Ghidul Parolei DALnet

Versiune 2.1.3


Ultima translatare de Zappu () pe 2006-04-14

Ultima revizie de Docs () pe 2017-05-11

Original scris de Drakkar () pe 1997-02-26

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

Acesta este un indrumator de baza pentru porecla si parolele canalului DALnet. In adaugare pentru explica comenzile parolei, el explica desigur cum sa alegi o parola buna, si ofera sfaturi despre altele. Ele sunt folositore pentru a stii cum sa pui o parola buna nu numai pentru DALnet, dar si pentru o parola oarecare.

Continuturi

1 · Comenzile Parola Chanserv si NickServ

Primul lucru pentru a discuta este sintaxa pentru inregistrarea poreclei si canalului cu Serviciile DALnet'ului.

Pentru Inregistrarea Poreclei, comanda va fi:

/nickserv register Parola AdresaDeMail

sau

/msg nickserv@services.dal.net register Parola AdresaDeMail

Notatie: Porecla ta nu este ceruta, de catre inregistrarile NickServ'ului pe care le folosesti deja pentru porecla ta. Desigur, fii sigur sa introduci o adresa de Mail valida , pentru a primi confirmarea prin mail.

Poti obtine mai multe detalii despre instructiuni la http://docs.dal.net/docs/nsemailro.html.

Pentru Inregistrarea Canalului, comanda va fi:

/chanserv register #canal Parola Descriptie

sau

/msg chanserv@services.dal.net register #canal Parola Descriptie

Notatie: Descriptia poate fi o fraza care sa descrie canalul. Poate fi orice altceva, dar trebuie sa fie inclusa.

Poti obtine mai multe instructiuni mai indetaliate la http://docs.dal.net/docs/chanservro.html.

2 · Alegerea unei Parole

Acolo sunt cateva criterii pentru a putea si nu putea sa foloseasca o parola de catre Servicii. Acestea includ:

 • Parolele trebuie sa fie intr-un singur cuvant, fara nici un spatiu inclus.

 • Nu poti sa folosesti porecla ca o parola pentru porecla ta.

 • Nu poti sa folosesti cuvantul "parola" fiind parola ta.

 • Parolele nu pot avea mai mult de 64 de caractere.

 • Parolele nu pot incepe cu o coloana.

 • Parolele nu pot contine orice caracte < 33 pe tabela ASCII (caracterele controlate).

 • Parolele sunt cazuri sensibile, ceea ce inseamna ca tu folosesti litere cu majuscule in parola ta cand te inregistrezi, si vei avea nevoie sa folosesti acelasi lucru cand te identifici.

Acolo sunt cateva lucruri care trebuiesc tinute minte cand vei alege o parola pentru porecla si canalul tau. Vom discuta despre acestea una cate una:

 1. Nu-ti folosi numele real, adresa, numarul de telefon, sau orice alta informatie personala ca o parola. Acestea vor fi cele dintai lucruri incercate pentru ghicirea parolei tale.

 2. Adaugarea unui numar sau litere in fata sau la sfarsitul poreclei tale pentru parola fiind putin mai mult securizata decat sa-ti folosesti numele real, dar este inca o idee rea pentru o parola. e.g. <Jonathon> /nickserv register Jonathon1 email@address.com

 3. O parola nu trebuie sa fie in Engleza, nici macar un cuvant posibil. Acolo sunt programe valabile ce verifica fiecare cuvant din dictionar pentru a vedea daca parola este una dintre acestea. In timp ce Serviciile DALnet su protectie pentru floodarea extinsa ce previne aceste tipuri de spargerea parolei, aceasta este o idee buna pentru parolele comune.

 4. Folosirea variata a structurii literelor cu majuscula si caracterelor din parola ta va fi mai greu de ghicit, pentru aceste iti va sparge codul, deci el va creste variantele posibile. De exemplu: foloseste "Goober" care este buna, dar foloseseste "gOoBEr" care este si mai buna.

 5. In adaugarea pentru folosirea literelor cu majuscule, pot desigur sa foloseasca un caracter special la fel ca, caracterele ASCII. Evident vei avea nevoie sa faci o notatie a parolei unde va fi mai greu de tinut minte. Un exemplu va fi folosit (ALT+171) in parola ta unde opusul este 1/2.

 6. Caracterele in alta limba, ca èc), sunt acceptate.

 7. Cea mai buna faliarizare a parolei este o intamplare totala a caracterelor, dar le este greu sa-si aduca aminte de ce au scris. Daca tu alegi o intamplare setata pentru caractere, ea va fi cea ma bun alegere pentru intamplarea aparenta , dar ce poate insemna ceva despre tine.

 8. Cativa utilizatori le place sa refoloseasca parolele pentru toate poreclelele si canalele lor. In timp ce acesta este usor de tinut minte, ea face desigur sa fie usor pentru oricine pentru a permite acesul la toate poreclele si canalele tale, daca ei permit acces la una dintre parolele tale.

 9. In timp ce parola este scrisa jos informand cu obisnuinta, fii sigur sa nu-ti apara parola undeva ca cineva sa n-o poata vedea. e.g. Noteaz-o pe un postul monitorului tau.

Propuneri:

Un mod bun pentru a format un complex de parole este de a gandi la o fraza, si apoi ia primul lucru sau al doilea mai tarziu pentru fiecare cuvant din acea fraza. Rezultatul parolei va arata apoi ca o stare venita d-afara, dar utilizatorul putand usor sa-si aduca aminte de fraza si de regula.

