Optiunile NickServ

Versiune 1.1.7


Ultima translatare de Zappu () pe 2006-03-31

Ultima revizie de Documentations Team () pe 2018-02-18

Original scris de LadyDana () pe 2000-10-31

Te rog direct orice commentariu saŭ reactie inversa despre acest document (numai! nu cereti ajutor!) pentru docs@dal.net. Daca ai nevoie de ajutor pe iesirile neacoperite in acest document, te rog vezi informatia la http://help.dal.net.

Introducere

DALnet sta inafara pentru a deveni cea mai mare reteade IRC cu servicii. Ea a fost intr-adevar prima care a implementat serviciile ****Serv pentru utilizatorii ei inainte de 1994. Cel mai bune servicii folosite sunt NickServ, ChanServ si MemoServ. Acest document va merge printre optiunile valabile ale NickServ'ului o data ce tu deja ai obtinut o porecla inregistrata complet.

O lista completa a comenzilor Serviciilor DALnet poate fi gasita desigur la http://www.dal.net/services. In plus serviciile relatate intrebarilor pot fi directionate la unul dintre cele trei canale personale de ajutor ale DALnet'ului: #DALnetHelp, #Help sau #IRCHelp.

Desi documentul, comanda /nickserv va fi folosita pentru a interactiona cu NickServ. Este posibil ca, clientul tau de IRC sa nu suporte aceasta comanda. Daca aceea este cazul, atunci iti sugeram ca tu sa incerci /msg nickserv@services.dal.net sau /quote nickserv .

Continuturi

1 · Cererile, Abilitatile si Responsabilitatile

Acest document isi asuma ca tu sa ai deja inregistrat porecla pe care ti-ai aleso cu NickServ, si nu vei acoperi pasii ceruti pentru a o face. Un document explica procesul de inregistrare care este valabil la http://docs.dal.net/docs/nsemailro.html.

NickServ permite utilizatori sa-si 'inregistreze' o porecla, si sa opreasca altele de folosirea acelei porecle. NickServ permite propietarului a acelei porecle sa deconecteze un alt utilizator care foloseste acea porecla. Începând de astăzi, poreclele nu vor mai expira după 30 de zile. În schimb, acestea vor fi marcate ca "Inactive". https://www.dal.net/kb/view.php?kb=273

Cand inregistrezi o porecla, tu iei avantaj a unui serviciu gratis furnizat de reteaua de IRC DALnet. Te rog nu inregistra mai multe porecle decat pe cea pe care o folosesti, sau inregistreaza o porecka pentru propunerea proprie a prevenirii altora de a o folosi.

2 · Identificare unei porecle

Acolo sunt de fapt un numar de moduri pentru a-ti identifica o porecla. Poti desigur identifica o porecla pe care nu o folosesti in acel timp. Mai mult traditional si dupa cum stii modul va fi:

/nickserv identify [porecla] parola

Exemplu:

/nickserv identify ILovePeanutButter
/nickserv identify PeanutButterLover ILovePeanutButter

Acolo sunt desigur o varietate de alte moduri pentru a-ti identifica porecla:

/identify [porecla] parola
/services identify [porecla] parola
/msg nickserv@services.dal.net identify [porecla] parola

De atunci /identify si /services sunt comenzile construit pe serverul DALnet, acolo sunt cativa clienti care nu-i accepta. Daca tie nu-ti accepta comenzile, tu vei avea de adaugat prefixul /quote :

/quote identify [porecla] parola
/quote services identify [porecla] parola

Acolo au fost multe incidente a oamenilor care le apareau din greseala parola lor pe canalul deschis sau in mesajul privat de omiterea comenzii de caracter / . De accea, noi iti sugeram ca tu sa platesti atentia speciala cand te identifici cu porecla ta. Un numar de clienti desigur suporta ferestre multiple. Pentru acesti utilizatori, s-ar putea sa fie o idee buna pentru a tasta inafara de orice parola incluzand comenzile in fereastra de Status (sau echivalentul ei).

