno trebate njegovu pomoć. Ima dosta pitanja što se tiče DALnet-a i DALnet servisa koja vam mogu odgovoriti osoblje kanala za pomoć.

U cilju da ne dobijate pogrešne odgovore najbolje je da potražite pomoć u preporučenim kanalima kao što su: #DALnetHelp, #IRCHelp and #Help. I jedan naš bosanski kanal a to je #BosnaHelp

2 · #OperHelp

Prvi korak u pronalaženju IRC operatora jeste da odete na kanal #OperHelp. #OperHelp u određeno vrijeme "vrvi" IRC Operatorima koji su tu da odgovaraju na vaša pitanja.

Kada ste na #OperHelp kanalu, molim vas čekajte vaš red da dobijete voice(+v) i nemojte slati privatne poruke operatorima(osobama sa @ ispred nicka). Korisnici uvijek po redu dobiju voice(ko prije uđe na kanal). Stoga izlazak sa kanala i ponovni ulazak će samo povećati vaše čekanje dok ne dobijete pomoć.

3 · Alternativne metode

Ako ne pronađete IRC operatora u #OperHelp kanalu, možete koristiti alternativne metode. Prva komanda dostupna je:

/who 0 o

Dat će vam listu trenutnih IRC Operatora koji nisu stavili +i mod(ne vidljivi mod).

Druga još bolja komanda je:

/stats p imeservera

Primjer:

/stats p mesra.*

Ako ne stavite neki server onda ćete dobiti listu dostupnih IRC Operatora na serveru na kojem ste konektovani. Ova komanda prikazuje sve IRC Operatore koji su spremni za pomoć(stavili su +h mod-mod za pomoć) i broj sekundi koliko su bili odsutni. Nema komande koja prikazuje Stats P na svim DALnet serverima.

4 · Kako da priđem IRCOP-u

Prije nego što priđete IRC Operatoru prvo /whois komandu iskoristite. Ako su stavili da su odsutni (away) ili imaju veliko idle(odsutnost) vrijeme vjerovatno neće moći da vam pomognu.

Isto tako, budite ljubazni kada im šaljete poruku. Oni su ljudi kao i vi i bit će više spremni da vam pomognu ako ih fino zamolite za malo njihovog vremena, nego da to od njih zahtjevate.

5 · Ako ste bili odbijeni ...

Ako ste bili odbijeni od strane jednog IRC Operatora oko vašeg pitanja, preporučljivo je da potražite drugog u nadi da će te dobiti vaš odogovor. Ovo posebno se odnosi na probleme sa šiframa. Najvjerovatnija stvar jeste ako ste bili odbijeni od strane jednog IRC Operatora, da ćete biti i od drugog isto tako, stoga vas molimo da ne trošite svoje vrijeme ponovo tražeći pomoć od IRC Operatora ako ste već ranije bili odbijeni.

6 · Pitanja i odgovori

P: Šta da radim ako sam dobio ban sa DALnet-a?

O: Molim vas kontaktirajte K-Line tim na njihovu email adresu zajedno uz svaku informaciju vezanu za ban. Vaša IP ili host bili bi veoma korisni ili jednostavno ime vašeg provajdera. Molim vas uključite poruku koju ste dobili prilikom bana(razlog banovanja, vrijeme, u vašoj vremenskoj zoni). Ove sve podatke stavite u taj email.

P: Htio bih da postanem IRCOP, kako to uspijem?

O: Ima više izvora na kojima je fino objašnjeno kako postati IRC Operator. http://docs.dal.net/docs/operinfoba.html + http://help.dal.net/dnh/oper.php ovo je par odličnih stranica samo je šteta što su na Engleskom jeziku.

P: Kako da linkujem svoj server na DALnet?

O: Molim vas posjetite http://www.dal.net/admin/vote ovu web stranicu po tom pitanju.

P: Moj kanal je zatvoren gdje mogu saznati više informacija o tome?

O: Molim vas pošaljite email na za više informacija o vašem kanalu.

P: Moj nik je "zamrznut". Kome da se obratim?

O: Molim vas pošaljite email na za više informacija o vašem nicku.

Slobodno nam šaljite email ako imate neko dodatno pitanje.