Intotdeauna schimba-ti parola daca suspectezi ca cineva s-ar putea sa-ti gaseasca parola.

Este o idee buna pentru a-ti schimba parola regular.

3 · Identificare la NickServ si ChanServ

Pe momentul potrivit, vei fi cerut sa te identifici la NickServ sau ChanServ cu parola ta. Vei vrea sa fii sigur ca NickServ si ChanServ sunt adevaratele servicii. Utilizatorii abuzivi vor pretinde cateodata ca NickServ sau ChanServ vor fi intr-o alta retea decat DALnet, unde poreclele acestea pot fi folosite de catre oricine. Un ghid despre detectarea Serviciilor DALnet sau Interpretii de IRC Operatori pot fi gasiti la http://docs.dal.net/docs/ircimpsro.html.

Fii sigur ca tu ai trimis parola la locul potrivit verificand ca tu esti cel care te-ai loag la serverul DALnet. Numele serverului va avea "dal.net" pe el. Tasteaza comenzile /whois ChanServ sau /whois NickServ, si fii sigur ca raspunsul sa fie "services@dal.net".

Desigur, fii sigur sa folosesti metodele securizate de identificare la Servicii:

Pentru a te identifica la NickServ, foloseste:

/nickserv identify Parola

sau

/msg nickserv@services.dal.net identify Parola

sau

/identify Parola

O indetaliere a ghidului despre cum sa te identifici pentru porecle poate fi gasita la http://docs.dal.net/docs/nickservro.html.

Pentru a te identifica la ChanServ, foloseste:

/chanserv identify #canal Parola

sau

/msg chanserv@services.dal.net identify #canal Parola

sau

/identify #canal Parola

Pentru mai multe informatii despre cum sa te indefici la canal pot fi gasite la http://docs.dal.net/docs/chanservro.html.

4 · Daca ti-ai Pierdut Parola

DALnet iti permite sa-ti trimite trimite parola catre adresa ta de mail. Aceasta rubrica este implementata prin comanda SENDPASS.

Pentru a-ti trimite parola de la porecla tie, foloseste:

/nickserv sendpass Porecla AdresaDeMail

Pentru a-ti trimite parola de la canalul tau, foloseste:

/chanserv sendpass #canal AdresaDeMail a Fondatorului

Te rog citeste http://docs.dal.net/docs/nsemailro.html#5.2 pentru mai multe detalii.

Daca acesta inca tot nu se rezolva poti contacta un CSop pentru ajutor. Oricum, este responsabilitatea utilizatorului de a se uita dupa orice/toate parola(e) ale poreclelelor si canalelor. Vom face tot ceea ce putem pentru a rezolva problema, dar va lua foarte multe timp pentru a o rezolva.

Inainte sa te uiti dupa un CSop pentru ajutorul cu parola ta, verifica urmatoarele lucruri:

 1. Esti sigur ca folosesti comanda corecta?

 2. Poreclele sau canalele sunt ale tale? Ti-au expirat si au fost inregistrate de catre altcineva?

 3. Tastezi parola corect? Aminteste-ti, parolele cu majuscule si fara.

Daca munca ta nu rezulta nimic, va trebuie sa cauti un CSop pentru a te ajuta. Cautarea unui CSop poate fi facuta prin urmatoarele metode:

/motd services.* iti va da lista cu toti CSopii, ii poti gasi si prin comanda /whois pentru a vedea daca ei sunt on-line.

Intra pe #operhelp, canalul pentru ajutor al IRCopilor. Adesea, CSopii vor fi acolo, sau cineva care poate fi gasit pentru a ajuta.

Viziteaza http://docs.dal.net/docs/findoperro.html

5 · Pierderea Poreclelor si/sau a Canalelor tale

Am schimbat modul în care funcționează sistemul nostru de expirare a poreclelor. Începând de astăzi, poreclele nu vor mai expira după 30 de zile. În schimb, acestea vor fi marcate ca "Inactive".

Vă rugăm să verificați https://www.dal.net/news/shownews.php?id=137 pentru mai multe informații.

Dacă porecla dvs. a fost solicitată și o completează, atunci toate canalele înregistrate la porecla respectivă vor expira, de asemenea, cu excepția cazului în care există succesor de preluat. http://docs.dal.net/docs/chanserv.html#11.16

Notă: Serviciile modificate nu expiră pe utilizatorii identificați on-line, chiar dacă nu au identificat timp de 30 de zile. Rețineți că trebuie să utilizați în mod regulat numele de utilizator în timp ce îl identificați pentru al păstra în registru. Serviciile vor păstra poreclele pe care nu le folosiți și nu le identificați timp de 30 de zile, ci ca porecle inactive.

Nu-ti daniciorada parolele tale nimanui, nici celor pe care ii cunosti sau celor pe care nu-i cunosti. Cealalta persoane poate din greseala, sau intentionat sa dea parola altei persoane, iar DALnet nu te va ajuta in aceste situatii.

Daca ai vreo intrebare espre folosirea parolelor pe DALnet, intra pe #DALnetHelp sau #OperHelp unde iti va fi data asistenta pentru tine.

Cateva dintre documentele de ajutor pot fi gasite la http://docs.dal.net/docs/exploitsro.html, http://docs.dal.net/docs/annoyro.html and http://docs.dal.net/docs/ircimpsro.html.