3 · Cererea informatiei pe o porecla

Urmatoarea comanda este foarte folositoare pentru a obtine informatii despre porecla inregistrate. Iti va da o idee a gazdei propietarului, ultimul timp cand a fost mereu, optiunile pe care le are setate, etc.

Sintaxa:

/nickserv info porecla

Exemplu:

/nickserv info PeanutButterLover

Mai jos este un exemplu despre cererea comenzii NickServ INFO ce se poate intoarce ca o informatie:

-NickServ- Info for PeanutButterLover:
-NickServ- (Currently on IRC) For extra info: /whois PeanutButterLover
-NickServ- Last seen address : butter@loving.peanutbutter.ca
-NickServ- Memos forward to : PeanutButter
-NickServ- Last seen time : Tue 10/24/2000 04:10:58 GMT
-NickServ- Time registered : Sun 08/22/1997 10:18:21 GMT
-NickServ- Time now : Tue 10/24/2000 04:17:37 GMT
-NickServ- URL : http://www.peanutbutter.ca/
-NickServ- Email address : janet@peanutbutter.ca
-NickServ- Options: Enforced, NoOp
-NickServ- *** End of Info ***

4 · "Porecla este deja folosita"

Pentru un motiv sau altul, porecla ta poate deja sa fie folosita de cand tu o incerci. Depinzand de situatie, acolo sunt 3 comenzi diferite pentru a le folosi.

4.1 Comanda GHOST

Este posibil ca tu sa poti sa fii deconectat de la ISP'ul tau (Furnizorul de Servicii Internet) fara a fi delogat la DALnet. Acestea si alte situatii pot cauza ocazional serverului pentru a crede ca tu esti inca mereu. Porecla reprezinta conexiunea precendata care se refera ca o fantoma.

In alte cuvinte, o fantoma este o conexiune ce nu mai exita cu adevarat. Serverul nu stie doar de el inca. O fantoma permite uzual sa dispara dupa cateva minute dar tu nu poti avea rabadare sa astepti. Comanda pentru a debarasa de o fantoma este urmatoarea:

/nickserv ghost porecla [parola]

Exemplu:

/nickserv ghost PeanutButterLover
/nickserv ghost PeanutButterLover ILovePeanutButter

Nu este necesar sa includa parola care se potriveste in lista de acces a acelei porecle. Pentru mai multe informatii despre lista de acces, te rog viziteaza http://docs.dal.net/docs/nsaccessro.html.

Daca folosesti parola in comanda ghost atunci tu esti considerat ca te-ai identificat la porecla ta doar ca daca tu folosesti comanda /nickserv identify porecla parola .

4.2 Comanda RECOVER

Daca nu ai optiunea ENFORCE pornita, sau daca cineva incepe doar sa foloseasca porecla ta si NickServ nu a avut sansa pentru a-i ospati (vezi sectiunea sectiune 4.3), ai optiunea de deconecta pe cineva care iti foloseste porecla ta cu comanda RECOVER.

/nickserv recover porecla [parola]

Exemplu:

/nickserv recover PeanutButterLover
/nickserv recover PeanutButterLover ILovePeanutButter

Cu comanda GHOST, comanda RECOVER nu cere ca tu sa incluzi parola poreclei. Potrivit cu lista de acces ce va satisface intrarea.

Dupa ce folosesti RECOVER, porecla ta va fi tinuta. Pentru a reveni la porecla ta, vei avea nevoie sa folosesti comanda RELEASE care este discutata mai sus.

4.3 Comanda RELEASE

Un aplicator este temporar tinut de porecla cu 60 de secunde (furnizat de optiunea ENFORCE pentru ca porecla sa fie pornita). Porecla utilizatorului va fi schimbata in Guest***** si porecla va fi tinuta. Poreclele tinute in acest mod nu pot fi folosite. O persoana incearca sa foloseasca o porecla tinuta ce va primi un mesaj de eroare. Mai jos este un exemplu de mesaj de eroare:

PeanutButterLover The nick PeanutButterLover is currently being held by a Services Enforcer. If you are the nicks owner, use /msg NickServ@services.dal.net RELEASE PeanutButterLover password to release the nickname. If thenickname recently expired, please wait patiently and try again later. [PeanutButterLover]

Pentru a elibera folosirea poreclei imediata, urmareste comanda care este folosita:

/nickserv release porecla [parola]

Exemplu:

/nickserv release PeanutButterLover
/nickserv release PeanutButterLover ILovePeanutButter

Daca comanda de eliberare greseste pentru intoarcerea poreclei tale, foloseste comanda recover (sectiune 4.2) si repeta comanda release. Odata ce este gata, poti sa-ti folosesti porecla tastand /nick poreclata.

Cu comenzile GHOST si RECOVER, nu este necesar sa permiti pentru tine incluznad parola poreclei. Potrivit listei de acces va satisface intrarea.

5 · Lista de Acces si Verificarea Acesului

Folosind lista de acces poti confunda destul, in special pentru utilizatorul nou. De aceea, noi am scris documentul singuri despre listele de acces, despre ceea ce sunt ei, cum sa le folosesti cu avantajele si dezavantajele lor. Acest document poate fi obtinut la http://docs.dal.net/docs/nsaccessro.html.

Utilizatorii desigur au abilitatea de a verifica accesul lor sau al altui utilizator. Acesta le va permite sa vada daca persoana curenta foloseste porecla cu care deja s-a identificat, este folosita numai poreclei sau este folosita fara a fi identificata. Comanda este:

/nickserv acc porecla

NickServ se va intoarce cu un numar de la 0 la 3. El va arata ceva ca acesta:

-NickServ- PeanutButterLover ACC 2

Fiecare numar reprezinta un nivel diferit pe care o are acea utilizator cu acea porecla pe care o foloseste in acel timp.

ACC 0

Porecla folosita nu este inregistrata.

ACC 1

Utilizatorul nu a fost identificat poreclei.

ACC 2

Utilizatorul se potriveste cu lista de acces intrata pentru porecla.

ACC 3

Utilizatorul este identificat cu porecla.

Aceasta comanda poate fi folosita intr-un numar de situatii, la fel ca detectarea interpretilor, cautarea inafara a cuiva care nu a fost opat chiar daca este in lista de AOp/SOp , etc.

6 · Optiunile Setarilor

Acolo sunt multe optiuni valabile propietarului care a inregistrat porecla complet. Inainte sa folosesti orice despre comenzile urmatoare, trebuie sa te identifici poreclei tale. Majoritatea comenzilor nu va lucra cu exceptia ca tu sa fii deja identificat.

6.1 Schimbarea Parolei tale

Schimbarea parolei tale este foarte usoara:

/nickserv set passwd vecheaparola nouaparola

Un exemplu va fi:

/nickserv set passwd ILovePeanutButter ILovePB

Comanda de mai sus ar fi schimbat vechea dvs. parolă de "ILovePeanutButter" în "ILovePB". După o schimbare reușită a parolei, utilizatorilor li se va trimite un e-mail de confirmare la adresa de e-mail stabilită, notificându-le despre o modificare a parolei. Nici o parolă nu va fi inclusă în e-mail. Este pur și simplu o modalitate de a ști că parola a fost modificată. Dacă nu ați emis schimbarea, veți fi conștienți de aceasta și aveți timp să luați măsuri pentru a preveni alte daune. Un utilizator poate revoca acum o modificare a parolei. Când cineva face o "SET PASSWD", va primi un e-mail la adresa de e-mail desemnată cu un cod auth. Acest cod auth poate fi utilizat timp de 72 de ore pentru a redirecționa modificarea parolei. Există o întârziere de 72 de ore (3 zile) între emiterea comenzilor SET PASSWD și SET EMAIL. O nouă parolă nu poate fi setată în decurs de 72 de ore de la schimbarea adresei de e-mail și nu se poate solicita o modificare a adresei de e-mail în decurs de 72 de ore de la modificarea parolei.

6.2 Prevenirea altora de folosirea poreclei tale

Unul dintre beneficii al cererii poreclei tale este ca tu sa poti preveni pe altii de folosirea lui in timp ce tu nu o folosesti pe a lui sau in timp ce tu nu esti pe DALnet.

Opțiunea Enforce este activată când înregistrați o poreclă și nu mai poate fi oprită. Această caracteristică a fost cunoscută anterior ca KILL , dar de atunci a fost redenumit la opțiunea ENFORCE .

Cand cineva foloseste o porecla "aplicata" , lor le va fi dat 60 de secunde pentru identificare. Altfel, poreclele lor vor fi schimbate fortat in "Guest*****" unde fiecare * reprezinta un numar la intamplare.

/nickserv set enforce on

Comanda de mai sus nu mai este disponibilă pentru a o seta ON / OFF

Din obișnuința lungă, există încă oameni care folosesc comanda * OLD * KILL în locul comenzii ENFORCE. Ambele realizează același lucru. Indiferent de aceasta, am schimbat modul de setare * ON / OFF * pentru comanda enforce. Nu mai este opțional pentru utilizatorii DALnet să facă ceva cu această comandă. Comanda ENFORCE a fost eliminată din sistemul nostru. Este automat activat când vă înregistrați porecla și nu mai puteți opri.

Ca o notatie a partii, este posibil sa folosesti o porecla la care nu te-ai identificat. Informatii despre listele de acces pot fi obtinute la http://docs.dal.net/docs/nsaccessro.html.

6.3 Atasarea unui URL la porecla ta

Este posibil sa atasezi un URL la porecla ta ca sa-ti apara inafara lui NickServ INFO. Uzual, oamenii il folosesc pentru a da locatia paginii de acasa.

Sintaxa:

/nickserv set url [URL]

Nu include parametrul URL'ului ce va cauza NickServ'ul sa stearga URL'ul care exista de la porecla ta.

Exemple:

/nickserv set url
/nickserv set url http://www.peanutbutter.ca/

Primul lucru va avea de sters URL'ul care a fost atasat deja la porecla. Al doilea lucru va avea de atasat http://www.peanutbutter.ca/ la porecla.

Notă: Comanda NickServ SET URL acceptă https://URL-uri. Ce este https? Vizitați https://techdifferences.com/difference-between-http-and-https.html

Exemple:

/nickserv set url
/nickserv set url https://www.peanutbutter.ca/

6.4 (Re)Setarea Adresei de E-Mail

Cand ai inregistrat prima data porecla, ti s-a cerut sa introduci o adresa de mail valida in ordinea pentru a confirma inregistrarea ta. Acesta este acoperit mai mult extins in documnetul de Inregistrare al NickServ'ului care este valabil la http://docs.dal.net/docs/nsemailro.html.

Poti alege sa schimba adresa de mail listata pentru poreclata ta sau altcineva. Acesta este o completare a comenzii SET EMAIL.

/nickserv set email Parola [adresa de mail]

Folosind comanda de mai jos fara adresa de mail va cauza NickServ'ului pentru a-ti arata adresa de mail pe care tu deja ai setat-o. Schimbarea actuala a adresei tale de mail va cere in mod natural ca tu sa introduci adresa de mail valida:

/nickserv set email ILovePeanutButter janet@peanutbutter.ca

Tine in minte ceea ce tu va trebui sa te autorizezi schimbarii de mail inainte ca el sa ia efect. Autorizatia mail'ului va fi trimisa catre noua adresa, in cazul nostru, janet@peanutbutter.ca. Schimbarea adresei de mail are doua procese. Cand o adresa de mai schimbata este ceruta, un mail va fi primul lucru trimis catre adresa curenta. Acest mail va explica ca adresa schimbata a fost ceruta si data utilizatorului oportunitatea de a aborda schimbarea daca ei nu primesc cererea. Daca schimbarea nu este abordata dupa 72 de ore, mail'ul confirmat va fi trimis catre noua adresa, permitand utilizatorului sa completeze adresa schimbata. Exista 72 de ore (3 days) intarzierea impreuna cu rezultatul comenzilor SET EMAIL si SET PASSWD. O parola schimbata nu paote fi setata inainte de 72 de ore a mail'ului schimbat, si un mail schimbat nu poate fi cerut inainte de 72 de ore a parolei schimbate.

Un numar a adreselor de mail nu pot fi folosite pentru inregistrarea poreclelelor. Acesta este datora pentru rezultatele abuzurilor. Pentru motivele clare, nu poti folosi adresele @u.dal.net pentru a-ti inregistra porecla.

6.5 Prezentarea Adresei tale de E-Mail

Implicit, adresa de mail pe care tu ai setat-o pentru porecla ta este complet invizibila pentru alti utilizatori. Daca vrei sa arate adresa ta de mail in iesirea lui NickServ INFO atunci va trebuie sa setezi optiunea SHOWEMAIL.

/nickserv set showemail on
/nickserv set showemail off

Forma va cauza NickServ'ului sa arata adresa ta de mail inafara lui NickServ INFO si mai tarziu sa-l previna aratandu-l.

Negarea: Reteaua DALnet nu este responsabila pentru orice reclama (publicitatea masiva) ca tu sa poti primi in contul mail'ului tau, ce trebuie sa alegi pentru a porni aceasta optiune.

6.6 Oprirea Memorandumurilor

Optiunea NOMEMO este relatatat pentru MemoServ si este desigur acoperita de docomentul MemoServ DALnet, valabil la http://docs.dal.net/docs/memoservro.html. In scurt timp, el va preveni pe altii de trimiterea memorandumurilor catre tine. Oricum, vei primi in continuare memorandumuri globale. Este posibil desigur pentru un IRCop sa-ti trimita un memorandum fortat catre tine daca ei vor sa te informeze cu un rezultat important.

Comanda este foarte usor de tinut minte. Ai doua pisibilitati:

/nickserv set nomemo on
/nickserv set nomemo off

Aceea optiune NOMEMO va porni si va opri memorandumurile. Tine minte ca optiunea actuala NOMEMO trece peste optiunea MemoServ FORWARD. Este posibil sa ai o porecla listata inaintatarii chiar daca NOMEMO este pornit, dar memorandumurile nu vor fi urmate si vor fi refuzate.

6.7 Prevenirea Operatorului in Status

Doar ca este posibil ca tu sa previi memorandumurile de trimiterea catre porecla ta, este posibil desigur ca tu sa previi porecla ta de adaugarea de catre orice lista de AOp sau SOp.

/nickserv set noop on
/nickserv set noop off

Comenzile de mai sus porneste si opreste optiunea respectiva. Tu trebuie sa doresti sa fi adaugat in lista de AOp sau SOp, ceea ce el va fi necesar pentru oprirea optiunii NOOP si atunci se va intoarce inapoi daca doresti.

6.8 Oprirea SENDPASS

DALnet permite ca tu sa-ti ceri parola daca ti-ai uitat-o (Vezi sectiune 8). Poti sa alegi sa opresti aceasta trimitere a parolei abilizand de pornirea oprtiunii MAILBLOCK. Te rog foloseste comanda cu grija pentru ca de atunci nu vei fi capabil sa ceri asistenta chiar daca ti-ai pierdut parola.

/nickserv set mailblock on
/nickserv set mailblock off

Oprirea lui MAILBLOCK va permite inca o data ca tu sa-ti trimiti parolele tale. SET MAILBLOCK cere autorizatia mail'ului, similara cu sistemul de autorizatie a poreclei inregistrate. Un cod de autorizatie va fi trimis catre adresa de mail curenta. Utilizatorul trebuie sa intre in codul de autorizatie sau sa foloseasca sistemul web in ordinea de confirmare a cererii MAILBLOCK.

7 · Stergerea unei porecle

Poti alege sa o porecla neinregistrate. Procesul inaintea inregistrarii este gata in doi pasi. Primul pas, este ca tu sa ai cererea pentru porecla pe care vrei s-o stergi. Al doilea pas, este ca tu sa confirmi decizia pentru stergerea poreclei tale.

Comanda initiala pentru DROP este urmatoarea:

/nickserv drop porecla

Exemplu:

/nickserv drop PeanutButterLover

NickServ va raspunde cu multe linii ca acestea:

-NickServ- The request for dropping a nick must be confirmed. Please check your email address for further instructions!

Urmareste instructiunile trimise in mail tastand numarul autorizatiei corect. Copiaza si Lipeste poate vine in liniste folosirea de aici. :)

/nickserv auth porecla codul de autorizatie

In final, NickServ va confirma stergerea poreclei:

-NickServ- The nick PeanutButterLover has been successfully dropped.

Stergerea unei porecle va rezulta desigur o stergerea automata a paginii tale de web (http://home.dal.net/porecla) si adresa ta de mail cu DALnet (porecla@u.dal.net) daca in caz ca aplica.

8 · "Mi-am uitat parola"

Inainte ca tu sa panichezi despre uitarea parolei tale, tine minte ca parolele sunt CaZ SeNsIbIl. Acesta inseamna ca "STEA" nu este acelasi cu "stea" sau "SteA". Incearca toate combinatiile despre parola tau in primul rand. S-ar putea sa nu-ti fi uitat parola ta dupa toate acestea. :)

Atasarea unei adrese de mail catre porecla ta iti va permite sa ceri parola de mail pentru a fi trimisa pentru acea porecla. Sintaxa a acestei comenzi este:

/nickserv sendpass [porecla] [adresa de mail]

Exemplu:

/nickserv sendpass PeanutButter janet@peanutbutter.ca

Adresa de mail care trebuie specificata se potriveste cu adresa de mail pe care noi o avem in fisierul pentru porecla din intrebare. Comanda SENDPASS va fi oprita desigur daca optiunea ta MAILBLOCK a fost pornita. Vezi sectiune 6.8.

Daca nu esti capabil sa rezolvi problema parolei uitate, s-ar putea sa ceri asistenta de la un IRCop.

Instructiunile despre cum sa cauti un IRC Operator sunt valabile la http://docs.dal.net/docs/findoperro.html.

Update: Anterior, parola curentă a pseudonimului a fost trimisă direct la adresa dvs. de e-mail. Eficace imediat, comanda SENDPASS va funcționa după cum urmează:

1. Veți primi un e-mail cu un cod de autorizare pentru a vă confirma solicitarea, pe care va trebui să o acționați. Codul de autorizare va fi valabil 72 de ore (3 zile).

2. După finalizarea autorizației conform instrucțiunilor, NickServ va crea un PASSWORD NOU, RANDOM pentru porecla și vă va spune noua parolă ca răspuns la comanda AUTH.

9 · Abuzarea NickServ'ului

Tinerea poreclelor inregistrate cere resurse valabile DALnet'ului. Reteaua DALnet nu tolereaza orice folosire abuziva a NickServ'ului de la oamenii care inregistreaza mai multe porecle decat sa le poata folosi, pentru pentru un motiv propriu a tinerii altoa de catre obinerea poreclei, cu orice intentionare rautacioasa, bucurandu-se simplu sau altfel. Daca ai 5 porecle sau mai putine de exemplu, acestea sunt acceptate sigur.

Depinzand de severitatea de ofensare, orice violare a politicilor de mai sus sunt raspunzatoare pentru a fi distribuite cu avertizari, banaru de la retea, inghetarea poreclei, stergerea poreclei, apucand porecla, ignorand serviciile sau un mail trimis la departamentul de abuzare al ISP'ului (Furnizorul de Servicii Internet).

Administratia DALnet rezerva desigur dreptul pentru apucatura/stergerea poreclelor a utilizatorilor care gresesc despartind regulile retelei DALnet. Exemple: serviciile sau interpretul operator, evaziunile multiple de autokill, repetarea masiva a reclamei, etc.